Jump to content
Shipfriends

Ναυάγιο Φ/Γ TRIZAN στη Θάσο.


Recommended Posts

Στις 23 Νοεμβρίου 2005, το φορτηγό πλοίο «TRIZAN», με σημαία Βόρειας Κορέας, εξαιτίας της κακοκαιρίας αγκυροβολεί στον Όρμο Ποταμιάς Θάσου. Είχε ξεκινήσει φορτωμένο με βαμβακόσπορο από το Πόρτο Λάγος με προορισμό την Τουρκίας. Παρασύρθηκε από τους ανέμους, προσάραξε στην ακτή και στη συνέχεια κόπηκε στα δύο. Οι προσπάθειες αποκόλλησης και απομάκρυνσης συνεχίζονται ακόμα.

01-15.jpg

Ο Όρμος Ποταμιάς Θάσου

Ας δούμε, λοιπόν, την εξέλιξη της υπόθεσης του ναυαγίου.

Και ας ξεκινήσουμε από τις ανακοινώσεις του ΥΕΝ.

23-11-2005

Συνέχεια ενημέρωσης

Μετά από αίτημα του πλοιάρχου του Φ/Γ “TRIZAN” σημαίας Β. Κορέας, το οποίο έχει προσαράξει στις ακτές του όρμου Ποταμιάς Θάσου, ελικόπτερο έρευνας & διάσωσης παρέλαβε και τα τρία μέλη του πληρώματος που παρέμεναν επί του πλοίου (πλοίαρχος, Α’ και Β’ μηχανικοί), λόγω εισροής υδάτων στο μηχανοστάσιο

24-11-2005

Συνέχεια ενημέρωσης

Αμέσως μετά την προσάραξη του Φ/Γ «TRIΖAN» σημαίας Β. Κορέας χθες το πρωί στον όρμο Ποταμιάς Θάσου, τέθηκε σε ετοιμότητα το προσωπικό των Λιμενικών Αρχών Θάσου και Καβάλας και πλησίον του Φ/Γ «TRIΖAN» βρίσκεται περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, γνωστοποίησε στον πλοίαρχο και την πλοιοκτήτρια εταιρία τις υποχρεώσεις τους και ειδικότερα:

• να λάβουν κάθε πρόσφορο μέσο για την αποτροπή διαρροής καυσίμων και πετρελαιοειδών μιγμάτων στη θάλασσα.

• την ταχεία απάντληση και απομάκρυνση του φορτίου, των καυσίμων και κάθε είδους ρυπογόνων ουσιών, εφόσον υπάρχει κίνδυνος διαρροής αυτών και

• την αποκόλληση του σκάφους το ταχύτερο δυνατόν, τηρουμένων των νομίμων προϋποθέσεων και μέτρων προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Σήμερα το πρωί διαπιστώθηκε ότι το Φ/Γ «TRIΖAN» παρουσίασε εγκάρσιο ρήγμα στο Νο 3 αμπάρι και διαχωρίστηκε σε δύο μέρη.

Μέρος του φορτίου (βαμβακόσπορος) έχει διαρρεύσει και έχει εκβρασθεί στην ακτή, σε μήκος 200 μ. περίπου και πλάτος το μέγιστο 5 μ., ενώ δεν έχει παρατηρηθεί ρύπανση από πετρελαιοειδή. Συνεργείο του Δήμου Θάσου έχει αναλάβει και συλλέγει το βαμβακόσπορο από την ακτή.

Η ιδιωτική εταιρία στην οποία η πλοιοκτήτρια του Φ/Γ «TRIΖAN» ανέθεσε την ναυαγιαιρεσία-διάσωση πλοίου και φορτίου καθώς επίσης και την αντιμετώπιση πιθανής ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος, έχει τοποθετήσει πλωτά φράγματα περιμετρικά όλου του πλοίου και δύο ρυμουλκά της βρίσκονται δίπλα σ’ αυτό.

Εκτενή κάλυψη του θέματος έχει η εφημερίδα «Εβδόμη» της Καβάλας.

nauageio%20thasos02.jpg

Φωτογραφία του ναυαγίου στον Όρμο Ποταμιάς Θάσου.

Η φωτό είναι από την «Εβδόμη», από την οποία προέρχονται και όλες οι παρακάτω πληροφορίες.

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2005

Προσάραξε φορτηγό πλοίο ανοιχτά της Θάσου και το πλήρωμα απομακρύνθηκε με Super Puma.

[…]Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του ΥΕΝ ενημερώθηκε μέσω του Ολυμπία Ράδιο, ότι έλαβε σήμα κινδύνου (MAYDAY) από πλοίο που έπλεε στο Β. Αιγαίο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του σήματος κινδύνου, η θέση του πλοίου ήταν στις ανατολικές ακτές της Θάσου.

Άμεσα έγινε σήμα στα παραπλέοντα πλοία, δόθηκε εντολή στη Λιμενική Αρχή Θάσου να διενεργήσει έλεγχο από ξηράς και να απογειωθεί ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης.

Μέσω του παραπλέοντος πλοίου «MINERVA NΟUNΟU» εντοπίστηκε το Φ/Γ «TRIZAN» σημαίας Β. Κορέας το οποίο είχε παρασυρθεί από το αγκυροβόλιό του και είχε προσαράξει στις ακτές του όρμου Ποταμιάς Θάσου. Ο πλοίαρχος του «TRIZAN» ζήτησε συνδρομή προκειμένου το πλήρωμα να εγκαταλείψει το πλοίο.

Τέσσερα από τα συνολικά επτά μέλη του πληρώματος παρελήφθησαν σώα από το ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης ενώ επί του πλοίου παρέμειναν με τη θέλησή τους ο πλοίαρχος, ο Α’ και ο Β’ μηχανικός.

Με το Super Puma μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» από όπου σύμφωνα με δηλώσεις του Αερολιμενάρχη Μιλτιάδη Παπαμιλτιάδη, παρελήφθησαν από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ενώ είναι καλά στην υγεία τους.

Το Φ/Γ «TRIZAN» είχε αποπλεύσει έμφορτο με 1.657 τόνους βαμβακόσπορο από Πόρτο Λάγος για Τουρκία και τη στιγμή του συμβάντος, στην περιοχή της Θάσου έπνεαν άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί εντάσεως 8 μποφόρ…

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2005

Κόπηκε στα δύο το "Trizan" - Χωρίς σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις -προς το παρόν- διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι

Στα δύο κόπηκε το πλοίο «TRIZAN» που την προηγούμενη Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2005 είχε προσαράξει στην ακτή του όρμου Ποταμιάς, στην μέση ακριβώς μεταξύ της Σκάλας Ποταμιάς και της Χρυσής Αμμουδιάς. Το ναυάγιο έχει εγκαταλειφθεί από το πλήρωμα ενώ μέρος του φορτίου βαμβακόσπορου που μετέφερε έχει εκβραστεί στην αμμουδιά, σε μήκος 500 μέτρων και περισσότερο, αφού το σκάφος έσπασε στα δύο στη μέση περίπου, με αποτέλεσμα το φορτίο του τρίτου αμπαριού να φύγει στην θάλασσα.

Το πρωραίο τμήμα του πλοίου επιπλέει χωρίς πρόβλημα και μπορεί εύκολα να ρυμουλκηθεί σε άλλη θέση, αυτή την στιγμή το συγκρατεί η δεξιά άγκυρα. Το πρυμναίο τμήμα του σκάφους έχει ακουμπήσει στα αβαθή και έχει σκεπαστεί μέχρι την γέφυρα από την θάλασσα. Η σκηνή γίνεται πιο τραγική καθώς εκτός από τον βαμβακόσπορο στην ακτή έχουν εκβραστεί φύλα, αντικείμενα, ρούχα, τρόφιμα και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς ότι υπήρχε πάνω στο πλοίο, ενώ υπάρχουν και δύο σωσίβιες σχεδίες τις οποίες όπως φαίνεται οι ναυτικοί είχαν ρίξει στην θάλασσα αλλά δεν πρόλαβαν να τις χρησιμοποιήσουν.

Το ευτύχημα είναι ότι δεν υπάρχει, για την ώρα σοβαρή ρύπανση στην περιοχή, χθες είχε εντοπιστεί μια κηλίδα από πετρέλαιο με πολύ μικρό πάχος που προέρχονταν από τα καύσιμα και τα λιπαντικά που υπήρχαν μέσα στο μηχανοστάσιο του πλοίου και τα ξέπλυνε η θάλασσα. Οι δεξαμενές και οι αεραγωγοί του πλοίου σφραγίσθηκαν από τους δύο δύτες που έστειλε η εταιρία Κοινοπραξία Ελληνικών Ρυμουλκών-Ναυαγοσωστικών Βορείου Αιγαίου «Ναυτιλιακός Όμιλος Γκιγκιλίνη» που ανέλαβε την ναυαγιαιρεσία του σκάφους. Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες το πρωί και γίνεται μπροστά στα μάτια δεκάδων κατοίκων της Θάσου που συγκεντρώνονται στην παραλία για να δουν το θέαμα.

Επί τόπου εκτός από το πλωτό του Λιμεναρχείου Καβάλας, βρίσκονται τα ρυμουλκά «Θεόδωρος» και «Δημήτριος» που απέπλευσαν από το λιμάνι της Καβάλας και έφτασαν στο τόπο του ατυχήματος, ενώ στην ακτή έχει στηθεί το πρόχειρο «στρατηγείο» από όπου συντονίζονται οι ενέργειες. Προχθές το μεσημέρι, μόλις τα δύο ρυμουλκά έφτασαν δίπλα στο πλοίο, τοποθέτησαν πλωτά φράγματα με βάση τις οδηγίες των Λιμενικών για προληπτικούς λόγους, ώστε εάν υπάρξει διαρροή καυσίμων από το πλοίο να μην δημιουργηθεί ρύπανση σε μεγάλη έκταση. Προηγουμένως δύτες είχαν ελέγξει το κήτος του σκάφους για να διαπιστώσουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται και να δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες στον ναυπηγό που βρίσκεται επιτόπου και θα δώσει τις οδηγίες για την ανέλκυση του σκάφους.

Το πλωτό φράγμα που τοποθετήθηκε γύρω από το πλοίο έχει μήκος 600 μέτρα, ενώ τα ρυμουλκά είναι εξοπλισμένα με ειδικά μηχανήματα και ένα τόνο υλικών απορρύπανσης που θα χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τις υποδείξεις του Λιμεναρχείου. Εν τω μεταξύ προς τον όρμο της Ποταμιάς κατευθύνεται και τρίτο ρυμουλκό του «Ναυτιλιακού Ομίλου Γκιγκιλίνη» το «Ευρώπη» ιπποδύναμης 3.530hp. Σύμφωνα με υπεύθυνους της εταιρίας είναι σε εξέλιξη διαβούλευση και διαδικασίες για την εκφόρτωση του φορτίου βαμβακόσπορου από το πλοίου που μπορεί να γίνει σε κάποιο λιμάνι της περιοχής όπου θα ρυμουλκηθεί το τμήμα του πλοίου που επιπλέει, ή ακόμη και επιτόπου.

Οι κάτοικοι που παρακολουθούν από την ξηρά εκφράζουν την ανησυχία τους επειδή έγινε το χειρότερο και φοβούνται ότι είναι δύσκολο να ανελκυστεί το βυθισμένο τμήμα του πλοίου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τις εντολές που έχει δώσει στην πλοιοκτήτρια εταιρία το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, θα πρέπει πρώτα να αποτραπεί η πιθανότητα ρύπανσης στην περιοχή και να αντληθούν τα καύσιμα και τα λιπαντικά από το πλοίο πριν γίνει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι εκπρόσωποι της εταιρίας «Γκιγκιλίνης» που από την αρχή φρόντισαν να ζώσουν το σκάφος με πλωτά φράγματα. Χθες καθαρίστηκε και η παραλία από τα αντικείμενα και την ποσότητα βαμβακόσπορου που ξέβρασε η θάλασσα, ενώ οι πρώτες μετρήσεις που έκανε επιτόπου το Λιμεναρχείο, σε όστρακα και φύκια, έδειξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ρύπανσης στην ακτή.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο Λιμενάρχης Καβάλας, Αλέκος Ελευθερίου, η επιχείρηση βρίσκεται σε καλό δρόμο, αν και ο καιρός δεν βοηθάει, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ ο πλοίαρχος και οι δύο μηχανικοί του πλοίου που το ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης είχε μεταφέρει στην Λήμνο, ήρθαν στην Καβάλα για να δώσουν καταθέσεις ώστε να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες του ναυαγίου. Ένα ερώτημα που διατύπωναν πολλοί προχθές στην Θάσο και θα πρέπει να απαντήσει ο πλοίαρχος είναι πώς βρέθηκε το πλοίο στις ανατολικές ακτές της Θάσου, αρκετά έξω από τον δρόμο που θα έπρεπε να ακολουθεί από το λιμάνι του Πόρτο Λάγο προς την Τουρκία.

Χάρης ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2005

Παραμένουν τα μέτρα πρόληψης ρύπανσης και συνεχίζεται το δύσκολο έργο στο ναυάγιο του Trizan

Κατά ένα μέρος απομακρύνθηκε το πρωραίο τμήμα του πλοίου «Trizan» που την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της κακοκαιρίας προσάραξε στην Χρυσή Αμμουδιά της Θάσου.

Η επιχείρηση αποκόλλησης του πρωραίου τμήματος βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Ρυμουλκά του Ναυτιλιακού Ομίλου Γκιγκιλίνη που έχουν αναλάβει να απομακρύνουν το ναυάγιο από την περιοχή, αποκόλλησαν το πρωραίο τμήμα του πλοίου που επέπλεε φορτωμένο με βαμβακόσπορο.

Στην συνέχεια δύτες ανέλαβαν να στεγανοποιήσουν τα σημεία από τα οποία θα μπορούσε να μπει νερό στα αμπάρια του κομματιού του πλοίου ώστε να ρυμουλκηθεί με ασφάλεια από το ρυμουλκό «Ευρώπη» στο λιμάνι «Φίλιππος Β» της Καβάλας όπου θα εκφορτωθεί το φορτίο.

Το πρυμναίο τμήμα του πλοίου παραμένει βυθισμένο στα αβαθή, και για την ανέλκυσή του θα γίνει δεύτερη δυσκολότερη επιχείρηση. Πιθανότατα θα επιχειρηθεί πρώτα να εκφορτωθεί το ένα αμπάρι που απομένει κλειστό επιτόπου, το φορτίο του τρίτου αμπαριού στο ύψος του οποίου το σκάφος κόπηκε στα δύο έχει διαρρεύσει στην θάλασσα και ξεβράστηκε στην ακτή από όπου απομακρύνθηκε.

«Αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες για να μην έχουμε χειρότερα από τυχόν καιρικά φαινόμενα που θα σημειωθούν τις επόμενες μέρες, ώστε να μην έχουμε άλλη μετακίνηση και να μπορέσουν οι δύτες να το επιθεωρήσουν σωστά από κάτω για να δούμε τη δυνατότητα πλευστότητάς του», δήλωσε ο αρμόδιος αξιωματικός του λιμενικού Βαγγέλης Ζήσου που επιβλέπει τις εργασίες.

Ο ίδιος αναφέρει πως τα μέτρα πρόληψης ρύπανσης παραμένουν με το πλωτό φράγμα γύρω κι από τα δύο κομμάτια. «Υπάρχει κύμα που δυσκολεύει τις εργασίες, αλλά η όλη προσπάθεια έχει επικεντρωθεί στο να εξασφαλιστεί το πρωραίο γιατί το πρυμναίο ούτως ή άλλως δεν μετακινείται».

Ο κ. Ζήσου αναφέρει πως για το μέλλον υπάρχει μια σκέψη να απομακρυνθεί το πρωραίο που δείχνει ότι έχει δυνατότητα πλεύσης μετά τη στεγανοποίηση και μετά την αποκόλληση και απομάκρυνση να μεταφερθεί στην Καβάλα και να γίνει η εκφόρτωσή του κι από κει και πέρα θα πάει για παλιοσίδερα.

«Το μεγαλύτερο και σοβαρότερο έργο θα είναι το πρυμναίο κομμάτι το οποίο έχει βυθιστεί στην άμμο και σίγουρα θα αντιμετωπισθούν μεγαλύτερες δυσκολίες που αυτό σημαίνει δυσκολίες σε χρόνο. Ό,τι ήταν να γίνει έγινε για το πρυμναίο και υπάρχει σκέψη ως τελική λύση να διαλυθεί μέσα στην θάλασσα».

Καταλήγοντας, επισημαίνει πως «η πλοιοκτήτρια εταιρεία από την πρώτη στιγμή ανέθεσαν την εργασία σε εξειδικευμένο συνεργείο που δεν έχουν απομακρυνθεί και μάλιστα τα συνεργεία πολλαπλασιάζονται. Δουλεύουν ένα μεγάλο ναυαγοσωστικό ρυμουλκό, ρυμουλκά της περιοχής μας και συνεργεία από Θεσσαλονίκη επιφορτισμένα για τη διευθέτηση του πλοίου, για να του δώσουμε πλευστότητα δηλαδή και ν’ απομακρυνθεί».

Μία πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση, η οποία δεν έχει τύχει δημοσιότητας και έχει αρκετό χρόνο ακόμα μέχρι να ολοκληρωθεί η προσπάθεια αποκόλλησης και απομάκρυνσης του πλοίου.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει εμφανισθεί το salvage report του Lloyds Agency.

Αυτά προς το παρόν και έπεται συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

Να και το salvage report από το Lloyd’s Agency

Vessel Name: TRIZAN

Vessel Type: General Cargo

Flag: Korea (North)

Built: 1967

Tons Gross: 1,652

Cargo Cotton: Seed

Salvors: Gigilinis Salvage & Towage

Date Reported: 02 December 2005

LOF Date: 23 November 2005

LOF edition: 2000

Drifted from anchorage & grounded off the coast of Potamias Thassos.

Water ingress in engine-room. Booms placed round vessel.

Broke in two.

Και οι, (μέχρι τώρα, κυριώτερες) λεπτομερείς αναφορές, με χρονολογική σειρά:

London, Nov 23 - Following received from Piraeus RCC, timed 0905, UTC: Trizan, seven persons on board, is still aground in lat 40 43N, long 24 45E. Three persons remain on board vessel, four persons rescued by helicopter.

London, Nov 23 - Lloyd's Casualty representatives in Piraeus report: The Coast Guard received a Mayday from general cargo Trizan (1652 gt, built 1967), Porto Lagos bound for Turkey, loaded with 1657 tons of cotton seed, near Thassos, this morning. Immediately the nearby vessels were notified to keep a look out and a helicopter was despatched. The nearby Minerva Nounou located the casualty which had drifted from its anchorage and grounded at the coast of Potamias, Thassos. The master of the vessel requested assistance for the crew to abandon ship. Four out of the seven crew were rescued by helicopter while the master, chief and second engineer remain on board. In the area the are winds east-south-east 8 Beaufort (gale)

London, Nov 24 - Following received from Piraeus RCC, timed 1200, UTC: General cargo Trizan remains aground.

London, Nov 25 - Lloyd's Casualty representatives in Piraeus report: During the morning of Nov 24, inspections revealed that general cargo Trizan which had grounded on the coast of Potamias, Thassos the previous day, had sustained a transverse crack in No. 3 Hold and the vessel was separated in two parts. Part of the cargo of cottonseed had been lost into the sea and covered the coast to an extent of about 5x200m. Personnel from the Municipality of Thassos undertook the clean-up operation. There has been no oil pollution observed so far and the private company undertaking the salvage and antipollution works has taken precautions and placed oil booms around the vessel and their two tugs.

London, Nov 26 - Following received from Piraeus RCC, timed 1246, UTC: General cargo Trizan remains aground.

London, Nov 30 - Following received from Piraeus RCC, timed 1235, UTC: General cargo Trizan is still aground in same position, broken in two.

Thessaloniki, Dec 2 - During the night of Nov 23 a Lloyd's Open Form 2000, incorporating SCOPIC, was signed between North Aegean Consortium for Salvage & Towage - Gigilinis Shipping Group for the salvage of general cargo Trizan which ran aground off Thasos Island. On the same day, SCOPIC was invoked. Early morning Nov 24, our tugs Dimitrios and Theodoros along with a team of divers and specialized personnel were dispatched to the site from the port of Kavala. During the night, due to the bad weather conditions prevailing in the area, the grounded vessel broke in two between holds 2 and 3. Some of the cargo fell into the sea but no major oil pollution was observed initially. Anti-pollution material, booms and other equipment were dispatched to the site and following an underwater inspection of the casualty by divers, booms were placed all around the casualty and anti-pollution materials were used for dispersing small oil spills. By the evening of same day, the casualty was completely circled by booms. All small oil spils had dispersed and the cargo falling to the sea from the open, torn, hold was driven ashore through the booms and collected by special equipment. In the afternoon time of Nov 25, the operation of transfering the bunkers from the casualty commenced and it was completed the same day. All the bunkers were successfully transferred to our tug Dimitrios. At the same time, all other pollutants, i.e. slopes, lub oils etc. from the engine-room were also removed and transferred to Dimitrios. Later on the same day, our tug Europe sailed the port of Thessaloniki, headed for the site of the casualty. Europe arrived at the site Nov 26 and it was engaged in the operation. In the weekend, Nov 26-27, strong winds and bad weather prevailed in the area. During that time, various works were performed in the site, but the main task was to further seperate the two parts of the casualty, which would allow a more thorough inspection by divers. Anti pollution measures continued to be in force. More anchors were placed on the booms to compensate for the bad weather. On Nov 28 and after the two parts of the casualty were further separated, several inspections were performed by divers and marine engineers and other specialized personnel were dispatched to the site in order to assess the situation regarding a possible course of action for the removal of the cargo from and the two parts of the casualty from the beach. On Nov 30 the relevant reports were prepared and presented. Up to this day, anti-pollution measures are in force and the planning/preparations for removing the cargo and the two parts of the casualty, is underway. – Gigilnis Shipping Group.

Το μόνο που έχω να σημειώσω είναι ότι οι αναφορές των Lloyd’s ελάχιστα διαφέρουν από τα παραπάνω δημοσιεύματα της "Εβδόμης".

Γεγονός, βέβαια, που τιμά την "επαρχιακή" εφημερίδα της Καβάλας.

Link to comment
Share on other sites

Η υπόθεση δεν πάει και τόσο καλά, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Εβδόμη» της Καβάλας (5/12/2005).

apic49631.jpg

Εξώδικο του δήμου Θάσου για το φόβο ρύπανσης από το Trizan

Εξώδικο απέστειλε ο δήμος Θάσου προς την ναυτιλιακή εταιρία "MEDMAR NAVIGATION S.A." απέστειλε ο δήμος Θάσου με τον φόβο της πιθανής ανεπανόρθωτης βλάβης από ρύπανση στις πανέμορφες ακτές όπου ναυάγησε προ μιας εβδομάδας το πλοίο Trizan.

Το εξώδικο εστάλη μετά την πληροφορία ότι αναστάλθηκε έπ’ αόριστο η εκτέλεση της επιχείρησης μεταφοράς του εν λόγω πλοίου και του φορτίου του μέχρι να λάβει η εταιρεία που ανέλαβε το έργο αυτό, τις απαραίτητες οικονομικές εγγυήσεις.

Μεταξύ άλλων στο εξώδικο αναφέρεται:

«Δια του υπ' αριθμόν πρωτ. 2412/15/05 με ημερομηνία 2/12/2005 εγγράφου που κοινοποιήθηκε από το γραφείο προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας, μας γνωστοποιήθηκε ότι, η εταιρεία "ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΓΚΙΓΚΙΛΙΝΗ", στην οποία αναθέσατε την επιχείρηση της ναυαγιαίρεσης/ διάσωσης του πλοίου και του φορτίου με το όνομα Φ/S TRIZAN σημαίας Βορείου Κορέας Ι.Μ.Ο Ν. 8928325 ιδιοκτησίας σας και τις εργασίες αντιμετώπισης πιθανής ρύπανσης του περιβάλλοντος από καύσιμα ή άλλες ρυπογόνες ουσίες, μετά την προσάραξή του στην θαλάσσια περιοχή Όρμου Ποταμιάς Θάσου που συνέβη την 23/11/2005, ανέστειλε έπ’ αόριστο την εκτέλεση της επιχείρησης μεταφοράς του εν λόγω πλοίου και του φορτίου του μέχρι να λάβει από εσάς τις απαραίτητες οικονομικές εγγυήσεις που πηγάζουν από την μεταξύ σας υπογραφείσα σύμβαση τις οποίες έως σήμερα παραλείψατε να τις παρέχεται.

Κατόπιν της προαναφερομένης εξελίξεως δεδομένου ότι ο όρμος Ποταμιάς Θάσου όπου συνέβη το ναυάγιο, από το έτος 2000 με την υπ' αριθμόν 9243 Οδηγία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας χαρακτηρίσθηκε κι έχει ενταχθεί στις περιοχές "NATURA2000" ως σημαντικός θαλάσσιος οικότοπος - Λιβάδια Ποσειδωνίας - επιπρόσθετα δε αποτελεί περιοχή υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος καθώς προσελκύει ετησίως κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου πλήθος τουριστών απ' όλο τον κόσμο, για την διακοπή συνεπεία πλημμελούς εκπληρώσεως των υποχρεώσεών σας της επιχείρησης ναυαγιαίρεσης του πλοίου Φ/Γ TRIZAN, η ολοκλήρωση της οποίας αποτελεί αποκλειστικά δική σας υποχρέωση, απαιτούμαι δε επιφυλασσόμενοι των νομίμων δικαιωμάτων μας να επιμεληθείτε προκειμένου να συνεχισθεί και να διεκπεραιωθεί άμεσα προς αποφυγή και αποτροπή των ολέθριων συνεπειών για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής το οποίο κινδυνεύει από την παραμονή του ναυαγίου με περαιτέρω αρνητικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για την τουριστική και οικονομική εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας».

Το εξώδικο μεταξύ άλλων κοινοποιείται και στην εταιρία με την επωνυμία "AIGAION ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΕ", την εταιρία με την επωμυνία "NORTH AEGEAN CONSORTIUM FOR SALVAGE TOWAGE - GIGILINIS SHIPPING GROUP", το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας. Το εξώδικο υπογράφει για λογαριασμό του δημάρχου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Θάσου, Δημήτρης Δημητρέκος

Σημαία Βόρειας Κορέας...

Link to comment
Share on other sites

Θα τους πληρώσουμε και από πάνω ?

Πρωτοβουλία του δήμου Θάσου για την απομάκρυνση του ναυαγίου του Τριζάν

Να αναλάβει τα έξοδα για την απομάκρυνση του ναυαγίου του φορτηγού πλοίου Τριζάν από τον όρμο Ποταμιάς προτίθεται ο δήμος Θάσου σε περίπτωση αδυναμίας της πλοιοκτήτριας εταιρίας.

Αυτό δήλωσε στην ΕΡΑ Καβάλας ο δήμαρχος Θάσου Κωνσταντίνος Καπόλας προκειμένου να μην τεθεί σε οικολογικό κίνδυνο η συγκεκριμένη τουριστική και προστατευόμενη περιβαλλοντικά περιοχή του νησιού.

Από την ΕΡΤ (07/12/2005)

Η απορία μου είναι: γιατί δεν καλύπτει την υπόθεση η ασφαλιστική εταιρεία και γιατί συμβαίνει αυτό ?

Link to comment
Share on other sites

Τρεις πιθανες εκδοχες ωστε να μην πληρωσει η ασφαλεια ειναι:

α) Να της χρωστα χρηματα η πλοιοκτητρια εταιρεια

β) Η ασφαλεια να ειναι αμφιβολου ηθικης και προελευεσεως και να την εχει κανει με ελαφρα

γ) Να υπαρχει πορισμα απο την πλευρα της ασφαλειας που να βγαζει το συμπερασμα οτι το πλοιο ηταν αναξιοπλοο οταν συνεβη το ατυχημα, γεγονος που απο μονο του συμφωνα με τους ορους της ναυτασφαλισης καθιστα ανενεργη την ασφαλιστικη καλυψη.

Link to comment
Share on other sites

β) Η ασφαλεια να ειναι αμφιβολου ηθικης και προελευεσεως και να την εχει κανει με ελαφρα.
Παραπάνω, έγραψα:
Το εξώδικο μεταξύ άλλων κοινοποιείται και στην εταιρία με την επωνυμία "AIGAION ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΕ",
Και για αυτή την εταιρεία, είδα ότι:
H ασφαλιστική εταιρεία "Aιγαίον", η οποία έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στην παραγωγή ασφαλίστρων σε πλοία και σκάφη αναψυχής αναπτύσσεται πλέον επιτυχώς και προς τη Bόρεια Eλλάδα. Συγκεκριμένα η "Aιγαίον ασφαλιστική" AE πραγματοποιεί ήδη δυναμική παρουσία στην περιοχή, καθώς ίδρυσε και λειτουργεί στην οδό Tσιμισκή 85 το "Aigeon Aσφαλιστικό Πρακτορείο" AE, το οποίο έχει αναλάβει την εξυπηρέτησή του το Δίκτυο Πωλήσεων της εταιρείας αυτής σε όλη τη Bόρεια Eλλάδα.

http://transport-magazine.gr/2005/10/newsgr.htm#009

Άρα, μάλλον , κάτι από τα άλλα δύο συμβαίνει.

Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι και το Φ/Γ REI (που βυθίσθηκε τις προάλλες στην Ηγουμενίτσα) έχει σημαία Β. Κορέας.

Και έχω την υποψία, ότι και εκεί τα ίδια θα έχουμε.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά, δεν θα τα γλυτώσουμε…τα κερατιάτικα!

Αποχώρησε από το ναυάγιο του Trizan η εταιρεία ναυαγιαιρεσίας επειδή δεν έλαβε εγγυήσεις για την πληρωμή της

Συνεδριάζει στις 10 το πρωί της Τρίτης η επιτροπή ναυαγίων προκειμένου να εξετάσει τι μέλλει γενέσθαι μετά και τις εξελίξεις αναφορικά με την απομάκρυνση του ναυαγίου Trizan από την πανέμορφη ακτή της Θάσου όπου προσάραξε στις 23 Νοεμβρίου λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής, και στη συνέχεια κόπηκε στα δύο, ευτυχώς χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ρύπανσης της θάλασσας.

Συγκεκριμένα γύρω στις δέκα το πρωί της Δευτέρας, η εταιρεία Γκιγκιλίνη αποχώρησε από τον χώρο του ναυαγίου, αφού... «ναυάγησαν» και οι τελευταίες προσπάθειες για την κατάθεση εγγυητικής επιστολής για την πληρωμή της εργασίας ναυαγιαιρεσίας που είχε αναλάβει από την πρώτη στιγμή παράλληλα με την προστασία της περιοχής με τα κατάλληλα μέσα.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα ρύπανσης κι αυτό έχει ξεκαθαριστεί από τις πρώτες μέρες. Εμείς ως Λιμεναρχείο σύμφωνα με τη νομοθεσία ήδη καλέσαμε την επιτροπή ναυαγίων να συζητήσουμε αύριο στις 10 το πρωί στο λιμεναρχείο, να πάρουμε απόφαση, για να δούμε ακριβώς τι αναφέρει η νομοθεσία και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση απομάκρυνσης του ναυαγίου από εκεί», δήλωσε ο λιμενάρχης Αλέκος Ελευθερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος Θάσου έχει κινηθεί ήδη προσκαλώντας άλλη εταιρεία να εξετάσει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του ναυαγίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου πάντως, ο οποίος σημειώνει ότι «θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις», η περίπτωση είναι ότι «ανατίθεται η εργασία σε κάποια εταιρεία και τα έξοδα επιβαρύνεται το ελληνικό δημόσιο, αλλά στη συνέχεια χρεώνονται στην ιδιοκτήτρια εταιρεία».

Βασιλική ΛΙΟΤΑΚΗ

Από την εφημερίδα Εβδόμη, Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2005
Link to comment
Share on other sites

Συνεδρίασε η επιτροπή ναυαγίων για το Trizan:

Ζητούν άμεση απομάκρυνση του ναυαγίου, αν και δε το βλέπουν λόγω έλλειψης χρημάτων…

Να απομακρυνθεί αμέσως το πλοίο ήταν η ομόφωνη απόφαση που έλαβε η επιτροπή ναυαγίων που συνεδρίασε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε και σειρά ενεργειών που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση κυρίως της εξεύρεσης χρημάτων για την απομάκρυνση του ναυαγίου στην ακτή της Θάσου.

Ο λόγος βέβαια για το Trizan για το οποίο όμως τουλάχιστον κατά τα λεγόμενα του Λιμενάρχη Αλέκου Ελευθερίου, πολύ δύσκολα θα δούμε να μετακινείται από τη θέση του για τους επόμενους μήνες.

«Οι τρόποι είναι πολλοί αλλά χρειάζονται χρήματα. Θα καλέσουμε την πλοιοκτήτρια εταιρεία να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος και να αποτραπεί κάθε δυσμενής συνέπεια από την ύπαρξη του ναυαγίου και γι αυτό να μην υπερβεί τους τρεις μήνες. Τα έξοδα αυτά πρέπει να τα καταβάλει η εταιρεία αν και το βλέπουμε λίγο δύσκολο. Όμως εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει, ενώ σύμφωνα με τη νομοθεσία μπορεί να δοθεί παράταση άλλους δύο μήνες», είπε σχετικά.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις της επιτροπής σημείωσε πως ζητήθηκε και έλαβαν ήδη από την ασφαλιστική εταιρεία την παραχώρηση του συμβολαίου το οποίο όμως πρέπει να μεταφραστεί από την αγγλική γλώσσα, ενώ θα ζητηθούν από εταιρείες ναυαγιαίρεσης προσφορές εξόδων «για να δούμε το κοστολόγιο και να ενημερωθούν ο νομάρχης, ο περιφερειάρχης οι βουλευτές και τα συναρμόδια υπουργία ΥΠΕΧΩΔΕ, τουρισμού και ναυτιλίας. Πάντως βλέπω να πηγαίνουμε πολύ αργά», λέει ο κ. Ελευθερίου υπογραμμίζοντας πως γενικά στα ναυάγια ακολουθείται η ίδια χρονοβόρα διαδικασία.

«Θα προσπαθήσουμε να βρεθούν χρήματα από κάποιους φορείς όπως η νομαρχία, η περιφέρεια και γενικά το κράτος, ενώ θα καταλογιστούν σε βάρος της εταιρείας τα έξοδα και θα εισπραχθούν σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εξόδων», αναφέρει για τη ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα τους Αμπελοκήπους στην Αθήνα.

Να υπενθυμίσουμε ότι για τη ρύπανση από τον βαμβακόσπορο που μετέφερε το Trizan ήδη έχει επιβληθεί πρόστιμο 30.000 ευρώ και για την μη απομάκρυνση του ναυαγίου η εταιρεία έχει κληθεί σε απολογία.

Βασιλική ΛΙΟΤΑΚΗ

Εννοείται, από την εφημερίδα Εβδόμη της Καβάλας (Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2005)
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Συσκέψεις επί συσκέψεων…και φόβοι για το χειρότερο.

Στις 22/12/2005 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο της Θάσου και αποφάσισε να απομακρυνθεί, με κάθε τρόπο, το ναυάγιο. Το κόστος της απομάκρυνσης εκτιμάται σε 350-500.000 Ευρώ. Το πλοίο καλύπτεται από ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αλλά επειδή υπάρχει ο φόβος να καθυστερήσει η διαδικασία και το καλοκαίρι το πλοίο να βρίσκεται ακόμη στην ίδια θέση, ο Δήμος θα αναλάβει νομικές πρωτοβουλίες, ώστε να βρεθούν τα χρήματα από άλλους πόρους και να προχωρήσει η υπόθεση γρήγορα.

Το ζήτημα είναι πρωτεύον για την Θάσο, καθώς η Χρυσή Αμμουδιά (όπου έγινε το ναυάγιο) είναι από τις τουριστικότερες του νησιού και στην περιοχή υπάρχουν 11.000 κλίνες, ενώ άρχισαν και οι πρώτες αντιδράσεις από τους tour operators.

Επίσης, η περιοχή είναι προστατευόμενη και υπάγεται στην κατηγορία «Natura» και παρόλο που έχουν αντληθεί τα καύσιμα, υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης από τα εγκλωβισμένα μηχανέλαια.

Και τέλος, εκφράζονται φόβοι ότι είναι πιθανόν ο βαμβακόσπορος (που υπάρχει στα αμπάρια) να διογκωθεί και να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα.

Για τον σκοπό αυτό συγκαλείται σύσκεψη αύριο (3/1/2006) στην Θάσο, στην οποία έχουν προσκληθεί οι 4 Βουλευτές του Νομού, ο Περιφερειάρχης, ο Νομάρχης και ο Λιμενάρχης.

Πηγές: ΕΡΤ (22 & 23/12/2005 & 3/1/2006) και ΕΒΔΟΜΗ (16 & 29/12/2005)

Link to comment
Share on other sites

Κινητοποίηση για το ναυάγιο στη Θάσο που αλλάζει σταδιακά τη μορφολογία της παραλίας της Χρυσής Αμμουδιάς

Η άμεση κινητοποίηση των τοπικών παραγόντων και η άσκηση πίεσης προς την ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για την απομάκρυνση του ναυαγίου του πλοίου Τριζάν, αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Θάσο παρουσία τριών βουλευτών του νομού, εκπροσώπου του περιφερειάρχη, του νομάρχη και του λιμενάρχη.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι της Παναγίας και της Ποταμιάς εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους καθώς η παραμονή του ναυαγίου αλλάζει δραματικά την μορφή της παραλίας της Χρυσής Αμμουδιάς λόγω της μετακίνησης άμμου γύρω από το βυθισμένο πλοίο.

Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή σύσκεψη το κόστος της ναυαγιαίρεσης ανέρχεται στο ποσό των 400.000 ευρώ.

Από την ΕΡΤ (04/01/2006)

Μήπως, θα πρέπει να αρχίσουν να σκέπτονται, πλέον, για την τουριστική αξιοποίηση του ναυαγίου?

Υπάρχει εξάλλου και το παράδειγμα του PANAGIOTIS στη Ζάκυνθο και οι νέες προοπτικές που ανοίγονται με τον νέο Νόμο περί καταδύσεων!

Γιατί, μεταξύ μας, το βλέπω κομμάτι δύσκολο να φεύγει μέχρι το καλοκαίρι!

Εάν μάλιστα χωθεί και μέσα στην άμμο...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Φόβων, σκέψεων και…συσκέψεων, το ανάγνωσμα, ή άλλως...ΤΡΙΖΑΝιάδα!

Στις 20/1 έγινε, και πάλι, σύσκεψη για το ΤΡΙΖΑΝ στην Θάσο. Εκεί αποφασίσθηκε να γίνουν κινητοποιήσεις προς κάθε κατεύθυνση για την απομάκρυνση του ΤΡΙΖΑΝ, αλλά και του λαθρεμπορικού-τσιγαράδικου ΠΕΝΑ.

Και, όπως, λέει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Θάσου, κ.Δημητρέκος: «Δεν είναι ένα απλό ναυάγιο πλοίου σε μια νεκρή περιοχή. Είναι ένα ναυάγιο σε μια από τις καλύτερες πλαζ της Ελλάδος με αποτέλεσμα να έχει τροποποιήσει την ακτογραμμή, με αλλαγές που ήδη είναι εμφανέστατες. Δεν ξέρουμε σε μήκος χρόνου τι καταστροφές μπορεί να φέρει στην πλαζ και την αμμουδιά που είναι από τις καλύτερες, χώρια η ρύπανση που μπορεί να προκαλέσει στην περιοχή ως ένα από τα επακόλουθα ενός ναυαγίου…»

Όμως, τα μαντάτα από την πρωτεύουσα, δεν είναι ευοίωνα: «λένε πως υπάρχουν πολλά ναυάγια κι αλίμονο αν τα βγάζαμε όλα»

Και καταλήγει, με κάποια πικρία, ο Αντιδήμαρχος: «Αν ήταν στη Μύκονο, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα…»

Αύριο, Δεύτερα 30/1, θα γίνει πλειοδοτικός διαγωνισμός για το ΤΡΙΖΑΝ, ώστε ο πλειοδότης να το ανελκύσει και να το πουλήσει για σκραπ. Όχι, μη βάζετε τα γέλια, κανένας δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποιος που θα χτυπήσει τον διαγωνισμό. Απλώς, είναι ένα υποχρεωτικό στάδιο της διαδικασίας. Αφού ο διαγωνισμός (όπως είναι βέβαιο) κηρυχθεί άγονος, θα γίνει μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου. Με μια μικρή λεπτομέρεια: πρέπει πρώτα να βρεθούν τα χρήματα (από το κράτος) για να πληρωθεί ο εργολάβος. Αφού, λοιπόν, απομακρυνθεί το ναυάγιο και πληρωθεί ο εργολάβος, θα στραφούν κατά της πλοιοκτήτριας και της ασφαλιστικής εταιρείας για να απαιτήσουν τα έξοδα της ναυαγιαίρεσης.

Απλές…και κυρίως….άμεσα υλοποιήσιμες… διαδικασίες! Ζήσε μαύρε μου...να πληρώνεις κερατιάτικα!!!

Πάντως, όσο περνάει ο καιρός, τόσο αρχίζουν να χωνεύουν ότι το ερχόμενο καλοκαίρι (και βάλε) θα είναι ακόμα εκεί το Τριζάν.

Πηγές: Οι γνωστές και μη εξαιρετέες. :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Νεώτερα επεισόδια της Τριζανιάδος!

Ερώτηση του βουλευτή (ΠΑΣΟΚ) Καβάλας κ Τσακλίδη στη Βουλή προς τον Υπ.Ε.Ν. για το θέμα του TRIZAN

Η απάντηση του Υπ.Ε.Ν.

«Την 23-11-2005 και περί ώρα 06:00, το φορτηγό πλοίο Τριζάν σημαίας Β. Κορέας με πλήρωμα 7 ατόμων, το οποίο μετέφερε βαμβακόσπορο, προσάραξε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών σε αμμώδη αβαθή στον όρμο Ποταμιάς Θάσου, σε απόσταση 50 μέτρων περίπου από την ακτή. Μετά την προσάραξη, το πλοίο αποκόπηκε κατά το εγκάρσιον και χωρίσθηκε σε δύο τμήματα.

1. Η Λιμενική Αρχή Καβάλας, υπό τις οδηγίες αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΕΝ, έλαβε κάθε πρόσφορο μέτρο για την αποτροπή πρόκλησης ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών από τα καύσιμα και το φορτίο του πλοίου και η εταιρεία «Κοινοπραξία ρυμουλκών και ναυαγοσωστικών Βορείου Αιγαίου – Ναυτιλιακός Όμιλος Γκιγκιλίνη», ανέλαβε την ναυαγιαίρεση – διάσωση του πλοίου και του φορτίου, καθώς και την διενέργεια των εργασιών αποτροπής ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών.

2. Οι εργασίες απάντλησης των καυσίμων του ναυαγίου και καθαρισμού των παρακείμενων ακτών από φορτίο που διέφυγε, ολοκληρώθηκαν την 25-11 και την 25-11-2005 αντίστοιχα. Ειδικότερα την 25-11-2005 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες απάντλησης των καυσίμων από συνεργείο Ναυτικού Ομίλου Γκιγκιλίνη, ενώ σύμφωνα με αναφορές της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής δεν παρατηρήθηκε ρύπανση της θάλασσας από πετρελαιοειδή. Την 26-11-2005 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού της παρακείμενης ακτής με ικανοποιητικά αποτελέσματα και έκτοτε, μετά τους ελέγχους από ξηράς και θαλάσσης που πραγματοποιούνται καθημερινά από την Λιμενική Αρχή Θάσου, δεν έχει αναφερθεί ρύπανση παρακείμενης ακτογραμμής από φορτίο του πλοίου.

3. Την 12-12-2005, η προαναφερόμενη ανάδοχος εταιρεία τερμάτισε τις εργασίες ναυαγιαίρεσης του φορτηγού πλοίου «Τριζάν», απομακρύνοντας τα συνεργεία της από την περιοχή του ναυαγίου.

4. Με την αριθ. 01/2005 (ΑΠ:2111.4/1078/05/12-12-2005) απόφαση επιβολής προστίμου, η Λιμενική Αρχή Καβάλας, επέβαλε πρόστιμο στον πλοίαρχο του προαναφερόμενου πλοίου ύψους 30.000 ευρώ, λόγω πρόκλησης ρύπανσης της θάλασσας σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία (ΠΔ 55/1998).

5. Κατόπιν των ανωτέρω, την 13-12-2005 συγκροτήθηκε γνωμοδοτική επιτροπή υπό την προεδρία του Κεντρικού Λιμενάρχη Καβάλας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν 2881/2001 «ρύθμιση θεμάτων ανέλκυσης ναυαγίων και άλλες διατάξεις» (Α’ 16) και την αριθ. 2123/36/2001/19-10-2001 απόφαση ΥΕΝ «Διαδικασία, τρόπος συγκρότησης, λειτουργίας και έκφρασης γνώμης της γνωμοδοτικής επιτροπής για θέματα ανέλκυσης, απομάκρυνσης ή εξουδετέρωσης ναυαγίων ή πλοίων», στην οποία συμμετείχαν και τοπικοί φορείς (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας, δήμος Θάσου, Εμπορικό Επιμελητήριο Καβάλας, Λιμενικό Ταμείο Θάσου). Η υπόψη επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την ανάληψη συγκεκριμένων ενεργειών με σκοπό την άμεση απομάκρυνση του ναυαγίου από το σημείο της προσάραξης.

6. Σε κάθε περίπτωση το ΥΕΝ στοχεύοντας στην προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής προσεγγίζει το θέμα με την απαιτούμενη σοβαρότητα και ευαισθησία».

Προκηρύξεις διαγωνισμών για την απομάκρυνση των ναυαγίων «PENA» και «TRIZAN».

[…]Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας δημοσίευσε τις προκηρύξεις των διαγωνισμών για τα δύο πλοία που βρίσκονται ναυαγισμένα στις ανατολικές ακτές της Θάσου, του φεριμπότ «Πένα» στην Σαλιάρα και του «Τριζάν» στην Χρυσή Αμμουδιά, χωρίς όμως να υπάρχουν πολλές ελπίδες για αποτελέσματα…

Ερώτηση του βουλευτή (Ν.Δ.) Καβάλας κ Χριστοφιλογιάννη στη Βουλή προς τον Υπ.Ε.Ν. για το θέμα του TRIZAN.

[…]Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε προκειμένου να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα ποσά που θα απαιτηθούν για ανατεθεί σε ειδική εταιρεία ναυαγιαιρέσεων το έργο της απομάκρυνσης των δύο τμημάτων του ναυαγίου του Φορτηγού Πλοίου TRIZAN από τον μοναδικής ομορφιάς όρμο της Ποταμιάς Θάσου;

Επίσκεψη του βουλευτή ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργού κ. Σκανδαλίδη στη Θάσο.

[…]Τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ξενάγησαν στο χώρο του ναυαγίου TRIZAN για να ενημερωθεί για το θέμα και να συμβάλλει στην υλοποίηση των στόχων που έχουν θέσει οι κάτοικοι του νησιού…

Τρεις προσφορές για την ναυαγιαίρεση του Τριζάν στη Θάσο

Τρεις προσφορές και μια ένσταση κατατέθηκαν χθες στην Επιτροπή ναυαγίων νομού Καβάλας για την ανέλκυση του πλοίου Τριζάν από τη αβαθή της Χρυσής Αμμουδιάς στη Θάσο. Ωστόσο αναμένονται κι άλλες προσφορές ενώ έως την Παρασκευή θα συμπεριληφθούν επιπλέον στοιχεία στην προκήρυξη. Την επόμενη Τρίτη θα ολοκληρωθεί η προθεσμία των προσφορών για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Εκτιμάται ότι ο ανάδοχος που θα επιλεγεί θα χρειαστεί τρεις μήνες για την απομάκρυνση του ναυαγίου.

Σύσκεψη στο λιμεναρχείο για το Trizan (27/2/2006)

Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να περιγραφεί το υπό ανάθεση έργο παίρνει ο διαγωνισμός ανέλκυσης του ναυαγίου Trizan από την ακτή της Χρυσής Αμμουδιάς, όπως αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Στην σύσκεψη υπό την επιτροπή ανέλκυσης ναυαγίων με πρόεδρο τον λιμενάρχη Αλέκο Ελευθερίου, παραβρέθηκαν πλήθος φορέων του νησιού της Θάσου και εκπρόσωποι του δήμου, όπως ο αντιδήμαρχος τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρης Δημητρέκος, αλλά και εκπρόσωποι δύο από τις τρεις συνολικά εταιρείες που μέχρι το μεσημέρι είχαν ενδιαφερθεί να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.

Κατ’ αρχήν ο λιμενάρχης ενημέρωσε για το ιστορικό και για όλες τις ενέργειες που έγιναν τόσο από το Λιμεναρχείο όσο και από την επιτροπή ναυαγίων, από την πρώτη στιγμή του περιστατικού τον περασμένο Νοέμβριο.

Αναφέρθηκε επίσης πως η προκήρυξη δεν ήταν σαφής, αφήνοντας έτσι περιθώρια στους ενδιαφερόμενους να επιλέξουν τη μέθοδο που θα χρησιμοποιήσουν για την απομάκρυνση του ναυαγίου αφενός λόγω του ότι δεν υπήρχε πρωτύτερη εμπειρία και αφετέρου για μείωση του κόστους μια που είναι περιορισμένοι οι πόροι της επιτροπής.

Από την εταιρεία Interdive Γκαζινάκης, αναφέρθηκε ότι εντός 20-30 ημερών μπορεί να γίνει στεγανοποίηση ανεξάρτητα των δύο τμημάτων του ναυαγίου, άντληση υδάτων και μεταφορά του εκέι που θα υποδειχθεί από τους φορείς όπως επίσης και του φορτίου.

Ειδικά για το φορτίο από τους φορείς του νησιού τονίσθηκε πως ήδη υπάρχει Φορτίο αλλοίωση και μια έντονη δυσοσμία, φαινόμενο που θα ενταθεί με την αύξηση της θερμοκρασίας όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι.

Έτσι μοιραία τέθηκαν ερωτήματα όπως: τι θα γίνει με το φορτίο αν πχ πρέπει να καεί ή να θαφτεί και φυσικά τι θα γίνει με τα κομμάτια του πλοίου: θα μεταφερθεί σε διαλυτήριο πλοίων, θα βυθιστεί ή οτιδήποτε άλλο. Όλα αυτά βέβαια όπως υπογραμμίστηκε με έμφαση, πάντα υπό την αίρεση της συγκέντρωσης των απαιτούμενων χρημάτων, αφού προς το παρόν μόνο υποσχέσεις έχουν δοθεί στην επιτροπή ναυαγίων.

Ο εκπρόσωπος της Αντωνάτος Group, της άλλης εταιρείας που ενδιαφέρθηκε από την αρχή για το ναυάγιο, έφερε σοβαρές αντιρρήσεις ως προς τις μεθόδους που αντέτεινε η Interdive σημειώνοντας πως κατ’ αρχήν το θέμα της βύθισης του πλοίου αποκλείεται για το λόγο ότι η άδεια προσυπογράφεται από πέντε υπουργεία τα οποία όμως η εμπειρία του λέει ότι δεν συνεργάζονται μεταξύ τους. Επιπλέον εντόπισε διάφορα σφάλματα που έχει κάνει η επιτροπή, κυρίως λόγω απειρίας.

Ο ίδιος όπως προαναφέραμε απέκλεισε το ενδεχόμενο της βύθισης και υποσχέθηκε ότι μπορεί να ολοκληρώσει το έργο εντός δυόμισι μηνών και μάλιστα ότι έχει τη δυνατότητα από τη Δευτέρα κιόλας να εγκατασταθεί και να ξεκινήσει τις εργασίες.

Συνέστησε όμως την προσοχή ως προς τις ημερομηνίες λήξης του 10ημερου που έθετε εξώδικο προς την ασφαλιστική εταιρεία, ώστε το πλοίο να θεωρηθεί πλήρως εγκαταλελειμμένο αλλά και ως προς τις πιθανές απαιτήσεις που μπορεί να εγείρει ο αποδέκτης του φορτίου.

Αυτό πάντως που φάνηκε να συμφωνούν οι περισσότεροι είναι πως δεν μπορεί να γίνει προσφορά αν δεν γνωρίζουν το αντικείμενο του έργου προκειμένου να το κοστολογήσουν και να κάνουν την ανάλογη προσφορά

«Για μας είναι θέμα ζωής του νησιού κι όχι επιχείρηση. Είναι κάτι το πρωτόγνωρο για το νησί. Πρέπει να το δείτε με ευαισθησία το θέμα γιατί καταστρέφεται το νησί», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος κ. Δημητρέκος.

Το παρόν στη συνάντηση έδωσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάββας Εμινίδης ο οποίος έθεσε δύο ερωτήματα στους εκπροσώπους των εταιρειών: α) αν δέχονται την πληρωμή από την ασφαλιστική και β) το αργότερο μέχρι το Πάσχα να έχει γίνει η ολοκλήρωση του έργου.

Έτσι οι εταιρείες συμφώνησαν σε προθεσμία μέχρι την Παρασκευή, όπου εγγράφως θα τους γνωστοποιείται το ακριβές έργο και άρα μέχρι τότε θα έχει υπερκαλυφθεί και το 10ημερο του εξωδίκου προς την ασφαλιστική εταιρεία και το πλοίο θα θεωρείται εγκαταλελειμμένο, ενώ ζητήθηκε να γραφεί στους όρους ότι η επιτροπή εκχωρεί στον ανάδοχο το δικαίωμα να «κυνηγήσει» την ασφαλιστική «Αιγαίον» για την πληρωμή.

Βασιλική ΛΙΟΤΑΚΗ

Που έλεγε παλαιότερα και ο Λαζόπουλος: αμέσως, έσπευσαν οι «επιτόπου»!:eek:

Υπομονή...ακόμα είμαστε στην αρχή! Ούτε τα λεφτά έχουν βρεθεί ούτε και ο εργολάβος έχει εγκατασταθεί.

ΥΓ.

Η υπόθεση έχει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί ξεδιπλώνει σε όλο της το μεγαλείο την αθέατη πλευρά ενός «τυπικού» ναυαγίου.

Link to comment
Share on other sites

Δεί, δη, χρημάτων ώ άνδρες (και γυναίκες) Θάσιοι και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων !!!

Ενδιαφέρον από πέντε εταιρείες για την ανέλκυση του ΤΡΙΖΑΝ

Πέντε προσφορές υποβλήθηκαν τελικά για την ανέλκυση του ναυαγίου "ΤΡΙΖΑΝ" από την παραλία του όρμου Ποταμιάς. Οι δύο από αυτές ήταν άκυρες και θα αξιολογηθούν οι υπόλοιπες τρεις των εταιριών "Τρίτων", "Interdive" και "Αντωνάτος".

Με την σειρά αναφοράς οι εταιρίες ζητούν, η πρώτη και η τρίτη 800.000 ευρώ για να κάνουν την δουλειά και η δεύτερη 600.000 ευρώ. Από τους φακέλους λείπουν κάποια δικαιολογητικά ελάσσονος σημασίας και δόθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία να προσκομισθούν από τους ενδιαφερόμενους για να καταλήξει ο διαγωνισμός.

Το ποσό που χρειάζεται για να φύγει το ναυάγιο από την ακτή είναι πολύ μεγαλύτερο από το αρχικά υπολογιζόμενο και πλησιάζει στις εκτιμήσεις της "Ε". Τελικά θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα, που πρέπει να βρεθούν, για να γίνει η δουλειά.

Το ερώτημα είναι αν το "Γαλάζιο Ταμείο" που αναφέρθηκε από τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, Γιώργο Καλαντζή, μπορεί να δώσει περισσότερα από 150.000 ευρώ.

Πάντως, η εικόνα που δίνει σήμερα το ναυάγιο είναι πολύ χειρότερη από την αρχική, και το τμήμα της πλώρης που επέπλεε "έκατσε" στον βυθό, ενώ το πρυμναίο τμήμα το "ρούφηξε" η άμμος στο βυθό, ενώ στην ακτή απέναντι από το ναυάγιο υπάρχει μεγάλη ποσότητα του φορτίου του.

Κάθε μέρα που περνάει η επιχείρηση ανέλκυσης θα γίνεται δυσκολότερη και πιο δαπανηρή για αυτό και χρειάζεται άμεση δράση.

Χάρης ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Εφημερίδα Εβδόμη (8/3/2006)
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Εάν πιστεύετε ότι η ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου τελείωσε και απλώς σας ξέχασα…κάνετε μεγάλο λάθος!

Η Τριζανιάδα έχει πολλά επεισόδια ακόμη. Ακόμη είμαστε στην αρχή ή μάλλον για την ακρίβεια…φτού κι απ’ την αρχή!

Επανάληψη του διαγωνισμού για το Τριζάν ζητά το Υ.Ε.Ν.

(27/04/2006)

Επανάληψη του διαγωνισμού για την ανέλκυση του ναυαγίου του πλοίου "Τριζάν" από την παραλία της Ποταμιάς Θάσου ζήτησε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ναυαγίων, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Σε σύσκεψη χθες στο Υπουργείο, ζητήθηκε από τον λιμενάρχη Καβάλας Αλέκο Ελευθερίου να γίνουν εκ νέου οι διαδικασίες, καθώς διαπιστώθηκε τυπικό κώλυμμα στην πρώτη προκήρυξη.

Στο μεταξύ, σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζεται η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων της Θάσου, που συνεδρίασε χθες το βράδυ στη Παναγία εξετάζοντας τα νέα δεδομένα

http://www.ert.gr/localnews/local_details.asp?id=225265

Μόλις βρω ευκαιρία θα γράψω αναλυτικά για τα μέχρι στιγμής επεισόδια του έπους της ανέλκυσης του Τριζάν.

Η όλη υπόθεση είναι γέλια και για κλάματα. Και διηγώντας τα να κλαίς!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ας κάνουμε μια περίληψη των χαμένων επεισοδίων του Έπους!

49124.jpg

Όπως είπαμε λοιπόν (8/3/06) στο διαγωνισμό για την ανέλκυση του ΤΡΙΖΑΝ συμμετείχαν τρεις εταιρείες: "Τρίτων", "Αντωνάτος" και "Interdive" με προσφορές 800 χιλ Ευρώ οι 2 πρώτες και 600 χιλ η τρίτη.

Ο διαγωνισμός κατακυρώνεται στην INTERDIVE και στις 16/3 η Νομαρχιακή επιτροπή ναυαγίων ζητάει από τους εκπροσώπους της εταιρείας επιπλέον διευκρινήσεις επί της τεχνικής μελέτης. Δίνονται οι διευκρινήσεις και δρομολογείται η υπογραφή της σύμβασης ναυαγιαίρεσης για την επόμενη βδομάδα.

Αμ δε! Ο διαγωνισμός μπορεί να έγινε και να ανακηρύχθηκε μειοδότης, αλλά εξαιτίας νομικής ασάφειας δεν βρίσκουν ποιος είναι υπεύθυνος για να υπογράψει την σύμβαση από πλευράς Δημοσίου! Χώρια που δεν έχει ξεκαθαριστεί από πού θα δοθούν τα χρήματα.

Οι Θασίτες λένε ότι αρμόδιο είναι το ΥΕΝ και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τις 6/4 έξω από το ΚΛ Καβάλας. Οι βουλευτές Καβάλας κάνουν παραστάσεις στο ΥΕΝ, όπου γίνονται και οι σχετικές συσκέψεις και δίνονται υποσχέσεις ότι το θέμα θα λυθεί άμεσα.

Όμως ο χρόνος περνάει και οι Θασίτες οργανώνουν το συλλαλητήριο στις 6/4 στην Καβάλα. 600 άτομα φθάνουν από την Θάσο με ναυλωμένο Ferryboat και ξεκίνησαν πορεία μέσα στην πόλη.

trizan_dromos.jpgtrizan%20diadilosi2.jpg

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας από την αρχή της, οι Θάσιοι δεν σταμάτησαν αν φωνάζουν συνθήματα όπως: «Θασίτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι», «Η Θάσος απαιτεί να μπει υπογραφή», «Το Τριζάν δεν μπορεί να μας μείνει στην ακτή», «Το Τριζάν στην παραλία θα μας φάει η ανεργία», «Βρωμιά και ανεργία των εφοπλιστών η κοροϊδία», «Κανένας δεν μπορεί να βρωμίζει την ακτή», κ.ά.
Έκαναν μια στάση στη νομαρχία όπου επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας και πήραν υποσχέσεις για γρήγορη τακτοποίηση του ζητήματος.
Αμέσως μετά τη νομαρχία, η πορεία ακολούθησε την παραλιακή οδό όπου κάτω από το Κεντρικό Λιμεναρχείο άδειασαν δύο φορτηγά με βαμβακόσπορο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να μεταφέρουν τη δυσοσμία που επικρατεί στην περιοχή και να τονίσουν το μέγεθος του προβλήματος ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, στην καρδιά μιας από τις πλέον τουριστικές περιοχές του νησιού.
Ομοίως και στο ΚΛΚ επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας και όπου πήραν τηλεφωνικά διαβεβαιώσεις ότι το θέμα λύθηκε σε σύσκεψη που γινόταν την ίδια ώρα στο ΥΕΝ. Κατόπιν αυτού σταμάτησαν το συλλαλητήριο με την επιδύλαξη να επανέλθουν εάν δεν τακτοποιηθεί οριστικά το θέμα μέχρι την Δε 10/4.

Το ζήτημα όντως προχωράει, έστω και κούτσα-κούτσα! Είναι όμως απαραίτητο να υπογραφεί κοινή υπουργική απόφαση των ΥπΕΝ και ΥπΠΕΧΩΔΕ, για να εκταμιευθούν τα χρήματα. Υπογράφει ο Κεφαλογιάννης και στις 21/4 υπογράφει και Σουφλιάς.

Όμως, υπάρχει ένα…προβληματάκι!

Την ερχόμενη Τετάρτη ο Λιμενάρχης Καβάλας μεταβαίνει στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας επειδή ο φάκελος έχει κάποιες ελλείψεις. Άλλωστε είχε διατυπωθεί από την αρχή προβληματισμός εφόσον δεν υπήρχε η απαραίτητη τεχνογνωσία για την πολύπλοκη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα έπρεπε πρώτα να υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση και μετά να γίνει ο διαγωνισμός. Τότε όμως δεν θα γνώριζε κανείς πόσα χρήματα χρειάζονται για να ανελκυστεί και να απομακρυνθεί από την ακτή το ναυάγιο.
Και συνεπώς, φθάνουμε στην αποφράδα ημέρα (27/4):
Να ματαιωθεί η διαδικασία που έγινε επειδή δεν πρόκειται να περάσει από το ελεγκτικό συνέδριο αποφάσισαν σε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες στο ΥΕΝ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ιωάννης Τζοάννος, ο α' υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος, υποναύαρχος Θεόδωρος Ρετζεπέρης, αξιωματικοί και εμπειρογνώμονες. Στην ίδια σύσκεψη συμμετείχε και ο λιμενάρχης Αλέκος Ελευθερίου ο οποίος μιλώντας για το θέμα αυτό είπε:

«Ματαιώνεται ο προηγούμενος διαγωνισμός και προχωράμε αμέσως σε νέο μειοδοτικό διαγωνισμό. Αυτό οφείλεται στον έλεγχο των δικαιολογητικών που έγινε, όπου φάνηκε πως δεν τηρήθηκε ένα ΠΔ περί προμηθειών του Ελληνικού Δημοσίου. Μας είπαν από το ΥΕΝ ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτό».

Και νέος γύρος! Οι ξενοδόχοι της Θάσου διαμαρτύρονται στην Υπ. Τουρισμού, η οποία τους λέει ότι θα συζητήσει το ζήτημα με τον Κεφαλογιάννη., Βουλευτές ξαναφέρνουν το θέμα στη Βουλή….

Εκεί λοιπόν, που όλοι περιμένουν νέο διαγωνισμό και αρχίζουν να μαθαίνουν να ζουν με το ναυάγιο…έρχεται ξαφνικά ο Λιμ. Καβάλας (16/5) και ταράζει τα λιμνάζοντα νερά:

[…]Με ενημέρωσαν από το υπουργείο ότι έγινε έλεγχος των δικαιολογητικών και θα σταλεί υπόδειγμα σύμβασης…

[…]Μόλις αποσταλεί το υπόδειγμα θα το μελετήσουμε θα συμπληρώσουμε κι εμείς τα δικά μας, όλα αυτά που πρέπει και κατόπιν θα υπογράψει η μειοδότρια εταιρεία», συμπλήρωσε ο κ. Ελευθερίου υπενθυμίζοντας πως το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί για τη ναυαγιαίρεση ήταν περίπου ένας μήνας, από την ημερομηνία εγκατάστασης…

[…]Δεν απαιτείται τίποτε καινούργιο απλώς στείλαμε τον φάκελο του διαγωνισμού στο ΥΕΝ, ελέγχθηκε από τους νομικούς συμβούλους, βρέθηκε σωστός και μας είπαν να προχωρήσουμε στη σύμβαση. Απλά, δεν είχε τύχει ποτέ να γίνει τέτοια σύμβαση γι αυτό μελετάμε όλες τις πλευρές…

Και φθάνουμε αισίως την Τετάρτη 7/5/06 στο τέλος αυτού του επεισοδίου της Τριζανιάδας…

trizan1.jpgtrizan%20ypografi.jpg

Υπογράφηκε -όπως ήταν προγραμματισμένο- την Τετάρτη η σύμβαση ανέλκυσης του Τριζάν από την παραλία του όρμου Ποταμιάς, από τον εκπρόσωπο της εταιρίας Interdive Χαράλαμπο Γκαζινάκη και τον Λιμενάρχη Καβάλας, Αλέκο Ελευθερίου. Το πλοίο είχε ναυαγήσει στα αβαθή περίπου 80 μέτρα από την ακτή στις 23 Νοεμβρίου 2005 στη Χρυσή Αμμουδιά.

Ήδη το ρυμουλκό που θα πάρει μέρος στις εργασίες, πλέει προς Θάσο ρυμουλκώντας και τον πλωτό γερανό που θα χρησιμοποιηθεί, ενώ φτάνουν στην Θάσο και μηχανήματα και εξοπλισμός που θα υπάρχουν στην ξηρά για να υποστηρίξουν τις εργασίες ανέλκυσης. Περίπου 20 άτομα, διαφόρων ειδικοτήτων θα ασχοληθούν με την ανέλκυση του σκάφους που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρίας θα γίνει μέσα στο χρονοδιάγραμμα και ακόμη πιο σύντομα από τις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

Το ερχόμενο σαββατοκύριακο θα έχουν φτάσει στο όρμο Ποταμιάς και την ακτή όλα σχεδόν τα πλωτά και χερσαία μέσα που θα χρησιμοποιηθούν καθώς και το προσωπικό. Ένα ρυμουλκό, ένας πλωτός γερανός, μια φορτηγίδα και ένα σκάφος υποστήριξης δυτών αποτελούν το μικρό στόλο που θα πάρει μέρος στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας «μετά από την αυτοψία που διενεργήσαμε διαπιστώσαμε πως πρόκειται για μια δύσκολη ναυαγιαίρεση αν και εύκολο ναυάγιο δεν υπάρχει. Το γεγονός όμως ότι το συγκεκριμένο είναι πολύ κοντά στην ακτή, το καθιστά δυσκολότερο. Φυσικά τα απρόοπτα είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν, δεδομένου ότι μπορεί οι εργασίες να έχουν φτάσει σ' ένα ικανοποιητικό στάδιο και ο καιρός ξαφνικά να τα χαλάσει όλα και να χρειαστεί να ξεκινήσουμε και πάλι από την αρχή.

Με τις χειρότερες συνθήκες έχουμε υπολογίσει πως οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου 30 ημέρες. Αν ο καιρός βοηθήσει και σταθεί σύμμαχος μας τότε μπορεί και σε 20 ημέρες να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τώρα επί του πρακτέου, τα κομμάτια του πλοίου θα στεγανοποιηθούν, όπως είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους για να μπορούν να πλεύσουν και στη συνέχεια θα φύγουν από την περιοχή με ρυμουλκό. Το φορτίο που βρίσκεται στο αμπάρι του Τριζάν έχουμε έρθει σε συνεννόηση με το Δήμου Θάσου, ώστε να το μεταφέρουμε σε μια απόσταση περίπου δυο μίλια από το σημείο που βρίσκεται το πλοίο, όπου υπάρχει ένας χώρος φόρτωσης. Από εκεί με φορτηγά θα μεταφερθεί σε αποθήκες του Δήμου»...

Πηγή: η εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ της Καβάλας (16/3 – 3, 4, 6, 21, 27/4 – 5, 8, 11, 16, 18/5 – 5, 8/6/2006)

Η σύμβαση μπορεί να υπογράφτηκε, η Τριζανιάδα, όμως, συνεχίζεται!

TO BE CONTINUED...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Απίστευτο, και όμως...οι εργασίες προχωρούν κανονικά (εκτός από την τελευταία κακοκαιρία που τις καθυστέρησε λίγο).

Σε λίγες μέρες πιστεύουν να έχουν τελειώσει και να το γιορτάσουν με ένα παραδοσιακό :D Beach Party στην παρ' ολίγον παραλία ΤΡΙΖΑΝ.

Λεπτομέρειες μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης:D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Τελικά, κάτι δουλεύει σε αυτόν τον τόπο! Έστω και εάν πρέπει πρώτα να ξεσηκωθούν και οι πέτρες.

Έστω και εάν οφείλεται σε κάποιους ρομαντικούς που επιμένουν να υπηρετούν το Δημόσιο συμφέρον.

Το TRIZAN απομακρύνθηκε με τελικό προορισμό τους Τούρκους διαλυτήριους και στη Θάσο ετοιμάζεται γλέντι τρικούβερτο, έστω και λίγο καθυστερημένα.

Παρακάτω, παραθέτω επιγραμματικά τις τελευταίες εξελίξεις, όπως τις κατάγραψε η εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ της Καβάλας.

Όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες λεπτομέρειες, θα τις βρεί στα λίνκς που παραπέμπω.

Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2006

Τέλος καλό όλα καλά… Η σύμβαση υπογράφηκε, ένα βήμα πριν την απομάκρυνση του Τριζάν

Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2006

Εγκαταστάθηκε η εταιρεία που ανέλαβε την ανέλκυση του «Τριζάν»

Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2006

Τριζάν: ξεκίνησε η απομάκρυνση του βαμβακόσπορου κι άλλες εργασίες

Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2006

Αποκαταστάθηκε η πλευστότητα στο ένα κομμάτι του "Τριζάν"

Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2006

Οι Θάσιοι ετοιμάζουν Beach Party για να γιορτάσουν την επικείμενη απομάκρυνση του Τριζάν!!

Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2006

Τα μελτέμια καθυστέρησαν τις εργασίες: 15νθήμερη παράταση για την ανέλκυση του Τριζάν

Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2006

Για το φόβο της ρύπανσης: με αργό ρυθμό οι εργασίες στο «Τριζάν»

Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2006

Ό,τι απόμεινε από το Τrizan ξεκόλλησε από το βυθό και απομακρύνεται

Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2006

Τριζάν: λόγω καιρού, ξανά απ' την αρχή η αποκόλληση του δεύτερου τμήματος

Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2006

Οι Θάσιοι κατάφεραν να διώξουν το Τριζάν και το γιορτάζουν δεόντως!

Ας βάλουμε και ολόκληρο το τελευταίο πανηγυρικό δημοσίευμα:

Εφημερίδα Εβδόμη Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2006

Οι Θάσιοι κατάφεραν να διώξουν το Τριζάν και το γιορτάζουν δεόντως!

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα βραβευτεί εκ μέρους όλων των επισήμων ο πρόεδρος της επιτροπής ναυαγίων του νομού, λιμενάρχης Καβάλας Αλέξανδρος Ελευθερίου

Σχεδόν ένας χρόνος αγωνίας και συνεχιζόμενων αγώνων, θα κλείσει με τον καλύτερο τρόπο!

Οι Θάσιοι το είπαν και θα το κάνουν το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ στο δημοτικό αναψυκτήριο της Ποταμιάς: θα γιορτάσουν την απομάκρυνση του ναυαγίου από την ακτή της Χρυσής Αμμουδιά.

Η επιτροπή αγώνα φορέων της Θάσου λοιπόν διοργανώνει αυτήν την εκδήλωση στην οποία έχουν κληθεί να παραστούν για το ενδιαφέρον που έδειξαν: ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Καλαντζής και οι υπουργεί ΥΕΝ και ΠΕΧΩΔΕ, οι βουλευτές του νομού Γιάννης Τσακλίδης, Σάββας Εμινίδης και Δημήτρης Χριστοφιλογιάννης, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές του Κ.Κ.Ε. και του Συνασπισμού που κατέθεσαν ερωτήσεις για το θέμα, ο κεντρικός λιμενάρχης Καβάλας Αλέξανδρος Ελευθερίου και τα μέλη της επιτροπής ναυαγίων νομού Καβάλας, το επιμελητήριο Καβάλας και ο εμπορικός σύλλογος της πόλης, όλοι οι μαζικοί φορείς του νησιού, οι τοπικές λιμενικές αρχές, η λιμενική επιτροπή Θάσου, οι τοπικές κομματικές οργανώσεις και φυσικά ο δήμος και οι κάτοικοι του νησιού καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τη γιορτή θα ανοίξει το γνωστό μουσικό συγκρότημα της Θάσου «Κερδοσκοπική Συμμορία» με τον Βασίλη Πατέ και τους υπόλοιπους «κερδοσκόπους» που για ακόμα μια φορά προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στον αγώνα των Θασίων, όπως έκαναν και στην περίπτωση του Ραντάρ.

Στη συνέχεια θα βραβευτεί εκ μέρους όλων των επισήμων ο πρόεδρος της επιτροπής ναυαγίων του νομού, λιμενάρχης Καβάλας Αλέξανδρος Ελευθερίου.

Με τον τρόπο αυτό οι Θάσιοι θέλουν να γιορτάσουν τη σημαντική αυτή επιτυχία, που όπως ομολογεί και το ίδιο το υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας, ήταν μοναδική στα χρονικά της χώρας και οφείλεται στην ενεργοποίηση των πολιτών και την συμπαράσταση όλων των παραγόντων του νομού.

Παράλληλα θέλουν να ευχαριστήσουν όλους όσους συνέβαλαν στην εξέλιξη αυτή και να μοιραστούν μαζί τους τη χαρά της επιτυχίας ενώ θέλουν να υπενθυμίσουν την αναγκαιότητα απομάκρυνσης και του άλλου ναυαγίου από την ακτή της Βάθυς καθώς και να επιστήσουν την προσοχή του δήμου και των λιμενικών αρχών για την καθαριότητα της ακτής κατά του χειμερινούς μήνες όταν θα βγει η ποσότητα του βαμβακόσπορου που είναι ακόμα εγκλωβισμένη στον πυθμένα της θάλασσας στο σημείο όπου βρισκόταν το ναυάγιο.

Η εκδήλωση θα κλείσει με ελληνική μουσική από Θάσιους DJ, ενώ οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν καθ’ όλη τη διάρκεια να απολαύσουν δωρεάν άφθονο κρασί και τσίπουρο καθώς και ντόπιους μεζέδες.

Όλοι αύριο στην παραλία της Ποταμιάς για να το γιορτάσουμε! Μη λείψει κανείς!

Ένδυμα επίσημον! Τόσοι επίσημοι θα είναι.:D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Τέλος το "Τριζάν"

Παρελθόν το «ΤΡΙΖΑΝ» από την παραλία του Όρμου Ποταμιάς, το πρυμναίο τμήμα του πλοίου έφυγε από τα νερά της Θάσου, προχθές το απόγευμα και ρυμουλκούμενο μεταφέρεται στο διαλυτήριο πλοίων Αλί Αγά στην Τουρκία.

Τις επόμενες μέρες θα έρθουν στην Καβάλα και την Θάσο οι εκπρόσωποι της εταιρίας ναυαγιαιρέσεων που θα αναλάβει να απομακρύνει το προσαραγμένο φεριμπότ «ΠΕΝΑ» από την ακτή του κόλπου Σαλιάρας.

Εφημερίδα Εβδόμη της Καβάλας / Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2006

:eek: Σημαία Βόρειας Κορέας :P

:D Τέλος / The end :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Εμείς μπορεί να το ξεχάσαμε, αλλά το κράτος δεν ξεχνά όσους του χρωστάνε...

ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΡΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Ζητούν πίσω 535.000 ευρώ για την ανέλκυση ρυπογόνου ναυαγίου

ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ του αναγκάστηκε το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει ποσό 535.500 ευρώ για την ανέλκυση ενός ναυαγισμένου πλοίου από τον όρμο Ποταμιάς, στη Θάσο, που έχει χαρακτηριστεί περιοχή «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και έχει συμπεριληφθεί στο ευρωπαϊκό οικολογικό πρόγραμμα ΝΑΤURΑ 2000.

Οι υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου έκριναν ότι ήταν άμεσα επιβεβλημένη η απομάκρυνση του πλοίου από την περιοχή για την αποτροπή δυσμενών οικολογικών επιπτώσεων στο περιβάλλον. Το ποσό όμως που διέθεσε για την ανέλκυση του ναυαγίου διεκδικεί πλέον το Δημόσιο με αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών από την πλοιοκτήτρια και την εταιρεία στην οποία ήταν ασφαλισμένο το πλοίο.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην αγωγή, το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Πόρτο Λάγος τον Νοέμβριο του 2005, με προορισμό τη Μυρσίνη Τουρκίας έμφορτο με 1.567 τόνους βαμβακόσπορο. Από αμέλεια του πλοιάρχου όμως το πλοίο προσάραξε στα αβαθή του όρμου Ποταμιάς, μόλις εκατό μέτρα από την παρακείμενη ακτή.

Κατά δήλωση του πλοιοκτήτη μάλιστα, στο πλοίο εκτός από το προαναφερόμενο φορτίο υπήρχαν 35 τόνοι καυσίμων στις δεξαμενές του και εντός του πρυμναίου κύτους 20 βαρέλια και 1.200 λίτρα λιπαντικών. Δύο μέρες μετά την προσάραξή του το πλοίο διαχωρίστηκε σε δύο τμήματα και μέρος του φορτίου διέρρευσε στη θάλασσα και εκβράστηκε στην ακτή προκαλώντας ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Οι δύο εναγόμενες εταιρείες, όπως αναφέρεται στην αγωγή του Δημοσίου, αρνήθηκαν ρητά και ουδέποτε προέβησαν στην ανέλκυση του ναυαγίου

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4502292&ct=1

Edited by ΝΗΡΕΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...