Jump to content
Shipfriends

Nuweiba (Αίγυπτος) - Aqaba (Ιορδανία)


Recommended Posts

Τηρώντας την παράδοση να ασχολούμαστε με διεθνείς γραμμές που παρουσιάζουν και ελληνικό ενδιαφέρον, ας δούμε και την διεθνή γραμμή Nuweiba (Αίγυπτος) - Aqaba (Ιορδανία) στον κόλπο της Άκαμπα. Όπως έχουν αναφέρει και οι σύντροφοι Αραβολόγοι, η γραμμή εκτελείται μονοπωλιακά από την (ημι?)κρατική Ιορδανική εταιρεία Arab Bridge Maritime.

Η εταιρεία έχει δρομολογημένα 2 σύγχρονα ταχύπλοα (τα εκεί αποκαλούμενα fast ferries), το HSC Queen Nefertiti (αδελφό του Speedrunner II) και το HSC Princess…και 3 συμβατικά πλοία (τα εκεί αποκαλούμενα slow ferries), το Pella (ex Αρκάδι), το αριστούργημα της μετασκευαστικής τέχνης :blink: Shehrazad (με την πρύμνη που μου θυμίζει πύλη με προμαχώνα μεσαιωνικού κάστρου :rolleyes: ) και το RoRo Black Iris που το βρίσκω αρκετά συμπαθητικό.

Όπως έχει αναφερθεί και αλλού, η εταιρεία αγόρασε προ μηνών από την Ελλάδα και το σχεδόν νεότευκτο AYLAH (ex Phedra, ex Thassos VIII), μάλλον σε αντικατάσταση του Pella (ex Αρκάδι) που έχει βγει για πώληση.

Η απόσταση των δύο λιμανιών είναι περίπου 35 νμ (περίπου όσο είναι Ραφήνα-Άνδρος) και (λένε) ότι το ταξίδι με το “fast ferry” διαρκεί 1 ώρα (λίγο δύσκολο) και με το “slow ferry” διαρκεί 3-4 ώρες. Εντύπωση μου κάνει οι χρόνοι που αναφέρουν για τα “slow ferries”, εάν ισχύουν οι 3-4 ώρες σημαίνει ότι τα πηγαίνουν με 10-12 κόμβους. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι αρκετά ακριβές τιμές (και ιδιαίτερα για τα οικονομικά δεδομένα της περιοχής) είναι σχεδόν παραπλήσιες. Ναι μεν είναι ακριβότερες οι τιμές στα ταχύπλοα, αλλά η διαφορά των πλοίων σε ποιότητα και χρόνο ταξιδιού είναι μάλλον υπερπολλαπλάσια.

Βέβαια όλα αυτά είναι σχετικά καθώς οι ώρες των αφιξοαναχωρήσεων είναι ολίγον τι «όποτε και αν». Με καθυστερήσεις εντυπωσιακές για πορθμειακή γραμμή. Βέβαια, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη ότι επειδή είναι και διεθνής γραμμή υπάρχουν και οι συνήθεις ανατολίτικες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Γενικώς, εάν ψάξετε λίγο στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετές αναφορές και περιγραφές του περίφημου crossing. Κοινός όμως παρονομαστής των περισσοτέρων Δυτικών επιβατών είναι ότι αυτό το πέρασμα αποτέλεσε γι’ αυτούς μία τραυματική εμπειρία. ;)

ΥΓ Βεβαίως, όπως πάντα στη ζωή, υπάρχουν και τα χειρότερα …

:P
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...