Jump to content
Shipfriends

Havkong (IMO 7415204)


Recommended Posts

Απο τις 25 απριλιου βρισκεται στη συρο για επισκευη το υγραεριοφορο (LPG) HAVKONG.

Ναυπηγηθηκε το 1978 στα ναυπηγεια thyssen στη Δυτ Γερμανια, οταν ο μικρος proud οργωνε το βορειο ατλαντικο:eek: και για 9 χρονια ανηκε στην (ενδοξη ακομη) P&O και λεγοταν Galconda. Απο το 1987 περασε σε συμπλοιοκτησια της Bergessen με αλλους νορβηγους (partrederiet Hekabe). Το operation το κανει η Bergessen και το management η V-Ships Uk ltd. Τα τελευταια χρονια το βαπορι εχει νορβηγικο νηολογιο (oslo). Συμφωνα με τους ανθρωπους του βαποριου εχει το κανονικο ενω συμφωνα με το internet, εχει τη δευτερη σημαια (Norway international ship register NIS). Kλαση DNV. Τα τελευταια 8 χρονια μεταφερει αμμωνια.

Το 1993, και ενω ηταν δεμενο στο Βraefoot Τerminal στο Forth, λογω δυσμενεστατων καιρικων συνθηκων εκοψε τους καβους και πηγε βολτα. Εκοψε τους αγωγους φορτωσης, περασε ξυστα απο ενα αλλο πλοιο που φορτωνε αιθυλαινιο;) και τελικα καταφεραν να το σταματησουν μετα απο εναμισυ μιλι και να το φουνταρουν. Αυτο ηταν το πιο δυσαρεστο συμβαν στην καριερα του, αλλα γλυτωσε μονο με μερικα τσακισμενα ρελια.

Παρα την ηλικια του οι νορβηγοι αποφασισαν να του κανουν το special και να το κρατησουν μερικα ακομη χρονια στην ενεργο υπηρεσια. Eτσι ηρθε στο Νεωρειο αφενος γιατι ηταν στη μεσογειο και αφ’εταιρου γιατι οι πλοιοκτητες και οι managers εχουν καλη συνεργασια με το ναυπηγειο. Ομοσταυλα πλοια βλεπουμε πολυ συχνα στη συρο. Ειναι βαμμενα ανοιχτο πρασινο και στα πιο πολλα το ονομα ξεκινα με το προθεμα HAV.

Χαρη σε ενα φιλο με προσβαση στους πλοιοκτητες, ειχαμε την τυχη να βρεθουμε πανω στο πλοιο:eek: . Οσοι εχετε καλη μνημη θα θυμαστε οτι ο μικρος proud εγινε shipfriend λογω ποντοπορου. Μια επισκεψη σε πλοιο της ποντοπορου χρειαζεται που και που, για να θυμομαστε τι ειναι πραγματικα πλοιο και τι σημαινει ζωη σε πλοιο.

Στο βαπορι γινοταν πραγματικος οργασμος. Η μηχανη λυμενη, τα χιτωνια εξω στο ναυπηγειο, οι βαλβιδες φορτιου εξω για συντηρηση, συνεργεια δουλευαν σε ολο το μηχανοστασιο, ενω αλλα συνεργεια αντικαθιστουσαν νομεις κατω απο τις δεξαμενες φορτιου. Στο καταστρωμα ολες οι ανθρωποθυριδες ηταν ανοιχτες, ενω τα φρενα απο τις μπομπες πλωρα και πρυμα (αγκυρες & ανεμες) ηταν στο ναυπηγειο για συντηρηση. Ιδια κατασταση και στη γεφυρα, οπου ολα ηταν λυμμενα γιατι γινοταν αντικατασταση του ενος ρανταρ. Πολυ καλη εικονα ειχαν τα υφαλα και τα decks του πλοιου, παρ’οτι εχουν περασει δυομισυ χρονια απο την προηγουμενη επισκευη. Για οσους εχουν αποριες το βαπορι ειναι computerized, δεν εχει μεινει στο 1978.

Το tour ξεκινησε απο τη δεξαμενη (βολτα αναμεσα στα βαζα) συνεχιστηκε στο μηχανοστασιο και στα decks και κατεληξε στη γεφυρα. Δε λεω καλα τα μηχανοστασια, αλλα η αισθηση της γεφυρας ειναι αλλο πραγμα σε οποιο βαπορι να εισαι.

Μην νομισετε οτι λογω νορβηγικης σημαιας εχει νορβηγους, ουτε εναν για δειγμα. Ρωσσοι και ουκρανοι ηταν το πληρωμα. Ρωσσοι της λεττονιας. Η πλακα ειναι οτι σε καποια σημεια (γεφυρα, control room του μηχανοστασιου κλπ) ειχε χειρογραφες ταμπελιτσες στο κυριλλικο αλφαβητο.

Μεχρι τις 17 του μηνα το HAVKONG θα ειναι στη δεξαμενη και το αργοτερο μεχρι τις 20 θα εχει φυγει. Απο το ποσο καλη δουλεια εγινε, θα εξαρτηθει αν θα γραψουν οι πλοιοκτητες του γι'αυτον το δεξαμενισμο οτι και για εναν προηγουμενο.

post-13-128326957808_thumb.jpg

post-13-12832695781_thumb.jpg

post-13-128326957813_thumb.jpg

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

ηρθε στο Νεωρειο αφενος γιατι ηταν στη μεσογειο και αφ₼εταιρου γιατι οι πλοιοκτητες και οι managers εχουν καλη συνεργασια με το ναυπηγειο. Ομοσταυλα πλοια βλεπουμε πολυ συχνα στη συρο. Ειναι βαμμενα ανοιχτο πρασινο και στα πιο πολλα το ονομα ξεκινα με το προθεμα HAV.

Εξαιρετικα ενδιαφεροντα ολα αυτα μικρε proud και οσοι δεν εχουμε την τυχη να μπορουμε να κανουμε μια τετοια ξεναγηση, μενουμε με τη ζηλεια-ψωρρα και τη βγαζουμε στο οφθαλμολουτρο. Για του λογου σου το αληθες, να ενα ακομα πλοιο(Havglimt) της Bergesen στο Νεωρειο περυσι το καλοκαιρι, φανταζομαι οτι καπως ετσι δειχνει και το Havkong.

post-22-128326957817_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

για την ακριβεια ειναι intermediate survey kai to Havlimt einai ena apo ta 4 αδελφια. Δικες μου πληροφοριες λενε οτι οι συνεργατες των νορβηγων ειναι οι Ουκρανοι που ελενχουν την Αμμωνια στο Yuzhny με broking office στο Miami.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...