Jump to content
Shipfriends

Παρκο θα φτιαξουμε, αλλα τι ειδους;


Recommended Posts

Τα ναυτιλιακά γραφεία σαλπάρουν από το λιμάνι του Πειραιά

Την δημιουργία ναυτιλιακού και εφοπλιστικού πάρκου στον Πειραιά φιλοδοξεί να φτιάξει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, σε μια έκταση 200 στρεμμάτων που εκτείνεται στις περιοχές της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη φυγή των ναυτιλιακών γραφείων από τον Πειραιά.

Η ευρύτερη περιοχή του μεγαλύτερου επινείου της χώρας πλήττεται τον τελευταίο καιρό και παράδειγμα είναι ότι ακόμα και η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση δεν θα γίνει στον ΟΛΠ, αλλά στο Εκθεσιακό Κέντρο στο Ελληνικό, επειδή διαπιστώθηκε ότι στο κτίριο που φιλοξενεί την έκθεση «Ποσειδώνια» έχει προβλήματα στατικότητας. Η πρόταση για το εφοπλιστικό πάρκο έχει τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και σύμφωνα με το σχέδιο, θα παραχωρηθεί γη σε ναυτιλιακές εταιρείες, προκειμένου να κτίσουν ιδιόκτητα γραφεία δυτικά του λιμανιού του Πειραιά και μερικά μέτρα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, δεδομένου ότι μέσα στα δύο προσεχή χρόνια θα εγκατασταθεί στην Ακτή Βασιλειάδη, σε παλαιό κτίριο του ΟΛΠ, που σήμερα ανακαινίζεται πλήρως.

Η μετεξέλιξη του Πειραιά σε ναυτιλιακό κέντρο είναι παλαιό όραμα, αλλά σήμερα η όποια προσπάθεια για την γιγάντωσή του, προσκρούει στο γεγονός ότι από τις 836 ελληνικών συμφερόντων εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα, οι 350 έχουν αποχωρήσει από τον Πειραιά και τα γραφεία σήμερα είναι διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία της χώρας. Το ποσοστό των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα ποντοπόρα πλοία και δεν έχουν γραφεία στον Πειραιά προσεγγίζουν το 50%. Επίσης υπάρχουν περίπου 60 εταιρείες στο Λονδίνο και περίπου άλλες 20 στη Νέα Υόρκη. Με άλλα λόγια μπορούμε να πούμε ότι το οι μισές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αποχωρήσει από τον Πειραιά και έχουν εγκατασταθεί, συνήθως, σε ιδιόκτητα γραφεία στην παραλιακή λεωφόρο (Δέλτα Φαλήρου, Βούλα, Καβούρι, Γλυφάδα) ή στα βόρεια προάστια (στον άξονα της Κηφισίας).

Το πάρκο

Η πρόταση για το εφοπλιστικό πάρκο είναι μια επικαιροποιημένη διατύπωση της μελέτης του γραφείου Α. Ρογκάν και Συνεργάτες, αλλά και άλλων γραφείων.

Προβλέπεται δηλαδή η ενοποίηση και η αξιοποίηση των χώρων που εκτείνονται απο το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, τη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι. Η τεράστια αυτή γεωγραφική έκταση περιλαμβάνει τους χερσαίους χώρους του λιμένος Πειραιά, οι χώροι που σήμερα χρησιμοποιούνται από την ΕΥΔΑΠ, το εργοστάσιο των Λιπασμάτων που ανήκει στην Πρότυπο Κτηματική, θυγατρική εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας, οι εγκαστάσεις πετρελαιοειδών της MOBIL, εργοστάσιο τσιμέντων της ΑΓΕT, καθώς και οι εγκατάστασεις της British Petroleum (BP). Ως φορέας εκμετάλλευσης του τεράστιου χώρου, που καλύπτει γεωγραφικά τρεις δήμους, προτείνεται μια μικτή εταιρεία στην οποία θα συμμετέχουν ο ΟΛΠ, η ΑΓΕΤ, η Εθνική Τράπεζα, η Mobil, η ΒΡ, καθώς επίσης και οι δήμοι Κερατσινίου, Δραπετσώνας και ίσως και του Πειραιά. Η υπό διαμόρφωση πρόταση περιλαμβάνει την παραχώρηση στρεμμάτων σε ναυτιλιακές εταιρείες που θα δεσμεύονται να κτίσουν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα ιδιόκτητα γραφεία τους και να τα λειτουργούν ως κεντρικά.

Η μετεγκατάσταση των ναυτιλιακών

Είναι γεγονός ότι η μετεγκατάσταση των ναυτιλιακών γραφείων από τον Πειραιά, αποδομεί τον οικονομικό ιστό του, ενώ από το γεγονός ότι δεν ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού ποντοπόρου πλοίου, οι εταιρείες χάνουν για κάθε πλοίο 550.000 δολάρια το χρόνο!

Τα δύο στοιχεία αυτά έχουν αποκαλύψει παλαιότερα, τόσο ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Νίκος Ευθυμίου, όσο και ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γεώργιος Γράτσος και όπως έχουν υπογραμμίσει «και τα δύο συμβαίνουν επειδή καθυστερούν να ληφθούν μέτρα μετεξέλιξης του Πειραιά σε διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου και από την απροθυμία να ενισχυθεί η ελληνική σημαία»...

πηγη: Το κερδος

Link to comment
Share on other sites

Αυτη η ιστορια για τη δημιουργια "διεθνους ναυτιλιακου κεντρου" και ****ρια μαντολες ειναι ενα τεραστιο ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ και ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ που προκειται να υλοποιηθει το μηνα που δεν εχει Σαββατο. Βρισκεται μαλιστα εκει ψηλα, στο πανθεον των ψευτικων υποσχεσεων των Ελληνων πολιτικων μαζι με εννοιες μυθικες οπως το Μητροπολιτικο Παρκο, η Πιστα F1, οι Χωροι Πρασινου και Αναψυχης, οι Μαρινες και τοσα αλλα ωραια προτζεκτ που ειτε δε θα γινουν ποτε, ειτε θα γινουν περιπου 150 χρονια μετα την αρχικη εμπνευση τους, με τους τοτε αυτοχθονες ιθαγενεις να πανηγυριζουν που τους πηρε μολις 150 χρονια να φτιαξουν κατι.

Σε ενα εργο που συμφωνα με το αρθρο εμπλεκονται 3 διαφορετικοι Δημοι και τοσες ιδιωτικες εταιρειες, υπαρχει ποτε περιπτωση να βγει ακρη? Πλακα κανουμε τωρα? Απλα αυτη η ιστορια ξαναβγαινει στην επιφανεια γιατι πλησιαζουν δημοτικες εκλογες και οι υπαρχοντες δημαρχοι χρηζουν προβολης και ενισχυσης.

Απο κει και περα ειναι λογικο να φευγουν οι εταιρειες απο τον Πειραια. Απο τη στιγμη που οι επικοινωνιες εχουν προοδευσει τοσο, απο τη στιγμη που το αεροδρομιο εχει φυγει εκτος πολης, απο τη στιγμη που τα πλοια των εταιρειων σπανιοτατα πιανουν Πειραια, και απο τη στιγμη που και οι εφοπλιστες αλλα και τα περισσοτερα στελεχη δε μενουν Πειραια, δεν ειναι λογικο να φευγουν οι εταιρειες? Η μηπως οι οποιασδηποτε φυσης εταιρειες δεν προτιμουν τα προαστεια, τοσο για λογους φθηνοτερης στεγης αλλα και λιγοτερης κινησης? Δηλαδη αμα φτιαχτει μια εκταση με κτηρια θα επιστρεψουν οι εταιρειες στον Πειραια ενω αλλα προβληματα οπως οι συγκοινωνιες και το κυκλοφοριακο θα γινονται ολο και χειροτερα?

Λυπαμαι, αλλα μαλλον το αρθρο απευθυνεται σε αναγνωστες με πνευματικο επιπεδο σαν την καρδια ενος μαρουλιου...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Αληθεια τι εγινε με την αναπτυξη παραλιακης περιοχης δραπετσωνας κερατσινιου??

υπαρχουν νεοτερα η μονο μακετες και περιτα λογια?? 8α δοθμε τιποτα καλο?

ξερει κανεις κατι για καμια προοδο της περιοχης??

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...