Jump to content
Shipfriends

«Ακτή πολιτισµού» στον Πειραιά


Recommended Posts

Πηγη: ΤΑ ΝΕΑ

Εφτασε η ώρα της σωτηρίας για την Ηετιώνεια Πύλη, η οποία αποτελεί τον έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του γιγάντιου φρουρίου, στο οποίο στηρίχθηκε η αθηναϊκή αυτοκρατορία της κλασικής αρχαιότητας. Οι µελέτες από το υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού είναι έτοιµες για την Πύλη που στέκει εδώ και 24 αιώνες στον λόφο, στο Καστράκι της Δραπετσώνας, ενώ η Νοµαρχία Πειραιά χρηµατοδοτεί το έργο µε 650.000 ευρώ.

Οι εργασίες που προγραµµατίζεται να αρχίσουν µέσα στο φθινόπωρο, καθώς έχει υπογραφεί η προγραµµατική σύµβαση, δεν θα προσφέρουν απλώς έναν πολύτιµο χώρο στον φτωχό αρχαιολογικά Πειραιά, αλλά θα σηµάνουν και την έναρξη ενός master plan, που θα µετατρέψει την παράκτια περιοχή της Δραπετσώνας σε χώρο πολιτισµού.

Χαµένη ανάµεσα στις τεράστιες εγκαταστάσεις του Οργανισµού Λιµένος Πειραιώς (ΟΛΠ), τα πλοία και έναν δρόµο ταχείας κυκλοφορίας, η Ηετιώνεια Πύλη πήρε το όνοµα της από τον ήρωα Ηετίωνα, ο οποίος σύµφωνα µε την παράδοση κατοίκησε πρώτος την περιοχή αποτελεί ένα από τα κοµβικά σηµεία της «χαµένης» ιστορίας του µεγαλύτερου λιµανιού της χώρας.

Αν και µε βαριά τραύµατα ένα κοµµάτι του πύργου της έχει καταρρεύσει, όπως κι ένα κοµµάτι περιβόλου (κατάσταση που επιβαρύνεται από το γεγονός ότι είναι κατασκευασµένη από ευαίσθητη πειραϊκή πέτρα), η είσοδος της καταστράφηκε το 1922 από την τοποθέτηση ενός αγωγού, και στη συνέχεια χτυπήθηκε από τον µεγάλο βοµβαρδισµό του 1944 και χάθηκε κάτω από τα µπάζα για δεκαετίες η Ηετιώνεια Πύλη εξακολουθεί να προκαλεί δέος ακόµη και σήµερα στον επισκέπτη, µε τους δύο κυκλικούς πύργους που την πλαισιώνουν, τα περίπου 100 µ. του αρχαίου τείχους που σώζεται εκατέρωθεν, αλλά και την τάφρο της (βάθους 5 µ.), αµυντικό έργο µε τέσσερις φάσεις, που στο σύνολό του µαρτυρά την εξέλιξη των τειχών ανάλογα µε την εξέλιξη της πολεµικής τέχνης.

Οταν η ανάδειξη της Ηετιώνειας Πύλης ολοκληρωθεί (σύµφωνα µε την εγκεκριµένη µελέτη των Δ. Σβολόπουλου, Σ. Γρηγοριάδη και Γ. Ορεστίδη) θα αποδοθεί στο κοινό ένας νέος αρχαιολογικός χώρος 2,5 στρεµµάτων (µετά και την παραχώρηση από τον ΟΛΠ γειτονικής έκτασης), που θα φυτευτεί και θα φωτιστεί ώστε να είναι ορατός το βράδυ και από τα πλοία, ενώ µια µικρή πεζογέφυρα θα επιτρέπει στους επισκέπτες να περνούν πάνω από την τάφρο και να µπαίνουν από την πύλη, όπως οι αρχαίοι Αθηναίοι εν καιρώ ειρήνης, και να βλέπουν τον γειτονικό ταφικό περίβολο.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...