Jump to content
Shipfriends

georgios express

eMembers
  • Posts

    3,400
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by georgios express

  1. On 5/26/2024 at 11:46 PM, Nick the Greek said:

    ...έξω από το Α' Λιμενικό...

    Υπήρχαν και μεγαλύτεροι μερακλήδες, που κατέφευγαν στο τηλέφωνο του Α' Λιμενικού Τμήματος τα θρυλικό 4511311 στο οποίο συνήθως μία οργισμένη ή βαριεστημένη φωνή απαντούσε μετά από μεγάλη αναμονή με λίγες λέξεις: "Σε 1 ώρα από τώρα" ή "Πάρτε το Πρακτορείο", ανάλογα με τα εκάστοτε κέφια. 

    Πέραν τούτου, επί δεκαετίες, η πλέον αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης και προγραμματισμού ταξιδιού/διακοπών ήταν η παλιά "Ναυτεμπορική" του Τζώρτζη Αθανασιάδη και των θυγατέρων του. Ημισέλιδα ολόκληρα γέμιζαν με ονόματα καραβιών και νησιώτικα λιμάνια σε κάθε σημείο του ορίζοντα.

  2. Χωρίς να έχω και να διεκδικώ τις εξειδικευμένες γνώσεις που απαιτούνται, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

    1. Στον Χάρτη 1:500.000, βάθος μικρότερο από 40μ δεν καταγράφεται στην περιοχή που ορίζεται μεταξύ Καραβιών-Φαλκονέρας-Ανάνων και Αντιμήλου. Τα 40μ καταγράφονται Δ. των Ανάνων που πάντως ύφαλος ή ξέρα δεν είναι. Άρα, που μπορεί να προσέκρουσε το πλοίο ενώ έπλεε 6 μίλια ΒΑ Φαλκονέρας και πόση ώρα μπορεί συνέχιζε να ταξιδεύει ένα πλοίο με σοβαρό ρήγμα στα ύφαλα, ώστε να βυθισθεί εν τέλει 20 μίλια από την Αντίμηλο όπου εντοπίσθηκε το ναυάγιο; (προς ποιά κατεύθυνση δεν αναφέρεται στο ρεπορτάζ).
    2. Στην δίκη στην οποία παρεπέμφθησαν και αξιωματικοί του ΛΣ της Επιθεώρησης ΕΠ που έδωσαν προσωρινή δεκαήμερη άδεια "πλοηγιμότητος" όπως έγραφαν οι εφημερίδες. Αγνοώ αν ο όρος είναι ορθός. Αυτοί μεν, κρίθηκαν αθώοι. Παραπέμφθηκε όμως και καταδικάσθηκε και ο υποναύαρχος (εα)-ναυπηγός Α. Θεοδωρίδης που είχε την ευθύνη της μετασκευής σε Ε/Γ-Ο/Γ. Σε όλη τη διάρκεια της δίκης, η προσπάθεια της Πολιτικής Αγωγής ήταν να αποδείξει ότι το πλοίο δεν είχε την απαιτούμενη ευστάθεια, ενώ η Υπεράσπιση προσπάθησε με όλες της τις δυνάμεις να αποδείξει το αντίθετο. Φαίνεται ότι δεν έπεισε, επειδή το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης στηρίχθηκε σε αυτό το επιχείρημα (πρέπει να προσμετρήθηκε και ένα ατύχημα μέσα στο λιμάνι του Πειραιά, όπου το πλοίο, κενό επιβατών και φορτίου πήρε ξαφνικά κλίση). Αν υπήρχε υποψία πρόσκρουσης και ρήγματος, η Εταιρεία και ο ναυπηγός δεν θα επικέντρωναν την υπεράσπισή τους εκεί για να απαλλαγούν από την κατηγορία της κακοτεχνίας; 
    3. Πως εμφανίζεται για πρώτη φορά, 58 χρόνια μετά, ο ισχυρισμός ότι υπάρχει "μια πολυσέλιδη έκθεση επτά πλοιάρχων που είχε συνταχθεί τότε για το δυστύχημα αλλά είχε μπει στα συρτάρια"; Αν πράγματι υποστήριζε την εκδοχή της πρόσκρουσης, η υπεράσπιση Εταιρείας & Α. Θεοδωρίδη, δεν θα την χρησιμοποιούσε ώς απόδειξη σφάλματος κατά την πλοήγηση για να επιρριφθούν ευθύνες κυρίως στον Πλοίαρχο ακι τον Α/Φ;
    4. Οι καταδικασθέντες αξιωματικοί και κυρίως ο επίσης καταδικασθείς ναύκληρος επικεντρώνουν την υπεράσπισή τους στην κακή κατασκευή ("από εμπειροτέχνη") του πλευρικού καταπέλτη και στην αστοχία των πεταλούδων ασφάλισής του, στις οποίες αποδίδουν την είσοδο του θαλασσινού νερού στο επίπεδο του γκαράζ.
    5. Προ ετών στο Περιοδικό "Εφοπλιστής", είχε δημοσιευθεί σε συνέχειες μία εμπεριστατωμένη (κατά την γνώμη μου, ΟΚ?) ανάλυση των στοιχείων που οδήγησαν στο ναυάγιο, η οποία αν ενθυμούμαι καλά, ανέτρεπε το επιχείρημα του πολύ κακού καιρού ("10 μποφώρ") αλλά και της ολίσθησης του φορτηγού ψυγείου και απέδιδε ευθύνη στην κακή μετασκευή και στην ακόμη χειρότερη έγκρισή της από τις Υπηρεσίες του τότε ΥΕΝ.

    Τώρα γιατί εμφανίσθηκε εκ νέου το θέμα αυτό, έτσι όπως εμφανίσθηκε, δεν μπορώ να υποθέσω. Αλλά υπάρχει και αυτός ο πειρασμός που λεγεται clickbait.

  3. Σε όλα τα εναπομείναντα ΠΠ που μέχρι προ δεκαετίας περίπου ανήκαν στην Διοίκηση Ταχέων Σκαφών αλλά πλέον ανήκουν στη Διοίκηση Πλοίων Επιτήρησης (=ΠΠ+Κανονιοφόροι), οι ανοικτές γέφυρες έχουν αντικατασταθεί με πλαστικές, κλειστές γέφυρες. 

    Ένα ενδιαφέρον ιστορικό στοιχείο των 6 ΠΠ τύπου Nasty που ναυπηγήθηκαν στην Νορβηγία πρό 58 ετών, είναι ότι ταξίδεψαν από το Όσλο στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, αυτοδύναμα. Χρειάζονταν σχεδόν 2 μήνες να φθάσουν, ας ληφθεί δε υπ΄ όψιν, ότι για μερικά από αυτά (του "Πήγασος" συμπεριλαμβανομένου) το ταξίδι έγινε Δεκέμβριο-Φεβρουάριο. Ορισμένοι από τους Κυβερνήτες που τα παρέλαβαν, ήσαν πρωταγωνιστές της δημιουργίας του Κυπριακού Ναυτικού, 3 χρόνια νωρίτερα.

    (Πληροφορίες από το περιοδικό "Ναυτική Επιθεώρηση")

  4. Η αλήθεια είναι ότι και όταν ταξίδευε στο Ηράκλειο (ή ενίοτε Χανιά) απείχε παρασάγγας από άλλα της κοινοπραξίας και συγκεκριμένα τα "Κρήτη ΙΙ" και "Νήσος Ρόδος". Ιδιαίτερα το Mariners' Club, το a la carte εστιατόριο, όπως και οι καμπίνες της Α' Θέσης ήταν άψογα, τόσο αισθητικώς όσο και πρακτικώς.

    Τα αδιανόητα του Σεπτεμβρίου 2023 βέβαια, φόρτωσαν στο καράβι αμαρτίες ανθρώπων... 

  5. 3 hours ago, Strofalos said:

    Οι άνθρωποι, ένθεν (Κίσσαμος) κείθε (Αριάδνη) υπερβάλλουν εαυτούς Πασχαλιάτικα για να καλύψουν τις παπαριές της Άττικα.

    Καί αυτοί υπάλληλοι του Group Attica είναι, δεν είναι ανεξάρτητοι μεμονωμένοι.

     

  6. On 1/6/2008 at 11:19 PM, ΝΗΡΕΑΣ said:

    ....Είναι το ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ του Νομικού, αδελφό του ΑΧΙΛΛΕΥΣ...των Ιταλικών επανορθώσεων...Βυθίσθηκε το 1968, ανελκύσθηκε, αλλά δεν ξαναταξίδεψε ποτέ και διαλύθηκε αργότερα.

    Δεκαέξι χρόνια μετά και με την συγκίνηση για τον αείμνηστο ΝΗΡΕΑ παρούσα και ισχυρή, βρήκα στην "Μακεδονία" του 1968, το παρακάτω απόσπασμα με αρκετά υπονοούμενα και στοιχεία συνωμοσιολογίας (για τα οποία αμφιβάλω αν υπάρχει nowadays (®=Στάση Παναγιωτάκου, Ταμπούρια) έστω και ένας πραγματικός γνώστης των γεγονότων, που θα μπορούσε να σχολιάσει). Η ανάλυση είναι πολύ χαμηλή επειδή και το πρωτότυπο αρχείο είναι σε πολύ χαμηλή ανάλυση.

    Agamemnon @Makedonia 29031968.jpg

  7. 1 hour ago, ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ said:

    ...Το ενδιαφέρον είναι ότι είχε κυκλοφορήσει έντονα ότι το βαπόρι σε αυτό το δρομολόγιο ήταν πλωτός οίκος ανοχής,αφού τα κορίτσια από τα μπαλέτα πρόσφεραν κ άλλου είδους...υπηρεσίες!!

    On 10/21/2007 at 9:05 AM, georgios express said:

    ....Στο μακαριστό "Νήσος Κύπρος" να δείς δήθεν θρησκευόμενους...κυρίους με προορισμό τους Αγίους Τόπους, να ανακατεύονται...βραδυάτικα με κάτι Πολωνές (δεν παίρνω και όρκο δηλαδή...) waitresses που μετά θά έπρεπε να νηστεύουν μία δωδεκαετία για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες τους...

    Θα παρακαλούσα να αποφεύγονται ακραίες εκφράσεις για ευγενώς (όχι και αφιλοκερδώς βέβαια) προσφερόμενες υπηρεσίες 😜.

     

  8. Μυριάδες συγγνώμες που καταστρέφω μίζερα και χαιρέκακα πατριδοκαπηλικά αφηγήματα, αλλά ο «απέναντι» όσο και να χασκογελάει δεν θα μπορέσει να «μπουκάρει» ποτέ.

    Υπάρχουν άνθρωποι που μένουν άυπνοι για πολλά συνεχόμενα βράδια σε θέσεις καταφυγής και μπουγάζια  με τον καιρό να βγάζει φίδια, στις γέφυρες και στις κονσόλες αυτών των (πράγματι ηλικιωμένων-αλλά that’s life) μονάδων και όχι στο PlayStation, που θα κόψουν αστραπιαία οποιοδήποτε χέρι απλωθεί εκεί που δεν πρέπει. 
    Αρκετά-σεβασθείτε Τους.
     

  9. Μήπως υπάρχει μεταξύ των συνδαιτημόνων κάποιος μύστης που να είναι σε θέση να ερμηνεύσει το γεγονός ότι στον Λακωνικό κόλπο τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η συγκέντρωση δεξαμενοπλοίων είναι μεγαλύτερη και από τα αμφίπλωρα σε Πέραμα και Σαλαμίνα (μαζί)?

  10. 8 hours ago, mytilene said:

    Δεν είναι καλό ''παιδί'' ο αντικαταστατης του Πλακιωτάκη...😎

    Ακόμη καλύτερο παιδί θα είναι αν ενεργοποιήσει τις κυρώσεις που φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν στην σύμβαση που αμοιβαίως υπέγραψαν οι δύο συμβαλλόμενοι, σε περίπτωση παραβιάσεως των όρων εκ μέρους ενός των συμβαλλομένων.

    Εκτός αν φαντάζομαι λάθος και δεν προβλέπονται κυρώσεις ή ακόμα χειρότερα αν κυρώσεις προβλέπονται μόνο για τον ένα συμβαλλόμενο, δηλ. το Ελληνικό Δημόσιο.

  11. 2 hours ago, olympic champion anek said:

    Στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΝΕΚ το πλοίο δεν έχει προστεθεί στο στόλο της…

    Εκφράζοντας τις σκέψεις μου με πλήρη πολιτική ορθότητα, νομίζω ότι στην Attica αδιαφορούν πλήρως 😜 για την ιστοσελίδα της ΑΝΕΚ.

  12. Σε συνέχεια όσων αναφέρει ο @Nick the Greek, στην κορωνίδα του ΔΟΛ/ΔΟΜ, στο "Βήμα"/"Οικονομικός Ταχυδρόμος" της Κυριακής 4-2-2024, αναδημοσιεύται άρθρο της Wall Street Journal με τίτλο "Μιά νέα λύση για τις εκπομπές CO2: Υποθαλάσσια αποθήκευση" .

    Παραβλέποντας τον αναπόφευκτο λιβανωτό, δεν μπορεί κανείς παρά να εντυπωσιασθεί από την προσέγγιση ενός φλέγοντος ζητήματος, όπως η απανθρακοποίηση. Δεν έχω την γνώση ούτε τα εργαλεία να κρίνω το εγχείρημα, αλλά μοιάζει να ανοίγονται δρόμοι δύσληπτοι στον μέσο άνθρωπο.

    (Πως κολλάνε τώρα αυτά τα πρωτοποριακά με τσακωμούς με Τίγρηδες, Μπαλτάκους και varίστες, επίσης αδυνατώ να αντιληφθώ)

  13. 4 minutes ago, Nick58 said:

    ...Το θέμα είναι να υπάρχει δουλειά για τους Έλληνες ναυτικούς όλο το χρόνο. Όχι μόνο το καλοκαίρι που θα βάζει τα ταχύπλοα  η sea jet. 

    Τώρα, για να είμαστε δίκαιοι και παρ' ότι για την Seajets ουδεμία συμπάθεια τρέφω, πρέπει να πούμε ότι και η Minoan τις τρεις από τις τέσσεριε εποχές του χρόνου, δεμένο το είχε, ή στο Ηράκλειο ή στον Πειραιά.

     

×
×
  • Create New...