Jump to content
Shipfriends

mermaid

Members
  • Posts

    10
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by mermaid

  1. ΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ 1900 – 1950 ΤΟΜΟΣ Α’

    έκδοση 2000 ISBN 960-86590-5-1

    ΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ 1951 – 2000 ΤΟΜΟΣ B’

    έκδοση 2001 ISBN 960-86590-6-X.

    Δοκίμασε στο βιβλιοπωλείο ΒΟΣΤΑΝΟΓΛΟΥ στον Πειραιά Μπουμπουλίνας 10

    πρέπει να έχουν τα βιβλία ακόμα προς πώληση πάρε ένα τηλέφωνο στο 2104122785

    http://www.theabyss.gr/community/index.php?topic=3471.0

  2. Η ρύπανση είναι αποτέλεσμα της ΜΗ ΑΝΤΛΗΣΗΣ πετρελαιοειδών.

    Το μαζούτ ΔΕΝ έπεσε από τον ουρανό.

    Επομένως θα πρέπει να δούμε τι ΔΕΝ έγινε.

    Το πώς θα βγει το μαζούτ από το ναυάγιο δεν είναι σχετικό με το ναυάγιο. ?

    Με ποιο τρόπο γίνετε η απάντληση από τα ναυάγια ?

    Γιατί εδώ δεν έγινε ?

    Η ιστορία και το ναυάγιο του Jupiter στην οποία έγινε απάντληση δεν έχει σχέση ?

    Το βάθος είναι ανασταλτικός παράγοντας για να ΜΗΝ γίνει απάντληση ?

    Το βάθος και θέση του πλοίου πραγματικά είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των δυτών ?

    Αν ναι τότε πως επιχειρούν από το Ιούλιο στα πλαίσια της πραγματογνωμοσύνης και μάλιστα στα βαθύτερα σημεία που είναι τα ρήγματα ?

    Πως μπορεί να γίνει ρηγμάτωση σε μια δεξαμενή αφού υπάρχουν τα εξαεριστικά και γίνεται εξισορρόπηση πίεσης ?

    Για να γίνει ανέλκυση οπουδήποτε ναυαγίου γίνεται πάντα απάντληση πρώτα είναι πάγια τακτική άρα πιστεύω ότι το θέμα χρήζει ανάλυσης και όχι μεταφοράς σε άλλη ενότητα.

  3. Αρχική Δημοσίευση από ΣΕΙΡΙΟΣ

    ...Και μια τελευταία ερώτηση. Μήπως το ότι στην Σαντορίνη δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με την ρύπανση, έχει να κάνει με την θερινή περίοδο που διανύουμε και τον εφησυχασμό των τουριστών, και από τον Οκτώβρη τα προβλήματα ξαναβγούν στην επιφάνεια όπως το εναπομείναν στο πλοίο μαζούτ ;

    Πιθανόν..

    Σχετικά με απαντ-λύσεις στην Ελλάδα αναφέρω ενδεικτικά μερικές πασίγνωστες από τις πολλές ιστορίες de-oiling.

    EXPRESS SAMINA - 27/09/2000 - 24/11/2000 – PAROS

    the divers could not access the bunker tanks just by drilling holes on the hull but had to make ways within the wreck by drilling plates, removing machines spares, floor plates. Their task was further impeded as they worked in zero visibility conditions within the wreck. In total, 118,5m3 of mazut, 44,3m3 diesel oil, 29,12m3 lub and hydraulic oil and 15,6m3 of slops were pumped, temporarily stored in the tanks of mother vessel VERGINA I and consequently delivered to reception facilities.

    http://www.poseidonsalvage.com/ps_experience_8.html

    DYSTOS -29/12/1996 - 09/02/1997

    Antipollution measures by deployment of oil containment booms (200m), plugging of overboards to stop possible oil leakage, removal of polluting materials such as batteries, oil drums and paints, were also taken. High-pressure hot water jet was used underwater in the engine room in order to macerate the stuck oil from engines and consequently facilitate the pumping out operation. Pumped out approximately 160m3 of bunkers and other oil. Underwater bunker removal.

    http://www.poseidonsalvage.com/ps_experience_7.html

    MILLENIUM EXPRESS II

    vessel was safely towed to Elefsis where antipollution, de-oiling and pumping out services were provided.

    http://www.poseidonsalvage.com/ps_experience_16.html

    Και να προσθέσω επίσης το EUROBALKER, AVANTIS III, και φυσικά το Jupiter

    Ίδιο ναυάγιο, 19 χρόνια πριν..

    http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070416&nid=4463948&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876

  4. Απάντληση καυσίμων έχει υλοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία από ναυάγια όπως : Express Samina, Nordland, Dystos

    USS Mississinewa

    http://www.scubaschoolsofamerica.com/pdfs/Sum03_USS_Mississinewa.pdf

    M/S SALLY ALBATROSS 4.3.1994

    http://www.onnettomuustutkinta.fi/uploads/49ipg62215.pdf

    O Ανθρώπινος Παράγοντας και η συμμετοχή του στην πρόκληση ναυτικών ατυχημάτων.

    http://www.maritime.deslab.naval.ntua.gr/documents/extra/diplomatheses/Gemelos%20Ioannis/Gemelos.pdf

    INVESTIGATION INTO THE EXPLOSION AND SINKING OF CHEMICAL TANKER BOW MARINER 28/2/2004

    http://www.maresig.org/pub/MarESIG/IncidentAnalysis/bowmar1.pdf

    BOW MARINER TANKER CASUALTY & RECOVERY OPERATION …

    http://www.slc.ca.gov/Division_Pages/MFD/Prevention_First/Documents/2004/OSPR%20Emerging%20Issues/Lamb-Martin%20paper.pdf

    ABS Technical Analyses Related To The PRESTIGE CASUALTY..

    http://www.eagle.org/news/press/prestige/Tech%20Analysis%20final.pdf

    πρώτη απόπειρα ανάκτησης του εγκλωβισμένου πετρελαίου.

    Η εταιρεία επιστράτευσε μηχανικούς ειδικευμένους σε υποβρύχιες επιχειρήσεις μεγάλου βάθους.

    http://www.sciam.gr/topics.asp?action_id=topic_analysis&issue_id=203&topic_id=168

    Η περίπτωση του "Prestige"

    Video από την επιχείρηση άντλησης πετρελαίου

    http://www.greenpeace.org/greece/news/oil-pump/prestige

  5. Ζητούν από τους πλοιοκτήτες να εξουδετερώσουν τον κίνδυνο πρόκλησης ρύπανσης

    Σε... βραδυφλεγή οικολογική «βόμβα» για τον βυθό της Θήρας έχει εξελιχθεί το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond».

    Το εσωτερικό μέρος του πλοίου, όπως επισημαίνουν ειδικοί, έχει κατακλυσθεί με πετρελαιοειδή, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η διαρροή στη θάλασσα και να υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τεράστια οικολογική καταστροφή σε περίπτωση μετατόπισης του ναυαγίου.

    Το υπουργείο Ναυτιλίας, με έγγραφο που υπογράφει ο αρχηγός Λιμενικού Σώματος Ηλίας Σιωνίδης, έχει τονίσει προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου ότι «απαιτείται η πλήρης και οριστική εξουδετέρωση του κινδύνου πρόκλησης ρύπανσης από τους χώρους του ναυαγίου με αποδεκτές μεθόδους».

    Παράλληλα, το Λιμενικό Ταμείο Θήρας έχει καλέσει επίσημα την πλοιοκτήτρια εταιρεία να προχωρήσει άμεσα στις διαδικασίες ανέλκυσης του ναυαγίου.

    «Η διαρροή πετρελαιοειδών από το ναυάγιο είναι ελεγχόμενη, αλλά η παραμονή του εκεί αποτελεί μια διαρκή απειλή ρύπανσης από τη στιγμή που έχει γίνει άντληση των καυσίμων», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Θήρας κ. Γιάννης Γρατσίας, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η εταιρεία έπειτα από την πρόσκληση που έγινε πρέπει μέσα σε ένα τρίμηνο να έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες διαδικασίες για την ανέλκυση του πλοίου.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, που βρίσκονται στη διάθεση του Λιμενικού Ταμείου, λόγω των υδροστατικών πιέσεων πιθανότατα έχουν προκληθεί ρήγματα στις δεξαμενές καυσίμων, με αποτέλεσμα τα πετρελαιοειδή να έχουν σκορπιστεί στους χώρους ενδιαίτησης και ξενοδοχείου του πλοίου, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένα.

    Το υπουργείο Ναυτιλίας, κρίνοντας το «σχέδιο μελλοντικών ενεργειών διαχείρισης του κινδύνου ρύπανσης από το ναυάγιο», που είχε υποβάλει, με καθυστέρηση, η εταιρεία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:

    1. Το ναυάγιο είναι ρυπογόνο, αφού εξακολουθεί να ρυπαίνει.

    2. Ολες οι ενέργειες πρέπει να γίνουν με μεγάλη ταχύτητα αφού η περιοχή του ναυαγίου είναι σεισμογενής και «βρίσκεται εγγύτατα με δύο από τα πλέον ενεργά ηφαίστεια του ευρωπαϊκού χώρου».

    Το ΥΕΝ έχει κρίνει ως «απορριπτέο επί της αρχής» το παραπάνω σχέδιο και ζητάει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να γνωμοδοτήσουν εξειδικευμένοι οίκοι για το εάν είναι δυνατή η άντληση των καυσίμων.

    Σ' αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι το ναυάγιο του πλοίου βρίσκεται στον βυθό με κλίση, η πλώρη σε βάθος 85 μέτρων και η πρύμνη σε βάθος 140 μέτρων, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατακρήμνισης π.χ. με μια σεισμική δόνηση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ναυάγιο συνεχίζονται ακόμα οι λήψεις βίντεο από δύτες, που έχουν οριστεί από την Εισαγγελία Νάξου ως πραγματογνώμονες, ώστε να συγκεντρωθεί το αναγκαίο υλικό για τη διερεύνηση των αιτιών του ναυαγίου.

    Η διαδικασία είναι εξαιρετικά επίπονη για τους δύτες, που μετά την ανάδυσή τους χρειάζεται να παραμένουν για πολλές ώρες σε θάλαμο αποσυμπίεσης, και γι αυτό συνεχίζεται από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τώρα.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5348&subid=2&PubID=133387&word=SEA+DIAMOND

    Τι θα γίνει με την οικολογική βόμβα του Sea Diamond;

    Σε οικολογική «βόμβα» για τη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης τείνει να μετατραπεί το βυθισμένο κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond», σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς το εσωτερικό του έχει κατακλυσθεί με πετρελαιοειδή, τα οποία σε περίπτωση μετατόπισής του μπορεί να διαρρεύσουν ανά πάσα στιγμή.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, που βρίσκονται στη διάθεση του Λιμενικού Ταμείου, αλλά και των λιμενικών αρχών, λόγω των υδροστατικών πιέσεων πιθανότατα έχουν προκληθεί ρήγματα στις δεξαμενές καυσίμων, με αποτέλεσμα τα πετρελαιοειδή να έχουν σκορπιστεί στους χώρους ενδιαίτησης και ξενοδοχείου του πλοίου, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένα. Από την πλευρά του Λιμενικού Ταμείου Θήρας, σημειώνεται ότι ενώ η διαρροή πετρελαιοειδών είναι ελεγχόμενη, εν τούτοις η παραμονή του βυθισμένου σκάφους αποτελεί συνεχή οικολογική απειλή για την περιοχή. Το κρουαζιερόπλοιο βρίσκεται στον βυθό με κλίση, η πλώρη σε βάθος 85 μέτρων και η πρύμνη σε βάθος 140 μέτρων, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατακρήμνισης π. χ. με μια σεισμική δόνηση.

    Στο ναυάγιο, κατά πληροφορίες, συνεχίζονται ακόμη οι λήψεις βίντεο από δύτες, που έχουν ορισθεί από την Εισαγγελία Νάξου ως πραγματογνώμονες, ώστε να συγκεντρωθεί το αναγκαίο υλικό για τη διερεύνηση των αιτιών του ναυαγίου.

    Ρόδος και «Dream»

    Σε ετοιμότητα «κόκκινου συναγερμού» τέθηκαν χθες το μεσημέρι οι λιμενικές αρχές Ρόδου όταν το κρουαζιερόπλοιο «Dream» (σημαία Μπαχάμες) παρουσίασε κλίση 10 μοιρών μέσα στο λιμάνι του νησιού. Η κλίση παρουσιάσθηκε όταν σημειώθηκε βλάβη στην ηλεκτρομηχανή του σκάφους κατά τη διαδικασία μετακίνησης έρματος από μια δεξαμενή σε άλλη. Η βλάβη αποκαταστάθηκε και ξεκίνησε η διαδικασία εξισορρόπησης του σκάφους, η οποία διαρκούσε έως αργά χθες το απόγευμα. Οι 930 επιβάτες από το Ισραήλ μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της πόλης της Ρόδου. Στην περιοχή εκλήθη και ο νηογνώμονας που παρακολουθεί το κρουαζιερόπλοιο, αναμένοντας να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επαναφοράς του προκειμένου να το επιθεωρήσουν και να εκδώσουν πιστοποιητικό αξιοπλοΐας, ώστε να δοθεί άδεια απόπλου από το τοπικό λιμεναρχείο.

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_999366_19/09/2007_241881

  6. moyxritsa

    Σκεφτείτε άλλωστε σε πόσα πλοία έχει γίνει απάντληση των καυσίμων στην Ελλάδα. Η απάντηση είναι ότι κάτι τέτοιο γίνεται μόνο όταν αυτό είναι δυνατό να γίνει εύκολα και με πολύ μικρό κόστος. Έγινε ποτέ κάτι τέτοιο στο «Σάμινα»? Όχι βέβαια. Μόνο που τότε υπήρχαν θύματα και όλοι ασχολούνταν με αυτό και όχι με τη μόλυνση.

    Απάντληση καυσίμων έχει υλοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία από ναυάγια όπως : Express Samina, Nordland, Dystos

×
×
  • Create New...