Jump to content
Shipfriends

Προσάραξη Φ/Γ SANTA στο Ρέθυμνο και λαθρεμπόριο τσιγάρων


Recommended Posts

Διπλό περιστατικό με προσάραξη και λαθρεμπόριο τσιγάρων του cargo ship SANTA υπό σημαία Μολδαβίας υπήρξε χθες στην Κρήτη.

post-2102-0-16377800-1355499028_thumb.jp

14/12/2012

Η Λιμενική Αρχή Ρεθύμνου ενημερώθηκε πρωινές ώρες χθες, για περιστατικό προσάραξης του Φ/Γ «SANTA» σημαίας Μολδαβίας, σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Αγίας Μαρίνας νότια της Κρήτης, με έξι (06) αλλοδαπούς πλήρωμα (πέντε (05) Γεωργιανοί και ένας (01) Ουκρανός).

Άμεσα στο σημείο έσπευσαν για παροχή συνδρομής, από ξηράς προσωπικό του Λιμενικού Σταθμού Αγίας Γαλήνης και από θαλάσσης πλωτό περιπολικό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.

Κατά δήλωση του πληρώματος, το πλοίο είχε ξεκινήσει από Αμμόχωστο με προορισμό τη Λιβύη, έμφορτο με τρεις χιλιάδες τριακόσια (3.300) κιβώτια τσιγάρα, ενώ έφερε πέντε χιλιάδες (5.000) λίτρα πετρέλαιο και διακόσια πενήντα (250) λίτρα λιπαντέλαια. Από το περιστατικό δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση και δεν αναφέρθηκε τραυματισμός.

Βραδινές ώρες χθες, κατόπιν περαιτέρω ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από στελέχη Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., διαπιστώθηκε ότι τα τσιγάρα που μετέφερε το Φ/Γ «SANTA» ήταν λαθραία και κατόπιν τούτου συνελήφθησαν και τα έξι (06) μέλη του πληρώματος.

Η ακριβής καταμέτρηση των τσιγάρων θα πραγματοποιηθεί σήμερα παρουσία τελωνειακών υπαλλήλων, ενώ λόγω του ότι το πλοίο δεν είναι πλέον αξιόπλοο (κατόπιν επιθεώρησής του από επαγγελματία δύτη), καθιστώντας αδύνατη τη ρυμούλκησή του, πρόκειται να επιχειρηθεί απάντληση της ποσότητας πετρελαίων και λιπαντελαίων που φέρει.

Από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω πλοίο και το φορτίο, ενώ οι συλληφθέντες πρόκειται να προσαχθούν κατά την αυτόφωρη διαδικασία, ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου.

Εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου.

Πηγή : hcg.gr

Link to comment
Share on other sites

Συνέχεια ενημέρωσης για την προσάραξη του Φ/Γ «SANTA» σημαίας Μολδαβίας στο Ρέθυμνο στις 14/12/12.

Ολοκληρώθηκαν απογευματινές ώρες χθες με τη χρήση της Φ/Γ- Λάντζας «ΠΕΡΙΚΛΗΣ Κ» Ν.Π. 10771 υπό την εποπτεία στελεχών της Λιμενικής Αρχής Ρεθύμνου οι εργασίες απάντλησης πετρελαίων και λιπαντελαίων του Φ/Γ «SANTA» σημαίας Μολδαβίας, χωρίς να παρατηρηθεί διαρροή ρυπογόνου ουσίας προς τη θάλασσα ή την ακτή.

Επίσης, ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταφόρτωσης κατασχεθέντος φορτίου του πλοίου στην ανωτέρω Φ/Γ-Λάντζα ενώ μεγάλο μέρος αυτού παρέμεινε επί του πλοίου και δεν κατέστη δυνατόν να καταμετρηθεί και να εκφορτωθεί λόγω εισροής υδάτων στα αμπάρια εξαιτίας των πολλαπλών ρηγμάτων που έχει υποστεί.

Oι ακριβείς ποσότητες κατασχεθέντων πετρελαιοειδών και φορτίου τσιγάρων του πλοίου «SANTA» που παραδόθηκαν στο Τελωνείο Ρεθύμνου είναι οι εξής:

Πέντε χιλιάδες εκατόν πενήντα (5.150) λίτρα καυσίμων (πετρέλαιο).

Τριακόσια (300) λίτρα σεντινόνερα.

Είκοσι (20) λίτρα λιπαντέλαια.

Οκτακόσια ενενήντα (890) χαρτοκιβώτια (ΒΟΧ), περιέχον το καθένα πενήντα (50) κούτες των δέκα (10) πακέτων των είκοσι (20) τσιγάρων.

Πηγή : hcg.gr

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Κόπηκε στα δύο το «τσιγαράδικο» που είχε προσαράξει νότια της Κρήτης.

 

Η θαλασσοταραχή των τελευταίων ημερών λόγω των νότιων ανέμων, είχε σαν αποτέλεσμα να κοπεί – στην κυριολεξία – στα δύο, το φορτηγό πλοίο το οποίο είχε προσαράξει σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Αγίας Μαρίνας στον κόλπο του Καστέλου στα νότια όρια των νομών Ρεθύμνης και Χανίων, μεταφέροντας 3.300 κιβώτια με λαθραία τσιγάρα.

Το περιστατικό είχε συμβεί στις 13 Δεκεμβρίου 2012 και μετά την απομάκρυνση των περισσότερων κιβωτίων με τσιγάρα και την άντληση των καυσίμων και των λιπαντικών του πλοίου, είχε αφεθεί στην τύχη του.

Υπενθυμίζεται πως με αφορμή την προσάραξη του πλοίου “Santa”, σημαίας Μολδαβίας, το Flashnews.gr προχώρησε σε μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα, αποκαλύπτοντας τους «δρόμους των λαθρεμπόρων».

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις ο κόλπος στον οποίο προσάραξε το «τσιγαράδικο» είχε διαμορφωθεί καταλλήλως για την πρόσδεση σκαφών, ενώ είχε δημιουργηθεί και δρόμος για την μεταφορά των «προιόντων».

Δυστυχώς, αν και έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τις αποκαλύψεις αυτές, δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι αρχές προχώρησαν σε κάποια έρευνα για να εντοπιστούν εκείνοι που διαμόρφωσαν την περιοχή.


Flashnews.gr

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

21.ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΡ. : 171727.00.001

 

ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ : ΛΙΜΕΝΑΣ ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ Τ.Κ. 74100 ΡΕΘΥΜΝΟ ΤΗΛ. 28310 24458

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ - Α.Φ. : 0005-ΕΛΛΗΝ.ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΟΓ/ΣΜΟΣ ΥΛΙΚΩΝ--421.10-1/12/14-12-12 ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ : ΣΚΑΦΗ ΦΟΡΤΗΓΑ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ : 1

MΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ : TEM

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ : ΕΝΑ ΦΟΡΤΗΓΟ ΠΛΟΙΟ Φ/Γ ΜΕ ΟΝΟΜΑ SANTA ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΜΠΛΕ ΔΙΗΡΕΜΕΝΟ ΣΕ ΤΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ 1969 ΙΜΟ 7947099 GRT 220, NRT 103 ΜΗΚΟΥΣ 36Μ ΠΕΡΙΠΟΥ, ΠΛΑΤΟΣ 7Μ ΠΕΡΙΠΟΥ ΒΑΘΟΣ 2,44Μ  ΤΥΠΟΣ KINHTHΡΑ SKL/6NVD26-2A-224KW

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : ΠΡΟΣΟΧΗ:ΣΚΑΦΟΣ ΜΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ

ΤΙΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ EURO 5000,00

 

 

Σε πλειστηριασμό ότι απέμεινε απο το καράβι.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...