Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

  • Replies 231
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ναυπηγεία Νεωρίου: Κοντά σε συμφωνία για να περάσουν στον έλεγχο της ONEX 

Quote

Κοντά σε συμφωνία για να περάσουν τα ναυπηγεία του Νεωρίου της Σύρου στον έλεγχο του ελληνοαμερικανικό ομίλου ONEX Shipyards, φαίνεται ότι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο εξυγίανσης για την επιχείρηση αναμένεται να κατατεθεί στο Πρωτοδικείου της Σύρου μέσα στις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που μετέχουν στη διαπραγμάτευση, το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων και προστίμων, καταβολή του ενός τετάρτου των οφειλών άμεσα και ρύθμιση του υπολοίπου ποσού σε πάνω από 200 δόσεις. Δηλαδή, από τα 40 εκατ. ευρώ, που είναι το «άνοιγμα» της Νεώριον Σύρου, 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν άμεσα για κάλυψη μέρους των οφειλών, ενώ τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ θα ρυθμιστούν σε βάθος χρόνου.

Για να προχωρήσει η συμφωνία έπρεπε το 60% των πιστωτών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και προμηθευτές και εργαζόμενοι, να συναινέσουν στο πώς θα γίνει η ρύθμιση των οφειλών, σε τι βάθος χρόνου θα εξοφληθεί το τίμημα, πόσα κεφάλαια θα διαθέσει ο επενδυτής άμεσα και τι σε βάθος χρόνου, όμως η διαπραγμάτευση που πραγματοποιείται μεταξύ της ONEX, των τραπεζών και του Δημοσίου, είχε εστιαστεί το τελευταίο διάστημα, στο κατά πόσο οι βασικοί πιστωτές, που είναι το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ, θα αποδεχθούν τη ρύθμιση των οφειλών της επιχειρήσεις σε περισσότερες από 120 δόσεις, όπως έγινε στην περίπτωση της Μαρινόπουλος με 250 δόσεις και η λύση που φαίνεται να επιλέγεται για να προχωρήσει ταχύτερα η διαδικασία είναι να υπάρξει απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΦΚΑ σχετικά με το θέμα.

Όπως είχε γράψει πριν από λίγο καιρό η «N» αρχικά ο όμιλος ONEX κατέθεσε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης που έφτανε τα 60 εκατ. ευρώ. Στην πορεία όμως και αφού με ενδιάμεση συμφωνία όλων των μερών το ναυπηγείο επαναλειτούργησε, η μια από τις δύο δεξαμενές υπέστη βλάβη. Δημιουργήθηκαν ερωτηματικά, ωστόσο η πλευρά της ONEX ξεκαθάρισε ότι θα επιδιορθώσει τη δεξαμενή.

Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες επισκευής της πλωτής δεξαμενής «Βιολαντώ Γουλανδρή» (75.000 τόνων με μήκος 230 μέτρα) του Νεωρίου μετά το πρόβλημα που παρουσίασε στη λειτουργία των αντλιών της, με αποτέλεσμα τα ναυπηγεία να αποφασίσουν να την αφήσουν να επικαθίσει στον αμμώδη πυθμένα της θάλασσας, σε μικρό βάθος.

 

Link to comment
Share on other sites

Εντυπωσιακό που ακόμα και με την δεξαμενή βυθισμένη δεν είχαν θέμα στην λήψη των πλάνων. Απόδειξη ότι σημασία δεν έχει η κατάσταση αλλά η πρόθεση να την βελτιώσεις που η νέα διοίκηση φαίνεται αποφασισμένη

Link to comment
Share on other sites

Και φωτογραφία από το cyclades24

Έχει ακόμα μέλλον η ανέλκυσή της και πολύ δε περισσότερο η λειτουργία της

Quote

Ευχάριστα είναι τα νέα για την μεγάλη δεξαμενή «ΒΙΟΛΑΝΤΩ» του Νεωρίου Σύρου που το τελευταία διάστημα ήταν βυθισμένη λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και στην φωτογραφία, αλλά και έχουν δει όσοι κινούνται στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης, οι εργασίες ανέλκυσής της σημείωσαν σημαντική πρόοδο, καθώς πλέον το μεγαλύτερο μέρος της δεξαμενής βρίσκεται πλέον πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ωστόσο, η διαδικασία προκειμένου η δεξαμενή να καταστεί και πάλι λειτουργική δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς θα πρέπει να αποκατασταθούν πλήρως τα τεχνικά προβλήματα που οδήγησαν στην βύθισή της.

Ωστόσο, η εικόνα της δεξαμενής και πάλι στην φυσική της θέση, έφερε χαμόγελα αισιοδοξίας!

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Στις 6 Σεπτεμβρίου, στο Πρωτοδικείο Σύρου, θα κριθεί η αίτηση εξυγίανσης της Νεώριο Σύρου που κατατέθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή και παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά το Capital.gr

Η προτεινόμενη συμφωνία εξυγίανσης-μεταβίβασης της επιχείρησης έχει μεταξύ των άλλων τη στήριξη των συστημικών τραπεζών Alpha Bank & Τράπεζα Πειραιώς και του οργανισμού ΕΦΚΑ, που αποτελούν τους βασικούς πιστωτές της εταιρείας. Συνολικά το συγκεκριμένο σχέδιο έχει λάβει το "πράσινο φως" από το 75,71% των πιστωτών της Νεώριο Σύρου η οποία με βάση το business plan θα περάσει στον έλεγχο της Onex Ναυπηγεία Σύρου του επιχειρηματία Παναγιώτη Ξενοκώστα, ο οποίος θα βάλει 14,3 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και θα υλοποιήσει σωρευτικές επενδύσεις 29,8 εκατ. ευρώ σε βάθος 25ετίας.

Το σχέδιο του επενδυτή για την επόμενη ημέρα της Νεώριο Σύρου, προβλέπει αξιοποίηση της υφιστάμενης δυναμικότητας των εγκαταστάσεων των ναυπηγείων. Επέκταση των δραστηριοτήτων με την παροχή πρόσθετων παρεχόμενων υπηρεσιών όπως υπηρεσίες Mega Yachting, επισκευή και κατασκευή πλατφόρμων εξόρυξης πετρελαίου και αερίου, μετατροπή πλοίων σε πλοία πράσινης τεχνολογίας (LNG), υπογραφή νέων συμβάσεων επισκευής και κατασκευής εμπορικών πλοίων, κατασκευή και επισκευή των ναυτικών πλατφορμών του ΝΑΤΟ.

Μόλις εχθές Δευτέρα 30 Ιουλίου έγινε γνωστό πως η συμφωνία της MAN Diesel & Turbo Hellas Ltd. με το ναυπηγείο της Σύρου. Αντικείμενο της επικείμενης συνεργασίας του ναυπηγείου με την ελληνική θυγατρική εταιρεία είναι η παροχή υπηρεσιών στα πλοία τα οποία είτε δεξαμενίζονται είτε επισκευάζονται στο Νεώριο, με την αποκλειστική υποστήριξη Ελλήνων μηχανικών της MAN Diesel & Turbo Hellas Ltd.

Επιπλέον υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για την ανάπτυξη δυνατοτήτων για προσφορά περαιτέρω υπηρεσιών, όπως η εγκατάσταση μόνιμης τεχνικής βάσης πρωτοβάθμιας υποστήριξης με το ανάλογο κλιμάκιο, η συμμετοχή από κοινού σε διαγωνισμούς του Πολεμικού Ναυτικού για την επισκευή και αντικατάσταση υπάρχοντος εξοπλισμού, η κατασκευή νέων σκαφών αναψυχής κ.α..

Η ΜΑΝ Diesel & Turbo Hellas κατέχει το μερίδιο του 90% της ναυτιλιακής αγοράς και η Onex Neorion Syros Shipyards φιλοδοξεί να καταστεί επιλογή one stop shop για τις διεθνείς ναυτιλιακές προσφέροντας και αυτές τις υπηρεσίες on site.

 Τι προβλέπει το σχέδιο

Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει διαγραφή 100% των τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς τον ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 280 δόσεις. "Κούρεμα” οφειλών προς τις τράπεζες, επιτόκιο 3,2% και 5% ανάλογα με το πιστωτικό ίδρυμα και εξόφληση του κεφαλαίου σε 30 εξαμηνιαίες δόσεις αλλά και κούρεμα σε μη ουσιώδεις προμηθευτές. Οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονταν την 30η/04/2018 στα 71.057.905,46 ευρώ, που μετά τις προσαρμογές και συμψηφισμούς διαμορφώθηκαν στα 66.817.586,78 ευρώ.

Συγκεκριμένα στη Νέα Εταιρεία, δηλαδή στην ONEX Ναυπηγεία Σύρου, με βάση το σχέδιο μεταβιβάζονται:

1. οι υποχρεώσεις προς την Alpha ποσού 2 εκατ. ευρώ (μαζί με τυχόν εξασφαλίσεις) και σε ποσοστό 40,18% των οφειλόμενων υποχρεώσεων.

2. οι υποχρεώσεις προς την Πειραιώς 1,8 εκατ. ευρώ, (μαζί με τυχόν εξασφαλίσεις) και σε ποσοστό 81,59% των οφειλόμενων υποχρεώσεων.

3. οι υποχρεώσεις προς τον Ε.Φ.Κ.Α μεταφέρονται και μεταβιβάζονται στη Νέα Εταιρεία, η οποία θα αναλάβει την αποπληρωμή τους ως εξής:

- Aποπληρωμή  20.745.381,35 που αντιστοιχεί στο σύνολο του κεφαλαίου την 31/12/2017 σε 280 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

- Διαγραφή τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων μέχρι την Ημερομηνία Ολοκλήρωσης της Συναλλαγής σε ποσοστό 100%.

4. Οι υποχρεώσεις προς ΝΑΥΠΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ διαγράφονται σε ποσοστό 100%

5. Η Νέα Εταιρεία αναλαμβάνει να καταβάλει στους πρώην εργαζόμενους στην υπό εξυγίανση εταιρεία εφάπαξ, ήτοι σε 1 δόση, 60 εργάσιμων ημερών από την Ημερομηνία Ολοκλήρωσης της Συναλλαγής και υπό τον όρο επικύρωσης της παρούσης από το αρμόδιο Δικαστήριο, τα οφειλόμενα ποσά που αναλογούν σε έκαστο εργαζόμενο.

6. Οι υποχρεώσεις προς το Ελληνικό Δημόσιο μεταφέρονται και μεταβιβάζονται στη Νέα Εταιρεία, η οποία θα αναλάβει την αποπληρωμή του βασικού χρέους/κεφαλαίου της οφειλής στο σύνολό του (100%) λόγω της προνομιακής του θέσης, μετά συμψηφισμού με τις απαιτήσεις της εταιρείας προς το Δημόσιο ποσού 399.644,05 ευρώ, πλην της απαίτησης ποσού 2.117.980,79 ευρώ (αφορά κατάσχεση εις χείρας της εταιρείας ως τρίτης που επιβλήθηκε στις 7/7/2017), καθώς και πλην τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων που διαγράφονται σε ποσοστό 100%. Το σύνολο του βασικού χρέους/κεφαλαίου της οφειλής των υποχρεώσεων της εταιρείας προς το Ελληνικό Δημόσιο, αφαιρουμένου του ποσού των 2.117.980,79 ευρώ, ανέρχεται σε 5.692.199,86 ευρώ και διακανονίζεται και αποπληρώνεται σε 280 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

7. Από το σύνολο των υποχρεώσεων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς έκαστο και όλους τους Οργανισμούς και Εταιρείες Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ, ΔΕΣΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, λοιπούς οργανισμούς και εταιρείες ύδρευσης, αποχέτευσης) αλλά και προς το σύνολο των ανάλογων ιδιωτικών παρόχων. διαγράφεται ποσοστό 85,67% επί του συνόλου των απαιτήσεων τρίτων (Ο.Τ.Α., Ε.Ρ.Τ. κλπ), που συνεισπράττονται με τους οικείους λογαριασμούς εκάστου Οργανισμού και Εταιρείας Κοινής Ωφέλειας, αλλά και εκάστου ανάλογου ιδιωτικού παρόχου, και θα εξοφληθούν σε 24 μηνιαίες δόσεις.

8. Το σύνολο των υποχρεώσεων της προς ουσιώδεις προμηθευτές μεταβιβάζονται στη Νέα Εταιρεία και θα εξοφληθούν ολοσχερώς και χωρίς καμία απομειώσει, εντός 60 εργάσιμων ημερών από την Ημερομηνία Ολοκλήρωσης της Συναλλαγής ενώ οι υποχρεώσεις προς τους μη ουσιώδεις προμηθευτές διαγράφονται σε ποσοστό 85,67% επί του συνόλου των απαιτήσεων των ανέγγυων προμηθευτών, μεταβιβάζονται στη Νέα Εταιρεία και εξοφλούνται κατά το εναπομένον υπόλοιπό τους από αυτήν, σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Φιλόδοξα σχέδια για το Νεώριο Σύρου

Quote

Νέο κεφάλαιο στην 157χρονη ιστορία του ενδέχεται να ξεκινήσει το Νεώριο Σύρου στα τέλη του επόμενου μήνα, οπότε και αναμένεται να εκδοθεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου η απόφαση επικύρωσης του σχεδίου εξυγίανσης που προβλέπει την είσοδο νέου επενδυτή που θα κατέχει το 100% της εταιρείας. Η αίτηση, που προσυπογράφεται από την πλειοψηφία των πιστωτών, Δημόσιο και τράπεζες αλλά και τον μέχρι σήμερα βασικό μέτοχο Νίκο Ταβουλάρη, συζητήθηκε προ ολίγων ημερών. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας αλλά και τον επικεφαλής της ελάχιστα γνωστής μέχρι πρόσφατα επιχείρησης με έδρα στις ΗΠΑ Onex Shipyards, Πάνο Ξενοκώστα, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την απόκτηση των παλαιότερων ναυπηγείων της χώρας, δεν αναμένεται να υπάρξει κανένα απρόοπτο. Αλλωστε ήδη από τα μέσα Μαρτίου, με μια συμφωνία-γέφυρα μεταξύ Onex και ομίλου Ταβουλάρη η Onex είναι αυτή που λειτουργεί τα ναυπηγεία που είχαν παραμείνει κλειστά χωρίς καν ρεύμα επί σχεδόν ένα χρόνο.

Τώρα ο Πάνος Ξενοκώστας φιλοδοξεί να προσελκύσει όχι μόνον επισκευές ποντοπόρων αλλά και mega yachts, πλατφόρμες και υποστηρικτικά σκάφη της υπεράκτιας βιομηχανίας εξορύξεων πετρελαίου, αλλά και εξοπλιστικά προγράμματα για νέες ναυπηγήσεις. Και, τουλάχιστον όπως δείχνει η μέχρι στιγμής διαδρομή, το business plan έχει αρχίσει να «περπατάει»: μέχρι σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί στο Νεώριο 32 πλοία και με τους ρυθμούς αύξησης της ζήτησης και επιστροφής των ναυτιλιακών στη Σύρο αναμένεται να φθάσουν στα τέλη του 2018 τα 75. «Η ανταπόκριση των Ελλήνων εφοπλιστών στην αναγέννηση του ιστορικού ναυπηγείου είναι συγκλονιστική», αναφέρουν πηγές της διοίκησης. Σημαντική είναι όμως η στήριξη που εμφανίζεται να απολαμβάνει από τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γ. Ρος στη ΔΕΘ πως «η ONEX έχει αποκτήσει το Νεώριο στη Σύρο και ψάχνει να αγοράσει ένα ακόμη ναυπηγείο εδώ στην Ελλάδα».

Νωρίτερα εκείνη την ημέρα είχε γίνει γνωστό πως η ONEX κατέθεσε επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) αλλά και των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Η εξυγίανση των τριών μεγάλων αυτών ναυπηγείων, Νεωρίου, Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, είναι από τα βασικά projects που έχει αναλάβει ο Στέργιος Πιτσιόρλας ήδη από το 2017. Το ιστορικό ναυπηγικό συγκρότημα της Σύρου σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης θα λάβει ρευστότητα 14,3 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και σωρευτικές επενδύσεις 29,8 εκατ. σε βάθος 25ετίας από την Onex, η οποία πάντως ακόμα δεν έχει δημοσιοποιήσει το χρηματοδοτικό της σχήμα. Προβλέπεται επίσης μεταβίβαση μέρους του ενεργητικού και του παθητικού στη νέα εταιρεία, την Onex Ναυπηγεία Σύρου. Συνολικά, επενδύσεις και αποπληρωμή υποχρεώσεων ανεβάζουν την αξία της συμφωνίας στα 110,9 εκατομμύρια ευρώ. Οι οφειλές του Νεωρίου ανέρχονταν στις 30 Απριλίου του 2018, λίγες μέρες αφού τα επαναλειτούργησε ο Π. Ξενοκώστας στα 71.057.905,46 ευρώ. Μετά τις προσαρμογές και συμψηφισμούς στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης διαμορφώθηκαν στα 66.817.586,78 ευρώ. Προς τις τράπεζες η εταιρεία οφείλει 7,183 εκατ. ευρώ, στον ΕΦΚΑ 26,814 εκατ. ευρώ, 9,935 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, 5,518 εκατ. ευρώ στο προσωπικό, 4,189 για αποζημιώσεις προσωπικού, 5,617 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές προς τους προμηθευτές, και 7,475 εκατ. ευρώ οι υποχρεώσεις προς συνδεδεμένες εταιρείες. Προβλέπεται διαγραφή 100% των τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς τον ΕΦΚΑ και το ελληνικό Δημόσιο και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 280 δόσεις όπως και ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες και εξόφληση του υπολοίπου σε 30 εξαμηνιαίες δόσεις.

Αυτούς τους στόχους πρέπει να εξυπηρετήσει ο επίδοξος αγοραστής όλων των μεγάλων ναυπηγείων της χώρας. Και βατήρας για αυτό είναι η ανάπτυξη της Σύρου πέραν της ποντοπόρου. Πρόσφατα η Onex υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για τη ναυπήγηση πλοίων από αλουμίνιο με τη γαλλική Ocea Construction Navale, η οποία ειδικεύεται στον τομέα, με αντικείμενο τη συμπαραγωγή νεότευκτων σκαφών για την ακτοπλοΐα και ιδιώτες πελάτες (yachts) αλλά και για ρόλους ακτοφυλακής και πολεμικού ναυτικού. Πλοία δηλαδή όπως το αμερικανικό πολεμικό USNS Carson City που πέρασε διακριτικά από τη Σύρο τον Απρίλιο. Επίσης η Onex έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη της MAN Diesel & Turbo, για τα πλοία τα οποία είτε δεξαμενίζονται είτε επισκευάζονται στο Νεώριο. Και κατά πληροφορίες, έχει υπογράψει και επιστολές προθέσεων (Letters Of Intent) με άλλους μεγάλους πολυεθνικούς προμηθευτές εξοπλισμού και υποστήριξης. Μεταξύ αυτών και με μεγάλη εταιρεία που ειδικεύεται στις υπεράκτιες εκμεταλλεύσεις υδρογονανθράκων. Μένει, βέβαια, να φανεί στην πράξη η υλοποίηση όλων αυτών των φιλόδοξων στόχων. «Είμαστε ακριβώς στα επίπεδα που προβλέπει το business plan μας για την τρέχουσα φάση του σχεδίου», ανταπαντά ο Π. Ξενοκώστας.

Ξένος ανταγωνισμός και ελληνικές ευθύνες

Τα Ναυπηγεία της Σύρου, που λειτουργούν από το 1861, έχουν κλείσει τρεις φορές στην ιστορία τους. Η τελευταία ήταν από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι φέτος τον Μάιο. Τι συνέβη και έφθασαν να χρωστούν 71 εκατ. ευρώ; Οι απαντήσεις πολλές και διαφορετικές ανάλογα από το πού προέρχονται. Ομως μια δίκαιη, κατά το δυνατόν, εξήγηση που προσμετρά όλες τις απόψεις πρέπει κατ’ αρχήν να περιλάβει τον εντονότατο διεθνή ανταγωνισμό και τις νέες δυνάμεις από την Ασία που εισήρθαν στην αγορά τις τελευταίες δεκαετίες. Πρέπει επίσης να συναξιολογήσει και τη διεθνή ναυτιλιακή κρίση που ξέσπασε στα τέλη του 2008 και οδήγησε σε δραματικές ζημίες το σύνολο της ποντοπόρου και σε μαζική έξοδο των ευρωπαϊκών τραπεζών από τις χρηματοδοτήσεις της ναυτιλίας.

Πιο κοντά στην Ελλάδα υπάρχουν και άλλες αιτίες. Σημαντικότερη αυτών, η μεγάλη ανταγωνιστικότητα των τουρκικών ναυπηγείων μετά και τις αλλεπάλληλες υποτιμήσεις της λίρας. Εντός τειχών, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αποτελεί και αυτή μέρος του προβλήματος και, αν μη τι άλλο, δημιούργησε τεράστια ζητήματα ρευστότητας για τους πελάτες των ναυπηγείων και τη ρευστότητα εν γένει.

Όμως δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει και τον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν η κακώς νοούμενη αύξηση της επιρροής των συνδικαλιστικών σωματείων στη βιομηχανία και η πολιτικοποίησή τους. Συχνές απεργιακές κινητοποιήσεις, με εξωπραγματικές αξιώσεις, συνέθλιψαν την αξιοπιστία της ελληνικής ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας που δεν μπορούσε πια να παραδώσει στους συμφωνημένους χρόνους τα πλοία που αναλάμβανε να επισκευάσει ή και να ναυπηγήσει. Αλλά και οι ελληνικές κυβερνήσεις, που επιχείρησαν να κρατήσουν όρθια, συχνά μη ανταγωνιστικά ναυπηγεία με εξοπλιστικά προγράμματα ή ακόμα και κατασκευές συρμών του ΟΣΕ, έχουν ευθύνη.

Ειδικά στον βαθμό που μετέτρεψαν άλλον ένα κλάδο σε κρατικοδίαιτο, ενώ παράλληλα δεν κατάφερναν πάντοτε να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια για να πληρώσουν τις παραγγελίες που υπέγραφε το Δημόσιο. Φυσικά, ευθύνες αποδίδονται και στις διοικήσεις. Ορισμένοι εκ των ψυχραιμοτέρων που εργάζονται στο Νεώριο πιστεύουν πως η Σύρος έπεσε θύμα αποφάσεων του ομίλου Ταβουλάρη που έτειναν προς την ενίσχυση του έργου της Ελευσίνας εις βάρος της Σύρου. Κάτι το όποιο είναι αντιληπτό γιατί ενοχλεί τους εργαζομένους στη Σύρο, αλλά δεν επαναξιολογεί την ευρύτερη εικόνα. Υπάρχουν όμως και παλαιές αμαρτίες του Δημοσίου σε σχέση με το Νεώριο. Οταν το 1974, επί ιδιοκτησίας Γουλανδρή και σε απάντηση της ενεργειακής κρίσης που έπληξε και τη ναυπηγοεπισκευή, επιχειρήθηκε η δημιουργία γραμμής παραγωγής ηλεκτροκινήτων αυτοκινήτων με το σήμα της βρετανικής Enfield.

Αλλά τα οχήματα που κατασκευάστηκαν, περί τα 200, δεν μπόρεσαν ποτέ να πουληθούν στην Ελλάδα, επειδή το Δημόσιο δήλωσε αδυναμία να τα φορολογήσει, και έτσι δεν πήραν ποτέ άδεια κυκλοφορίας. Για τον ίδιο λόγο ναυάγησε και η απόπειρα κατασκευής πολυτελών SUV, που ονομάστηκαν Neorion Chicago και τα οποία, αν και αμφιλεγόμενης σχεδίασης, ήταν τα δεύτερα παγκοσμίως μετά τα Range Rover τέτοιου τύπου οχήματα.

Η ΕΑΒ, το ενδιαφέρον για τις ιχθυοκαλλιέργειες και οι άγνωστοι χρηματοδότες της Onex

Το δημόσιο πρόσωπο της Onex και διευθύνων σύμβουλός της είναι ο Πάνος Ξενοκώστας, πρώην αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, με σπουδές σε αεροναυπηγική και μεταπτυχιακά σε Διοίκηση Επιχειρήσεων. Στην ελληνική αγορά έγινε γνωστός τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως εξαιτίας δύο projects που επεδίωξε: την εξαγορά της ΕΑΒ που δεν «περπάτησε» λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων, γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και πολιτικής αμφιθυμίας, αλλά και την από κοινού με την Lockheed Martin είσοδο στις ιχθυοκαλλιέργειες με νέα μέθοδο υψηλής τεχνολογίας και δορυφορικής παρακολούθησης. Πολλοί στην αγορά εξεπλάγησαν όχι μόνον με την ανακοίνωση προ ημερών πως ενδιαφέρεται να αγοράσει Ελευσίνα και Σκαραμαγκά αλλά ακόμα και με την είσοδο της Onex στο Νεώριο. Ολοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία όμως, των τραπεζών και της κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένων, δεν έχουν τίποτα το αρνητικό να σημειώσουν. Στη Σύρο οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως έχει δαπανήσει ήδη εκατομμύρια. Σε επικοινωνία της «Κ» με τον Π. Ξενοκώστα, ο επιχειρηματίας αν και παρέμεινε φειδωλός στην αποκάλυψη ονομάτων ανέφερε πάντως πως «η χρηματοδότηση της Onex βασίζεται σε ίδια κεφάλαια, αμερικανικά private equity και debt instruments (σ.σ.: υβριδικά δάνεια) από αμερικανικούς οίκους, ενώ υπάρχει και συμμετοχή θεσμικού στρατηγικού εταίρου». Δεν θέλησε όμως να αποκαλύψει επί του παρόντος την ταυτότητα του θεσμικού επενδυτή επικαλούμενος ρήτρες εμπιστευτικότητας.

Όσον αφορά στο business plan για το Νεώριο, ο Π. Ξενοκώστας σημειώνει πως βασίζεται στο τρίπτυχο επισκευαστικό - αναβαθμίσεις - συντηρήσεις με συνεργασίες με κορυφαίους οίκους όπως η MAN που θα καταστήσουν το ναυπηγείο κομβικό για σειρά υπηρεσιών και προϊόντων. «Στοχεύουμε σε μερίδιο 2-3% της αγοράς της ευρύτερης περιοχής και θα χρειαστούμε το πολύ 3 έτη για να το πετύχουμε», προσθέτει.

Για τον πρωτογενή κατασκευαστικό τομέα (newbuildings) αναφέρει πως «προς το παρόν τόσο η στρατηγική συνεργασία με την Ocea όσο και η επιλογή για ναυπηγείο λειτουργίας 7/24/365 μας καθιστά άκρως ανταγωνιστικούς σε κατασκευές ειδικού τύπου. Αλλά είμαστε ήδη σε συνομιλίες εντός και εκτός Ελλάδας και ευελπιστούμε πως σε λίγα χρόνια από τώρα θα κάνει αίσθηση το αποτέλεσμα, τόσο στον εμπορικό τομέα όσο και σε αυτόν της άμυνας και ασφαλείας».

Εντός πλάνου είναι βέβαια και τα σκάφη αναψυχής μεγάλου μεγέθους (mega yachts), που σύμφωνα με τον Π. Ξενοκώστα «λόγω γεωγραφίας αλλά και υποδομής, ποιότητας και κοστολογίου παρουσιάζουμε ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και έχουμε ήδη πάρει μεγάλες επισκευαστικές δουλείες που θα φανούν τον χειμώνα ενώ για τις νέες ναυπηγήσεις βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με οίκους του εξωτερικού για ανάληψη έργου».

Περνώντας στον εξειδικευμένο τομέα των υπεράκτιων πλατφορμών έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αποκαλύπτει πως «έχουμε επενδύσει εδώ και δύο έτη σε τεχνογνωσία μέσω στρατηγικής συνεργασίας με εταιρεία εξειδικευμένη στον χώρο και το ναυπηγείο μπορεί και θα αναλάβει σύντομα σημαντικό επισκευαστικό έργο».

«Ο στόχος των 100 και πλέον πλοίων σε ετήσια βάση έχει αποδειχθεί ρεαλιστικός και μάλιστα έχει αναθεωρηθεί αυξητικά», λέει με αυτοπεποίθηση το νέο αφεντικό του Νεωρίου Πάνος Ξενοκώστας. «Από τον Απρίλιο απασχολούνται περίπου 310 εργαζόμενοι, ενώ προς τα τέλη Οκτωβρίου αναμένουμε να φθάσουμε τους 500 εργαζομένους».

 

Edited by proud_ionian
kathimerini
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Νέα επένδυση από την Onex Shipyards στο Νεώριο

Quote

Σε γενική ανακατασκευή της δεξαμενής «Βιολάντω» στο Νεώριο Σύρου, αντί της απλής επισκευής όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί, αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα η Onex Shipyards του Πάνου Ξενοκώστα.

Σύμφωνα με την εταιρεία πρόκειται για ένα πρόγραμμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα διαρκέσει περίπου 3 μήνες με στόχο να καταστεί η «Βιολάντω» που είχε βυθισθεί και ανελκυσθεί πριν από περίπου τρεις μήνες, η πιο σύγχρονη και αξιόπιστη επιλογή για Panamax size στην περιοχή.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας ενώ τα πρώτα πλοία στη δεξαμενή αναμένονται από τις 30 Ιανουαρίου του 2019.

Η διοίκηση της Onex επισημαίνει πως η απόφαση για αναβάθμιση της δεξαμενής ελήφθη παρότι δεν έχει εξασφαλισθεί η έγκριση του Πρωτοδικείου Σύρου για τη μεταβίβασή του ναυπηγείου στην Onex (αναμένεται μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα).

Υπογραμμίζει επίσης πως η ελληνική γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις που υπάρχουν δεν πτοούν την Onex Shipyards.

Όσον αφορά γιατί η εταιρεία δεν περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου, υπογραμμίζεται από την Onex Shipyards πως «το όραμα και η αγάπη του Πάνου Ξενοκώστα για αυτό που κάνει δεν μπορεί να υποκύπτουν και να περιορίζονται μέσα από κανενός είδους γραφειοκρατία».

«Με την κίνηση αυτή», τονίζεται από την εταιρεία, «περνάμε απλά την πόρτα της νέας εποχής του Νεωρίου και δημιουργούμε άλλες 200-240 θέσεις εργασίας. Είναι κίνηση που οι πελάτες μας απαιτούν, οι εργαζόμενοι μας ονειρεύονται ενώ ταυτόχρονα με τους συνεργάτες μας έχουμε σχεδιάσει εδώ και πολύ καιρό».

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες ανακατασκευής της μεγάλης δεξαμενής του Νεωρίου "Βιολαντώ" και τα πρώτα πλοία στη δεξαμενή αναμένονται από τις 30 Ιανουαρίου του 2019. Όπως είχε δηλώσει ο Πάνος Ξενοκώστας ''με την κίνηση αυτή περνάμε απλά την πόρτα της νέας εποχής του Νεωρίου και δημιουργούμε άλλες 200-240 θέσεις εργασίας. Είναι κίνηση που οι πελάτες μας απαιτούν, οι εργαζόμενοι μας ονειρεύονται ενώ ταυτόχρονα με τους συνεργάτες μας έχουμε σχεδιάσει εδώ και πολύ καιρό''.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Διασώζεται το Νεώριο Σύρου μιας και εγκρίθηκε το σχέδιο εξυγίανσης

Quote

Τέλος στην αβεβαιότητα για το ναυπηγείο του Νεωρίου, μετά το "πράσινο φως" που έδωσε το Πρωτοδικείο της Σύρου επί του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρεία Onex.

Μετά το πέρας της δικαστικής διαδικασίας, αναμένεται να μεταβιβαστούν οι μετοχές από τον Όμιλο Ταβουλάρη στην Onex, ώστε και επισήμως να δημιουργηθεί η "Onex Ναυπηγεία Σύρου".

Στο σχέδιο διάσωσης-εξυγίανσης που ενεκρίθη από το Πρωτοδικείο προβλέπεται ότι:

- Οι νέοι ιδιοκτήτες θα εισφέρουν στην εταιρεία 14,3 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. τα οποία θα αποδοθούν στη νέα εταιρία

- Οι οφειλές προς πρώην εργαζόμενους και βασικούς προμηθευτές θα εξοφληθούν εντός 60 ημερών, με εφάπαξ καταβολή των ποσών

- Από τις οφειλές προς ΕΦΚΑ και Δημόσιο θα διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα, προσαυξήσεις κλπ και θα εξοφληθούν τα ποσά των αρχικών οφειλών σε 280 μηνιαίες δόσεις.

- Μέρος των οφειλών προς τις τράπεζες (Alpha Bank και Πειραιώς) θα διαγραφεί και το υπόλοιπο - που θα καλύπτει το κεφάλαιο των δανείων - θα εξοφληθεί σε 30 μηνιαίες δόσεις.

-Οι υποχρεώσεις προς μη ουσιώδεις προμηθευτές διαγράφονται σε ποσοστό 85,67% και το υπόλοιπο θα εξοφληθεί  σε 24 μηνιαίες δόσεις.

- Η "Onex Ναυπηγεία Σύρου" θα πραγματοποιήσει επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ σε βάθος 20ετίας, για εκσυγχρονισμό των ναυπηγικών εγκαταστάσεων.

Ως προς το επιχειρησιακό μέρος, το σχέδιο διάσωσης-εξυγίανσης προβλέπει πλήρη αξιοποίηση της δυναμικότητας των  ναυπηγείων, επέκταση των δραστηριοτήτων σε υπηρεσίες Mega Yachting, επισκευή και κατασκευή πλατφορμών εξόρυξης πετρελαίου και αερίου, μετατροπή πλοίων σε πλοία πράσινης τεχνολογίας, επισκευής και ναυπήγη εμπορικών πλοίων, κατασκευή και επισκευή ναυτικών πλατφορμών του ΝΑΤΟ.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ο Θανάσης Μαρτίνος της Eastern Mediterranean στέλνει τον στόλο της στα ναυπηγεία Νεωρίου για επισκευές

Quote

Το ενδιαφέρον των Ελλήνων πλοιοκτητών προσελκύουν τα ναυπηγεία του Νεωρίου της Σύρου. Κορυφαίος στον κατάλογο είναι εκείνο του Θανάση Μαρτίνου ο οποίος ήδη έχει στείλει πλοία του στο Κυκλαδίτικο νησί και σύμφωνα με πληροφορίες θα στείλει σχεδόν όλο το στόλο του για επισκευές και εργασίες συντήρησης.

Είναι εμφανές ότι οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες αρχίζουν να στρέφονται στην εγχώρια ναυπηγική μονάδα η οποία διεκδικεί μερίδιο κυρίως από τα ναυπηγεία της Τουρκίας αλλά και της Ρουμανίας.

Ειδική αναφορά στα ναυπηγεία της Σύρου έκανε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Παίατ επισημαίνοντας ότι «από τον περασμένο Απρίλιο η ελληνοαμερικανική εταιρεία ONEX παρείχε υπηρεσίες και έκανε επισκευές σε 38 πλοία στα ναυπηγεία της Σύρου, δημιουργώντας περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας και βοηθώντας στην αναγέννηση του ναυπηγοεπισκευής, αυτού του σημαντικού περιουσιακού στοιχείου για την ελληνική οικονομία, το οποίο όταν ήρθα στην Ελλάδα σκούριαζε» και προσέθεσε:

«Εργαζόμαστε σκληρά ώστε να ενθαρρύνουμε ακόμη περισσότερους επενδυτές από τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό και θέλω να επισημάνω ότι η ONEX πήρε την ευκαιρία στη ΔΕΘ για να εκφράσει επισήμως το ενδιαφέρον της για την αγορά των ναυπηγείων της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά και ελπίζω να δούμε προχωρούν οι επενδύσεις αυτές».

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...

Ομιλία του Ξενοκώστα στο πρόσφατο forum της Capital Link στην Κύπρο, η Tradewinds μας δίνει ένα ρεζουμέ των όσων είπε ο fuhrer της ONEX:

Quote

 

A Greek-US joint venture says it is regenerating a traditional shipyard on the Aegean island of Syros infamous for labour troubles and delays in recent years.

Neorion Shipyard had shrunk to a mere scrapping facility but is crawling back to its previous shiprepair capacity, according to Panos Xenokostas, founder and chief executive of New York-based ONEX Technologies Group. The company has been managing the site since the spring of 2018.

“After 40 years, we have shipowners coming back to Greece for shiprepair,” Xenokostas told a Capital Link conference in Cyprus last week.

ONEX has serviced 53 vessels since taking over the yard and expects this to increase to 120 ships up to kamsarmax size each year.

It is investing $45m to put an aframax dock into operation by the end of 2019.

Xenokostas admitted that the yard’s pricing is “a little bit more expensive" compared with rivals in Turkey and Romania. However, he claimed that Neorion compensates with superior technology that ensures significantly lower turnaround times for clients.

Neorion also aims to revive old shipbuilding traditions in yachts and special purpose vehicles.

TradeWinds last reported about the yard under its previous management back in 2015. A Wallem-managed ship was then effectively held for ransom during a labour dispute there, losing weeks of charter hire. Its managers said it was highly unlikely they would ever contract shiprepair work in Greece again.

Xenokostas, a trained aerospace engineer with an MBA from Switzerland’s IUKB University, pledged to do better. “Come to our yard to check who we are," he told the conference.

"We're always open and will be open to be better and better."

 

 

Ξεχωρίζω την λειτουργία της aframax size δεξαμενής, μάλλον πρόκειται για την Βιολαντώ που είδαμε παραπάνω, ευελπιστούν να προσελκύσουν μέχρι και kamsarmax ενώ παραδέχονται πως είναι πιο ακριβοί από την Τουρκία και τη Ρουμανία. Πετάει βέβαια και τη μεγάλη κοτσάνα του "για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, πλοιοκτήτες έρχονται στην Ελλάδα για επισκευές", απορώ ποιός του έγραψε κάτι τέτοιο, αν έχει βέβαια αποδωθεί σωστά. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Η ONEX SYROS SHIPYARDS με ιδιαίτερη συγκίνηση ανακοινώνει ότι την Κυριακή, 17 Μαρτίου 2019, ώρα 13:00 θα τελεστούν τα επίσημα εγκαίνια της μεγάλης ανακαινισμένης Panamax size δεξαμενής «ΒΙΟΛΑΝΤΩ» των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου, με τον καθιερωμένο αγιασμό, χωροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωρόθεου. Την τελετή θα τιμήσουν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των τοπικών φορέων καθώς και σημαντικοί παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας.

Λίγα λόγια για τη «ΒΙΟΛΑΝΤΩ»

Το 1968 οι Ανδριώτες εφοπλιστές αδελφοί Γουλανδρή (Γιάννης, Αλέξανδρος και Λεωνίδας) αγόρασαν τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου. Στα 1970-73, η επιφάνεια της εγκατάστασης υπερδιπλασιάστηκε και κατέφθασαν στο Νεώριο οι δύο πλωτές δεξαμενές, η «ΒΙΟΛΑΝΤΩ» (ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ) η οποία πήρε το όνομά της από τη μητέρα των αδελφών καθώς και η δεξαμενή «ΕΡΜΟΥΠΟΛΙΣ», οι οποίες υπάρχουν και σήμερα.

Η «ΒΙΟΛΑΝΤΩ» παραγγέλθηκε το 1970 από την τότε Δυτική Γερμανία. Έχει χωρητικότητα 75.000 DWT και εξυπηρετεί την αντίστοιχη κατηγορία σκαφών Panamax size. Μετά την πλήρη ανακαίνιση και επισκευή της, η οποία αποπερατώθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2019, είναι η μόνη, αυτή τη στιγμή, εν λειτουργία, αυτού του είδους, πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα.

Link to comment
Share on other sites

Στο μεγαλύτερο επίπεδο πληρότητας της τελευταίας 10ετίας βρίσκεται το Νεώριο Σύρου, που δείχνει υπό τη νέα διοίκηση να ξεπερνά όλες τις παλιές δυσκολίες και εμπόδια που είχαν φέρει το ναυπηγείο στο χείλος του γκρεμού και της πτώχευσης, ενώ είχε μείνει για έναν χρόνο κλειστό και τους εργαζόμενους απλήρωτους να διεκδικούν από το προηγούμενο διάστημα, 25 μισθούς. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ πραγματοποίησε ένα τηλεοπτικό οδοιπορικό στη Σύρο και κατέγραψε για δύο ημέρες τη ζωή μέσα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη που δείχνει μέσα σε 10 μήνες μόνο, να αναγεννιέται πλήρως και να αποκτά για πρώτη φορά, μια νέα δυναμική για το μέλλον.

Quote

Επτά πλοία στους ντόκους και τις δεξαμενές

Στις 11 το πρωί της Τρίτης 5 Μαρτίου, η λήψη από ψηλά στέλνει μια εικόνα, ιστορική για το ναυπηγείο της Σύρου. Στο Νεώριο, σήμα κατατεθέν της Ερμούπολης, πρωτεύουσας των Κυκλάδων, φιλοξενούνται στις δεξαμενές και τους ντόκους 7 πλοία. Ένα όγδοο περιμένει τη σειρά του να δέσει τις επόμενες μέρες. Επισκευές, συντήρηση, ανανέωση, προσαρμογές, συγκολλήσεις και άλλες συμπληρωματικές δουλειές έχουν φέρει τα πάνω κάτω στο ναυπηγείο που σφύζει πλέον από κίνηση και ζωή. Οι εξαθλιωμένοι εργαζόμενοι από την αναγκαστική τους ανεργία για έναν ολόκληρο χρόνο, όταν έκλεισε το ναυπηγείο από την παλιά διοίκηση του Νίκου Ταβουλάρη, ο οποίος ήδη χρωστούσε 25 μισθούς και μεροκάματα, τώρα έχουν ξανά εργασία και μέλλον.

Είχε γνωρίσει στο παρελθόν το ναυπηγείο τόση πληρότητα όσο αυτή σήμερα ρωτάμε έναν μηχανικό που έχει στην πλάτη του 39 ολόκληρα χρόνια μετρημένα εργασίας στο Νεώριο.

«Πάρα πολύ παλιά, πάρα πολύ παλιά ναι, αλλά εδώ και μια δεκαετία και πλέον, το μαγαζί υπολειτουργούσε...όχι μόνο εμείς εξαθλιωθήκαμε αλλά υπολειτουργούσε. Η δεξαμενή αυτή που πήγε κάτω και βυθίσθηκε δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Πήγε για κάποιους λόγους», υπογραμμίζει ο Νίκος Δαλέζιος, ο οποίος από 17 χρόνων βρίσκεται στη ναυπηγική ζώνη ως συνέχεια του πατέρα του. Και προσθέτει:

«Οι γερανοί ασυντήρητοι...Και όταν δεν έχεις γερανούς, δεξαμενές από εκεί και πέρα, δεν λέγεσαι ναυπηγείο.»

« Αυτή τη στιγμή, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μηχανικός έχουμε και γερανούς, έχουμε και δεξαμενές, έχουμε όλα τα μηχανήματα μας εν λειτουργία. Δεν υπάρχουν μηχανήματα που έχουν καθίσει. Όλα τα μηχανήματα είναι σε λειτουργία. Και γι αυτό μπορούμε και παλεύουμε τα 7 πλοία. Διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να τα παλέψουμε.»

Ο πεπειραμένος μηχανικός είναι πεπεισμένος μάλιστα ότι οι δουλειές του ναυπηγείου θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας.

«Περιμένουμε μία τρίτη δεξαμενή, υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από πληροφορίες από τα αφεντικά, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε τώρα, οπότε καταλαβαίνετε ότι οι δουλειές αυτομάτως ανοίγουν. Αν έχεις τρία βαπόρια στις δεξαμενές και άλλα 7 βαπόρια στον ντόκο, τότε έχεις φτάσει στα 10 βαπόρια. Δέκα βαπόρια για να γίνουν οι δουλειές τους χρειάζονται χέρια. Γιατί το βαπόρι δεν έρχεται στο ναυπηγείο και θα σου πει, θα φύγω όποτε θέλεις εσύ. Το βαπόρι έρχεται και σου λέει εγώ σε δέκα-δεκαπέντε μέρες πρέπει να φύγω. Είναι νόμος δεν πρέπει να το καθυστερήσεις ούτε μία ώρα.»

Συνέπεια στους χρόνους παράδοσης και εργασιακή ηρεμία

Ακριβώς το θέμα της συνέπειας είναι εκείνο που κάνει τη διαφορά αλλά πώς μπορεί να εξασφαλιστεί; Σήμερα υπάρχουν ανταγωνιστικά ναυπηγεία σε ολόκληρη τη μεσογειακή λεκάνη, όπως για παράδειγμα στην Τουρκία, η οποία εξελίσσεται σε ναυπηγική υπερδύναμη και αναλαμβάνει εργασίες που παραδοσιακά τις έκαναν ξένοι και Έλληνες πλοιοκτήτες στην πάλαι ποτέ κραταιά ελληνική ναυπηγική βιομηχανία. Η νέα διοίκηση στο Νεώριο στοχεύει να ανατρέψει αυτή την κατάσταση και φαίνεται ότι τη συναίνεση και από την πλευρά των εργαζομένων τη θεωρεί δεδομένη.

«Η Σύρος διαχρονικά και το ναυπηγείο της Σύρου, διαθέτει μια τεχνογνωσία που δύσκολα τη βρίσκει κανένας, σε ολόκληρο τον κόσμο-όχι μόνο στη Μεσόγειο», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου Νεωρίου Αντώνης Χατζαντώνης.

«Αυτό οφείλεται στο ότι όλοι εργάζονται πλέον με μεράκι, είμαστε νησιώτες, αγαπάμε το επάγγελμα, είναι από τους γονείς μας, από τους παππούδες μας, και δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Πιστεύουμε ότι η παραγωγή, η ποιότητα, οι χρόνοι μας, και το περιβάλλον που πολλοί το ταυτίζουν με την εκκλησία, δηλαδή ο κόσμος έρχεται στην εργασία του ευχαριστημένος, συν το οικονομικό που οι μισθοί που πληρώνεται όλος ο κόσμος, για τα επίπεδα της Ελλάδας της κρίσης είναι-θα μου επιτρέψτε να πω - εξωπραγματικοί, με δεδομένα τα δύσκολα χρόνια που περνάμε. Και ακριβώς ο ανταγωνισμός όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στο ανατολικό μπλοκ, στην Ιταλία, και ενώ υπάρχουν γύρω-γύρω ναυπηγεία, ο μόνος τρόπος που μπορεί να τραβήξουν την πελατεία είναι η καλή μας η δουλειά και η τεχνογνωσία μας» σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου.

Ο Αντώνης Χατζαντώνης μαζί με τον γραμματέα του σωματείου Μάρκο Ρηγούτσο σάρωσαν στις εκλογές και αυτό, όπως μας λένε, οι εργαζόμενοι οφείλεται στη στάση που τήρησαν και οι δύο στο μεταβατικό διάστημα για τη μεταβολή των δυσμενών δεδομένων της επιχείρησης, συνεπώς και των εργαζομένων της. Όλοι άλλωστε στο Νεώριο είναι πεπεισμένοι ότι δεν θα αργήσει η ΟΝΕΧ του επιχειρηματία Παναγιώτη Ξενοκώστα να καταβάλλει εξ ολοκλήρου τους 25 απλήρωτους μισθούς που χρωστά η παλιά διοίκηση Ταβουλάρη και αυτό μόλις ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών. Σε αυτό όλοι είναι βέβαιοι ότι θα γίνει.

«Όλοι εδώ πιστεύουμε πως ό,τι έγινε, έγινε για καλύτερο.» υπογραμμίζει ο Χατζαντώνης».

«Και φυσικά δεν υπήρχε και άλλη λύση.Όμως, θα σας πω το εξής. Ότι αυτό που κερδίσαμε εμείς, στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης, ιστορικό προηγούμενο στην Ελλάδα δεν υπάρχει, όλοι οι εργαζόμενοι θα πάρουν όλα τα οφειλόμενα από την προηγούμενη διοίκηση, συν τους δέκα μήνες που πληρωνόμαστε τώρα κανονικά τους τρέχοντες μήνες».

Αυτό επικροτεί και ο Νίκος Δαλέζιος

«Θα έρθει και αυτή η ώρα. Τώρα θα γίνει αύριο, θα γίνει μεθαύριο, θα γίνει σε ένα μήνα, από τη στιγμή που μας έχει υποσχεθεί ο κ. Ξενοκώστας, ότι με τη μεταβίβαση θα δοθούν και τα λεφτά... ακόμη δεν έχει γίνει μεταβίβαση. Κάνουμε υπομονή όχι όπως παλιά, που ό,τι γραφόταν στο χιόνι έσβηνε...»

Τέλος στις απεργίες;

 Ανέκαθεν οι Έλληνες εφοπλιστές προτιμούσαν να αποφεύγουν να χτίσουν ή να επιδιορθώσουν τα πλοία τους στα ναυπηγεία στην Ελλάδα με τον ισχυρισμό του φόβου των απεργιών. Τι απαντάτε, ρωτάμε τον γραμματέα του Σωματείου Μάρκο Ρηγούτσο.

«Απαντάμε ότι όλα αυτά έχουν παρέλθει από το ναυπηγείο της Σύρου, το Νεώριο, είναι ιστορία πλέον, είναι παρελθόν. Η νέα μέρα του ναυπηγείου έχει νέα μυαλά, νέες νοοτροπίες, ο ένας χρόνος που είμαστε ανοιχτοί πλέον, το έχει δείξει, μπορούν να το επιβεβαιώσουν όλες οι πλοιοκτήτριες εταιρείες που έχουν περάσει από εδώ. Δεν υπάρχει ούτε ο λάθος, ο άσχημος συνδικαλισμός, ούτε οι λάθος νοοτροπίες, οι χρόνοι μας είναι πάρα πολύ γρήγοροι, και είναι ένα ατού που ανταγωνιζόμαστε τα ναυπηγεία της Τουρκίας και άλλων χωρών της Ευρώπης, και μπορούν να ρωτήσουν τους ίδιους τους πελάτες μας που δεν έχουν λόγο να μας διαφημίσουν χωρίς να λένε την αλήθεια», τονίζει ο Ρηγούτσος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Όταν ο κόσμος δεν πληρωνόταν και πεινούσε κάπου έπρεπε να ξεσπάσει και αυτό ήταν η απεργία» σημειώνει στο Πρακτορείο ο Νίκος Δαλέζιος.

« Όμως θα πω κάτι άλλο τώρα, έχουμε ένα πλοίο απέναντι, του κ. Σκιαθίτη του εφοπλιστή, ο οποίος παρά το γεγονός ότι του είχαμε κλείσει εδώ βαπόρι με απεργία, είναι το δεύτερο βαπόρι που φέρνει τώρα, με αυτές τις συνθήκες, τις καινούριες συνθήκες. Αυτό τι σημαίνει; ότι έχει εμπιστοσύνη στον κόσμο γιατί δεν έφταιγε ο κόσμος.»

Ο Μάρκος Ρηγούτσος μάς εξηγεί παράλληλα, τη νέα δυναμική για προσέλευση Ελλήνων εφοπλιστών που θα φέρει παράλληλα η νέα δεξαμενή η οποία θα τοποθετηθεί ανάμεσα στις δύο υπάρχουσες.

«Καλούμε τους αξιότιμους πελάτες μας και Έλληνες πλοιοκτήτες, να επιστρέψουν στην πατρίδα. Το Νεώριο να το θεωρούν σπίτι τους, και εδώ να είναι σίγουροι ότι κανείς δεν θα τους πειράξει», σημειώνει ο γραμματέας του Σωματείου των εργαζομένων στο Νεώριο μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ας σημειωθεί ότι τη μέρα που επισκεφτήκαμε το Νεωριο πάνω στη μεγάλη δεξαμενή ήταν ένα κρουαζιερόπλοιο. Οι εργασίες συντήρησης μέσα και έξω είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί και το πλοίο έχει ήδη αναχωρήσει.

Το σχέδιο του επενδυτή του κ. Ξενοκώστα άλλωστε για την επόμενη ημέρα της «Νεώριο Σύρου», προβλέπει επέκταση των δραστηριοτήτων με την παροχή πρόσθετων παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως υπηρεσίες Mega Yachting, επισκευή και κατασκευή πλατφορμών, εξόρυξης πετρελαίου και αερίου, μετατροπή πλοίων στα λεγόμενα «πράσινα» με σεβασμό στο περιβάλλον. Η διοίκηση της Νέας Εταιρείας αναμένει άλλωστε σταδιακή βελτίωση του κύκλου εργασιών και των περιθωρίων κέρδους, και την επαναφορά των λειτουργικών αποτελεσμάτων σε θετικά επίπεδα από το πρώτο έτος πλήρους λειτουργίας της. Στη Σύρο μάς είπαν ότι ο επενδυτής αξιοποιεί ήδη χρήματα από κερδοφορία τους τελευταίους 10 μήνες (πάνω από ένα εκατομμύριο) ενώ έχει ήδη επενδύσει χωρίς τυπικά να έχει γίνει η μεταβίβαση των μετοχών.

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε και ο δήμαρχος της Σύρου Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος ς έχει ζήσει τις διάφορες φάσεις του Νεωρίου τόσο της παρακμής όσο και της ανάπτυξης της. Θεωρεί ότι η σημερινή εξέλιξη είναι αισιόδοξη και ότι η ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης πρόκειται να δώσει ώθηση με τη δημιουργία θέσεων εργασίας με θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία, με θετική επίδραση σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, ενώ έχει μεγάλη σημασία ιδιαίτερα για το νησί της Σύρου.

 

Link to comment
Share on other sites

Ο άνθρωπος που ανέλαβε να δώσει ξανά ζωή στο Νεώριο, ο Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ONEX μιλά, στη συνέντευξή στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για το όραμά του, που δεν είναι άλλο από το «να φθάσουμε στην κορυφή, τίποτα λιγότερο».

Quote

Και σε αριθμούς, με μία πλωτή δεξαμενή εν λειτουργία, επισκευάζονται 55 πλοία στο Νεώριο, ενώ με δύο δεξαμενές «είμαστε στα 110-120 πλοία ανά έτος, όπως είμαστε αυτή την στιγμή», πράγμα που σημαίνει ότι έχουν εργασία περί τα 500 άτομα και εισπράξεις περί τα 30 εκατομμύρια δολάρια. «Το 2020 βλέπουμε, με τις παραπάνω παραμέτρους, τις εισπράξεις να φθάνουν τα 55-60 εκατομμύρια δολάρια ενώ τις θέσεις εργασίας στις περίπου 1.000 έως 1.200», υπογραμμίζει ο Π. Ξενοκώστας.

 Αλλά και ευρύτερα, «το όραμά μου για ανάσταση των ναυπηγείων της χώρας είναι αληθινό, με απτά αποτελέσματα και βασισμένο στην αλήθεια και τον υγιή εργαζόμενο. Ό,τι λέω με λόγια, το αποδεικνύω με πράξεις και πάντα κρατώ τον λόγο μου», διαβεβαιώνει.

 κολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Πάνου Ξενοκώστα, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ONEX, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: 

Ερ.: Πολλοί εμπλεκόμενοι στον κλάδο (πλοιοκτήτες - brokers) μιλούν κολακευτικά για το Νεώριο, σε συνέδριο στην Κύπρο το χαρακτήρισαν κορυφαίο της Ευρώπης. Ποιο το... μυστικό της επιτυχίας σε λιγότερο από 10 μήνες;

Απ.: Κατ' αρχάς θα μου επιτρέψτε να ξεκινήσω με μια ολιστική περιγραφή του πώς προσεγγίζω το επιχειρείν. Για έμενα, Επιχειρείν είναι το Δημιουργείν. Η Δημιουργία, η Γέννηση είναι το αποτέλεσμα της Αγάπης. Αγάπη, για αυτό που κάνουμε, αυτό έχεις ανάγκη για να πετύχεις. Τα Ναυπηγεία και ειδικά το Νεώριο τα αγάπησα από την αρχή και αφοσιώθηκα στο στόχο και στο Όραμα χωρίς καμία δεύτερη σκέψη και χωρίς την επιλογή της αποτυχίας. Μαζί με την ομάδα μου, τους στενούς συνεργάτες μου, τους υγιείς εργαζόμενους και άξιους τεχνίτες, συμφωνήσαμε και δεσμευτήκαμε πως θα φέρουμε εις πέρας το σχέδιο διάσωσης και εκσυγχρονισμού και δεν θα σταματήσουμε ούτε όταν φθάσουμε στην κορυφή. Είμαστε όλοι εμπνευσμένοι από το ίδιο Όραμα και ταμένοι στον ίδιο σκοπό: Την κορυφή του κλάδου!

Ερ.: Το Νεώριο δείχνει να πηγαίνει καλά και να βρίσκει το δρόμο του. Τι πιστεύετε ότι έφταιξε και έχει καταστραφεί ο κλάδος και όλα τα μεγάλα ελληνικά ναυπηγεία;

Απ.: Τον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής τον παρακολουθώ χρόνια. Παντού στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα έχει δομικά προβλήματα, κουλτούρας και κρατικοδίαιτης εξάρτησης. Στην Ελλάδα ειδικά, ήταν περίπτωση εύκολης ανάλυσης αφού ως κλάδος ενσωμάτωνε όλα τα δεινά που πτώχευσαν την Ελλάδα. Μέχρι και ως δικαιολογία χρησιμοποιούσαν οι υπεύθυνοι της καταστροφής, την κυκλικότητα της Ναυτιλίας για να δικαιολογήσουν την ευθύνη τους.

Διεθνώς τα ναυπηγεία έχουν φτιαχτεί σε πολύ μεγάλο βαθμό βασισμένα πάνω στο χαμηλό κόστος εργασίας. Εγώ ήξερα πως κάτι λάθος υπήρχε σε αυτό και αργά ή γρήγορα πρέπει να βρεθεί μία λύση ώστε να αναπτύξουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα βασισμένα στην ταχύτητα, την ποιότητα, την πελατοκεντρική αντίληψη και τη διαφάνεια προς τον πελάτη. Εμπνευσμένος από την κουλτούρα αεροπορικής υποστήριξης, όπου οι μέθοδοι, οι διαδικασίες, το απόλυτο στην ανάλυση και εκτέλεση της συντήρησης και η απαρέγκλιτη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ήταν ο μονόδρομος για την δημιουργία του ναυπηγείου του μέλλοντος. Πετύχαμε μέσα από πολύπλοκες διαδικασίες το αδιανόητο για κάποιους, ενώ για εμάς το αυτονόητο. Αυτό το αποτέλεσμα βλέπετε είναι που έχει αλλάξει τα δεδομένα. Και φανταστείτε πως το έχουμε πετύχει με την ναυτιλιακή αγορά σε πολύ δύσκολη καμπή σε πολλούς τομείς αν όχι κρίσιμη.

Ερ.: Πρόσφατα στο διεθνές συνέδριο ναυτιλίας ήρθε στο φως της δημοσιότητας μελέτη που αναδεικνύει το Νεώριο ως το πλέον ανταγωνιστικό στην περιοχή. Έχετε φθάσει ήδη τα 55 πλοία σε λιγότερο από 9 μήνες, κάτι που δύσκολα θυμάται κανείς να έχει συμβεί ποτέ. Πείτε μας, πώς βλέπετε την κατάσταση σε επίπεδο έτους;

Απ.: Ξεχάσατε να αναφέρετε ότι τα 55 πλοία τα επισκευάσαμε έχοντας σε λειτουργία μόνο την μικρή πλωτή δεξαμενή του ναυπηγείου μας, διότι την μεγαλύτερη την επισκευάζαμε. Τώρα που δόθηκε σε λειτουργία, με πολύ ασφάλεια σας λέω πως είμαστε στα 110-120 πλοία ανά έτος, όπως είμαστε αυτή την στιγμή. Αυτό σημαίνει απασχόληση περίπου 500 ατόμων και εισπράξεις περί τα 30 εκατομμύρια δολάρια. Αυτά όπως είμαστε. Σε αυτά δεν έχουν συνυπολογιστεί η προσθήκη μιας νέας δεξαμενής AFRAMAX που ευελπιστούμε να εντάξουμε στο ναυπηγείο τους προσεχείς μήνες ούτε new buildings. Το 2020 βλέπουμε, με τις παραπάνω παραμέτρους, τις εισπράξεις να φθάνουν τα 55-60 εκατομμύρια δολάρια ενώ τις θέσεις εργασίας στις περίπου 1000 έως 1200.

Ερ.: Η επένδυση είναι βιώσιμη;

Απ.: Η επένδυση είναι ήδη βιώσιμη και η κερδοφορία που ήδη υπάρχει είναι σε πλήρη αντιστοιχία με την πρόβλεψη των οικονομικών αναλυτών στο πλάνο εξυγίανσης. Η κερδοφορία αυτή τη στιγμή επαναεπενδύεται στην αναβάθμιση, συντηρήσεις και εκσυγχρονισμό του ναυπηγείου μαζί με ιδία κεφαλαία του Ομίλου μας, ενώ με την ολοκλήρωση θα καλύπτει πλήρως όλους τους πιστωτές προς όφελος πλέον των εργαζομένων και των φορολογουμένων.

Ερ.: Εργαζόμενοι και τοπικοί παράγοντες έλεγαν πως η προηγούμενη κατάσταση του ναυπηγείου ήταν τραγική. Μπορείτε να μας μιλήστε σχετικά;

Απ.: Δυστυχώς είναι όπως τα είπατε. Είχαν σωρεύσει επιπλέον 80 χιλιάδες τόνους χρησιμοποιημένης αμμοβολής τα τελευταία 20 χρόνια. Μας άφησαν «προίκα», δεν λέω. Μάλιστα το τελευταίο είναι και εκτός του σχεδίου εξυγίανσης, επομένως είναι και ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης ή των πιστωτών. Τέλος πάντων, δεν μπορούσαμε να περιμένουμε και έχουμε ξεκινήσει την απομάκρυνση, ένα έργο αξίας περί τα 2 εκατομμύρια δολάρια, έχοντας φθάσει στο 40% της λύσης. Σε λίγους μήνες θα το τελειώσουμε και αυτό με δικό μας κόστος. Αναφορικά με τα υπόλοιπα, τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν το χάος και την απαξίωση. Αλλά όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν πλέον.

Ερ.: Ποια είναι η σχέση σας με τους εργαζομένους;

Απ.: Οι εργαζόμενοι είναι η ψυχή της επιχείρησης, η καρδιά της οικονομίας. Μαζί τους έχω κάνει συμβόλαιο ειλικρίνειας με στόχο να φθάσουμε μαζί στην κορυφή. Γιος εργαζόμενου και εγώ ξέρω καλύτερα από τον καθένα τι θα πει ανάγκη και τι θα πει δουλειά. Είναι η οικογένειά μου και τους αγαπώ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως το σχέδιο και η συμφωνία μας είχε αποδοχή σχεδόν 100%, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί.

Ερ.: Πώς πορεύεται το σχέδιο εξυγίανσης;

Απ.: Κατ' αρχήν επειδή είμαι από φύση ανυπόμονος, το βλέπω να πηγαίνει αργά. Αν λάβει κανείς υπόψη την ελληνική πραγματικότητα, τότε εξηγείται. Δεδομένου πως εγώ και η εταιρία μου απλώς αναμένουμε, τους καλώ και δημοσίως να κινηθούν πιο γρήγορα στην ολοκλήρωση που είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων οι οποίοι θα πάρουν τα δεδουλευμένα που τους οφείλουν και της διάσωσης του κλάδου, που για δεκαετίες ταλαιπωρείται.

 Ερ.: Τι γίνεται με την Ελευσίνα και το ενδιαφέρον για αυτό το ναυπηγείο;

Απ.: Θα μου επιτρέψετε να πω απλά πως εμένα το όραμά μου για ανάσταση των ναυπηγείων της Χώρας είναι αληθινό, με απτά αποτελέσματα και βασισμένο στην αλήθεια και τον υγιή εργαζόμενο. Ό,τι λέω με λόγια, το αποδεικνύω με πράξεις και πάντα κρατώ τον λόγο μου. Να έχουν όλοι υπομονή και να κάνουν πάντα καλά την δουλειά τους. Για τις δυνάμεις αδρανείας που βασανίζουν δεκαετίες τον συγκεκριμένο χώρο, θα το δούμε άλλη στιγμή.

Ερ.: Καταλήγοντας, ποιό είναι το όραμά σας για το Νεώριο και τον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα;

Να φθάσουμε στην κορυφή. Τίποτα λιγότερο.

 

Link to comment
Share on other sites

Εγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη panamax size δεξαμενή του ναυπηγείου Σύρου.

Quote

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας εγκαινίασαν το απόγευμα της Κυριακής την ανακαινισμένη Panamax size δεξαμενή «Βιολαντώ Γουλανδρή» των ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου.

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, χειροκρότησαν την αναγέννηση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, έπειτα από χρόνια απαξίωσης, όλοι οι παράγοντες του νησιού, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας, ο εκπρόσωπος της καθολικής εκκλησίας, βουλευτές των Κυκλάδων (Μανιός Συρμαλένιος), αλλά και ο εκπρόσωπος της ΝΔ στην τελετή, Γιάννης Βρούτσης.

«Αυτή η δεξαμενή πίσω μου σήμερα σε πλήρη λειτουργικότητα και ανακαινισμένη, βρέθηκε μέσα στη θάλασσα βυθισμένη σκορπώντας θλίψη στους εργαζόμενους» υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ONEX, επενδυτής στο Νεώριο, Παναγιώτης Ξενοκώστας, ο οποίος ζήτησε από την Πολιτεία να επισπεύσει τις διαδικασίες μεταβίβασης των μετοχών ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της εταιρείας, μία από τις οποίες είναι η πληρωμή 25 τουλάχιστον μισθών από την προηγούμενη εργοδοσία.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Άμυνας κ. Αποστολάκης υπογράμμισε τη σημασία που έχει η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που, όπως είπε, συνιστά ύψιστη εθνική προτεραιότητα.

Αναφέρθηκε στην άρρηκτη σχέση των Ελλήνων με το θαλάσσιο στοιχείο καθώς και στην κεφαλαιώδη αξία των νησιών στη γεωπολιτική αξία της χώρας. Υπογράμμισε, επίσης, τον σημαντικό διττό ρόλο της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, ως εθνικού κεφαλαίου και ως σημαντικού πυλώνα της οικονομίας. Χαρακτήρισε το εγχείρημα στη Σύρο ως παράδειγμα για την αναζωογόνηση και την ανάπτυξη του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα. Ειδική μνεία έκανε στους διαχρονικούς δεσμούς των Ενόπλων Δυνάμεων με το Νεώριο Σύρου, ενώ επεσήμανε τη συσχέτιση της εύρωστης αμυντικής υπόστασης της χώρας με τις στρατηγικές βιομηχανικές υποδομές, οι οποίες αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος με άμεσα οφέλη για την επισκευαστική ικανότητα και διαθεσιμότητα του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από τη μεριά του, ο Στέργιος Πιτσιόρλας στάθηκε ιδιαίτερα στο μέλλον, τονίζοντας ότι μετά τα μνημόνια και την κρίση το Νεώριο αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα ανάπτυξης. Αναφέρθηκε στο γεγονός της συσσωρευμένης σκόνης από αμμοβολές που αποτελούσε περιβαλλοντική βόμβα για το νησί για χρόνια, ενώ ήδη σήμερα, είπε, η μισή ποσότητα έχει απομακρυνθεί και στο πρόγραμμα είναι στους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση. «Η απομάκρυνση γίνεται με όλους τους κανόνες που πρέπει να γίνει» σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

«Έχουν γίνει βήματα μεγάλα και όντως έχουμε εμπιστευθεί ένα κομμάτι της εθνικής περιουσίας στην ONEX και μέχρι στιγμής πιστεύω ότι ανταποκρίνεται και πρέπει να έχει την αίσθηση της ευθύνης που έχει αναλάβει» τόνισε. Θα πρέπει η ανάπτυξη του ναυπηγείου «να συμβολίσει και τον νέο τύπο ανάπτυξης που θέλουμε για τη χώρα μας» παρατήρησε ο κ. Πιτσιόρλας. Ο υφυπουργός Οικονομικών και ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι γίνονται όλες οι προσπάθειες για ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης σύντομα.

Εκ μέρους των εργαζομένων, μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου, Αντώνης Χατζαντώνης, ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επόμενη σελίδα του Νεωρίου, ευχαριστώντας θερμά και τον Πάνο Ξενοκώστα για την απόφαση επένδυσης στο ναυπηγείο της Σύρου. Ο ίδιος απευθυνόμενος προς τους κ.κ. Πιτσιόρλα και Αποστολάκη έκανε έκκληση να προωθήσουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης και το επίσημο «πέρασμα» του Νεωρίου στα χέρια του Π. Ξενοκώστα.

«Παρακαλώ παραμερίστε την άρρωστη γραφειοκρατία, την άρρωστη ιδεοληψία μερικών δημοσίων υπαλλήλων και δημοσίων υπηρεσιών, και κάντε το όνειρό μας, το όνειρο όλων των εργαζομένων, πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τέλος σε παρόμοιο τόνο και ο κ. Ξενοκώστας πρόσθεσε πως: «Είμαστε σε διαδικασία ολοκλήρωσης. Ό,τι είναι εφικτό θα γίνει για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταβίβασης». Επανέλαβε, δ,  τη δέσμευσή του πως «μόλις ολοκληρωθεί αυτή η μεταβίβαση, οι εργαζόμενοι θα πάρουν στο ακέραιο ό,τι έχουμε συμφωνήσει» και κλείνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε τους πελάτες - εφοπλιστές που πίστεψαν ξανά στο Νεώριο και την αναγέννησή του.

Τέλος, ο ίδιος υπενθύμισε ότι έως τώρα, σε 10 μήνες λειτουργίας, πέρασαν 60 πλοία από το ναυπηγείο, ενώ για το 2019 ανέφερε πως στόχος είναι να έχουν επισκευαστεί συνολικά 120 πλοία.

Τον λόγο στην τελετή πήρε και ο σεβασμιότατος επίσκοπος Πέτρος Στεφάνου, εκπρόσωπος της καθολικής εκκλησίας στη Σύρο, ο οποίος τόνισε τη σημασία που έχει για το νησί η ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Νεωρίου που χαρακτήρισε «πνεύμονα για την οικονομία της Σύρου».

«Βλέποντας χαρούμενα πρόσωπα γύρω μου, πρώτα των εργαζομένων στο ναυπηγείο και των οικογενειών τους, αλλά και όσων εμπλέκονται στην επιχειρηματική δραστηριότητα του νησιού, αναλογίζομαι τις πολύ δύσκολες ημέρες, που όλοι εσείς νιώσατε με το Νεώριο κλειστό και ανενεργό» είπε.

Χαιρετισμό απηύθυνε ως βουλευτής Κυκλάδων αλλά και ως εκπρόσωπος της ΝΔ στην εκδήλωση, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. «Βεβαίως η ναυτιλία είναι κομβικό σημείο και συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Και η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη που απλώνεται από την Ελευσίνα μπορούν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο».

«Το πρόβλημα ήταν να διαπιστώσουμε τις παθογένειες και τα ελλείμματα, που ως μυλόπετρες έλιωναν κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία, η οποία προσπαθούσε να βρει δρόμο μέσα σε αυτόν τον χώρο» τόνισε ο κ. Βρούτσης.

«Η απάντηση είναι ότι οι μυλόπετρες ήταν από τη μια μεριά ο λαϊκισμός και ο κομματισμός και από την άλλη η δημαγωγία» πρόσθεσε. Ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ τόνισε ακόμη ότι θέλει να διαβεβαιώσει και τους επενδυτές και τον κ. Ξενοκώστα, αλλά και τους εργαζομένους, ότι όταν θα γίνει κυβέρνηση η ΝΔ μετά τις εθνικές εκλογές, θα είναι αρωγός στην προσπάθεια που γίνεται.

Χαιρετισμό απηύθυνε τέλος και ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄.

 

Link to comment
Share on other sites

το ονομα του πλοιου πανω στη δεξαμενη, ξυπνα ευχαριστες μνημες:)

περα απο τις φανφαρες, τους δεσποταδες και τους περιφερομενους υποψηφιους ευρωβουλευτες ειναι απολυτως θετικο που το νεωριο δειχνει να βγαινει απο το τελμα και μακαρι καποια στιγμη να δουμε να δουλευουν παλι ολες οι δεξαμενες στην ελλαδα

Link to comment
Share on other sites

απο ολες τις δηλωσεις και τις φανφαρες, στα ψιλα γραμματα αυτο που μενει ειναι οτι ακομη τα ναυπηγεια δεν εχουν μεταβιβαστει στην ΟΝΕΧ, που λειτουργει σαν διαχειριστρια, την ιδια στιγμη που δηλωνει παρουσα στις εξελιξεις σε ελευσινα και σκαραμαγκα.

Edited by proud_ionian
πιτσιορολας documento
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...