Jump to content
Shipfriends

Μύρισε θάλασσα


Recommended Posts

Αρωμα θάλασσας σε αθηναϊκές γκαλερί, όπου φιλοξενούνται έργα καλοκαιρινά και αντίγραφα πλοίων.

**«Οι γίγαντες της θάλασσας», τα τάνκερ του Πάρι Πρέκα, παρουσιάζονται, μέχρι τις 12 Ιουνίου, στην αίθουσα τέχνης «Καπόπουλος» (λ. Ποσειδώνος 62, Αλιμος - Τηλ.: 210-9835303).

«Τα τάνκερ δεν είναι πλοία χαράς», έλεγε ο ίδιος ο Πάρις Πρέκας, ο οποίος έφυγε νωρίς από κοντά μας. «Οταν πρωταντίκρισα τα αραγμένα καράβια στην Ιτέα, κράτησα απλά τις σημειώσεις μου, δηλαδή έκανα μια σειρά ακουαρέλες. Επί τόπου. Κι ύστερα στο εργαστήρι μου, τα σχέδια κι οι μελέτες πάνω στο θέμα άρχισαν να με υποψιάζουν.... Οι ακουαρέλες είναι η πρώτη ύλη μου για να βγει το "κείμενο". Και στο "κείμενο" δεν επιτρέπεται καμία επιπολαιότητα. Ο δρόμος σίγουρα είναι μακρύς. Καμιά φορά, βέβαια, μπορεί ένα έργο να βγει έτσι σε μια μέρα. Δεν έχεις όμως απολαύσει τη δημιουργία του θέματός του... Αλλά ούτε το θέμα είναι που με ενδιαφέρει τόσο πολύ. Το ταξίδι είναι που με συγκινεί».

**«Θάλασσας έργα» είναι ο τίτλος ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής - γλυπτικής που πραγματοποιείται, μέχρι τις 18 Ιουνίου, στην γκαλερί «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5, Κολωνάκι - Τηλ.: 210-3601779). Συμμετέχουν οι: Αντωνοπούλου Νικολέτα, Βαλυράκη Μίνα, Βελούδιος Μιχάλης, Βέργη Χρύσα, Γαβαλάς Στέλιος, Γκάνα Νατάσα, Γκολφίνος Γιώργος, Δημητρακοπούλου Τάνια, Δουκουμετζάκις Μιχάλης, Ευθυμίου Ιωάννα, Ζουμπουλάκης Πέτρος, Ιωαννίδου Μάτω, Κατσιρέας Σταύρος, Κτιστοπούλου Μαρία, Μπαδόλα Ειρήνη, Μπελντέκος Παναγιώτης, Μπλιούμη Λία, Παπαδόπουλος Παναγιώτης, Παπουτσίδης Νίκος, Πατρικαλάκης Φαίδων, Ρήνας Βαγγέλης, Σαρασίτης Δημήτρης, Σούτογλου Εφη, Τζανουλίνος Παναγιώτης, Ψαράκος Ανδρέας.

«Με αυθορμητισμό και φαντασία οι καλλιτέχνες φιλοτέχνησαν τα έργα, χρησιμοποιώντας την ίδια τη θάλασσα σαν μοντέλο και σε μερικές περιπτώσεις προβάλλουν έργα σμιλευμένα από την ίδια με έναν υπαινικτικό τρόπο. Βάρκες διαβρωμένες από την αλμύρα, όστρακα και ψάρια, κάποια απομεινάρια καλοκαιρινών διακοπών, στιγμές παιχνιδιού πάνω στο κύμα».

απο την παντα ενδιαφερουσα ελευθεροτυπια

Link to comment
Share on other sites

**Εκθεση με κατασκευές καραβιών του Τάκη Ζαχαράκη πραγματοποιείται, από το Σάββατο και μέχρι τις 30 Ιουνίου, στο κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων «Παιδίων Δράσεις» (Δημητρακοπούλου 70, Κουκάκι - Τηλ.: 210-9221778).

**Ξύλινα μοντέλα ιστορικών πλοίων από τον 3ο π.Χ. έως τον 18ο μ.Χ. αιώνα, του Ευάγγελου Γρυπιώτη, παρουσιάζονται σε έκθεση που εγκαινιάστηκε, χθες, στο πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, τηλ. 210-3621601).

Τα πλοία είναι πιστά αντίγραφα πολεμικών πλοίων. Ελληνιστικές και ρωμαϊκές γαλέρες, βυζαντινοί δρόμωνες, γαλέρες, γαλεάσσες, γαλιόνια, μπρίκια, φρεγάτες και πλοία γραμμής.

Ο καλλιτέχνης έχει εξοπλίσει όλα τα μέρη του πλοίου που δεν είναι ορατά όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή: αμπάρια, αποθήκες υλικού, καμπίνες μέχρι και κρεβάτι, γραφείο, κάθισμα κοσμούν την «κράββατο» του βυζαντινού δρύμωνα, την καμπίνα δηλαδή του κυβερνήτη ή Κένταρχου ή του αρχηγού του στόλου, που λεγόταν Δρουγγάριος του πλωιμίου.

Διάρκεια μέχρι 12 Ιουνίου.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...