Jump to content
Shipfriends

ΔΙΑΛΥΣΕΙΣ ΠΛΟΙΩΝ, ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


Recommended Posts

Νέο κύκλο συζητήσεων ξεκινά η Κομισιόν για την απόσυρση πλοίων

Η Κομισιόν είναι έτοιμη να ξεκινήσει νέο κύκλο συζητήσεων όσον αφορά την ανακύκλωση πλοίων προτού αναπτυχθούν πλήρως οι κανόνες που συμφωνήθηκαν μέσω του ΙΜΟ. Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος Στ. Δήμας, στο πλαίσιο ανοικτής ακρόασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ άλλων σημείωσε πως το θέμα της απόσυρσης πλοίων προς scrap βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ατζέντας της Κομισιόν.

Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε σε σημεία της νομοθεσίας της Ε.Ε. επί του θέματος και πρόσθεσε πως η Κομισιόν έχει να παίξει άμεσο ρόλο, για να τονίσει πως η εξαγωγή πλοίων που έχουν φτάσει στο τέρμα της ζωής τους και περιέχουν επικίνδυνες ουσίες οι οποίες μεταφέρονται από την Ε.Ε. σε χώρες έξω από την OECD έχει απαγορευτεί από το Basel Convention και το Waste Shipment Regulation της Ε.Ε.

Ωστόσο ο κ. Δήμας καλωσόρισε την κίνηση του ΙΜΟ, δηλώνοντας πως οι υποχρεωτικές απαιτήσεις για ένα σύστημα αναφοράς πλοίων πρέπει να καθιερωθούν το ταχύτερο δυνατό. Αυτό το σύστημα, είπε, θα πρέπει να εγγυάται ένα ανάλογο επίπεδο ελέγχου όπως αυτό που καθιερώθηκε με το Basel Convention. Μάλιστα σημείωσε τη σημασία του ΙΜΟ στο να αναπτυχθεί το σύστημα αυτό όσο γρηγορότερα γίνεται.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως οι διεθνείς λύσεις δεν θα έρθουν από τη μια στιγμή στην άλλη, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί ο ορίζοντας των λύσεων αυτών να είναι μεγάλος. Μάλιστα σημείωσε πως ενθαρρύνεται η διεθνής προσέγγιση του θέματος, για να επισημάνει πως πρέπει να αναληφθεί δράση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Δήμας δήλωσε επίσης πως η ναυτιλιακή βιομηχανία πρέπει να αρχίσει να εξετάζει την περίπτωση ανάληψης ρεαλιστικών πρωτοβουλιών σε εθελοντική βάση, ειδάλλως η Κομισιόν θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται την ανάληψη υποχρεωτικών δράσεων.

Οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ε.Ε., σημείωσε, θα έπρεπε να επιδείξουν υπεύθυνη στάση στη διαχείριση των πλοίων που φτάνουν στο τέλος της ζωής τους, ξεκινώντας από τα δικά τους πλοία, ενώ πρόσθεσε, μεταξύ των άλλων, ότι θα εξεταστεί και η βιωσιμότητα στο ενδεχόμενο επανεγκαθίδρυσης των εγκαταστάσεων ανακύκλωσης πλοίων. Eπίσης σημείωσε και τον ρόλο της βιομηχανίας αυτής σε θέματα ανακύκλωσης στην Ε.Ε. αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

πηγη: H Express

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...