Jump to content
Shipfriends

Axilleas Tzathas

eMembers
  • Posts

    902
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Axilleas Tzathas

  1. 10 hours ago, Nick the Greek said:

    Έχεις απόλυτο δίκιο νομίζω, πρέπει να υπήρχε και κατάμπαρο αλλά δε νομίζω πως χρησιμοποιήθηκε ποτέ εν Ελλάδι. Κι αν όχι, είναι ένα ερώτημα γιατί. Ούτε και όταν ήταν Roussillon φαίνεται πως χρησιμοποιούταν, ο φίλος μας ο hhvferry έχει το deck plan. Εκεί βέβαια δε φαίνεται κατάμπαρο αλλά τω καιρώ εκείνω έλεγαν πως υπήρχε όντως. Παρεμπιπτόντως οι Γάλλοι έδιναν χωρητικότητα 220 ΙΧ στο σύνολο.

    Στα σχέδια του hhv παρατηρώ πως τα πατάρια αποτελούνται από 6 κομμάτια (3 σε κάθε μπάντα και τα casing ενδιάμεσα) και πιάνουν όλο το πλάτος του γκαράζ, είναι άραγε πιθανό να ισχύει κάτι τέτοιο και απλά εδώ να χρησιμοποιούσαν μόνο τα 2 ακριανά; Το λέω αυτό γιατί και στα ελληνικά σχέδια είναι έτσι αλλά και στις φώτο του selim διακρίνεται κάτι αντίστοιχο:

    .Screenshot_1.thumb.jpg.46d59fd1890dd6c533b76c36c6954dfb.jpg

    46 minutes ago, Strofalos said:

    ,Πάντως, βλέποντας το deck plan και την χωρητικότητα, συμπεραίνω πως "κρίμα που η ΔΑΝΕ δεν τόλμησε με το δίπλωμα  του Πάτμος με το Ρόδος στα βόρεια Δωδεκάνησα, να μεταδρομολογήσει τα Κάμιρος&Ιαλυσός στα νότια Δωδεκάνησα (Κασοκαρπαθία) εξυπηρετώντας και το Λασίθι που ήταν σε ακτοπλοϊκή απομόνωση εκείνη την εποχή σε πχ ένα δρομολόγιο Πειραιάς-Άγιος- Σητεία- Κάσο- Κάρπαθο- Ρόδο. Παίζει και να ταξίδευαν ακόμα (σκοπτικά το λέω αυτό). "

    Το Ιαλυσός πάντως είχε κάνει Κασοκαρπαθία γύρω στο 92-93, δεν ξέρω βέβαια στα πλαίσια ποιού δρομολογίου γινόταν αυτό όμως δεν πρέπει περιελάμβανε λιμάνια της Κρήτης.

  2. 3 hours ago, Nick the Greek said:

    Τα δικά μου κιτάπια λένε 40 φορτηγά, μιλάμε για 9μετρα κομμάτια. Αν θυμάμαι καλά είχε 2 + 2 γραμμές φόρτωσης εκετέρωθεν του μπουλμέ ενώ είχε και πατάρια τις ακριανές γραμμές φόρτωσης.

     

    2 hours ago, Strofalos said:

    Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως αφού διαβαίναμε τον στενό καταπέλτη, αυτή η στενοκοπή συνεχιζόταν για καμιά 10αριά-15αριά μέτρα με τις σκάλες εκατέρωθεν και τις αποθηκούλες από πίσω τους μέχρι που άρχιζε ο μπουλμές με 2 συν 2 γραμμές όπως λες, με παταράκια μπροστά προς την πλώρη (πέρναν-δεν παίρναν 20 αυτοκίνητα στη σειρά).Υπέθετα πως σε διάταξη έπαιρνε 4+5-μπουλμές-5+4 φορτηγά στις πλαϊνές γραμμές, 3 πρύμα συν 1 πίσω από την μπουκαπόρτα, και 3 στην πλώρη και 1 κατάπλωρα σύνολο 26 φορτηγά. Αυτά θυμάμαι και είκαζα απλά δεν ήξερα την ακριβή χωρητικότητα αυτού του γκαράζ.

    Το πλοίο όπως πολύ σωστά ανέφερε ο @Nick the Greek είχε 6 γραμμές φόρτωσης εκ των οποίων οι  ακριανές ήταν πατάρια .Τα πατάρια αυτά "δίπλωναν" οπότε υποθέτω πως τα 40 φορτηγά είναι υπολογισμένα με αυτά κλειστά ενώ αντίστοιχα τα 26 που θυμάται ο @Strofalos είναι με αυτά ανοιχτά για φόρτωση ΙΧ. Επίσης έχω την εντύπωση ότι υπήρχε και ένα κατάμπαρο γκαράζ αλλά δεν γνωρίζω τι ύψος είχε και αν γενικά χρησιμοποιούταν επί ΔΑΝΕ.

  3. Ναι ακριβώς έτσι είναι. Έχω επισημάνει παρακάτω με κόκκινο το σημείο λήψης των φωτογραφιών (Ευχαριστούμε πολύ @Neptune που τις μοιράστηκες) και με μπλέ την εσωτερική σκάλα. Παραθέτω επίσης ολόκληρο το φυλλάδιο με τα σχέδια όπως και τα δρομολόγια του πλοίου το πρώτο τρίμηνο του 1994.

    Screenshot_1.jpg

    Theseus GA.jpg

    Theseus 1-1994.jpg

  4. On 2/4/2021 at 8:00 AM, ΝΟΜΙΚΟΣ said:

    Από ότι βλέπω είχε νέτο γκαράζ με δεξιά και αριστερά πατάρια ενώ αξιοσημείωτο είναι πως είχε και άνω γκαράζ(στο 14.16 φαίνεται) κάτι που δε μπορεί να καταλάβει κανείς κοιτάζοντας το εξωτερικά.Επίσης οι εσωτερικοί του χώροι φαίνονται πολύ καλοί,με ένα σαλόνι με πολλούς καναπέδες αεροπορικά,μοκέτα κάτω όμορφες καμπίνες όλα καινούρια.Το βαπόρι πρέπει να ήταν αν όχι ισάξιο, ανώτερο από το Μυρτιδιώτισα που το αντικατέστησε.Θα ταίριαζε σε αρκετές γραμμές όπως ενδοκυκλαδικά,Σποράδες,Λαύριο Τζια κτλ όμως αυτές που θα ήταν γάντι για αυτό πιστεύω θα ήταν η γραμμή Ηράκλειο Σητεία Κάσο Κάρπαθο Χάλκη Ρόδος αλλά και η Πειραιάς Ρέθυμνο(πιστεύω θα ήταν ο καλύτερος αντικαταστάτης του Αρκάδι).Εκεί και στις δύο γραμμές και τις καμπίνες θα αξιοποιούσε και το μεγάλο του γκαράζ.

    Ήταν πολύ συμπαθητικό βαποράκι,πολύ κρίμα που ταξίδεψε τόσο λίγο στα νερά μας και είχε αυτό το τέλος.

    Ναι όντως είχε άνω γκαράζ το οποίο στα σχέδια φαίνεται και αρκετά μεγάλο (Λογικό βέβαια αφού κατασκευάστηκε αρχικά ως Ro/Ro).

    Screenshot_1.jpg

  5. On 11/19/2019 at 12:50 PM, Panagia Ekatontapiliani said:

    Το Amal έρχεται στο Πειραιά και από ότι καταλαβαίνω θα υποστεί κάποια μικρό μετασκευή, γιατί ετοιμάζονται κάποια κομμάτια στο ναυπηγείο του Κανελλου

    DSC04187.JPG

    Το πλοίο βρίσκεται στο ΝΜΔ όπου γίνονται εργασίες μετασκευής στον καθρέπτη του.

×
×
  • Create New...