Jump to content
Shipfriends

Ανησυχία για τα ναυπηγικά στάνταρτ της Κίνας


Recommended Posts

610x.jpg

Η «πτώση» στα πρότυπα της κινεζικής ναυπηγικής, ως αποτέλεσμα των αυξημένων απαιτήσεων της αγοράς, απασχόλησε τη συνάντηση κορυφαίων ναυτιλιακών εταιρειών στα γραφεία των Lloyd's στον Πειραιά.

Η ανησυχία διατυπώθηκε, εν πρώτης, από τον πρόεδρο των κινεζικών ναυπηγείων Sinopacific Shipbuilding Group, Simon Liang, ο οποίος όπως ανέφερε πριν πέντε χρόνια παρέδιδαν δύο σκάφη ετησίως, ενώ, τώρα καλούνται να παραδώσουν μέσα στο τρέχον έτος 45 νέα πλοία.

«Είναι η προσωπική άποψή μου», τόνισε ο κ. Liang «αλλά εκτιμώ ότι το 30%, ή ίσως και το 40%, των σκαφών που θα παραδοθούν θα είναι περιορισμένης ποιότητας».

Η κινεζική ναυπηγική βιομηχανία, αναπτύχθηκε ραγδαία τα πέντε τελευταία χρόνια και μοιραία πολλοί λίγοι είναι σε θέση να αποκτήσουν την κατάλληλη γνώση αλλά και τις πηγές πληροφόρησης. Γι αυτό και συμβούλευσε τους πλοιοκτήτες «να επιλέγουν πολύ προσεκτικά» τόσο τα ναυπηγεία όσο και τις συμβάσεις που υπογράφουν.

Ο κ. Brown, γενικός διευθυντής στον τομέα της θαλάσσιας επιχειρησιακής ανάπτυξης του Αγγλικού Νηογνώμονα στην Κίνα, εστίασε στις άρτιες, όπως τις χαρακτήρισε, εγκαταστάσεις των Lloyd's στην Κίνα. «Η εξασφάλιση των ποιοτικών υλικών και του στελεχιακού δυναμικού ήταν μια πρόκληση» τόνισε, καθώς, «οι προμηθευτές εξοπλισμού δεν συμβαδίζουν με την επέκταση των ναυπηγείων, με αποτέλεσμα οι παραγγελίες υλικών να γίνονται εκτός επίσημων προμηθευτών και διεθνών προδιαγραφών».

Η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει, αλλά η ναυπηγική ικανότητα απαιτεί, στην καλύτερη περίπτωση, πέντε χρόνια εμπειρίας. Η εταιρεία συμβούλων και ερευνών Worldyards, έχει εντοπίσει τουλάχιστον 60 νέες κινεζικές ναυπηγικές εταιρείες από τις 129 που έχει ελέγξει, και επιπλέον οκτώ που έχουν αναπτύξει πρόσφατα δραστηριότητες στη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με τα επίσημα κινεζικά στατιστικά στοιχεία, μέχρι το τέλος του 2007 ναυπηγήθηκαν 1.059 πλοία, ενώ, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία ενδεχομένως να αγγίζουν και τα 3.000.

Πηγή: TheSeaNation

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...