Jump to content
Shipfriends

Ιστορία Γενικώς


Recommended Posts

  • 9 months later...

Αν δεν με απατά η μνήμη μου, ξημερώνουν 79 χρόνια από την έναρξη της Μάχης της Κρήτης, αυτού του ιδιαιτέρου κεφαλαίου στην ιστορία της χώρας μας. Για όσους θέλουν να γνωρίσουν ή να θυμηθούν, να μερικές εκπομπές από τις πολλές που υπάρχουν:

 

Αντιθέσεις στο Κρήτη TV:

 

Ιστορικοί Περίπατοι στην ΕΡΤ:

 

Και ένα πιο παλιό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ με τίτλο Χρονικό Εθνικής Αντίστασης και πολλές μαρτυρίες ανθρώπων που πήραν μέρος:

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 10 months later...

Σαν αύριο 22 Απριλίου 1941 έγινε η βύθιση του αντιτορπιλικού ΥΔΡΑ IV D97, έξω από τις Λαγούσες νήσους μετά από σφοδρή αεροπορική γερμανική προσβολή. Βυθίστηκε το απόγευμα της 22ας Απριλίου 1941 με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Θ. Πεζόπουλο. Ενώ έπλεε κοντά στην Αίγινα έγινε στόχος 35 τουλάχιστον γερμανικών αεροσκαφών. Από μια «βροχή» 60 περίπου βομβών και παρ’ όλο ότι καμία βόμβα δεν έπεσε επί του πλοίου, αλλά πέριξ αυτού, του προκάλεσαν διαρροές και τελικώς βυθίστηκε Στη διάρκεια της επιδρομής και του ναυαγίου του πλοίου σκοτώθηκε ο κυβερνήτης του αντιπλοίαρχος Θ. Πεζόπουλος, ο ύπαρχος πλωτάρχης Βλαχάβας και 2 ακόμη αξιωματικοί, 12 υπαξιωματικοί και 26 ναυτοδίοποι. Στο βίντεο θα δείτε υποβρύχια πλάνα από το βυθισμένο αντιτορπιλικό.

Φέτος το χειμώνα έγινε βαφή της Ελληνικής σημαίας στη νότια πλευρά της Λαγουσας για να τιμήσουν τα θύματα βύθισης του αντιτορπιλικού και φέτος θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση μετά από πολλά χρονιά.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Άλλη μια πολύ ωραία εκδήλωση και ιστορική έρευνα που μας προσφέρουν μέσω youtube οι Φρυκτωρίες. Σε αυτό το βίντεο βλέπουμε την παρουσίαση ενός πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου από τον ερευνητή Κώστα Κυρίμη, σχετικά με τις κρυμμένες και άγνωστες οχυρώσεις του ΠΝ στην Αττική, κατά την περίοδο που οδήγησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Λεπτομέρειες εντός:

https://www.youtube.com/watch?v=l41tuKnxESU

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Video από τις Φρυκτωρίες και πάλι, είναι μια διάλεξη στο Πολεμικό Μουσείο σχετικά με την αποδημία του ελληνικού στόλου στην Αλεξάνδρεια μετά την κατάρρευση του μετώπου την άνοιξη του 1941. Ορισμένα γεγονότα είναι γνωστά, άλλα όχι. Εκτιμητέο το γεγονός ότι δεν είναι χρωματισμένη πολιτικά σαν παρουσίαση.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
On 5/12/2014 at 9:02 PM, tianci16e said:

Μηπως γνωριζει καποιος πληροφοριες σχετικα με το SS PELLA (οτιδηποτε για το πλοιο η το πληρωμα του-καποιο ονομα ισως)που βυθισθηκε το 1964 .το Αμβουργο.Αυτο που ξερω ειναι το ονομα του καπετανιου Ματθαιος Λαμπρου απο την Χιο -οπως και το περισσοτερο πληρωμα- αλλα δυστυχως δεν βρισκεται πια στην ζωη.Οποιος θελει μπορει να εποικοινωνησει μαζι με pm αν δεν θελει να γραψει ονοματα εδω.

 

Σχεδόν 9 χρόνια μετά θα σε κουφάνω, αλλά βρήκα κάτι. Θα σου συνιστούσα να ψάξεις στα γερμανικά για υλικό.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...