Jump to content
Shipfriends

Τα ταχύπλοα Σκάφη και οι κώδικες που τα διέπουν.


Recommended Posts

Μιας και στο topic του Blue Star Myconos αναφερθήκαμε για το πως ένα πλοίο χαρακτηρίζεται ταχύπλοο ας ανοίξουμε ένα ξεχωριστό θέμα. 
 

Ταχύπλοο σκάφος χαρακτηρίζεται ένα πλοιο το οποίο κατα την κατασκευή του τηρήθηκαν οι προδιαγραφές του Κώδικα ταχυπλοων σκαφων και πιστοποιήθηκε βάση αυτού . Ο κώδικας ταχυπλοων ειναι κατι σαν την Solas για τα συμβατικά και υπάρχουν δυο κώδικες ταχυπλοων σκαφων .

ο Highspeed Code του 1994 σύμφωνα με τον οποίο ειναι κατασκευασμένα και πιστοποιημένα η συντριπτική πλειοψηφία των ταχυπλοων στην Ελλάδα .   https://www.ynanp.gr/media/documents/document_IhkJxh9.pdf
 

ο Highspeed Code του 2000 σύμφωνα με τον οποίο ειναι κατασκευασμένα και πιστοποιημένα τα νεότερα ταχύπλοα που έχουμε στην Ελλάδα ήτοι το Santorini Palace , τα Aero και εσχάτως το Golden Prince.   https://www.ynanp.gr/media/documents/document_Cuo7zjl.pdf
 

Κάποια ταχύπλοα σκάφη κυρίως τα παλαιότερα που κατασκευάστηκαν και πιστοποιήθηκαν πριν τον κώδικα του 1994 , συμμορφώνονται με τον κώδικα δυναμικως υποστηριζόμενων σκαφων (DSC). Σκαφη που ήταν συμμορφωμένα με τον εν λόγω κώδικα ήταν τα ιπτάμενα δελφίνια , ομως δεν γνωρίζω αν στην πορεία συμμορφώθηκαν με τον κώδικα του 1994 η παραμένουν σε αυτον. 
 

 

https://www.elinyae.gr/ethniki-nomothesia/pd-7971981-fek-209a-1081981

Edited by proud_ionian
tag
Link to comment
Share on other sites

Όχι αυτά τα πλοία χτίστηκαν με τις προδιαγραφές και τα πρότυπα ασφαλείας της Solas και λοιπών ευρωπαϊκών κανονισμών , οπότε δεν μπορούν να θεωρηθούν ταχύπλοα σκάφη ακόμη κι αν αναπτύσσουν 30 κόμβους ταχύτητα .  Δεν έχουν επαφή με κάποιο κώδικα απο τους προαναφερόμενους . 

Link to comment
Share on other sites

  • proud_ionian changed the title to Τα ταχύπλοα Σκάφη και οι κώδικες που τα διέπουν.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...