Jump to content
Shipfriends

Σε ιδώτες η εκμετάλλευση των ΣΕΜΠΟ


Recommended Posts

limani_poreia.jpg

πηγη: Η ΕΡΤ

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες του διαγωνισμού για την ανάθεση της εκμετάλλευσης των εμπορευματικών σταθμών των λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης σε ιδιωτική εταιρία. Η σχετική προκήρυξη εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην παραχώρηση των εμπορευματικών σταθμών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ σε ιδιώτες, επιβεβαιώνει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, δεσμευόμενος ταυτόχρονα για την πλήρη διασφάλιση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σε συνέντευξή του στην Ημερησία, ο κ.Βουλγαράκης τονίζει ότι μέσω των επενδύσεων, που αναμένεται να φτάσουν τα 700 εκ. ευρώ, θα αυξηθούν τα κρατικά έσοδα και θα ενισχυθεί η απασχόληση, ενώ επισημαίνει πως η κυριότητα των έργων που θα γίνουν από τους ιδιώτες θα παραμείνει στο Δημόσιο. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις αντιδράσεις τους και στις 15 και 16 Ιανουαρίου όπως έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί 48ωρη απεργία, ενώ έως τις 31 του μηνός θα απέχουν από την υπερωριακή εργασία τους και το Σαββατοκύριακο.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση της εκμετάλλευσης των εμπορευματικών σταθμών των λιμένων προβλέπει, παραχώρηση για 35 χρόνια και η εταιρεία θα πρέπει να έχει διακινήσει την τελευταία τριετία, τουλάχιστον 5 εκατομμύρια κοντέϊνερς. Τα έσοδά της θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Η επένδυση που προβλέπεται να κάνει ο επενδύτης που θα επιλεγεί, θα κυμαίνεται μεταξύ 450 και 800.000 ευρώ.

Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα πρέπει να μεταφέρουν τεχνογνωσία.

Η προκήρυξη θα δημοσιευθεί στις 22 Ιανουαρίου στην εφημερίδα της κυβέρνησης, και μέχρι τέλος Μαρτίου θα πρέπει να κατατεθούν οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης θα προβλέπεται η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Εν τω μεταξύ, σε αναμέτρηση σώμα με σώμα κατέληξε την Παρασκευή το βράδυ η συγκέντρωση απεργών εργαζομένων στον ΟΛΠ. Οι διαδηλωτές, προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα

.Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που επίσης ζητούν, να παραμείνει, στο δημόσιο η χρήση των εμπορευματικών σταθμών.

Σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ κατηγορεί την κυβέρνηση για λαθραίες επιλογές με λαθραία αποτελέσματα για τους εργαζόμενους , την ασφάλεια και την οικονομία.

Link to comment
Share on other sites

Ένταση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Πηγη: ΕΘΝΟΣ

Ένταση και δακρυγόνα έξω από την κεντρική πύλη του Λιμανιού Θεσσαλονίκης όπου πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζόμενοι στο λιμάνι την οποία εποπτεύει εισαγγελέας.

Οι εργαζόμενοι επιχείρησαν να ρίξουν την καγκελόπορτα για να εισέλθουν στο χώρο και να προσεγγίσουν το κτίριο όπου συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί και η ένταση εκτονώθηκε με την αποχώρηση των διαδηλωτών, οι οποίοι στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης

Οι εργαζόμενοι στα εμπορικά λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία αντιδρώντας στην παραχώρηση των εμπορευματικών σταθμών σε ιδιώτες.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...