Jump to content
Shipfriends

Αγία Ελένη (ΙΜΟ 5226506)


Recommended Posts

Πέρα από την πιο γνωστή Αγία Ελένη του Βερνίκου, νομίζω είναι σκόπιμο να κάνουμε αναφορά και σε μια άλλη Αγία Ελένη, η οποία επίσης παρέμεινε επί δεκαετίες σε ελληνικά νερά. Είναι το ΙΜΟ 5226506, ρυμουλκό που ίσως κάποιοι να θυμάστε παροπλισμένο στο λιμανάκι του Περάματος επί σειρά ετών. Εκεί το βλέπουμε κι εμείς, σχεδόν 17 χρόνια πρίν. Είναι κατασκευή του 1949 στο ναυπηγείο Beliard - Crichton & Cie(121), στην Οστάνδη του Βελγίου με μία μηχανή Sulzer. Τα πρώτα 28 χρόνια της ζωής του τα πέρασε στη Γαλλία σαν Marseillais 4(ο Μαρσεγιέζος δηλαδή) ώσπου το 1977 ο Τσαβλίρης το έφερε στην Ελλάδα και του φόρεσε το χαρακτηριστικό θαλασσί φουγάρο με το μεγάλο, άσπρο Τ, μετονομάζοντάς το σε Περικλής. Με αυτό το σινιάλο κι όνομα θα το θυμάστε στον Πειραιά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

 

Για τα επόμενα 18 χρόνια(ως το 1995 δηλαδή) δούλεψε για τον Τσαβλίρη. Το 1995 πωλείται στην Petroil Trans Ναυτική Εταιρεία(έδρα Σαχτούρη 8-10 στον Πειραιά) και μετονομάζεται σε Αγία Ελένη(Νηολόγιο Πειραιώς 3501), μου είναι όμως άγνωστο αν και που δραστηριοποιήθηκε για αυτήν την εταιρεία. Πάντως τουλάχιστον από το 2005 βρισκόταν παροπλισμένο στο Πέραμα. Κόπηκε το 2011 έχοντας μετονομαστεί σε Med Tug και έχοντας τη σημαία του Togo να κυματίζει στην πρύμη του. Όποιος έχει περισσότερες πληροφορίες γι αυτό το ρυμουλκό, ευπρόσδεκτες.    

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

Δεν ξερω αν το MED TUG γραφτηκε ποτε στο πλοιο

Τον Φεβρουαριο του 2011 παντως ηταν ακομα στο λιμανακι στο Περαμα χωρις να φαινεται καποιο αλλο ονομα γραμμενο .Δεν ξερω βεβαια μηπως η μετονομασια εγινε αργοτερα.

Μοναδικη αλλαγη σε σχεση με τις φωτο του @Nick the Greek ειναι οτι λειπει η κοκκινη γραμμη απο την τσιμινιερα.Ισως καποια στιγμη να εγινε προσπαθεια να δραστηριοποιηθει γιατι αλλιως δεν εχει καποιο νοημα μια τετοια ασημαντη αλλαγη σε ενα παροπλισμενο ρυμουλκο

Για την ιστορια φαινεται να ειχε νηολογιο Πειραιως 3501

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...