Jump to content
Shipfriends

Ανεπαρκείς οι τράπεζες για το ναυτιλιακό κλάδο


Recommended Posts

Εκρηξη της ζήτησης χρηματοδοτικών προγραμμάτων από τον εφοπλιστικό κόσμο αναμένεται να πυροδοτήσει μέσα στην επόμενη διετία η αλματώδης άνοδος της ναυπηγικής δραστηριότητας - έκρηξη, στην οποία πιθανώς δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα της ναυτιλιακής τραπεζικής, το γενικό διευθυντή της HSBC Asia, Ράσελ Σιλντς, εφέτος οι πλοιοκτήτες θα χρειαστούν πιστώσεις ύψους 75,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση των νέων πλοίων τους που τελούν υπό κατασκευή, αλλά και των δραστηριοτήτων τους στο πεδίο των πωλήσεων και των αγορών. Το ποσό αυτό είναι κατά 25% χαμηλότερο των 101,47 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτήθηκαν για τους ίδιους σκοπούς πέρυσι.

Τόσο όμως το 2006 όσο και το 2007, αναμένεται νέα εκτίναξη της ζήτησης που πιθανώς θα οδηγήσει σε δομικές μεταβολές του όλου χρηματοπιστωτικού συστήματος στο ναυτιλιακό κλάδο. Και τούτο διότι, όπως επεσήμανε ο κ. Σιλντς, οι ναυτιλιακές εταιρείες απομακρύνονται ήδη από τον παραδοσιακό τραπεζικό δανεισμό και στρέφονται σε άλλες, πιο σύνθετες μορφές χρηματοδότησης.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Σαγκάη, ο κ. Σιλντς επεσήμανε ότι εάν η δραστηριότητα στο πεδίο των αγορών παραμείνει - όπως όλα δείχνουν - την επόμενη διετία στα επίπεδα του 2005, τότε οι ανάγκες χρηματοδότησης θα εξακοντιστούν στα ύψη, με δεδομένα τα ήδη υψηλά οικονομικά βάρη που έχουν συσσωρεύσει στους ώμους τους οι ναυτιλιακές εταιρείες για την ανανέωση των στόλων τους.

«Το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών το 2006 θα φθάσει στα 113 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι σε επίπεδο κατά 48% υψηλότερο του 2005», τόνισε ο Ράσελ Σιλντς, προσθέτοντας: «Το 2007 προβλέπεται περαιτέρω αύξηση κατά 63% και διαμόρφωση του απαιτούμενου ποσού στα 184,5 δισεκατομμύρια δολάρια».

Είναι ενδεικτικό ότι πριν από τη ναυπηγοκατασκευαστική έκρηξη το μέσο ποσό των ετήσιων δανειακών αναγκών των πλοιοκτητών κινείτο ανάμεσα στα 40 και τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά τις επισημάνσεις, δε, του κ. Σιλντς, η εκτίναξη της ζήτησης συμπίπτει και με την αυξανόμενη διστακτικότητα των τραπεζών σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας, καθώς πρόκειται για έναν κλάδο με πολύ χαμηλότερη απόδοση από εκείνη άλλων επιχειρηματικών τομέων.

πηγη: το Κέρδος

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...