Jump to content
Shipfriends

Taddousac


Recommended Posts

Από το προσωπικο μου αρχειο βρηκα μια φωτο ενος πλοιου που αγνοω εντελως.Μηπως κανεις γνωριζει το ονομα/ιστορια/μοιρα του?(Νηρεα για σενα χτυπα η καμπανα:D ).

Οι μονες πληροφοριες που εχω ειναι οτι το πλοιο αυτο ειχε αραξει στα τοτε Ναυπηγεια του Χανδρη στη Σαλαμινα και ηταν τελος της δεκαετιας του '70.Φανταζομαι οτι τελικα θα κοπηκε.

post-76-128326960774_thumb.jpg

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

...και χωρίς να κοιτάξω τα κιτάπια μου θα έλεγα ότι είναι το ΑΙΓΑΙΟΝ (ex Princess Alice) του Τυπάλδου που παροπλίσθηκε μετά το ναυάγιο του ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ το 1966 και την κατάρρευση της εταιρείας.

Link to comment
Share on other sites

Με το συμπαθειο που λενε,αλλα δεν νομιζω οτι εχει καμια απολυτως σχεση το Αιγαιο του Τυπαλδου με αυτο το πλοιο.Αυτο το πλοιο εχει πολυ παραπανω χαβαλε,2 τσιμινιερες κτλ.Βασικα θυμιζει κατι απο ποταμοπλοιο (αν δεν ειναι) του Μισσισιπη.

Link to comment
Share on other sites

...και χωρίς να κοιτάξω τα κιτάπια μου
Τώρα που τα κοίταξα...έχεις δίκαιο...δεν είναι το ΑΙΓΑΙΟ που είχε μια τσιμινιέρα και μικρότερο μέγεθος. Αλλά το είπα γιατί και το ΑΙΓΑΙΟ...ποταμόπλοιο μου θύμιζε:D

Aigaion.jpg

Link to comment
Share on other sites

Τελικα νομιζω οτι βρηκα την απαντηση.

Προκειται (μαλλον) για το καναδεζικο "ST. LAWRENCE",ουσιαστικα ποταμοπλοιο για τις Μεγαλες Λιμνες του Καναδα.Μαλιστα το σουλουπι του ακολουθει την ''σχολη'' των Great Lakes,γι'αυτο και ο Νηρεας σκεφτηκε για το Αιγαιο,το οποιο ειχε παρομοιο σουλουπι.Συμφωνα με μια πηγη στο διαδικτυο το πλοιο το 1966 μετονομαστηκε σε ''Passenger I'' και πουληθηκε για σκραπ,οποτε και μεταφερθηκε στο Βελγιο.Απο κει και μετα δεν εχω βρει κατι για το πως κατεληξε στην Ελλαδα.Ισως να διαλυθει εδω (αλλωστε και η θεση του στη φωτο στη Σαλαμινα κατι τετοιο θυμιζει) ή καποιος ηθελε να το κανει κανενα πλωτο εστιατοριο/ξενοδοχειο κτλ.Σημειωτεον οτι ναυπηγηθηκε το 1927.

post-76-128326960775_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Τα εν λόγο πλοία ανήκουν σε μια σειρά από αδελφά που ναυπηγήθηκαν στον Καναδά για τη Canadian Steamship Lines.

Το συγκεκριμένο είναι το TADOUSSAC που ολοκληρώθηκε το 1928. Το 1966 μετανομάστηκε Passenger 2 και πωλήθη μαζί με το ST.LAWRENCE (Passenger 1) και το επίσης αδελφό RICHELIEU (Passenger 3) για διάλυση στην Antwerp Βελγίου.

Το Taddousac μεταπωλήθηκε σε Δανούς το 1967 και μετανομάστηκε St.Lawrence για να μετατραπεί σε πλωτο ξενοδοχείο στην Κοπενχάγη. Το 1975 πωλήθη σε Άραβες και οδηγήθηκε για μετατροπές στον Πειραιά οπότε και φωτογραφήθηκε από τον nautikos. Το πλοίο κατόπιν ρυμουλκήθηκε στη Sharja, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όπου επιχωματώθηκε ως την ίσαλο από άμμο και λειτούργησε ως ξενοδοχείο. Κάποιες πηγές στο διαδίκτυο αναφέρουν πως διαλύθηκε γύρω στο 1981.

Για την ιστορία παρόμοια πορεία είχε το Stella Polaris (αδελφό του The Emerald) που μετά από μετατροπές στο Πέραμα επιχωματώθηκε ως ξενοδοχείο στο Κουβέιτ.

Τέλος, υπήρχε και 4ο αδελφό το Quebec που καταστράφηκε από φωτιά και διαλύθηκε το 1950 στον Καναδά.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...