Jump to content
Shipfriends

Ατύχημα του Pacific Adventurer στην Αυστραλία


Recommended Posts

Μεγάλη είναι η οικολογική καταστροφή στην Κουινσλάνδη της Αυστραλίας μετά τη διαρροή πετρελαίου από το φορτηγό πλοίο «Pacific Adventurer» της εταιρείας Swire Shipping, με την πρωθυπουργό της πολιτείας να κατηγορεί την εταιρεία για παραπλάνηση.

Δεκάδες χιλιόμετρα της κοσμοπολίτικης «Χρυσής Ακτής» της Κουϊνσλάνδης και περίπου 40 χιλιόμετρα των ακτών του κοντινού νησιού Moreton έχουν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε.

Η πρωθυπουργός της πολιτείας της Κουϊνσλάνδης, Αννα Μπλάι, αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι αντέδρασε καθυστερημένα, ενώ απείλησε την πλοιοκτήτρια εταιρεία με μήνυση: «Η πλοιοκτήτρια εταιρεία μας παραπλάνησε. Ποτέ δεν μας είπε για το μέγεθος της ρύπανσης. Μας είπαν ότι διέρρευσαν 20.000 λίτρα μαζούτ ενώ στην πραγματικότητα ήταν 200.000 λίτρα».

Όπως είπε, κανένας δεν περίμενε ότι η κηλίδα θα ήταν τέτοιας έκτασης ενώ ανακοίνωσε ότι οι ακτές θα παραμείνουν κλειστές στο κοινό έως ότου οι ομάδες καθαρισμού κάνουν την δουλειά τους.

Ήδη, έχουν ξεκινήσει έρευνες για να αποδοθούν ευθύνες για την μεγάλη οικολογική καταστροφή, ενώ η κ. Μπλάι είπε ότι η Πολιτεία θα ζητήσει αποζημίωση από τη ιδιοκτήτρια εταιρεία για να καλυφθούν τα έξοδα καθαρισμού των ακτών που αναμένεται να φτάσει τις 700.000 δολάρια Αυστραλίας (356.000 ευρώ).

Η τεράστια οικολογική καταστροφή δεν αποκλείεται να έχει επιπτώσεις και στο αποτέλεσμα των πολιτειακών εκλογών που θα γίνουν το προσεχές Σάββατο στην Κουϊνσλάνδη καθώς η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης για καθυστερημένη αντίδραση.

Σε εξέλιξη είναι οι προσπάθειες καθαρισμού της ακτής και σύμφωνα με τις αρχές η όλη επιχείρηση ίσως διαρκέσει και ένα μήνα για να καθαριστεί η περιοχή.

Το «Ρacific Αdventurer» έπεσε σε μεγάλη θαλασσοταραχή και περίπου 60 εμπορευματοκιβώτια, τα οποία μετέφεραν νιτρικό αμμώνιο, έπεσαν στη θάλασσα. Ένα από αυτά τα κοντέινερ κτύπησε και τρύπησε τη δεξαμενή καυσίμων του φορτηγού πλοίου, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει μεγάλη ποσότητα πετρελαίου και να σχηματιστεί τεράστια πετρελαιοκηλίδα. Εκτός από τους τόνους μαζούτ, απειλή για το οικοσύστημα της περιοχής αποτελεί και το νιτρικό αμμώνιο που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία λιπασμάτων, αλλά και εκρηκτικών. Περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν φόβους ότι ενδεχόμενη διαρροή των κοντέινερ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη θαλάσσια ζωή του κόλπου του Μόρετον.

Σύμφωνα με τον κ. Στίβεν Σκαλ, υπεύθυνο Περιβαλλοντολογικών Θεμάτων του Δήμου Sunshine Coast, η τεράστια κηλίδα, αναμένεται να πλήξει την τουριστική κίνηση της περιοχής. Η Queensland και ιδίως οι ακτές της, προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από την Αυστραλία και όλο τον κόσμο.

Ναυτεμπορική

post-210-128326979454_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...