Jump to content
Shipfriends

Aλλαξε ο Μανωλιος και εγινε η Ενωση Λιμενων αλλιως


Recommended Posts

Δημιουργία Κέντρου Ανάπτυξης Λιμένων και Θαλάσσιων Διαδρόμων

Eγκρίθηκε χθες το καταστατικό του Κέντρου Αναπτύξεως Ελληνικών Λιμένων και Θαλάσσιων Διαδρόμων (ΚΑΕΛΘ) στη διάρκεια ειδικής σύσκεψης που έγινε υπό την προεδρία του υπουργού, Μανώλη Κεφαλογιάννη, παρουσία του γενικού γραμματέα Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής, Γ. Βλάχου, καθώς επίσης των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων των 12 Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. Το ΚΑΕΛΘ θεωρείται το διάδοχο όργανο της μέχρι πρότινος Eνωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ).

Μεταξύ άλλων, ο γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Γ. Βλάχος σημείωσε πως το Κέντρο, ως διάδοχο όργανο της Ενώσεως Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), προήλθε μέσα από την πλήρη αναδιάρθρωση και αναθεώρηση του οργανωτικού και λειτουργικού της πλαισίου. Κατά την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος για τη ναυτιλία και στο πλαίσιο της επαναξιολογήσεως του λιμενικού συστήματος, διαπιστώθηκε ότι η ΕΛΙΜΕ, όπως ιδρύθηκε και λειτούργησε μέχρι σήμερα, δεν ανταποκρίθηκε στους στόχους της. Σημειώνεται ότι από την ΕΛΙΜΕ:

δεν υποβλήθηκε καμία πρόταση σε κοινοτικό πρόγραμμα, πρωτοβουλία κ.λπ. για κανένα λιμένα,

δεν υπήρξε ποτέ έγγραφη ενημέρωση των Λιμενικών Οργανισμών σχετικά με τις αποφάσεις των συναντήσεων του ESPΟ και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που επίκεινται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ή άλλη πληροφόρηση σχετικά με τις εξελίξεις στις θαλάσσιες μεταφορές,

δεν προήλθε ουδεμία ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση των λιμένων και τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν,

δεν απεστάλη καμία πρόταση στη Γενική Γραμματεία Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των λιμένων (υποδομές, ανωδομές, εξοπλισμός, υπηρεσίες),

δεν αναλήφθηκε καμία πρωτοβουλία και δραστηριότητα για τη βελτίωση της καταστάσεως και της ανταγωνιστικότητας των λιμένων.

To ΚΑΕΛΘ αποτελεί μια θεσμική απάντηση στις μεγάλες αλλαγές και ταυτόχρονα προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της λιμενικής βιομηχανίας της χώρας μας και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ανεξάρτητο, δυναμικό και ευέλικτο σχήμα, για τον συντονισμό, την προώθηση και την ανάπτυξη των ελληνικών λιμένων, την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων και γενικότερα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μελών του.

πηγη: Η Express

Link to comment
Share on other sites

Το Κέντρο, το οποίο θα εποπτεύεται από το ΥΕΝ, αποβλέπει στην αντιμετώπιση και προώθηση όλων των θεμάτων που αφορούν τους λιμένες, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, στους στόχους του Κέντρου είναι:

Η ενημέρωση και πληροφόρηση των μελών του ΚΑΕΛΘ για θέματα αναπτύξεως και διαχειρίσεως των λιμένων.

Η παρακολούθηση ζητημάτων συλλογικού ενδιαφέροντος, και ειδικότερα η συλλογή και διάχυση πληροφοριών και τεχνογνωσίας σχετικά με τις νέες πρακτικές, τεχνικές ή τεχνολογίες όσον αφορά την ανάπτυξη, την οργάνωση, τη διοίκηση και τη διαχείριση των λιμένων, εργασιακά θέματα και θέματα διαχειρίσεως ανθρωπίνου δυναμικού.

Η μελέτη, γνωμοδότηση και υποβολή προτάσεων αναφορικά με την ανάπτυξη και επέκταση των θαλασσίων διαδρόμων.

Η οικοδόμηση συνεργασίας μεταξύ όλων των λιμενικών οργανισμών και των λιμένων της χώρας, η διαμόρφωση κοινών θέσεων των μελών του επί ζητημάτων συλλογικού ενδιαφέροντος και η υποβολή προτάσεων επί σχεδίων νομοθετικού περιεχομένου.

Η παρουσίαση και προώθηση θέσεων και προτάσεων σε κυβερνητικούς και άλλους οργανισμούς σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Η ανάπτυξη και διατήρηση σχέσεων με εθνικές, περιφερειακές και διεθνείς οργανώσεις, ενώσεις και αντιπροσωπείες σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος.

Η αξιοποίηση υφιστάμενων χρηματοδοτικών δυνατοτήτων μέσω της συμμετοχής σε αναπτυξιακά κοινοτικά προγράμματα και πρωτοβουλίες, καθώς επίσης σε ερευνητικά προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον ουσιαστικό ρόλο των ελληνικών λιμένων στην εθνική περιφερειακή, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής καταρτίσεως, επιμορφώσεως και εκπαιδεύσεως στο προσωπικό των μελών του ΚΑΕΛΘ και σε τρίτους για τη λειτουργία του λιμενικού συστήματος.

Eδρα του Κέντρου θα είναι η Θεσσαλονίκη και θα λειτουργεί παράρτημα στον Πειραιά, η δε δαπάνη λειτουργίας του θα καλύπτεται αναλογικά από τα μέλη του και δεν πρόκειται να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...