Jump to content
Shipfriends

Aκινητοποιουν τα πλοια τους οι ακτοπλοικες


elybero

Recommended Posts

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=401263&nt=103

Ακινητοποιούν τα πλοία οι ακτοπλοϊκές

Κέρδος

14/9/2006 07:15

Σε μαζική ακινησία πλοίων προχωρούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, επικαλούμενες είτε βλάβες, είτε αντιοικονομική τη λειτουργία των ταχύπλοων πλοίων, λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων. Μάλιστα ορισμένες από τις εταιρείες ήδη ακινητοποίησαν τα πλοία τους, προκαλώντας και σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα αυτό. Από την άλλη, η Blue Star, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εξετάζει και συζητεί με εκπροσώπους διαφόρων ναυπηγείων προκειμένου να ναυπηγήσει επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο για τις ελληνικές θάλασσες. Το πλοίο αυτό, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας, θα είναι έτοιμο την επόμενη διετία για να αντικαταστήσει το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Super Ferry», το οποίο εκτελεί καθημερινά δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας για τα νησιά Ανδρο, Τήνο, Μύκονο. Εκπρόσωπος της εταιρείας τόνισε ότι η Blue Star Ferries προγραμματίζει το νέο επενδυτικό της πρόγραμμα και αγνοεί τις φήμες που τη θέλουν να πωλείται σε ξένους. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας υπογράμμιζε ότι τα πλοία της εταιρείας είναι νεότευκτα, σύγχρονα και οι πληρότητες είναι μεγάλες.

Η ΝΕΛ

Εξάλλου, έγινε γνωστό ότι η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου ζήτησε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να τεθούν τρία πλοία εκτός λειτουργίας για την ετήσια επιθεώρησή τους. Τα πλοία αυτά είναι: «Αίολος Κεντέρης», «Παναγία Πάρου» και «Παναγία Θαλασσινή». Επισημαίνεται ότι η ΝΕΛ, όταν δρομολόγησε τα τρία πλοία, είχε ζητήσει να εκτελούν δρομολόγια Παρασκευή και Κυριακή κατά τους χειμερινούς μήνες. Τώρα ζητεί να βγουν σε ακινησία από τις 11 Σεπτεμβρίου και αναμένει τη σχετική έγκριση από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Εικάζεται ότι ανάλογα αιτήματα ίσως καταθέσουν και άλλες εταιρείες τις προσεχείς ημέρες, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή αγορά και στις εσωτερικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Εξάλλου, για το θέμα των ακινησιών των πλοίων η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Ελπίδα Τσουρή κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή. Αναλυτικότερα τονίζει στην ερώτησή της ότι η εταιρεία ΣΑΟΣ επικαλούμενη βλάβη στο πλοίο «Σαμοθράκη» το ακινητοποίησε, απολύοντας όλους τους ναυτικούς και μάλιστα «αμοιβαία συναινέσει». Η βουλευτής τονίζει ότι η κατάχρηση της επίκλησης «βλάβης» του πλοίου μπορεί να οδηγήσει σε καταστρατήγηση της υποχρεωτικής δεκάμηνης απασχόλησης των πλοίων και των ναυτικών και αν δεν αναγράφεται το ακριβές αίτιο της απόλυσης, οι ναυτικοί χάνουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης ή αποζημίωσης.

Link to comment
Share on other sites

Από την άλλη, η Blue Star, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εξετάζει και συζητεί με εκπροσώπους διαφόρων ναυπηγείων προκειμένου να ναυπηγήσει επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο για τις ελληνικές θάλασσες. Το πλοίο αυτό, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας, θα είναι έτοιμο την επόμενη διετία για να αντικαταστήσει το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Super Ferry», το οποίο εκτελεί καθημερινά δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας για τα νησιά Ανδρο, Τήνο, Μύκονο. Εκπρόσωπος της εταιρείας τόνισε ότι η Blue Star Ferries προγραμματίζει το νέο επενδυτικό της πρόγραμμα και αγνοεί τις φήμες που τη θέλουν να πωλείται σε ξένους.

Αυτό ακούγεται εδώ και πολλά χρόνια (Ξεκίνησε με τη ναυπήγηση του Superferry Μύκονος, και ακούστηκε πολύ με την παραλαβή των αδελφών της Προναξίας και από τότε ησυχία). Τα σχέδια είναι έτοιμα και η εταιρία ψάχνει την κατάλληλη στιγμή για τη ναυπήγηση, η οποία ίσως να είναι αυτή η περίοδος.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...