Jump to content
Shipfriends

Έρχεται το μεγαλύτερο επιβατηγό-οχηματαγωγό του κόσμου


Recommended Posts

stenaropax468.jpg

Πρόκειται για δυο πλοία RoPax που ναυπηγούνται για λογαριασμό της Stena Line έναντι 400 εκατ. ευρώ.

Με 63,600 gt το κάθε ένα τα δυο νέα πλοία της Stena έχουν gross tonnage 35% υψηλότερο από κάθε άλλο εν λειτουργία πλοίο του τύπου αυτού και αποτελούν το σήμα κατατεθέν των νέων τάσεων στην επιβατηγό-οχηματαγωγό ναυτιλία. Τα πλοία σχεδιάσθηκαν από την Aker Yards Rauma της Φινλανδίας και την Stena RoRo της Σουηδίας. Αναμένεται να παραδοθούν στο πρώτο και τρίτο τρίμηνο του 2010.

Έχουν μήκος 240 μέτρα 32 μέτρα πλάτος και 11.600 dwt. Έχουν ικανότητα μεταφοράς 728 ΙΧ και 5.500 lane meters φορτηγών. Επίσης 1.200 επιβατών. Με 4 κύριες μηχανές αναπτύσσουν ταχύτητα 22 κόμβων. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο μοντέλο πλοίων που έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς περισσότερων φορτίων και λιγότερων επιβατών σε σχετικά χαμηλότερες ταχύτητες άρα και χαμηλότερου κόστους καυσίμων

Έρχονται και στη Αδριατική

Ανάλογα πλοία εκτιμάται ότι θα δρομολογηθούν σύντομα στις γραμμές της Αδριατικής από τους μεγάλους παίκτες του χώρου όπως είναι η Attica και ο Όμιλος Grimaldi, εκτοπίζοντας πλοία σαν τα Superfast ή τα «Παλάς» της Minoan.

Επισημαίνεται ότι τα πλοία αυτού του νέου τύπου εξυπηρετούν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες μεταφοράς φορτίων, τάση που διαφαίνεται και στις γραμμές της Αδριατικής τα τελευταία χρόνια. Επίσης η μειωμένη χωρητικότητα τους σε επιβάτες, ακολουθεί τις τάσεις της επιβατικής κίνησης που εμφανίζει μία σταθερότητα αν όχι μείωση στη διάρκεια του χρόνου, σαν αποτέλεσμα ενός συνδυασμού ανταγωνισμού της ακτοπλοΐας από τις αεροπορικές εταιρείες αλλά και της αύξησης του κόστους των καυσίμων.

Πρόκειται για πλοία, πιο ανταγωνιστικά και κερδοφόρα στις σημερνές συνθήκες του αυξανόμενου κόστους καυσίμων. Όπως εκτιμάται είναι το μέλλον σε γραμμές σαν της Αδριατικής, όπως αναλογικά ήταν τα πλοία αυξημένης ταχύτητας στη δεκαετία του 1990.

The sea nation

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...