Jump to content
Shipfriends

Οι συνέπειες του σεισμού σε Τουρκία και Συρία - Ο ρόλος της ναυτιλίας


Aqua_blue

Recommended Posts

Στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ,έγινε αναφορά περί Ελληνικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας μέσω της παραχώρησης κρουζιεριόπλοιων ως πλωτά ξενοδοχεία μέχρι αρχές Μάρτη ,αν έχουν βάση οι πληροφορίες τότε να πιθανολογούμε για κάποια εκ του κ.Ηλιοπουλου ;

Link to comment
Share on other sites

Ποιός να πρωτοχωρέσει εκεί μέσα..?..μιλάμε για χιλιάδες (αν όχι εκατομμύρια) άστεγους..! Αλλά από τις σκηνές, χίλιες φορές τα καράβια! Ακόμα και τα ΕΓ/ΟΓ (πχ Μπένυ, Ολυμπους, κτλ) που δεν έχουν ρόλο και ξαραχνιάζουν στους ντοκους, μπορούν να προσφέρουν. 

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να πάει Τουρκία και το Mykonos Magic, ως πλωτό ξενοδοχείο για τους σεισμόπληκτους όπως έκανε με τους Ουκρανούς πέρυσι.

Edited by proud_ionian
μεταφορα
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Strofalos said:

Ακόμα και τα ΕΓ/ΟΓ (πχ Μπένυ, Ολυμπους, κτλ) που δεν έχουν ρόλο και ξαραχνιάζουν στους ντοκους, μπορούν να προσφέρουν. 

Και το Σμύρνα που είναι δεμένο χωρίς κανένα ρόλο μπορεί να προσφέρει.

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω το παρακατω δινει μια καλυτερη εικονα

"https://www.aa.com.tr/en/turkiye/turkish-karadeniz-holding-to-send-2-lifeships-to-provide-shelter-in-quake-hit-hatay/2815527"

Το Suhaila Sultan ειναι ενα κλασσικο accomodation barge (εχει και εικονα). 1,500 ατομα

 πρωην Stena περιπου 700 κλινες και "open accommodation space for 1,000 people"

 

Link to comment
Share on other sites

 

The lifeships can be deployed for up to 20 days and do not require additional infrastructure investment.

 

τι εννοούν άραγε με αυτό; Δε φαντάζομαι ότι θα πάνε στην περιοχή για 20 μέρες ούτε πως σε 20 μέρες θα έχει ληθεί το πρόβλημα. 

Link to comment
Share on other sites

Αυτα του ειδους τα πλοια συνηθως χρησιμοποιουνται ως πλωτα "ξενοδοχεια" σε εργοταξια σε απομακρυσμενες περιοχες. Πχ. στη μεση του πελαγους οπου η πλησιεστερη πολη ή λιμανι μπορει να ειναι αρκετα μερες μακρυα. Αρα αναφερει στα χαρακτηριστικα οτι εχει δυνατοτητα (πχ αποθηκες, δεξαμενες πετρελαιου κλπ) που θα αρκουσαν για 20μερες χωρις καποια επαφη με support vessel.

Link to comment
Share on other sites

Γιατι σώνει και ντε τις δαπάνες των πλωτών ξενοδοχείων για τους άστεγους πλέον σεισμοπαθείς να τα πληρώσει η Ε.Ε. δηλαδή ΚΑΙ εμείς στερώντας αυτα τα κονδύλια από άλλες δράσεις της, δηλαδή και δικές μας?
Ας τα πληρώσει η Τουρκική κυβέρνηση που εν πολλοίς είναι υπεύθυνη για αυτή τη καταστροφή.
Δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς και χρηματοδότηση της επεκτατικής της εξωτερικής πολιτικής εις βάρος των Ελληνικών συμφερόντων έχουν για να ξοδεύουν σε Μέση Ανατολή, Λιβύη και Βαλκάνια.
Επίσης έχουν δις για να κατασκευάζουν πυρηνικά εργοστάσια, Ρωσικής σχεδίασης σε σεισμογενείς περιοχές. 
Ας αναθεωρήσουν λοιπόν τις προτεραιότητες τους και ας ξοδέψουν χρήμα για τον σεισμόπληκτο λαό τους.

Link to comment
Share on other sites

Η σωστή προσέγγιση είναι αυτή..να τους πει η ΕΕ πως εγώ θα σε βοηθήσω αλλά κι εσύ αναπροσάρμωσε τον προϋπολογισμό σου και για τα επόμενα "Χ" χρόνια οι στρατιωτικές σου δαπάνες θα είναι μηδέν "0" Τουρκικές λίρες. Βάζε ότι χρήματα έχεις, για να βοηθήσεις τον λαό σου και τα υπόλοιπα σου τα συμπληρώνω εγώ.

Αλλά φευ... 

Link to comment
Share on other sites

Ευτυχώς η Ε.Ε. και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης δε λειτουργούν με βάση τις φαντασιώσεις ορισμένων. Τα χρήματα αυτά δίνονται ακριβώς για τη στήριξη των πληγέντων (το λέει και η λέξη άλλωστε) και όχι για παρέμβαση στην αμυντική πολιτική ανεξάρτητων χωρών. Άσχετα με το ποιος είναι ο Ερντογάν και την πολιτική του απέναντι στην Ελλάδα το να απαιτούμε (ποιοι άραγε; ) να έχουμε λόγο στον προϋπολογισμό και στην άμυνα μιας τρίτης χώρας είναι τουλάχιστον αστείο.

Δηλαδή αν κάτι αντίστοιχο συνέβαινε στην Ελλάδα και κάποια άλλη χώρα ζητούσε να έχει λόγο στις αμυντικές δαπάνες της χώρας επειδή συμμετέχει μέσω κάποιου οργανισμού στο πακέτο βοήθειας θα το θεωρούσαμε αυτό "σωστή προσέγγιση" ;  

Ή μήπως έπρεπε και μετά το σεισμό στην Αϊτή να απαιτήσει η Σουηδία (αφού είναι μέλος της Ε.Ε.), ή ο κυβερνήτης του Βερμόντ (αφού είναι πολιτεία των ΗΠΑ), ή η Μπουργκίνα Φάσο (ως μέλος του ΔΝΤ) και όποιος άλλος παρείχε κονδύλια για την στήριξη και την ανοικοδόμηση της χώρας να αλλάξει την αμυντική τους πολιτική; Ευτυχώς όμως όλα αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός. Το θλιβερό όμως είναι ότι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το δράμα και τον πόνο των χιλιάδων νεκρών και των εκατοντάδων χιλιάδων αστέγων.

Αλλά όπου φτωχός και η μοίρα του

Edited by Ssiap21
Link to comment
Share on other sites

Δωρεά αλληλεγγύης €1 εκατ. από τον Μάριο Ηλιόπουλο και την Seajets στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας

Quote

Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πραγματοποίησε στις 15 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα ο Μάριος Ηλιόπουλος για να εκφράσει την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη στη γειτονική χώρα και να ανακοινώσει τη δωρεά αλληλεγγύης 1 εκατομμυρίου ευρώ για την στήριξη των πληγέντων από τους σεισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό είχε επίσης συνάντηση με τον πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ και ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων ανέφερε: «Σας ευχαριστούμε πολύ για την ιδιαίτερα συγκινητική και με νόημα κίνησή σας, την οποία εκτιμούμε ιδιαίτερα. Η δωρεά αυτή συμβολίζει την αλληλεγγύη, το σεβασμό, την αγάπη και τον ανθρωπισμό που είναι σημαντικό να έχει η Τουρκία και η Ελλάδα μεταξύ τους. Αυτή η κίνηση είναι πολύ σημαντική και εποικοδομητική για τις δυο χώρες». Καταλήγοντας ο κ. Τσαβούσογλου ευχαρίστησε και πάλι τον κ. Ηλιόπουλο και την Seajets.

Ο Μάριος Ηλιόπουλος δήλωσε: «Στην αρχαιότητα όταν η Ελλάδα έκλαιγε, η Ρώμη δεν χαιρόταν. Σήμερα που η Τουρκία κλαίει, η Ελλάδα δεν μπορεί να χαίρεται. Δεκάδες χιλιάδες συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Καχραμανμαράς και το Γκαζιαντέπ και πολλοί περισσότεροι σήμερα υποφέρουν από αυτή την καταστροφή. Αλληλεγγύη, Αγάπη, Σεβασμός και Ανθρωπιά. Προσφέρουμε 1 εκατομμύριο ευρώ για την στήριξη των άστεγων οικογενειών. Η Ελλάδα και η Τουρκία σε ειρηνικά και φιλικά πλαίσια μπορούν να είναι η δύναμη της Ανατολικής Μεσογείου με προσόντα την Πολυμηχανία, τη Διπλωματία και τις Γεωγραφικές θέσεις των δύο Χωρών. Στις φυσικές καταστροφές όλοι πρέπει να δίνουμε το παρόν, με Αλληλεγγύη, γιατί το Σύμπαν παρακολουθεί τα πάντα και αποφασίζει. Επιθυμούμε και ονειρευόμαστε μια φιλική και προσοδοφόρα σχέση για τον Ελληνικό και τον Τουρκικό λαό, αφού ναι μεν έχουμε στο παρελθόν πολλά να μας χωρίζουν αλλά στο παρόν πολλά να μας ενώνουν, για ένα μέλλον εποικοδομητικό και για τους δύο λαούς. Εγώ, η οικογένειά μου και η Seajets βάλαμε τον πρώτο θεμέλιο λίθο προς αυτή την κατεύθυνση».

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε: «Εμπνευσμένος από την ημέρα της αγάπης και την τεράστια αγάπη μας, εμένα και του Πατέρα μου για το Αιγαίο, θα προχωρήσουμε στη δωρεά ενός σημαντικού ποσού στα νησιά που εξυπηρετεί η Seajets για τη Θωράκιση της Υγείας και τη βελτίωση και ανάπτυξη της Παιδείας!». Σχετικές πληροφορίες για το θέμα αυτό θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη τύπου, που θα δοθεί στις 23 Φεβρουαρίου 2023.

 

Link to comment
Share on other sites

Καθόλου φαντασίωση δεν είναι φίλε μου.., είσαι κράτος και είσαι υπευθυνο για τους πολίτες σου. Γίνεται μια καταστροφή (σεισμός, πλυμμήρα, πυρκαγιά, κτλ) και αναλαμβάνεις την αποκατάσταση των ζημιών της χώρας σου. Δεν σε φτάνουν τα λεφτά? Αναπροσαρμόζεις τον προϋπολογισμό σου και ανακατευθύνεις κονδύλια από αλλού (π.χ. δημόσιες επενδύσεις). Πάλι δεν σε φτάνουν? Ξανακάνεις το ίδιο. Μοιραία κάποια στιγμή πιάνεις και την άμυνά σου. Εφόσον είσαι στο ΝΑΤΟ, κίνδυνος για την εδαφική σου ακεραιότητα δεν υπάρχει βάση του άρθρου 5. Άρα τα ακουμπάς αυτά τα κονδύλια. Πάλι δεν σε φτάνουν τα λεφτά? Ζητάς από εξωγενείς παράγοντες (πχ από τις αγορές, από το ΔΝΤ, από διάφορες οργανώσεις -ΕΕ-, κτλ) Όταν σου δώσουν αυτοί λεφτά, δε σου τα δίνουν να τα κάνεις ότι θέλεις αλλά με ορισμένα κριτήρια και για ορισμένες ανάγκες. Αν όμως προσπεράσεις όλα τα προηγούμενα βήματα και πας κατευθείαν στην έξωθεν βοήθεια τότε κάποιος πρέπει να σου πει πως πρέπει να κάνεις και τις προηγούμενες ενέργειες. Αν είσαι όμως ο Ερντογάν τότε το πιο πιθανό, να ζητήσεις να πάρεις τα λεφτά χωρίς να έχεις βρει δικά σου από την οικονομία σου, και να συνεχίσεις τον δρόμο που έχεις χαράξει. Αυτό δεν είναι σωστό και αυτό εννοώ παραπάνω πως είναι ευκαιρία να τον φέρουν σε ένα λογικό μονοπάτι όπως όλες οι χώρες του δυτικού κόσμου και να επωφεληθούμε με μερικά χρόνια ηρεμίας. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...