Jump to content
Shipfriends

Υπέρογκες οι αυξήσεις των πλοηγικών δικαιωμάτων


Recommended Posts

Σε παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με στόχο την επανεξέταση του ζητήματος της αναπροσαρμογής των πλοηγικών δικαιωμάτων ευελπιστεί η Διεθνής Ναυτική Eνωση (ΔΝΕ) η οποία αποκάλυψε ότι η επερχόμενη αναπροσαρμογή με τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ είναι η πέμπτη κατά σειρά στο διάστημα των τελευταίων πέντε χρόνων.

Ειδικότερα, η ΔΝΕ στο έγγραφό της αναφέρει ότι θα επέλθει αύξηση της τάξης του 15% ενώ παραθέτει όλα τα στοιχεία που απεικονίζουν συνολικά τις αυξήσεις που επήλθαν. Αναλυτικότερα, σημειώνουν ότι η μέση ετήσια αύξηση των πλοηγικών δικαιωμάτων από το έτος 2001 έως σήμερα ανέρχεται σε 80+10+5+10+15=120:5=24% ή κατά τους υπολογισμούς του ΥΕΝ σε 51,7+10+5+10+15=91,7:5 = 18,34%.

Επισημαίνεται ότι οι συνεχείς αυτές και υπέρμετρες αυξήσεις πλήττουν καίρια τις ναυτιλιακές εταιρίες τακτικών γραμμών, που εξυπηρετούν με τακτά δρομολόγια τον λιμένα Πειραιώς και τροφοδοτούν τη χώρα με παντός είδους εμπορεύματα, ενώ τονίζεται ότι οι ως άνω επιβαρύνσεις θα μετακυλισθούν στον τελικό καταναλωτή και θα επιβαρύνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο και τον προϋπολογισμό της χώρας.

Πέραν των ανωτέρω, η ΔΝΕ σημειώνει το αρνητικό επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών από πλευράς Πλοηγικής Υπηρεσίας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των πλοηγών, το οποίο έχει κατ’ επανάληψη επισημανθεί κατά καιρούς από την Eνωση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ. Σύμφωνα με την Eνωση, οι δυσλειτουργίες της Π.Υ. εστιάζονται στην έλλειψη του απαιτούμενου αριθμού πλοηγών και κατώτερου προσωπικού (λεμβούχων, καβοδετών) καθώς και κατάλληλων πλοηγίδων, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις στην πλοήγηση των πλοίων, να ανατρέπονται οι χρονικοί προγραμματισμοί των ναυτιλιακών εταιριών και να πλήττεται καίρια η οικονομική εκμετάλλευση των πλοίων.

Η ΔΝΕ καλεί την ηγεσία του ΥΕΝ να επανεξετάσει το πρόβλημα των υπέρμετρων αυξήσεων των πλοηγικών δικαιωμάτων υπέρ της Πλοηγικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας δε ότι η διευθέτηση των δυσλειτουργιών της Πλοηγικής δεν επιτυγχάνεται με αλλεπάλληλες αυξήσεις, αλλά με αποτελεσματικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, όπως κατάρτιση νέας οργανικής σύνθεσης πλοηγών κατά λιμένα, ανακατανομή της ήδη υπάρχουσας, κανονική επάνδρωση των Πλοηγικών Σταθμών με το αναγκαίο προσωπικό και μέσα, μελέτη / εξέταση προς τροποποίηση του ήδη ισχύοντος καθεστώτος της Π.Υ. και της ενδεχομένης υπαγωγής της σε άλλον πλέον ευέλικτο και αποτελεσματικό φορέα κ.λπ.

πηγη: Η express

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...