Jump to content
Shipfriends

Να τα κανουν ολα τα πληρώματα;


Recommended Posts

Άλυτο το θέμα της απελευθέρωσης εργασίας των πληρωμάτων πλοίων στο Πέραμα

Έως και απόλυτοι στη θέση τους ότι αν δεν επέλθει αλλαγή στη φιλοσοφία για την απασχόληση των πληρωμάτων σε επισκευαστικές εργασίες η ζώνη του Περάματος θα εξακολουθεί να χάνει πλοία προς επισκευή εμφανίζονται οι ναυτιλιακοί παράγοντες που παρακολουθούν τα σχετικά με την Eπισκευαστική Zώνη θέματα.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα που τα θέματα της ζώνης έχουν ανακινηθεί είτε από τα πειραϊκά επιμελητήρια είτε από τη Νομαρχία Πειραιά, οι φορείς της ναυτιλίας έχουν σημειώσει την αναγκαιότητα αλλαγής του συγκεκριμένου μέτρου που είχε ληφθεί προ ετών με στόχο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των απασχολουμένων στη ζώνη.

Ωστόσο για μια σειρά λόγους που είναι γνωστοί η κίνηση στην Eπισκευαστική Zώνη συρρικνώθηκε περαιτέρω, θέσεις εργασίας χάθηκαν και σε τελική ανάλυση εμφανίστηκε ότι το συγκεκριμένο μέτρο λειτουργεί αντιστρόφως από τον αρχικό του προσανατολισμό.

Η όποια αλλαγή επιχειρηθεί είναι σίγουρο ότι θα συναντήσει την αντίσταση των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων της ζώνης, γεγονός που μεταφράζεται αυτόματα σε «πολιτικό κόστος» για τον πολιτικό κόσμο που θα επιχειρήσει επαναπροσδιορισμό των εργασιακών σχέσεων. Ναυτιλιακοί παράγοντες μάλιστα συνδέουν το όλο ζήτημα με τον γενικότερο προβληματισμό περί των εργασιακών σχέσεων στη ναυτιλία, κάνοντας λόγο για «ατολμία» από πλευράς του πολιτικού συστήματος αλλά και για «δογματισμό» των συνδικαλιστικών φορέων που δεν «κατανοούν» ότι τελικά χάνονται περισσότερες θέσεις εργασίας.

πηγη: Η Εxpress

Link to comment
Share on other sites

Από πλευράς υποδομών οι ναυτιλιακοί παράγοντες σημειώνουν ότι το όλο ζήτημα έρχεται δεύτερο σε σχέση με το καθεστώς απασχόλησης, ωστόσο σημειώνουν ότι μελλοντικά η κατάσταση θα είναι δυσχερής για τη ζώνη αν δεν επιμορφωθούν οι νεότεροι επισκευαστές στις νέες τεχνολογίες και στα «κράματα» μετάλλων που χρησιμοποιούνται πλέον στις κατασκευές πλοίων. Oσον αφορά τα της ζώνης, σημειώνουν επίσης ότι υπάρχει χαρακτηριστική «καθυστέρηση» στη λήψη μέτρων για τις επιχειρήσεις της ζώνης, γεγονός που το αποδίδουν στα «δεινά» της γραφειοκρατίας και της αδυναμίας, κατ’ επέκταση, του κρατικού μηχανισμού να συντονιστεί.

Σε πρακτικό επίπεδο οι ναυτιλιακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η αδυναμία ρύθμισης των θεμάτων της ζώνης αλλά και η μέχρι σήμερα καθυστέρηση υλοποίησης των εξαγγελιών περί της ανάπτυξης μιας δέσμης υπηρεσιών υποστηρικτικών προς τη ναυτιλία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το σχεδιαζόμενο cluster δεν θα είναι αποδοτικό καθώς θα καταστεί αδύνατο να υπάρξει η απαιτούμενη σύνδεση των τομέων.

Συνέπεια της διαπιστούμενης κατάστασης, πάντα κατά τους ίδιους παράγοντες, θα είναι η διατήρηση της οικονομικής στασιμότητας στον Πειραιά και βέβαια ή μη ανάδειξή του σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...