Jump to content
Shipfriends

Deja vu!!


Recommended Posts

Δυσαρεστημένη η ΜSC με τον ΟΛΠ

Εντάσεις παρατηρούνται και πάλι στο λιμάνι που επικεντρώνονται ανάμεσα στις σχέσεις των εταιρειών μεταξύ των αλλά και των εταιρειών με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς.

Είναι γεγονός ότι οι σχέσεις του ΟΛΠ με το μεγαλύτερο πελάτη του τη Mediterranean Shipping Company δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία στον κόσμο, που από το 1997 χρησιμοποιεί το λιμάνι του Πειραιά ως κέντρο μεταφόρτωσης στη Μεσόγειο, εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από τη συμπεριφορά του ΟΛΠ τον τελευταίο καιρό.

Ειδικότερα, η MSC δείχνει να ενοχλείται από τις καταγγελίες εις βάρος του ΟΛΠ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι οποίες κατά την άποψή της στρέφονται ευθέως εναντίον της, ενώ την ίδια στιγμή θεωρεί ότι η αντίδραση του ΟΛΠ στις καταγγελίες αυτές είναι ιδιαίτερα χλιαρή κάτι που στην ουσία ενισχύει τη θέση των καταγγελλόντων.

Εκπρόσωποι της εταιρεία MSC Hellas A.E. έχουν την άποψη ότι οι καταγγελίες που έγιναν εκ μέρους των εταιρειών SARLIS και DEALMAR έχουν σαν στόχο να ενισχύσουν τη θέση των εταιρειών αυτών και να τις βοηθήσουν στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την πληρωμή μεγάλων ποσών, τα οποία οφείλουν στον ΟΛΠ από αποθηκευτικά δικαιώματα.

Παράλληλα την MSC ενόχλησαν ιδιαίτερα οι παρατεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις του Ιουνίου αφού ήταν εκείνη που κλήθηκε κατά κύριο λόγο να φέρει το βάρος των απεργιακών αυτών κινητοποιήσεων κατά τη διάρκεια των οποίων ανατράπηκε πλήρως ο προγραμματισμός των πλοίων της εταιρείας.

Η απεργία αυτή σε συνδυασμό με τη στάση του ΟΛΠ οδήγησαν τη μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία στην υιοθέτηση εναλλακτικών λύσεων για τις μεταφορτώσεις της, όπως η χρησιμοποίηση του λιμένος της Βηρυτού, η αύξηση του φορτίου που διακινείται από τουρκικά λιμάνια, καθώς και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το λιμάνι της Λεμεσού ως μείζον κέντρο μεταφόρτωσης από τις αρχές του 2006.

Αποτέλεσμα των κινήσεων αυτών ήταν να μειωθεί η κίνηση του in transit φορτίου στο λιμάνι του Πειραιά σε σημείο που να ανησυχήσει τη διοίκηση του ΟΛΠ, η οποία βέβαια δεν φαίνεται να έχει εναλλακτικές λύσεις για την αναπλήρωση του φορτίου που πλέον η MSC διακινεί σε άλλα μεσογειακά λιμάνια.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες, και ανάλογα με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εκκρεμεί συνάντηση μεταξύ της διοίκησης του ΟΛΠ και της MSC κατά την οποία θα εξεταστούν όλα τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο μερών σε μία προσπάθεια όχι μόνο να αποκατασταθεί το προηγούμενο καθεστώς αλλά και να δοθεί η ευκαιρία στην MSC να αυξήσει περαιτέρω την κίνησή της στον Πειραιά.

Το γεγονός ότι όλες περίπου οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν οριστικοποιήσει τις επιλογές τους στην Ανατολική Μεσόγειο οδηγεί τη διοίκηση του ΟΛΠ στο συμπέρασμα ότι η MSC είναι ίσως η μόνη λύση για να μπορέσει το πρώτο λιμάνι της χώρας να διατηρήσει τη θέση του στα 50 μεγαλύτερα σε κίνηση εμπορευματοκιβωτίων λιμάνια του κόσμου αλλά και να βελτιώσει περαιτέρω τη θέση αυτή.

Σε ερώτησή μας για τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στα προνόμια τα οποία απολαμβάνει η MSC στον Πειραιά και θίγουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και στην ανάγκη καθιέρωσης του συστήματος first come first served στην εξυπηρέτηση των πλοίων χωρίς καμία εξαίρεση, ο πρόεδρος της MSC HELLAS, Δημήτρης Θεοδωρίκας, έκανε την παρακάτω δήλωση.

«Είμαι σίγουρος ότι τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας όσο και η διοίκηση του ΟΛΠ έχουν βεβαιωθεί για τα κίνητρα εκείνων που με κάθε μέσο βάλλουν κατά της συμφωνίας μεταξύ ΟΛΠ και MSC.

Προσωπικά δεν προτίθεμαι να κάνω κανένα περαιτέρω σχολιασμό αφού τα κίνητρα των επιθέσεων είναι τόσο οφθαλμοφανή ώστε μόνο όσοι ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τα προσωπικά τους συμφέροντα, καθώς και εκείνοι που αδυνατούν να συλλάβουν το πνεύμα και τις ανάγκες της σύγχρονης ναυτιλίας και κατά επέκταση της λιμενικής πολιτικής, μπορεί να τάσσονται αλληλέγγυοι στις επιθέσεις αυτές».

πηγη: Το Κέρδος

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...