Jump to content
Shipfriends

Σχολια ΕΕΑ για τις αντιπαραθεσεις των Εθνοσωτηρων


Recommended Posts

ΒΟΛΕΣ κατά του πολιτικού προσωπικού της χώρας εξαπολύει η Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, καθώς διαπιστώνει ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της χώρας, αντιμετωπίζονται, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «ως πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης».

Η ΕΕΑ, παίρνοντας αφορμή από τις τελευταίες συζητήσεις στη Βουλή αλλά και δηλώσεις βουλευτών και άλλων πολιτικών παραγόντων για τα θέματα της ακτοπλοΐας αλλά και τους ίδιους τους επιχειρηματίες του κλάδου, με χθεσινή ανακοίνωσή της, παρεμβαίνει, επιζητώντας να θέσει τα πράγματα στη σωστή τους βάση.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι, τους τελευταίους μήνες, ποτέ δεν έγινε μία ουσιαστική συζήτηση για το ακτοπλοϊκό θέμα και, πολύ περισσότερο, δεν κατατέθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΕΑ έχει ως εξής:

«Τους τελευταίους μήνες, παρατηρήθηκε μία γενική επικριτική διάθεση απέναντι στις ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες συλλήβδην, η οποία μεταφέρθηκε και στα έδρανα της ελληνικής Βουλής.

Με λύπη παρατηρούμε να μετατρέπεται ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της χώρας, σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, χωρίς να θίγονται πραγματικά τα καίρια θέματα και χωρίς να γίνονται ουσιαστικές προτάσεις για την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων της ακτοπλοΐας. Στις συζητήσεις που έγιναν, δεν ακούσαμε τίποτα για την πραγματικότητα της ελληνικής ακτοπλοΐας:

- Δεν ακούσαμε ότι το 2005 τα ακτοπλοϊκά πλοία θα διακινήσουν προς και από τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου περισσότερους από 14 εκατομμύρια επιβάτες σε 80.000 προσεγγίσεις και 26.000 δρομολόγια, από τα οποία σε λιγότερα από 10 παρουσιάσθηκαν βλάβες όλο τον χρόνο.

- Δεν ακούσαμε ότι τόσο οι καθυστερήσεις όσο και μέρος των βλαβών, για τις οποίες τόσος πολύς λόγος έγινε, οφείλονται κυρίως στην ανεπάρκεια των λιμενικών υποδομών να εξυπηρετήσουν τα πλοία και στην ιδιαίτερα αυξημένη επιβατική κίνηση της καλοκαιρινής περιόδου.

- Δεν ακούσαμε τίποτα για τις λιμενικές μας εγκαταστάσεις, που έχουν παραμεληθεί από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις των τελευταίων 30 χρόνων και που είναι πηγή συνεχών προβλημάτων, καθώς δεν προσφέρουν δυνατότητα εξυπηρέτησης περισσότερων ή μεγαλύτερων πλοίων, συνεπώς και δυνατότητα να εξυπηρετήσουν μια αύξηση της κίνησης στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

- Δεν ακούσαμε ότι το καλοκαίρι του 2005 η επιβατική κίνηση εξυπηρετήθηκε ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το μεταφορικό έργο μέχρι και 20%.

- Δεν ακούσαμε τίποτα για την έλλειψη τοπικών περιφερειακών μετεωρολογικών σταθμών, που μπορούν με ακρίβεια να πληροφορούν για τις πραγματικές καιρικές συνθήκες ανά περιοχή, κατά τρόπο που να παύσουν οι αναιτιολόγητες γενικές ακινητοποιήσεις πλοίων, λόγω καιρικών συνθηκών που διακόπτουν την επικοινωνία με τα νησιά.

- Δεν ακούσαμε τίποτα για τα πολύ σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν από τη μετεγκατάσταση του ΥΕΝ μέσα στο λιμάνι του Πειραιά, γεγονός που θα το καταστήσει ακόμα πιο προβληματικό και ανασφαλές.

- Δεν ακούσαμε ότι οι λεγόμενες «επιδοτήσεις» δεν είναι τίποτα άλλο παρά αποζημιώσεις για εκτέλεση δρομολογίων δημόσιας υπηρεσίας, προκειμένου το κράτος να επιτελέσει τον κοινωνικό του ρόλο, όπως εξάλλου κάνει -και μάλιστα πλουσιοπάροχα- και στα άλλα συγκοινωνιακά μέσα, εκ των οποίων μάλιστα τα αεροπλάνα ανταγωνίζονται άμεσα την ακτοπλοΐα.

- Δεν ακούσαμε καταγγελίες για τις αδικαιολόγητες κρατήσεις υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τους επιβάτες και που αυξάνουν αδικαιολόγητα και μέχρι 32% τις τιμές των εισιτηρίων, επεμβαίνοντας ταυτόχρονα στρεβλωτικά στην ανταγωνιστικότητα του ακτοπλοϊκού πλοίου.

- Δεν ακούσαμε ότι, λόγω μη τήρησης και εφαρμογής των διεθνών κανονισμών, το 43% των τακτικώς δρομολογημένων πλοίων αποσύρεται μέχρι το 2007 και το 59% μέχρι το 2008.

- Δεν ακούσαμε κανένα προβληματισμό για το γεγονός ότι από το 2000 έχει σταματήσει κάθε επενδυτική δραστηριότητα και υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος από ελληνικές και ξένες εταιρείες να επενδύσουν στην ακτοπλοΐα.

- Δεν ακούσαμε τίποτα για τις εκκλήσεις ελληνικών και ξένων εταιρειών για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του αναχρονιστικού θεσμικού πλαισίου που εξακολουθεί να διέπει την ακτοπλοΐα για 10ετίες τώρα, και για την ανασφάλεια δικαίου, σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον, στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι εταιρείες στα αμέσως επόμενα χρόνια.

- Δεν ακούσαμε τίποτα για την επικείμενη παραπομπή μας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για τη μη εφαρμογή Ευρωπαϊκών Κανονισμών, που αποτελούν νόμους του ελληνικού κράτους, γεγονός που, πλην των άλλων, δεν επιτρέπει στα ελληνικά πλοία να λειτουργούν ισότιμα με τα ευρωπαϊκά.

- Δεν ακούσαμε -ούτε δυστυχώς τονίζεται από κανέναν- ότι στις γραμμές Ελλάδας-Ιταλίας, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις, θεσμικό πλαίσιο και ατελέσφορες συζητήσεις, είναι σήμερα δρομολογημένα ολοκαίνουργια ελληνικά πλοία, που αποτελούν έναν από τους πλέον σύγχρονους στόλους στον κόσμο.

Η ελληνική ναυτιλία και ειδικά η ελληνική ακτοπλοΐα και οι άνθρωποί της αποτελούν παράγοντα υπερηφάνειας για την Ελλάδα και για τον Ελληνα πολίτη.

Ας τολμήσουμε να εκσυγχρονίσουμε τη νομοθεσία μας κατά τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη, για να λειτουργήσει ο ελεύθερος ανταγωνισμός και να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης και, τέλος, αντί για στείρα κριτική και δηλώσεις εντυπώσεων, ας σκύψουμε επιτέλους στα επιμέρους προβλήματα του κλάδου, με πραγματική διάθεση να βρούμε λύσεις».

Πηγη η Ναυτεμπορικη

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...