Jump to content
Shipfriends

mikoud

Members
  • Posts

    49
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by mikoud

  1. Μιας και δεν υπάρχει τόπικ με το συγκεκριμένο ναυάγιο είπα να δημιουργήσω ένα.

    Το Avantis III ήταν ένα εμπορικό πλοίο που κατασκευάστηκε στη Νορβηγία το 1977 ως Akershus. Είχε μήκος 80 μέτρα με ωφέλιμο φορτίο 2362 τόνων. Το 1982 αγοράστηκε από τη ναυτιλιακή εταιρία του Αντώνη Αγραφιώτη με έδρα τη Χαλκίδα και μετονομάστηκε σε Avantis III. Για το τελευταίο του ταξίδι ξεκίνησε από το Μεσολόγγι με προορισμό την Κύπρο φορτωμένο με δομικά υλικά και μία μοτοσυκλέτα. Τα ξημερώματα (3.45πμ) της 19ης Νοεμβρίου 2004, με καλές καιρικές συνθήκες, προσέκρουσε στη βραχονησίδα Δορούσα στο Αγκίστρι και βυθίστημε μέσα σε λιγότερο από 20 λεπτά. Ο 35χρονος μάγειρας του πλοίου Βασίλης Κορώνης έχασε τη ζωή του ενώ τα υπόλοιπα 11 μέλη του πληρώματος κατάφεραν να σωθούν χρησιμοποιώντας μία σωστική σχεδία. Το πλοίο δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου και ο πλοίρχος ενημέρωσε τον θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΕΝ από τη σωστική σχεδία χρησιμοποιώντας το κινητό του τηλέφωνο.

    Το ναυάγιο αποτελεί δημοφιλή προορισμό για δύτες αφού βρίσκεται σε σχετικά μικρό βάθος (11 με 48 μέτρα) και είναι δυνατή η πρόσβαση στα ενδότερα του πλοίου.

  2. On 4/4/2021 at 11:55 AM, mikoud said:

    Η Jadrolinija ψάχνει για αγορά πλοίων από "δεύτερο χέρι" σύμφωνα με αυτό το άρθρο παρόλο που σκοπός της διοίκησης ήταν η καθέλκυση νέων. Σκοπός της εταιρίας είναι να μειωθεί (άμεσα) η μέση ηλικία του στόλου της που αυτή τη στιγμή είναι τα 28,5 έτη. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να δούμε κάποιο γνώριμο μας αμφίπλωρο να πηγαίνει προς τις Δαλματικές ακτές.

    Διαβάζετε Shipfriends 👆

  3. Πάντως δεν ξέρω τι είδους θεσμική παρέμβαση μπορεί να κάνει η κυβέρνηση εκτός από το να τους ζητήσουν (παρακαλέσουν) να μειώσουν τα ναύλα. Ελεύθερη αγορά είναι και όλα τα πλοία έχουν πληρότητα κοντά στο 100%.

    Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να δώσει πάλι κάποιου είδους pass/επιδότηση για χαμηλά εισοδήματα και κάτι έξτρα για τους νησιώτες.

  4. Αν τελικά καταλήξει στη γραμμή Tangier Med - Algeciras για λογαριασμό της AML νομίζω ότι θα είναι το μεγαλύτερο σε ηλικία πλοίο που έχει διαχειριστεί ο όμιλος. Έχει γίνει πολύ ωραία μετασκευή αλλά παραμένει ένα σκαρί 46 Μάηδων.

  5. Η ΑΝΕΣ έχει σταθερούς πελάτες (κυρίως επαγγελματίες) που πηγαίνουν για δουλειές αυθημερόν στην Αίγινα. Για τους συγκεκριμένους μετράει το κόστος και η εξυπηρέτηση ανεξαρτήτως του πλοίου.

    Το συγκεκριμένο παπόρο εμένα δεν μου αρέσει καθόλου (υποκειμενικό) και είναι αρκετά αργό (αντικειμενικό). Σε ταχύτητες πάμε σε εποχή Απόστολος Π. Αν είναι να το κάνουν σωστά να βγάλουν και μία ψησταριά στο ντεκ να ψήνουν σουβλάκια (για όποιον τα έχει προλάβει αυτά) ώστε να μεταφερθούμε τελείως σε εποχές 80s-90s και να πουλάνε retro-experience.

  6. Επιπροσθέτως η Color Line θέλει να επικεντρωθεί στα Cruise Ferries και όχι στα Ro-Ro και Ro-Pax. Οπότε νομίζω ότι δεν πουλήθηκε λόγω ηλικίας αλλά λόγω στρατηγικής επιλογής. Υπενθυμίζεται ότι πουλήθηκε μαζί με το Color Carrier (Cadena 4) πλοίο αρκετά νεότερο. Για την ηλικία του το SuperStar II είναι πάρα πολύ καλό βαπόρι και ελπίζω να αξιοποιηθεί κατάλληλα από τη Seajets.

  7. Καλή επιλογή για ro-ro από την Cretan. Μια χαρά μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά όπως είναι. Το κόψιμο τη υπερκατασκευής από τα φουγάρα και πίσω μπορεί να το γίνει ώστε να έχει ανοιχτό το πάνω γκαράζ και να μπορεί να παίρνει φορτία με αέρια.

    Προφανώς για να προχώρησαν στην αγορά έχουν ήδη στο μυαλό τους ρόλο για το πλοίο τον οποίο θα μάθουμε σύντομα. Η εταιρία αυτή δεν κάνει τυχαίες επιλογές.

  8. 13 hours ago, Champion Jet_2 said:

    Ποσό κατανάλωση έχει το συγκεκριμένο πλοίο που το καθιστά τόσο πιο αντιοικονομικό σε σχέση με αλλά πλοία του ομίλου;Να υποθέσω διπλάσια του Galaxy;

    Η κατανάλωση του είναι περίπου +25% σε σχέση με το Galaxy.

  9. Προφανώς δεν είπα ότι είναι αθώες περιστέρες, ένα ελαφρυντικό έδωσα το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις ισχύει. Οι εργαζόμενοι είναι μέρος της κοινωνίας οπότε αναλογικά θα βλέπεις και αντίστοιχη συμπεριφορά. Παραμένει όμως το γεγονός ότι ορισμένοι έχουν επιφορτιστεί με μία ψυχοφθόρα αρμοδιότητα.

    Έχω τύχει σε πέρασμα Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα την ίδια στιγμή οι μισοί ναύτες να είναι χωρίς μάσκες και ένας κακομοίρης στο σαλόνι να προσπαθεί να πείσει τους επιβάτες να φορέσουν τη μάσκα. Κάποιοι συνάδελφοί του περνούσαν επιδεικτικά μπροστά του χωρίς μάσκα ενώ του είχε δωθεί άνωθεν εντολή να κάνει σχετικές επισημάνσεις στους επιβάτες. Προφανώς και άκουγε τα εξ αμάξης από τον κόσμο.

  10. Έτερον εκάτερον. Η κακή συμπεριφορά είναι καταδικαστέα σε κάθε περίπτωση. Το μόνο ελαφρυντικό που μπορώ να δώσω (χωρίς να δικαιολογεί κακές συμπεριφορές) είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ακούσει απίστευτα πράγματα αυτά τα τρία καλοκαίρια του κορονοϊού. Τα πληρώματα έχουν επιφορτιστεί με μία ακόμα αρμοδιότητα (στον ήδη μεγάλο φόρτο εργασίας) η οποία είναι μάλιστα πολύ ψυχοφθόρα γιατί αφορά την επιβολή ενός μέτρου.

  11. Οι αξιωματικοί του πλοίου έχουν κάθε αρμοδιότητα να απαγορέψουν την επιβίβαση σε όποιον επιβάτη δεν ακολουθεί τους κανόνες. Μετά τον απόπλου εκτός από συστάσεις το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ενημερώσουν την λιμενική αρχή για την επιβολή κυρώσεων... Από εκεί και πέρα (άσχετα με μάσκες κτλ) έχουν κάθε αρμοδιότητα να πράξουν ότι κρίνεται σκόπιμο ώστε να ακινητοποιήσουν και να περιορίσουν έναν επιβάτη (πχ είναι επιθετικός) και να τον παραδώσουν στις αρχές.

    Όσων αφορά όλες τις εταιρίες του ομίλου η απαγόρευση επιβίβασης για την συγκεκριμένη περίπτωση ορίζεται σαφώς στους γενικούς όρους ταξιδιού.

  12. Στο παρακάτω βίντεο πρωταγωνιστεί η παντόφλα Mariam I με σημαία Ισημερινής Γουινέας που φαίνεται να έχει ναυπηγηθεί το 1968 στην Ελλάδα. Ξέρει κανεις τίποτα για την ιστορία του; Δούλευε στη Δυτική Αφρική σαν εμπορικό μέχρι πριν τρία χρόνια.

     

     

  13. Στη γραμμή Ηγουμενίτσα - Παξοί πως να πάρει κόσμο από τον ανταγωνισμό χωρίς να υπάρχει σε κάποιο σύστημα ηλεκτρονικών κρατήσεων; Έχει περάσει η εποχή που ο ταξιδιώτης πήγαινε στο λιμάνι και περίμενε να δει ποιο είναι το επόμενο πλοίο για τον προορισμό του. Αυτό γινόταν πριν 30 χρόνια. Με δυό-τρεις αναρτήσεις σε τοπικά μέσα πίστευαν ότι θα το μάθει ο κόσμος που θέλει να ταξιδέψει; Ήταν τελείως πρόχειρο το συγκεκριμένο εγχείρημα άσχετα με τυχόν παρασκηνιακά.

  14. Η ναύλωση του πλοίου θα διαρκέσει μέχρι να κατασκευαστεί/αγοραστεί νέο πλοίο. Το Νικόλαος είναι απαραίτητο για τη γραμμή, ειδικά τα σαββατοκύριακα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο η ναύλωση του πλοίου κοστίζει στην κρατική Gozo Channel 13000 ευρώ/ημέρα μαζί με το πλήρωμα. 

    Το πλοίο έχει 13 μέλη πληρώματος και είναι όλοι Έλληνες.

  15. Για αυτό το λόγο πρέπει τους πραγματικά ειδικούς να τους αφήνουμε να κάνουν τη δουλειά τους. Οι υπόλοιποι "ειδικοί" που έβγαιναν στα κανάλια (για να δείξουν τη μόστρα τους) ήταν για γέλια και για κλάματα.

  16. Έχετε θέσει πολύ ωραία θέματα στη συζήτηση.

    Να θέσω μερικά θέματα κι εγώ.

    Η ηλεκτρική είναι η μόνη ενέργεια την μπορούμε να παράξουμε και να αποθηκεύσουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Η ηλεκτρική ενέργεια μας δίνει τη δυνατότητα επιλογής και εύκολης εναλλαγής του καυσίμου. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα κυκλοφορούν σχεδόν αποκλειστικά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η μετάβαση λοιπόν από τα παράγωγα του πετρελαίου σε φυσικό αέριο για την κίνηση των αυτοκινήτων περιλαμβάνει τη αντικατάσταση (ή μετατροπή) όλων των οχημάτων. Αν όμως είχαμε ένα στόλο σχεδόν αποκλειστικά ηλεκτρικών οχημάτων η μετάβαση αυτή θα μπορούσε να γίνει στα σημεία της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή θα μπορούσαν οι μονάδες παραγωγής που χρησιμοποιούν πετρέλαιο να αντικατασταθούν με λιγνήτη, πυρινική ενέργεια, υδρογόνο κτλ. Δεν βάζω σε αυτή τη φάση στην εξίσωση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ούτε θέματα κλιματικής αλλαγής. Αναφέρω για πιο λόγο στρατηγικά μία χώρα μπορεί να επιλέξει την ηλεκτροκίνηση και αυτός είναι η απεξάρτηση από ένα συγκεκριμένο καύσιμο. Σχετικά με αυτό το θέμα υπάρχει ένα εξαιρετικό βιβλίο με τίτλο "Turning oil into salt" της Anne Korin (Δεν ξέρω αν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά).

    Στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις. Η λύση κατά τα φαινόμενα είναι μέσω αυτού που ονομάζουμε sector coupling. Δηλαδή ένα συνδυασμός πράσινων μορφών ενέργειας. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μία πόλη 50000 κατοίκων. Σε αυτή την πόλη υπάρχουν αιολικά και ηλιακά πάρκα που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και καλύπτουν τις ανάγκες της. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν φυσάει ούτε έχει ήλιο πάντα. Για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιούμε το πλεόνασμα ενέργειας που παράγουν τα αιολικά και ηλιακά πάρκα για να την παραγωγή υδρογόνου. Αυτό είναι το λεγόμενο πράσινο υδρογόνο δηλαδή έχει παραχθεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ουσιαστικά αποθηκεύουμε το πλεόνασμα ενέργειας σε υδρογόνο όταν υπάρχουν ιδανικές συνθήλες (όλα τα καύσιμα είναι αποθήκες ενέργειας). Όταν οι πρωτογενείς πηγές ηλεκτρικής ενέργειας (αιολική & ηλιακή) αδυνατούν να καλύψουν τη ζήτηση της πόλης τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το υδρογόνο για να συμπληρώσουμε το έλλειμα. Επιπροσθέτως το παραχθέν υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την βιομηχανία και τις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.

    Το πιθανότερο σενάριο μακροπρόθεσμα είναι πως και οι θαλάσσιες μεταφορές θα χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με τα τωρινά δεδομένα στις μικρές και μεσαίες αποστάσεις θα χρησιμοποιείται η ηλεκτρική ενέργεια και στις μεγάλες αποστάσεις κάποιο πράσινο καύσιμο όπως το υδρογόνο. Προφανώς η μετάβαση θα έχει μεγάλο κόστος και θα γίνει σταδιακά.

×
×
  • Create New...