Jump to content
Shipfriends

Διεθνές ναυτιλιακό κέντρο η Δραπετσώνα


Recommended Posts

πηγη: Η ΕΡΤ

drapetswna01.jpg

Σε διεθνές ναυτιλιακό και επιχειρηματικό κέντρο μετατρέπεται η πρώην βιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας-Κερατσινίου, έκτασης 640 στρεμμάτων, ανοίγοντας μέτωπο προς τη θάλασσα αυτών των περιοχών, ενώ, προβλέπονται επενδύσεις που θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ και αναμένονται εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, σε μια περιοχή με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Σχετική συμφωνία υπήρξε τη Δευτέρα, κατά τη σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ, υπό τον υπουργό Γιώργο Σουφλιά και με τη συμμετοχή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και των δημάρχων Κερατσινίου και Δραπετσώνας.

Όπως δήλωσε ο κ. Σουφλιάς, η ανάπλαση θα γίνει με αυτοχρηματοδότηση μετά από διεθνή διαγωνισμό, ενώ ο συντελεστής δόμησης καθορίστηκε στον υπό ανάπλαση χώρο στο 0,6% από το 2,2% που ισχύει σήμερα.

Οι δύο υπουργοί έκαναν λόγο για ένα από τα καλύτερα και σημαντικότερα ναυτιλιακά κέντρα που θα δημιουργηθεί στην περιοχή και θα συμβάλλει στη συνολική αναβάθμιση του λιμανιού.

"Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα στον Πειραιά και ευρύτερα στο λεκανοπέδιο" είπε ο κ. Σουφλιάς, ενώ ο κ. Κεφαλογιάννης συμπλήρωσε ότι "φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι ο Πειραιάς να αποτελέσει ένα πρότυπο ναυτιλιακό κέντρο". Μάλιστα δε, για τα σχέδια της ανάπλασης ενημέρωσε, όπως είπε, το πρωί τον Πρωθυπουργό.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για τα έργα του Πειραιά και την ανάπτυξη του λιμανιού, γεγονός που διαπίστωσε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του σε αραβικές χώρες.

Όλοι οι φορείς (υπουργεία, δήμοι, Εθνική Τράπεζα, ΑΓΕΤ, BP και άλλοι ιδιοκτήτες του χώρου) συμφώνησαν ότι πρέπει το σχέδιο να προχωρήσει και, όπως είπε ο κ. Σουφλιάς, οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν, θα ξεπεραστούν.

Ο κ. Σουφλιάς, πάντως, διευκρίνισε ότι οι όροι δόμησης που θα καθορίσει η μελέτη θα ισχύσουν για όλους τους ιδιοκτήτες, ασχέτως εάν συμφωνήσουν να συμμετάσχουν τώρα ή αργότερα. Επίσης, είπε ότι δεν θα ανανεωθούν οι άδειες χρήσης των διυλιστηρίων που υπάρχουν στην περιοχή.

Όπως εξήγησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, από τα 640 στρέμματα τα 300 θα είναι υπαίθριοι, κοινόχρηστοι χώροι (πράσινο, πάρκα, πλατείες κλπ). Συνολικά, το πράσινο θα φτάσει τα 400 με 450 στρέμματα.

Στον υπό ανάπλαση χώρο θα κατασκευαστούν κτήρια με σύγχρονες προδιαγραφές με συντελεστή 0,6%, γήπεδα, κλπ αλλά και κατοικίες. Παράλληλα, θα αναπλαστεί όλο το νότιο μέτωπο της έκτασης προς την παραλία ώστε να έχουν πρόσβαση οι κάτοικοι των περιοχών της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...