Jump to content
Shipfriends

Ο βυθός του Πατραϊκού κρύβει θησαυρούς


Recommended Posts

Ο θαλάσσιος βυθός του Πατραϊκού κρύβει θησαυρούς που μπορούν να αξιοποιηθούν για να προσελκύσουν επισκέπτες στην περιοχή , αλλά και για να δημιουργήσουν θαλασσινή κουλτούρα στους Ελληνες .

Αυτός είναι ο στόχος του ΓΕΩΤΕ παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος , που στο πλαίσιο του MONEY SHOW διοργανώνει μια εντελώς διαφορετική ημερίδα από ό , τι μέχρι τώρα έχουμε συνηθίσει , όπως εξήγησε ο πρόεδρός του Γιώργος Σιγαλός χθες σε συνέντευξη Τύπου .

Κεντρικό θέμα της ημερίδας είναι « Τα ναυάγια του Πατραϊκού Κόλπου - μια προοπτική ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού στην Δυτική Ελλάδα », πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιας Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και θα γίνει αύριο Σάββατο στις 12 . 00 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ .

πηγη: Η Πελοποννησος

Link to comment
Share on other sites

Οπως είπε ο επίκουρος καθηγητής Γεώργιος Παπαθεοδώρου : « Η αλματώδης ανάπτυξη των μεθόδων έρευνας του θαλάσσιου πυθμένα , έχει φέρει στο φως πολλά αρχαία , ιστορικά και σύγχρονα ναυάγια τα οποία , συνοδεύονται από τραγικές ιστορίες . Ο εντοπισμός των ναυαγίων με σύγχρονες ηχοβολιστικές και μαγνητικές μεθόδους σε συνδυασμό με τη δυνατότητα για συστηματική οπτική παρατήρηση , έχει οδηγήσει στην καταγραφή και στην ανάδειξή τους , συνήθως με τη μορφή πολυτελών λευκωμάτων με πλούσιο φωτογραφικό υλικό . Στον πυθμένα του Πατραϊκού κόλπου αναπαύεται σημαντικός αριθμός , περίπου δεκαπέντε , καλά διατηρημένων ναυαγίων σε ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες για ασφαλή κατάδυση . Η συστηματική καταγραφή των ναυαγίων του Πατραϊκού γίνεται τα τελευταία χρόνια και σε αυτά σημαντικός είναι ο ρόλος του ερασιτέχνη αυτοδύτη Γιώργου Καρέλα , που ερευνά συστηματικά τον βυθό ».

Οπως είπε ο Γ . Παπαθεοδώρου , « το πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που έχει ληφθεί όλα αυτά τα χρόνια μπορεί να αποτελέσει το περιεχόμενο ενός λευκώματος και ενός μικρού εικονικού μουσείου με τη μορφή CD - ROM . Αυτή η ειδική έκδοση θα αποτελέσει μια απαραίτητη βάση για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στην περιοχή και ένα ελκυστικό προϊόν για την πόλη της Πάτρας , ιδιαίτερα ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2006 . Το οπτικοακουστικό υλικό που θα προκύψει μπορεί να αποτελέσει το αντικείμενο μόνιμης έκθεσης σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο , του Λιμανιού ή σε κάποιο άλλο κτίριο της παραλιακής ζώνης , αποτελώντας έναν επιπλέον πόλο έλξης της πόλης της Πάτρας ».

« Ενώ είμαστε ένα νησιωτικό σύμπλεγμα δεν έχουμε δώσει την βαρύτητα που πρέπει στην θαλασσινή μας παράδοση και δεν έχουμε αναπτύξει την σχετική κουλτούρα . Και την έλλειψη αυτής της κουλτούρας την αντιλαμβανόμεθα πιο έντονα όταν επισκεπτόμεθα ένα φορέα για να προτείνουμε την έκδοση του λευκώματός μας με τα γνωστά ναυάγια του Πατραϊκού » είπε σε άλλο σημείο της χθεσινής συνέντευξης ο Γιώργος Παπαθεοδώρου .

Σε ό , τι αφορά τα παλιότερα ναυάγια των περασμένων αιώνων , ο επ . καθηγητής παρατήρησε πως ο εντοπισμός τους δεν είναι εύκολος λόγω της διάβρωσης που προκαλεί το υδάτινο περιβάλλον στα ξύλινα πλοία , αλλά και η επίδραση της ανεξέλεγκτης αλιείας . « Πολλά ναυάγια τα βρίσκουμε σκεπασμένα με δίχτυα » τόνισε χαρακτηριστικά .

Σε κάθε περίπτωση , πρόκειται για ένα θησαυρό που παραμένει υπομονετικά να τον αναδείξουμε .

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...