Jump to content
Shipfriends

kostis

eMembers
  • Posts

    153
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by kostis

  1. Να αναφέρουμε πως χτες και σήμερα η εταιρεία διέθεσε (αφιλοκερδώς) καποιο πλοίο της για τη μεταφορά ανθρώπων από τα χωριά του νοτίου πηλίου προς Βόλο.  Ξεκίνησε από Πλατανιά-Μικρό (πλευρά Αιγαίου) και μετά πέρασε από τη Μηλίνα και το Χόρτο από την πλευρά του Παγασητικού. 

  2. 26 minutes ago, Annivas said:

    Έστω και καθυστερημένα είναι προς την σωστή κατεύθυνση αυτή η εξέλιξη γιατί ο κεντρικός λιμένας βρίσκεται εντός του αστικού ιστού. 

    Μην ξεχνάμε βέβαια πως αυτό είναι ευρωπαϊκή οδηγία, ότι μεχρι το 2030 όσα πλοία ελλιμενίζονται στα λιμάνια της δεν θα πρέπει να εκπέμπουν ρύπους.

    Για τις ναυπηγοεπισκευαστικές δεν γνωρίζω τι λέει η νομοθεσία.

     

  3. Επίσης να προσθέσουμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους μηχανισμούς, μπορούν να παρέχουν και την ενέργεια που χρειάζεται ένα φέρρυ και κατά την παραμονή του στο λιμάνι, τις υπόλοιπες 8 ώρες του παραδείγματος σου Nick. Ακόμα μικρότερη συνεισφορά αλλα αθροιστικά μέσα στο χρόνο είναι κάτι. Και ενδεχομένως να μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν εχει καθόλου εκπομπές κατα της παραμονή στο λιμάνι και δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα για τους κατοίκους, ωραίο εμπορικό κομμάτι για διαφήμιση.

     

    On 12/8/2022 at 10:37 AM, Annivas said:

    Το LNG είναι η επόμενη ημέρα στα καύσιμα?? Αν ναι σε ευχαριστώ για την πληροφορία , γιατί είχα μείνει πίσω και νόμιζα ότι ήταν μια εξεταζόμενη επιλογή ανάμεσα σε πολλές άλλες όπως υδρογόνο ,μεθάνιο, αμμωνία... κ.ο.κ. 

    Το LNG θεωρείται ένα μεταβατικό καύσιμο λόγω τού ότι η καύση του δημιουργεί λιγότερο CO2 και περιέχει (σχεδόν) μηδενικά επίπεδα θείου. Δεν είναι πράσσινο καύσιμο. Το σκεπτικό ήταν να χρησιμοποιηθεί αυτό μέχρι να οριμάσουν άλλες τεχνολογίες όπως π.χ. μπαταρίες, αμμωνία κτλ. 

    Κατα την άποψη μου υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως ας πούμε το νομικό πλαίσιο που διέπει το λιμάνι και τις εγκαταστάσεις του. Αν ένας επιχειρηματίας επενδύσει σε ένα ηλεκτρικό φερρυ, ποιός χρεώνεται για τον φορτιστή (και είναι μεγάλο το μέγεθος τόσο το φυσικό όσο και το οικονομικό, δεν είναι μια αμελητέα ποσότητα) που πρέπει να εγκατασταθεί στο λιμάνι; Ο πλοιοκτήτης ή ο Οργανισμός του εκάστοτε λιμένα; Είτε πληρώσει ο ένς ή ο άλλος βέβαια δημιουργούνται αρκετά πρακτικά προβλήματα, τα οποία αν υπάρχει οργάνωση και θέληση λύνονται, υπάρχει όμως;

  4. Συμφωνώ με τον @pilot. Θα μπορούσε ενδεχομένος να το χρησιμοποιήσει σε κάποια άλλη γραμμή, έστω να βγάζει τα έξοδα του, και αν και εφόσον κάποια στιγμή στο μέλλον τα πράγματα για την γραμμή που αποκτήθηκε βελτιωθούν να δρομολογηθεί εκεί. 

    Αν επιλέξει να το στείλει απέναντι και θελήσει πάλι να χτυπήσει τη γραμμή αυτή, θα χρειαστεί να αγοράσει άλλο και να το ετοιμάσει, ενώ τώρα θα το έχει έτοιμο.

  5. 6 hours ago, Nick the Greek said:

    Δεν είχα ξαναδεί πλοίο αυτής της κλάσης από κοντά και ομολογώ πως με απογοήτευσε. Η καλύτερη λέξη που μπορώ να βρώ για να το περιγράψω είναι αλλοπρόσαλο. Ειδικά τα ντέκ που είναι πάνω από το ύψος της γέφυρας είναι ακανόνιστα και χωρίς καμία συμμετρία, η δεξιά πλευρά του δε με εκείνο το πορτοκαλί χρώμα είναι απερίγραπτη.

    Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου! 

    Απλά να σημειώσουμε πως εκείνη η (άσχημη) πορτοκαλί κατασκευή στα δεξιά ειναι το "μαγικό χαλί" το οποίο μπορεί να αλλάζει ύψος, μέχρι τη στάθμη της θάλασσας και να γίνεται πλατφόρμα για επιβίβαση στις λάτζες. Ίσως να έχει αυτό το χρώμα για να το ξεχωρίζουν εύκολα οι καπετάνιοι αυτών.

  6. Να συμπληρώσω αν μου επιτρέπεις @proud_ionian πως ένας ακόμη λόγος είναι και η μη εκτέλεση προγραμματισμένης συντήρησης, πουθενά και σε τίποτα στην Ελλάδα. Μόνο επισκευές αφού πρώτα έχει καταστραφεί κάτι. Με αυτό τον τρόπο ακόμα και η αρτιότερη υποδομή κάποια στιγμή θα καταρεύσει / χαλάσει. Προσωπικά δεν θυμάμαι ποτέ να έχω δει εργασίες συντήρησης πέρα απο αναβαθμίσεις / επεκτάσεις / επισκευές κτλ.

  7. Φίλε @Nereus συμφωνούμε σε όλα νομίζω, εκτός στο αν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό με τις κατάλληλες γνώσεις για την ανάπτυξη νέων σχεδίων. Ίσως να κάνω λάθος και να μην υπάρχει. Υπάρχουν όμως Έλληνες που δουλεύουν σε εταιρείες που ανααπτύσουν και κατασκευάζουν τέτοια σχέδια και ενδεχομένως να ενδιαφερόντουσαν να επιστρέψουν, αλλά να γυρίσουν για 4-5-6 ή όσα χρόνια  τέλος πάντων κρατήσει η κατασκευή και μετά να πρέπει να ψάνχουν για δουλειά πάλι, ε δεν νομίζω. Η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει πρώτα από όλα και μετά, σιγά-σιγά, όλα γίνονται.

    Στο θέμα των σταθερών παραγγελειών νομίζω πως χρειάζεται. Βλέποντας και το παράδειγμα των ολλανδών, που έχουν ένα στόλο ~65 πολοίων (πολύ μικρότερου του ελληνικού) όλα χτισμένα σπό τη δική τους εταιρεία. Έχουν σε γενικές γραμμές μια σταθερή ροή παραγγελειών. Αντικαθιστούν τα πλοία τους στα 20-30 χρόνια και έχουν ένα καλό προγραμματισμό, αυτό βέβαι προυποθέτει μια υγιή οικονομία. Τώρα για παράδειγμα έχουν ζητήσει την ανάπτυξη μίας νέας κλάσης φρεγατών που θα αντικαταστήσει τις φρεγάτες κλάσης Μ (2 της Ολλανδίας + 2 του Βελγίου) καθώς επίσης τρέχει και ο διαγωνισμός των υποβρυχίων που θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα. Παράλληλα εξασφαλίζουν εξαγωγές σε διάφορες χώρες (όπως Γερμανία, Μαρόκο, Μεξικό και Ινδονησία) και εδώ και αρκετά χρόνια είναι μία κερδοφόρα επιχείρηση. 

    Γενικότερα τα πολεμικά πλοίο κινούνται σε ένα σταθερό πλαίσιο και αλλάζουν λίγα πράγματα ανάλογα με τις ανάγκες και απαιτήσεις της κάθε χώρας.

  8. @Strofalos Συμφωνώ απόλυτα με όσα είπατε, αλίμονο.

    Προσπαθούσα να δώσω μια πιο γενική εικόνα του θέματος, καθώς και ότι άνθρωποι ικανοί και με τις απαραίτητες γνώσεις υπάρχουν. Δυστηχώς στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότερα πράγματα που καθορίζουν τα σχέδια και τα χρονοδιαγράμματα. Δεν είναι καθαρά οικονομοτεχνικά τα κριτήρια. Και όσο παραμένουν έτσι τα πράγματα δεν θα αλλάξει κάτι. Θα χτιστούν, όοοοταν χτιστούν οι νέες φρεγάτες μετά το ναυπηγείο θα βαρέσει διάλυση και θα ψάχνουμε τα επόμενα 20 χρόνια ποιός θα αναλλάβει τα χρέη και την εξυγίανση του, μέχρι να έρθει το Π.Ν. και να ζητήσει την αντικατάσταση των φρεγατών κλάσης Ύδρα. Στο ίδιο έργο θεατές. Δεν αλλάζει κάτι και είναι γενικότερο αυτό το πρόβλημα στην ελληνική οικονομία και γι'αυτό δεν θα μας πάρουν ποτέ στα σοβαρά και δεν θα επενδύσουν στην Ελλάδα ούτε σημαντικά κομμάτια των εταιρειών ούτε μεγάλα κεφάλαια όσο και να τους παρακαλάμε. Δυστυχώς!

  9. Οι άνθρωποι που θα χρειαστεί για να σχεδιάσουν ένα πλοίο υπάρχουν, στην Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι θέλει πολύ χρήμα και χρόνο (χρόνο έχουμε) η ανάπτυξη καινούργιων σχεδίων και εν συνεχεία θα πρέπει να έχεις τις εξαγωγές ως στόχο. Δεν συμφέρει οικονομικά να αναπτύξεις ένα νέο σχέδιο για 3-4 πλοία που θα παραγγείλει το Π.Ν. Πρέπει να υπάρχει ροή πλοίων (παραγγελειών). Το Π.Ν. σε τέτοιο ενδεχόμενο θα έπρεπε να έχει σταθερές παραγγελείες πλοίων και να αντικαθιστά τα υπάρχονται μετά από ~20 χρόνια. Όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες που ναυπηγούν πολεμικά πλοία αυτό κάνουν. 
    Επίσης στην ελληνική πραγματικότητα (εκτός των άλλων) οι κθυστερήσεις ήταν και ένας τρόπος να κρατάς απασχολημένους τους εργαζόμενους στο ναυπηγείο και ειδικά στη περίπτωση που δεν υπάρχει κάτι άλλο στη σειρά να χτιστεί. Το να καθυστερήσεις (ελεγχόμενα) την παράδωση / κατασκευή ενός πλοίου, υπό αυτές τις συνθήκες, για 2-3 μήνες δεν είναι κάτι κακό και οι ναυπηγήσεις πολεμικών πλοίων είναι και ένα μοχλός από τις κυβερνήσεις να διεγείρουν την οικονομική δραστηριότητα. Το ιδανικό βέβαια είναι να υπάρχει μια υγιής οικονομία και ένας προγραμματισμός κατασκευής και παραδόσεων πλοίων που δεν χρειάζεται να αλλάζει για κανένα λόγο.

  10. On 3/2/2021 at 2:08 PM, Annivas said:

    Eδώ και λίγα χρόνια υπάρχει στο συρτάρι της Attica ένα project για την ναυπήγηση δύο Μεγάλων Ro/pax, γύρω στα 212μ , τα οποία θα κινούνται με lng και θα φέρουν τα χρώματα της Superfast.

    Δεν ξέρω μήπως το έβγαλαν τώρα από το συρτάρι και ζητούν προσφορές.

    Καλημέρα! Η πληροφορία που διακινείται μεταξύ των ναυπηγίων (ή πιο σωστά, αυτή που έμαθα εγώ) είναι για 2 πλοία ~145μ. 
    Επίσης και κάτι νεότερο, η εταιρεία σκοπεύει ή τουλάχιστον θα ήθελε να εκμεταλλευτεί το Ευρωπαικό κονδύλιο που αναφέρθηκε προηγουμένως και για την κατασκευή 2 αλουμινένιων καταμαράν, ~70μ. 

    Επαναλαμβάνω, οι πληροφορίες δεν προέρχονται από την εταιρεία οπότε δεν μπορώ να γνωρίζω τους στόχους αυτών των συζητήσεων γιατί περί τέτοιων πρόκειται. Ίσως απλά να πρόκειται για έρευνα αγοράς, με απλά λόγια, και τίποτα παραπάνω.

  11. Χρόνια μας πολλά και από εμένα! 

    Εγώ λοιπόν μπήκα στην οικογένεια μετά τον πρώτο χρόνο και παρότι δεν είμαι πολύ ενεργός στο να γράφω, διαβάζω (σχεδόν) καθημερινά, τα πάντα όλα! Σας ευχαριστώ πολύ λοιπόν όλους που κρατάτε αυτό το σάιτ ζωντανό 16 χρόνια τώρα και γεμάτο ενδιαφέρουσες ιστορίες!

    Στα επόμενα 16! 

  12. Ενδεχομένως, καθώς τώρα θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν και ευρωπαϊκά κονδύλια, τα ευρωπαικά ναυπηγεία ζητούν στήριξη από την Ε.Ε για να επιβιώσουν από τον σκληρό ανταγωνισμό που δέχονται εξ ανατολής καθώς και η πίεση που θα δεχθούν από τον πόλεμο που ξεσπάει στην Αδριατική.

  13. On 1/29/2021 at 12:31 AM, proud_ionian said:

     

    ας ελπισουμε να δουμε συντομα και στα συμβατικα του ομιλου αναλογες εξελιξεις

    Και ναι...

    Σύμφωνα με τις πηγές μου από τη βόρεια Ευρώπη, η Attica ψάχνεται για ναυπήγηση 2 RoPax. Η εταιρεία στοχεύει στο να κάνει χρήση του κονδυλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανανέωση του στόλου των κρατών μελών με πλοία που θα φέρουν τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον και αυτό συνεπάγεται ότι η κατασκευή θα πρέπει να γίνει σε Ευρωπαϊκά ναυπηγεία. 

    Δυστηχώς δεν γνωρίζω τίποτα περισσότερο αλλά σίγουρα οι όλες συζητήσεις είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο. 

    Ελπίζω οι συζητήσεις να οδηγήσουν σε συμφωνίες και να δούμε, επιτέλους, νέα πλοία φιλικά προς το περιβάλλον στην ελληνική ακτοπλοΐα.

×
×
  • Create New...