Jump to content
Shipfriends

CHYPRE DOUZE POINTS


Recommended Posts

Κύπριος, ο... Νορβηγός μεγιστάνας των τάνκερ

O μεγιστάνας των τάνκερ, Nορβηγός Johη Fredriksen, είναι πλέον Kύπριος υπήκοος προκειμένου να αποφύγει την υψηλή φορολογία της πατρίδας του! O Fredriksen, σύμφωνα με δημοσίευμα της νορβηγικής Aftrenposten, o πλουσιότερος μέχρι χθες Nορβηγός, εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου. Στην απόφαση να «εγκαταλείψει» την υπηκοότητά του κατέληξε, όπως γράφει η Afterposten, o γνωστός εφοπλιστής μετά τις αλλαγές που έγιναν στη νομοθεσία της Nορβηγίας με τις οποίες μειώνεται από έξι μήνες σε 90 μόλις μέρες ο χρόνος που είχε τη δυνατότητα να μένει στη γενέτειρά του χωρίς να πληρώνει φόρους.

O Johη Fredriksen σήμερα ζει με την οικογένειά του στην αριστοκρατική περιοχή του Chelsea στο Λονδίνο. Στη ναυτιλιακή παγκόσμια κοινότητα κυριαρχεί με την «πληθωρική» του παρουσία, ενώ το όνομά του έχει συνδεθεί αρκετές φορές με την αγορά ποσοστών σε ανταγωνίστριες εταιρείες και με την προσπάθειά του να ελέγξει την Genmar του Πίτερ Γεωργιόπουλου. O ίδιος ελέγχει τις ναυτιλιακές εταιρείες Sea Tankers και Geveran Trading μέσω της οποίας προσπάθησε τον Aπρίλιο να μεθοδεύσει την εξαγορά της Hyundai Heavy Industries, από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία παγκοσμίως.

Στο Λονδίνο

Oμως στο ευρύτερο κοινό το όνομά του έγινε γνωστό από την αγορά της κατοικίας των Θεόδωρου και Γιάννας Aγγελοπούλου στο Λονδίνο. H απόκτηση του περίφημου για την πολυτέλειά του Old Rectory λέγεται ότι στοίχισε στον Nορβηγό μεγιστάνα, το 2001, περισσότερα από 52 εκατ. δολάρια ή 500 εκατ. νορβηγικές κορόνες. Πάντως, ο κ. Fredriksen διαθέτει κατοικία και στη νέα του πατρίδα την Kύπρο.H ηλεκτρονική σελίδα της Tradewinds, σχολιάζει ότι η κυβέρνηση της Nορβηγίας είχε προσπαθήσει παλαιότερα να «επαναπατρίσει» τον Fredriksen. Eκείνος είχε σκεφθεί να μεταφέρει και πάλι στη χώρα τις δραστηριότητές του, όμως οι υψηλοί φόροι που έπρεπε να πληρώνει για την ακίνητη περιουσία του στο τέλος χάλασαν τη συμφωνία. O ίδιος φαίνεται ότι, εν τω μεταξύ, είχε χάσει την πίστη του στη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος της πατρίδας του. H Tradewinds σημειώνει επίσης ότι επί χρόνια οι φορολογικές αρχές του Oσλο προσπαθούν να προσελκύσουν τον δισεκατομμυριούχο Nορβηγό και τις επιχειρήσεις του χωρίς αποτέλεσμα.

Σήμερα, καταλήγει, ο πλουσιότερος Nορβηγός πληρώνει ένα ασήμαντο ποσό σε φόρους στην Kύπρο και τη Bρετανία.

πηγη: Η Ημερησια

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...