Jump to content
Shipfriends

Παρά την κρίση, οι ναυπηγήσεις των μεγάλων γιοτ αυξάνουν


Recommended Posts

annaliesse1_48.jpg

πηγη: Η Καθημερινη

Οι ναυπηγήσεις μεγάλων γιοτ, παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, συνεχίζονται. Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από μία σειρά στοιχείων που συγκέντρωσε ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σκαφών Αναψυχής και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού κ. Πυθαγόρας Κόσιβας και δημοσιοποιεί σήμερα η «Κ».

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2008 από τους ναυλομεσίτες του γιότινγκ Camper & NicholsoInternational, σε συνεργασία και για λογαριασμό του LUXURY INSTITUTE, τον Σεπτέμβριο του 2007 υπήρχαν εν κινήσει σε ολόκληρο τον κόσμο 3.800 γιοτ, με πάνω από 80 πόδια μήκος και υπολογιζόμενη αξία άνω των 10 δισ. δολ. Από τα 3.800 αυτά σκάφη, τα 1.800 ναυπηγήθηκαν μετά το 2000.

Παράλληλα, 918 γιοτ θα παραδοθoύν μέχρι τα τέλη του 2008 από όλα τα διεθνή ναυπηγεία, συνολικά αυξημένα κατά 18% έναντι του 2007. Τα 2/3 αυτών των ναυπηγήσεων αφορούν σκάφη 30 μέτρων ή πολύ μεγαλύτερα.

Link to comment
Share on other sites

Οι ναυπηγικές δραστηριότητες έχουν διπλασιασθεί από το 2000, ιδιαίτερα μετά το 2005. Οι παραγγελίες μεγάλων σκαφών, άνω των 45 μέτρων αυξήθηκαν από τα 45 μέτρα μέσου μήκους το 2005 στα 85 μέτρα για το 2007, καθιστώντας τον κλάδο των ναυπηγήσεων τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο στον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1997, μόλις, 240 σκάφη Superyachts ή Megayachts ήταν υπό ναυπήγηση στα διάφορα διεθνή ναυπηγεία.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι μια κατηγορία πολύ πλούσιων επιχειρηματιών είναι πρόθυμοι να πληρώσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποκτήσουν πολύ μεγάλα yachts, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα ύψη και η πιστωτική κρίση σφίγγει ολοένα και περισσότερο.

Αυτοί οι αγοραστές, προερχόμενοι από ανερχόμενες οικονομίες, κυρίως χωρών της Μέσης Ανατολής, της Ρωσίας ή της Νότιας Αμερικής καθημερινά αυξάνονται. Πηγές του πλούτου τους φέρονται να είναι οι μοντέρνες τεχνολογίες, οι βιομηχανίες και φυσικά το πετρέλαιο. Σύμφωνα με τον εκδότη του περιοδικού International Boat Industry, Ed Slack, δεν υπάρχουν ετοιμοπαράδοτα σκάφη που να μπορούν να καλύψουν την αυξανόμενη καθημερινά ζήτηση. Οπως διευκρίνισε, η ναυπήγηση ενός yacht χρειάζεται μια περίοδο δύο ετών, χωρίς στο μεταξύ η ζήτηση να υποχωρεί.

Κανείς απ’ αυτούς δεν αγοράζει αυτά τα σκάφη, όπως συμπλήρωσε, γιατί τα χρειάζεται, απλά τα αγοράζει επειδή το επιθυμεί· ούτε μπορεί να περιμένει για πολύ την αποπεράτωση της ναυπήγησης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Trinity Boat σήμερα είναι ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σ’ αυτή τη μεγάλη ζήτηση, πέραν των ήδη 24 ναυπηγούμενων σκαφών.

Κι άλλη μεγάλη ναυπηγική εταιρεία, αγγλική YCO Deuxil PLC, σύναψε συμβόλαια ναυπήγησης εννέα σκαφών, τους πρώτους πέντε μήνες του 2008. Οπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Luxury Institute (www. LuxuryInstitute. com) κ. Milton Petraza, αυτή η αγορά διευρύνεται ταχύτατα.

Χαρακτηριστικά

Ο ΡΩΣΟΣ

Δεν θα πρέπει να διαφεύγει η περίπτωση του 36χρονου Ρώσου μεγιστάνα, Andrey Melnichenko, όταν το 5.600 τόνων και 135 μέτρων σκάφος του, που αποπερατώθηκε στα γερμανικά ναυπηγεία Blohm and Voss, κόστισε 200 εκατ. στερλίνες.

ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΑ

Και στην Feadship, όπως δήλωσαν, το 50% των πελατών τους είναι Αμερικανοί, οι υπόλοιποι προέρχονται από τρίτες χώρες και το σημαντικότερο, οι περισσότεροι απ’ αυτούς αποτελούν πλουσίους «πρώτης γενιάς».

ΜΕΤΑΠΩΛΗΣΗ

Υπήρξε περίπτωση που αγοραστής ναυπηγούμενου σκάφους το μεταπώλησε, πριν αυτό του παραδοθεί από το ναυπηγείο. Μάλιστα, αυτό επαναλήφθηκε για τρεις συνεχόμενες φορές.

Ο ΠΛΟΥΤΟΣ

Κατά τη διάρκεια το παγκόσμιου Superyacht forum που πραγματοποιήθηκε στο Αμστερναμ τον Νοέμβριο του 2007, αναφέρθηκε ότι υπάρχουν σήμερα 90.000 οικογένειες στον κόσμο, που ο πλούτος καθεμιάς υπερβαίνει τα 350 εκατ. δολ.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...