Jump to content
Shipfriends

Αρχαίο ναυάγιο στη Χίο


Recommended Posts

Μερικές ώρες χρειάστηκε το υποβρύχιο ρομπότ για να χαρτογραφήσει αρχαίο ναυάγιο στον βυθό ανάμεσα στις Οινούσσες και τη Χίο!

Το ρομπότ SeaBED, που σχεδίασε το αμερικανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο (WHOI) του Γουντς Χολ, καταδύθηκε τέσσερις φορές, για τρεις ώρες κάθε φορά, και σάρωσε με σόναρ πολλαπλής δέσμης το ξύλινο πλοίο του 4ου αιώνα π.Χ. «τραβώντας» για τη διεθνή αρχαιολογική ομάδα περισσότερες από 7.000 φωτογραφίες! Θα απαιτούνταν πολλά χρόνια για να συγκεντρωθούν τα στοιχεία που το ρομπότ τώρα μάζεψε με τρεις... βουτιές!

Το ναυάγιο του αρχαίου ελληνικού εμπορικού σκάφους, που συνέβη 24 αιώνες πριν, ανακάλυψαν το 2004 Ελληνες ερευνητές. Το πλοίο μετέφερε περίπου 400 αμφορείς με κρασί και ελαιόλαδο, αριθμός πολύ μεγάλος αν συγκριθεί με ευρύματα άλλων ναυαγίων. Τώρα, η ομάδα των Αμερικανών από το WHOI και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και των Ελλήνων από το ΥΠΠΟ (Κατερίνα Δελαπόρτα, διευθύντρια Εναλίων Αρχαιοτήτων) και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (Δημήτρης Σακελλαρίου, γεωλόγος) ίσως ανακαλύψουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές του 4ου αιώνα μ.Χ.

Η Χίος στην Κλασική Αρχαιότητα φημιζόταν για το κρασί της. Κυριότερος πελάτης της ήταν η Αθήνα, ωστόσο γνωρίζουμε ότι οι δραστήριες εμπορικές συναλλαγές του νησιού το ταξίδευαν μέχρι την Κύπρο και την Κριμαία. Αναμένουμε με ενδιαφέρον, λοιπόν, τα αποτελέσματα των ερευνητών από τα στοιχεία που συνέλεξε το υπερσύγχρονο ρομπότ...

πηγη: Η ελευθεροτυπια

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...