Jump to content
Shipfriends

security vs safety


Recommended Posts

Προβληματίζει η γραφειοκρατία για την ασφάλεια ναυσιπλοΐας

Προειδοποίηση προς τις αρχές να μην κατάσχουν ζωτικής σημασίας έγγραφα από πλοία τα οποία υποψιάζονται ότι εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες, πρόκειται να απευθύνει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ).

Οι πλοιοκτήτες και τα κράτη σημαίας ανησυχούν ότι οι αρχές που χειρίζονται με λανθασμένο τρόπο τα ζητήματα της παγκόσμιας ασφάλειας ίσως προκαλέσουν καθυστερήσεις στα δρομολόγια των πλοίων, παρακωλύοντας έτσι το εμπόριο και προκαλώντας απώλεια τζίρου.

Της πρωτοβουλίας για τον «σεβασμό των εγγράφων» ηγούνται οι Nήσοι Μάρσαλ, ο πέμπτος μεγαλύτερος νηογνώμονας παγκοσμίως, πελάτες του οποίου έχουν πολύ συχνά συναλλαγές με τις ΗΠΑ. Τα πλοία που είναι νηολογημένα στις Nήσους Μάρσαλ έχουν άψογες επιδόσεις όσον αφορά τους ελέγχους, ωστόσο η πληθώρα των νέων κανονισμών ασφαλείας αυξάνει τις ανησυχίες για ενίσχυση της γραφειοκρατίας, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Oπως προειδοποίησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος των Nήσων Μάρσαλ στον ΙΜΟ, D. Bruce, η κατάσχεση τέτοιων εγγράφων μπορεί να καθηλώσει ένα πλοίο. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε μια γενική συμφωνία μεταξύ των κρατών - μελών σχετικά με το ζήτημα αυτό και προετοιμάστηκε μια εγκύκλιος η οποία τόνιζε ότι στο πλαίσιο διάφορων Συνθηκών, τα έγγραφα θα πρέπει να παραμένουν στα πλοία και ότι αν χρειαστεί μπορεί να αντιγραφούν τα έγγραφα αυτά για λόγους επιβολής του νόμου.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έφεραν αντιρρήσεις σε ορισμένα σημεία της εγκυκλίου, αναζητώντας τρόπους να δώσουν μεγαλύτερη δικαιοδοσία στις λιμενικές αρχές. Σημειώνεται πάντως ότι η εγκύκλιος δεν είναι υποχρεωτική, έτσι κάθε κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να αποφασίσει πώς θα πράξει.

πηγη: express

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...