Jump to content
Shipfriends

«Έχουμε γη και πατρίδα, όταν έχουμε πλοία και θάλασσα»


Recommended Posts

«Έχουμε γη και πατρίδα, όταν έχουμε πλοία και θάλασσα».

Με τη φράση αυτή του Ηροδότου έκλεισε την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ημερίδα που διοργανώθηκε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την «Ημέρα του Εμπορικού Ναυτικού, εξαίροντας το σημαντικό ρόλο και την «ανεκτίμητη συνεισφορά της Εμπορικής Ναυτιλίας στην ελευθερία, την πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας μας.»

Στην ομιλία του, ο κ. Κάρολος Παπούλιας, αφού συνεχάρη το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τα υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Παιδείας για την απόφαση τους να καθιερώσουν την «Ημέρα του Εμπορικού Ναυτικού» υπογράμμισε τη στενή σχέση που ανέπτυξαν οι Έλληνες με τη θάλασσα και τη Ναυτιλία. «Ελλάδα και Θάλασσα, Έλληνας και Ναυτοσύνη, είναι έννοιες αλληλένδετες. Το υγρό στοιχείο από καταβολής του ελληνικού κόσμου ήταν συνυφασμένο με τη χώρα και τους κατοίκους της», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως είπε, αυτή η ιδιαίτερη σχέση αποτελεί και τη «μαγιά του ελληνικού επιχειρηματικού και ναυτικού δαιμόνιου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ειδικά στο γεγονός ότι «η Ναυτιλία μας, όχι μόνο απέφυγε τους ύφαλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά συνέχισε απρόσκοπτη τη ρότα της, προς την ανανέωση και την απογείωση της, κατέχοντας σήμερα την πρώτη θέση στον κόσμο, ενώ αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Παπούλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στους Έλληνες ναυτικούς, οι οποίοι όπως είπε, «αποτελούν την κινητήρια δύναμη των πλοίων, παλεύοντας μεσοπέλαγα, κρατώντας στα χέρια τους τις τύχες του πλοίου».

Τέλος ο κ. Κάρολος Παπούλιας τόνισε την συνεισφορά της Εμπορικής Ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία αλλά και τη χώρα γενικότερα, καθώς, όπως ανέφερε, «το ναυτιλιακό συνάλλαγμα, καρπός μόχθου, νόστου και πολλών κινδύνων, αποτελεί σταθερό μοχλό οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα».

πηγη: Η Ναυτεμπορικη

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...