Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

SD142.JPG

The designation "SD14" denotes "Shelter Deck 14,000 tons". The shelter deck is the second or tween deck in the cargo spaces and, when the ship is loaded down to her plimsoll line, she displaces 14,000 tons

Μια και κανω βουτιες στο παρελθον τις τελευταιες μερες εκανα και μια σταση στα SD14. Ετσι για την ιστορια θα αναφερω επιγραμματικα καποια στοιχεια που ψαρεψα, ελπιζοντας οτι οι γνωστες του αντικειμενου θα μας πουν περισσοτερα.

Μετα το τελος του Β παγκοσμιου πολεμου το κυριως βαρος της μεταφορας φορτιων το σηκωσαν τα Libertes και μερικα ακομη πλοια που χτιστηκαν κατα τη διαρκεια του πολεμου. (δεν αναφερομαι στη συμβολη των Liberties στην ανασταση της ελληνικης ναυτιλιας και των ελληνων πλοιοκτητων, γιατι ειναι αλλο κεφαλαιο).

Στα μεσα της 10ετιας του 60 πλοιοκτητες και ναυπηγεια αναζητουσαν το ιδανικοτερο σχεδιο για "Liberty Ship Replacement". Επελεγη ως ιδανικοτερο το SD14 γιατι ηταν ο καλυτερος συνδυασμος χαμηλου κοστους και λειτουργικοτητας. Οι περισσοτεροι ιδιοκτητες liberties τοτε ηταν ελληνες πλοιοκητες με περιορισμενη (ή "περιορισμενη") ρευστοτητα. ετσι αυτα τα general cargo που εκαναν ενα εκατομμυριο λιρες, εξασφαλιζαν χρηματοδοτηση με ευνοϊκους ορους απο βρετανικες τραπεζες και ειχαν πολλες δυνατοτητες αποτελεσαν την ελκυστικοτερη λυση.

Το σχεδιο ηταν των ναυπηγειων Austin and Pickersgill του Sunderland, αλλα το πρωτο πλοιο το Mimis N. Papalios καθελκυστηκε στις 01/12/67 στο γειτονικο ναυπηγειο Bartram's που ηταν subcontractor. Aρκετα απο τα SD14s κατασκευαστηκαν στο Σκαραμαγκα, ενω καποια ακομη στη Βραζιλια (Compania Comercio E Navagacao), στην Ισπανια (Astilleros Fabricas Navales del Estado) και στο Dundee.

παροτι οι πιο πολλοι επικριτες δεν τους εδιναν μεγαλη διαρκεια ζωης, τελικα τα πιο πολλα ξεπερασαν την 25ετια χωρις να εχουν αλλαξει πλοιοκτητη, ενω υπαρχουν αρκετα που ταξιδευουν ακομη κυριως για τριτοκοσμικες χωρες.

τις πιο πολλες πληροφοριες τις πηρα απο τις εξης πηγες:

http://www.marcle.co.uk/sd14.htm

http://www.shipinform.org/SD14_history.htm

post-13-128326960637_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...