Jump to content
Shipfriends

Τετρακόσια αρχαία πολεμικά πλοία στη λάσπη


Recommended Posts

dspphoto?id=165227

Θαμμένα στη λάσπη θα πρέπει να είναι τα περισσότερα από 400 πολεμικά πλοία των Μηδικών Πολέμων που καταστράφηκαν από καταιγίδα στις ακτές της Μαγνησίας πηγαίνοντας να ενωθούν με τον στρατό του Ξέρξη. Ενα παχύ στρώμα επιχώσεων, που χρονολογείται από την κλασική εποχή έχει μάλλον σκεπάσει τα ίχνη τους, όπως εικάζει η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διεξήγαγε το περασμένο καλοκαίρι (24-31 Ιουλίου 2006) στις ακτές της Μαγνησίας και στον δίαυλο του Αρτεμισίου, ψάχνοντας τα αρχαία ναυάγια των Μηδικών Πολέμων.

Η έρευνα έγινε με το ερευνητικό σκάφος «Αιγαίο» του ΕΛΚΕΘΕ, με το υποβρύχιο «Θέτις», το τηλεκατευθυνόμενου όχημα (ROV) τύπου Max Rover και τον ηχοβολιστή πλευρικής σάρωσης. Δηλαδή με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ενάλια έρευνα. Ο εξοπλισμός αυτός τους παρείχε τη δυνατότητα να εντοπίζουν στόχους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε βαθιά νερά, να επιτυγχάνουν οπτική διασκόπηση και κινηματογράφιση των ευρημάτων από το υποβρύχιο όχημα και από αρχαιολόγους στο «Θέτις».

Το ερευνητικό πρόγραμμα είχε στόχο τη διερεύνηση θέσεων του Αιγαίου με βάση τις αρχαίες πηγές στις οποίες μνημονεύονται καταποντισμοί και καταστροφές στόλων κατά την περίοδο των Μηδικών Πολέμων. Ετσι, η έρευνα επικεντρώθηκε αρχικά, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, στις ακτές της Μαγνησίας όπου μια καταιγίδα κατέστρεψε πάνω από 400 πολεμικά πλοία και πολλά πλοία συνοδείας, τα οποία ναυλοχούσαν στην περιοχή προκειμένου να ενωθούν με τον στρατό του Ξέρξη που κατευθυνόταν προς τις Θερμοπύλες. Η δεύτερη προς διερεύνηση περιοχή ήταν ο δίαυλος του Αρτεμισίου, χώρος μιας μεγάλης ναυτικής νίκης του ελληνικού στόλου το 480 π.Χ., η οποία έλαβε χώρα την ίδια ημέρα με τη μάχη των Θερμοπυλών.

Μόνο σε μία περίπτωση εντοπίστηκαν κοντά στην ακτή 20 περίπου αμφορείς συγκεντρωμένοι, που προφανώς αποτελούν ναυάγιο. Ενας αμφορέας που ανελκύστηκε αποδόθηκε στην κλασική ή ελληνιστική περίοδο.

πηγη: Η Ελευθεροτυπια

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...