Jump to content
Shipfriends

Νέα μείωση των οργανικών συνθέσεων στα ποντοπόρα


Recommended Posts

πηγη: Το Κέρδος

98kefalogiannisM.jpg

Σταδιακά θα τροποποιηθούν οι 600 περίπου εγκριτικές πράξεις νηολόγησης των ποντοπόρων πλοίων που φέρουν την ελληνική σημαία, ωστόσο, με τον νέο τύπο εγκριτικής πράξης περιορίζονται οι θέσεις εργασίας στα ποντοπόρα πλοία κατά 1.200 άτομα, ενώ ουσιαστικά τίθενται εκτός ναυτικής αγοράς οι ειδικότητες των κατωτέρων πληρωμάτων και ορισμένες εκ των αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού.

Οι προσδοκίες από αυτήν τη νέα μείωση των οργανικών συνθέσεων, που επιχειρείται μέσω των εγκριτικών πράξεων και όχι μέσω των Προεδρικών Διαταγμάτων, για τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μαν. Κεφαλογιάννη είναι μεγάλες. Αλλωστε, στην πρόσφατη εκδήλωση του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο υπουργός δήλωσε ότι με τα πρόσφατα μέτρα που εξήγγειλε τον περασμένο Νοέμβριο προβλέπει ότι θα έρθουν στην ελληνική σημαία 1.000 νέα πλοία. Ομως, στην πράξη, καμία μείωση οργανικών συνθέσεων δεν έφερε νέα πλοία, αλλά συνέβαλαν στη συγκράτηση πλοίων στην ελληνική σημαία.

Με τη νέα ρύθμιση αναφέρεται ότι έξι άτομα θα προσλαμβάνονται από τους Ελληνες ναυτικούς, χωρίς να αναφέρονται οι ειδικότητες. Ετσι, ο κορμός των έξι αξιωματικών και των τριών κατωτέρων πληρωμάτων καταργείται.

Αντιδρούν οι ναυτικοί

Η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Κ. Καραμανλή επισημαίνει τους κινδύνους αφελληνισμού της ελληνικής ναυτιλίας. Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ κ. Αντ. Νταλακογιώργος, στην επιστολή τονίζει ότι «βασικό μέτρο που προωθείται είναι η ελαστικοποίηση των οργανικών συνθέσεων στην ποντοπόρο ναυτιλία με την τυπική και ουσιαστική κατάργηση των κατωτέρων πληρωμάτων (ναύτες, λοστρόμοι και μαγειροκαμαρώτοι) που έχουν απομείνει σε αυτήν την κατηγορία πλοίων και με τον καθορισμό μίνιμουμ αριθμού αξιωματικών».

Επίσης, ο κ. Αντ. Νταλακογιώργος υπογραμμίζει ότι «ο υπουργός ταυτόχρονα χρησιμοποιεί δήθεν επιδότηση των θέσεων εργασίας για τα κατώτερα πληρώματα, όταν είναι σε όλους γνωστό ότι κανένας εφοπλιστής δεν προτίθεται να κάνει χρήση ενός τέτοιου μέτρου εφόσον καταργηθεί μέσω των εγκριτικών πράξεων η υποχρέωση πρόσληψης των κατωτέρων πληρωμάτων που προβλέπεται για ορισμένες ειδικότητες από την ισχύουσα νομοθεσία».

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ επισημαίνει, επίσης, ότι «πάνω από 3.000 Ελληνες ναυτεργάτες θα βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο και στην ανεργία εάν υλοποιηθούν οι ανθελληνικές και εφοπλιστικές επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΝ και της κυβέρνησης». Παράλληλα, ο κ. Αντ. Νταλακογιώργος υπογραμμίζει: «Ταυτόχρονα με τον μαζικό διωγμό των ελληνικών κατωτέρων πληρωμάτων δημιουργούνται οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις με τον καθορισμό μίνιμουμ αριθμού Ελλήνων αξιωματικών, ώστε σε δεύτερη φάση να ακολουθήσει την ίδια πορεία και ο κλάδος των αξιωματικών. Με τις ρυθμίσεις αυτές αποδιοργανώνονται με δραματικό τρόπο τα ασφαλιστικά μας Ταμεία και ιδιαίτερα το Ταμείο Πρόνοιας Κατωτέρων Πληρωμάτων, το ΚΕΑΝ, ο ΕΛΟΕΝ, αφού πρόκειται για τα ασφαλιστικά μας Ταμεία που δεν επιδοτούνται με καμία μορφή από τον κρατικό προϋπολογισμό και η δραστική μείωση των θέσεων εργασίας θα έχει άμεση αντανάκλαση τόσο στα έσοδα όσο και στις παροχές προς τους ασφαλισμένους ναυτικούς».

Επίσης, ο κ. Αντ. Νταλακογιώργος επισημαίνει ότι οι αποφάσεις του υπουργού «ελήφθησαν σε συνεννόηση και συνεργασία με τους εφοπλιστές, αγνοήθηκαν παντελώς τα αρμόδια κλαδικά ναυτεργατικά σωματεία, ενώ με αδιαφανείς διαδικασίες τροποποιούνται οι εγκριτικές πράξεις χωρίς να ενημερωθεί η ελληνική Βουλή και το ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ καλεί να πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση στο συγκεκριμένο θέμα και να παρέμβουν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...