Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

EΔΩ KAI MEPEΣ AKOYΓETAI ΓIA ENA ΠΛOIO ΣEIΣMIKΩN EPEYNΩN ΠOY EINAI ΣTHN NOPBHΓIA KAI ΘA ΓINEI ΔΩPEA ΣTO ΠN(ΣAΣ TO METAΦEPΩ ME KAΘE EΠIΦYΛAΞH)ΠANTΩΣ AΠO OTI ΛENE ΘA ΠAEI ΣYNEPΓEIO AΠO EΔΩ ΓIA MHXANOΛOΓIKEΣ EPΓAΣIEΣ KAI META ΘA EPΘEI ΣTHN EΛΛAΔA 

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

Αυτό δεν το ξέρω ποιανού δωρεά είναι,αλλά άκουσα ότι θα πάει συνεργείο από εδώ για κανένα μήνα να κάνουν επισκευή στις μηχανές,λένε ότι ίσως είναι παροπλισμένο,αλλά δεν ξέρω τι από όλα είναι αλήθεια και τι φημες

Edited by polmyt
quote
Link to comment
Share on other sites

Το ότι το ΠΝ τα'χει λυμένα όλα του τα θέματα, και αυτό που του λείπει είναι ένα πλοίο σεισμικών ερευνών, πραγματικά με ξεπερνάει... 

Link to comment
Share on other sites

Μερικές παρατηρήσεις.

Το συγκεκριμένο πλοίο είναι 100 μέτρα και έχει deadweight κοντά 5500 τ,είναι μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα του Τουρκικού Ναυτικού(Barbaros Oruc Reis)

Βλέπω επίσης πως έχει ράμπα στη πρύμνη κάτι που με κάνει  να σκεφτώ πως ίσως το προορίζουν για σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων.Δεδομένου πως οι πεζοναύτες θα αποκτήσουν άρματα αμφίβιων επιχειρήσεων και τα 5 υπάρχοντα τύπου Jason δε μπορούν να τα υποστηρίξουν,αυτό το ενδεχόμενο δε θα το απέκλεια καθόλου.

Υπάρχει ελικοδρόμιο στη πλώρη που σίγουρα θα χρειαστεί για τις ανάγκες του ΠΝ

Όποια και αν είναι η χρήση του καλοδεχούμενη η δωρεά και σίγουρα θα είναι μια αξιόλογη μονάδα.

Link to comment
Share on other sites

H ύπαρξη της ράμπας στην πρύμη δεν σημαίνει  ότι μπορεί να δεχτεί τα AAV7 -Α1 κ δεν γνωρίζουμε αν θα μπορούσε να διασκευαστεί ο χώρος γιά τον σκοπο αυτό με τον ανάλογο καταπέλτη Κακά τα ψέματα αυτά τα οχήματα θέλουν σκάφος τύπου LPD ή LSD  Στα Α/Γ τύπου ΙΑΣΩΝ ο πλωριός καταπέλτης δέχεται (έχουν γίνει δοκιμές) αλλά ο πρυμνιός όχι Πάντως δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση.
Με την ευκαιρία,προσωπικά βλέπω με σκεπτικισμό τις δωρεές του κ Λασκαρίδη Ρωτάει γιά τις ανάγκες του ΠΝ;; Μήπως τα χρήματα να πήγαιναν καλύτερα σε πραγματικά πολεμικά πλοία;; Το ΠΝ τείνει να μεταβληθεί σε συλλέκτη supply/anchor handling, ok πολυεργαλεία είναι αλλά υπάρχουν κ όρια Πολύ φοβάμαι ότι σιγά σιγά μπορεί να γίνουν προέκταση του ντόκου,καλή μετάθεση γιά τα βύσματα Δεν υπάρχει Follow on support αφού δεν ανήκουν στην εφοδιαστική αλυσίδα ναυτικού σύμμαχης χώρας ή έστω κάποιου κατασκευαστή κ γιά οποιαδήοτε έλλειψη πρέπει να γίνεται διεθνής διαγωνισμός,ξέρετε πως λειτουργεί το δημόσιο το οποίο δεν έχει την ευελιξία του ιδιώτη.

Edited by proud_ionian
quote
Link to comment
Share on other sites

Αυτό ακριβώς..η ράμπα στην πρύμνη του Viking Vision δεν σημαίνει πως θα χρησιμοποιείται από τα AAV7 που θα μας έρθουν από Αμέρικα. Για να ανέβει ένα αμφίβιο μέσο από την θάλασσα σε ένα πλοίο χρειάζεται βυθιζόμενη πλατφόρμα συγκεκριμένης κλίσης και αντοχής. Εξού και στα Α/Γ Ιάσων μόνο η μια ράμπα μπορεί να δεχτεί τέτοια, και η άλλη από ανάγκη και μόνο. Αν το ΠΝ θέλει να αποκτήσει δυνατότητες αμφίβων επιχειρήσεων με μηδέν κόστος, καλά θα κάνει να ζητήσει κάνα Whidbay Island από το USN, τώρα που τα αποσύρει με την σέσουλα. Και αφου ο κ. Λασκαρίδης θέλει να προσφέρει στην πατρίδα και στο ΠΝ, καλά θα κάνουν να κάτσουν να συζητήσουν μαζί του, να του πουν τις ανάγκες που υπάρχουν με το κόστος της καθεμίας, και να επιλέξει μετά εκείνος ότι θέλει. π.χ. πρόχειρα-πρόχειρα που μου'ρχεται στο μυαλό, με τα ίδια λεφτά που έχει ξοδέψει ο άνθρωπος θα μπορούσε να μπει μπροστά και να αναπτυχθεί κάνα ECM ή κάνα IRST για τις καινούργιες μας φρεγάτες κλάσης Κίμων που είναι απείρως σημαντικότερη προσθήκη από μερικά εμπορικώς τροποποιούμενα πλοία. 

Edited by Strofalos
Link to comment
Share on other sites

Σχετικα αναλυτικο αρθρο για τις δωρεες του κ. Λασκαριδη καθως και επιβεβαιωση για αυτη που συζηταμε εδω...

https://www.navalnews.com/naval-news/2023/05/new-multi-purpose-ship-donated-to-the-hellenic-navy/

Παντως δεν φαινεται προθεση για ενεργοποιηση ως ερευνητικο...

 

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τους φίλους  ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΏΤΗΣ και Strofalos και πέρα από αυτά που είπαν εγώ θα συμπληρώσω και ένα άλλο θέμα που έχουν αυτά τα πλοία, μπορεί το ΠΝ αυτή την στιγμή να τα χρησιμοποιεί ως " πολυεργαλεια" αλλά σε μια περίοδο κρίσης αυτά τα πλοία δεν έχουν κανένα μέσο αυτοπροστασίας,που σημαίνει ότι είναι ευάλωτα από κάθε είδους επίθεση με ότι έχει να κάνει αυτό και για τα πληρώματα τούς

Link to comment
Share on other sites

Μα δεν πρόκειται να πάνε πουθενά μόνα τους και χωρίς κάλυψη από άλλο πλοίο. Φρεγάτες, ΤΠΚ και Υποβρύχια κάνουν και αυτή την δουλειά!

Link to comment
Share on other sites

Βγήκε και η επίσημη ανακοίνωση του ιδρύματος Λασκαριδη για το πλοίο και σας την παραθέτω:  

Νέα δωρεά μεγάλου πολεμικού πλοίου στο Πολεμικό Ναυτικό από τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη

Μετά από τα πλοία «ΚΥΚΝΟΣ», «ΑΤΛΑΣ», «ΗΡΑΚΛΗΣ» και «ΑΙΑΣ», πρόκειται για τη δωρεά του πέμπτου και μεγαλύτερου πλοίου προς το Πολεμικό Ναυτικό με το όνομα «ΠΕΡΣΕΑΣ», μήκους 105 μέτρων, το οποίο διαθέτει ενσωματωμένες πλήθος σημαντικών τεχνολογικών καινοτομιών που θα υποστηρίξουν τις επιχειρησιακές ικανότητες του Στόλου μας σε μεγάλο βαθμό.

Το πλοίο δέχθηκε ριζική ανακατασκευή το 2007, με κόστος 50 εκατομμύρια USD. Διαθέτει υβριδική προωστήρια εγκατάσταση, ηλεκτροπρόωση με ελάχιστη ακουστική υπογραφή που του επιτρέπει να πλέει δίχως να γίνεται αντιληπτό, υπερπλεονάζουσα  ηλεκτρική ισχύ 11MW (ικανή να τροφοδοτήσει ένα μεσαίου μεγέθους νησί), μέγιστη ταχύτητα 17 κόμβων, δυνατότητα μεταφοράς και παράδοσης εν πλω καυσίμου F-76 περίπου 3.000 κυβ. μέτρων, ελικοδρόμιο στο οποίο μπορούν να προσνηωθούν όλα τα ελικόπτερα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και διαθέτει επιπλέον πλήρη εξοπλισμό για σεισμικές και γεωφυσικές ερευνητικές αποστολές.

Διαθέτει επίσης δύο πολύ μεγάλα καλυμμένα καταστρώματα και κεκλιμένη πρύμνη από την οποία μπορούν να καθαιρεθούν και να ανελκυστούν ταχέα σκάφη, καθώς και τρεις πολύ ισχυρούς γερανούς ικανότητας 10 τόνων σε έκταμα 10 μέτρων.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το πλοίο σε μια σειρά σημαντικών πολεμικών και ειρηνικών αποστολών.

Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει μεγάλο αριθμό στρατιωτικού προσωπικού και βαρέoς εξοπλισμού στα προστατευμένα και καλυμμένα καταστρώματά του, ο δε εξοπλισμός μπορεί να καθαιρεθεί και να ανακτηθεί σε ελάχιστο χρόνο.

Εν καιρώ ειρήνης το πλοίο με τις πολύ μεγάλες ενδιαιτήσεις του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλοίο νοσοκομείου, πλοίο παροχής εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας στα νησιά μας και για τα μεγάλα ετήσια εκπαιδευτικά ταξίδια των μαθητών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Το πλοίο βρίσκεται στην Νορβηγία και θα καταπλεύσει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας για να τεθεί άμεσα σε διαδικασία παράδοσης στο Πολεμικό Ναυτικό και ένταξής του στον Στόλο.

Η οικογένεια Λασκαρίδη είναι ευγνώμων για τη δυνατότητα που της έδωσε το Πολεμικό μας Ναυτικό να προσφέρει τον «ΠΕΡΣΕΑ» σε μια ακόμα προσπάθεια αναβάθμισης του αξιόμαχου του Στόλου μας.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Γύρισε από Νορβηγία το συνεργείο και σε λίγο καιρό το πλοίο αναμένεται να ξεκινήσει για Ελλάδα αφού τακτοποιηθούν ακόμη κάποιες μικρές εκκρεμότητες 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλές θάλασσες στα πληρώματά του.
Ακόμα μια φορά μπράβο στους Λασκαρίδηδες.
Τα Whidbey Island που αναφέρθηκαν είναι 40 ετών, 186 μέτρα μήκος (αποτελούν δηλαδή ένα τεράστιο στόχο) και θέλουν και 400 άτομα πλήρωμα. Που θα τους βρει το ΠΝ?
Και στρατηγικά βλέποντάς το είναι καλύτερο να έχουν έναν αριθμό μικράν πλοίων που μπορούν να σου κάνουν διάφορες δουλείες παρά ένα τεράστιο σχεδιασμένο για ωκεάνιες επιχειρήσεις. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Εξετάζεται, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Σάββα Βλάσση, η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί το Περσέας για τις ειδικές δυνάμεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα γίνει αποβατικό τύπου San Giusto αλλά λογικά με την βοήθεια γερανού να τις φορτώνει .

 

Link to comment
Share on other sites

Κάτι τέτοιο είχε ακουστεί πριν από καιρό Ποιές να φορτώνει,τπτ φουσκωτά από την ράμπα στην πρύμη,έχει κ κατάστρωμα ελικοπτέρου
Αλλά με πορδές δεν βάφονται αυγά!

'Αλλο ένα LPD γιατί αυτό εννοείς κ άλλο αυτό καραβάκι εμπορικών προδιαγραφών μάλιστα...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...