Jump to content
Shipfriends

«Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών» & «Θαλάσσιοι Διάδρομοι» (Motorways of Seas)


Recommended Posts

_44161889_euflag203cr_ap.jpg

πηγη: Ο Ελευθερος Τυπος

Η Ελλάδα ενώνεται ξανά με την Κεντρική Ευρώπη

«Πράσινο φως» της Ε.Ε. για την υλοποίηση οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας

Σε λίγα χρόνια το οδικό και σιδηροδρομικό «νήμα» που συνέδεε την Ελλάδα με την Κεντρική Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων, το οποίο κόπηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, θα επανασυνδεθεί. Με την ουσιαστική διαφορά όμως ότι η μεταφορά ανθρώπων και αγαθών θα γίνεται ταχύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με το παρελθόν, ενώ το ρόλο της χώρας-περάσματος δεν θα τον έχει η πάλαι ποτέ ενιαία Γιουγκοσλαβία αλλά τα νεότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε., η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το αίτημα που είχε υποβάλει η ελληνική πλευρά για τη συγχρηματοδότηση μελετών που αφορούν την ολοκλήρωση των αξόνων προτεραιότητας Νο7 (οδικός) και Νο22 (σιδηροδρομικός) που θα συνδέουν την Ελλάδα μέσω των γειτονικών κρατών -μελών της Ε.Ε. (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία) με την Κεντρική Ευρώπη.

Οι άξονες αυτοί εντάσσονται στη δράση της Ε.Ε. «Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών» που έχει ως στόχο να φέρει πιο κοντά τις μεσογειακές χώρες της Ε.Ε. με την Κεντρική Ευρώπη.

Τόσο στον οδικό άξονα Ηγουμενίτσα / Πάτρα – Αθήνα – Σόφια –Βουδαπέστη όσο και στο σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα-Σόφια-Βουδαπέστη-Βιέννη-Πράγα-Νιρεμβέργη/Δρέσδη τα ελληνικά τμήματά τους που αφορούν στην Εγνατία οδό, στην εθνική οδό ΠΑΘΕ και την ΠΑΘΕπ θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2013.

Ομως το σύνολο της διαδρομής θα ολοκληρωθεί αργότερα, προς το τέλος της επόμενης δεκαετίας, καθώς πολλά τμήματα, κυρίως σε Βουλγαρία και Ρουμανία, θα είναι καινούργια.

Είναι αυτονόητο ότι η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση της Ελλάδας με την Κεντρική Ευρώπη θα έχει πολλαπλά οικονομικά οφέλη καθώς θα δώσει ώθηση στο τουριστικό ρεύμα από και προς την Ελλάδα αλλά και στη διακίνηση αγαθών. Τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης θα αποκτήσουν μεγαλύτερη «ενδοχώρα» ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι εμπορευματικοί σταθμοί του ΟΣΕ σε Θριάσιο και συμπρωτεύουσα.

Με δήλωσή του ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου υποστηρίζει ότι «με την ολοκλήρωση των αξόνων προτεραιότητας Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών εκπληρώνονται οι στόχοι της Ε.Ε., όπου βασική επιλογή είναι η διασύνδεση της Κεντρικής Ευρώπης με τις περιφέρειες της Ενωσης με στόχο την επίτευξη της Ενιαίας Εσωτερικής Αγοράς».

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε τις βάσεις για την πραγματοποίηση του οράματος πολλών γενεών στη Δυτική Ελλάδα: της ύπαρξης σιδηροδρομικής γραμμής.

Συγκεκριμένα με 21,5 εκατ. ευρώ κοινοτική συνδρομή χρηματοδοτείται η μελέτη χάραξης νέας σιδηροδρομικής γραμμής Ιωάννινα-Αντίρριο, η οποία εντάσσεται στο σιδηροδρομικό άξονα Ιονίου/Αδριατικής που περιέχει δύο κλάδους: Κοζάνη-Καλαμπάκα-Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα-Αντίρριο-Ρίο-Καλαμάτα. Στο πλαίσιο αυτό συγχρηματοδοτείται με 15,5 εκατ. ευρώ η μελέτη αναβάθμισης της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρας-Πύργου-Καλαμάτας και η σύνδεσή της με τη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας.

Εντός του 2008 αναμένεται να υποβληθούν προτάσεις για τους «Θαλάσσιους Διαδρόμους» (Motorways of Sea) της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι θα συνδέουν την Αδριατική Θάλασσα με το Ιόνιο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να συμπεριλαμβάνεται η Κύπρος.

Link to comment
Share on other sites

το θεμα ειναι που θα δωσει Η Ενωση προτεραιοτητα; στους στεριανους ή τους θαλασσιους αυτοκινητοδρομους:D.

σε πρωτη φαση παντως πιστευω οτι το βαρος θα δωθει στη μεταφορα με θαλασσια μεσα, μιας και οι ευρωπαϊκοι αυτοκινητοδρομοι ειναι κορεσμενοι και θα χρειαστουν πανω απο 10 χρονια μεχρι να ολοκληρωθουν οι αυτοκινητοδρομοι σε βουλγαρια ρουμανια. χωρια βεβαια που πρεπει να περιοσριστει και το οργανωμενο εγκλημα εκει. με τα σημερινα δεδομενα δεν ξερεις αν θα βγει το φορτηγο που μπαινει.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...