Jump to content
Shipfriends

Προσάραξη του Νήσος Κάλυμνος δυτικά της Τελένδου || 28.11.2022


Recommended Posts

Η ανακοίνωση του ΥΕΝ για την πρόσκρουση, εισροή υδάτων στο ΕΓ-ΟΓ Νήσος Κάλυμνος στην Κάλυμνο

Ενημερώθηκε βραδινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Καλύμνου, από μέλος πληρώματος του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «Ν. ΚΑΛΥΜΝΟΣ» Ν. ΚΑΛ. 02, για πρόσκρουση σε βραχώδη περιοχή στη θαλάσσια περιοχή δυτικά ν. Τελένδου.

Το πλοίο εκτελούσε εγκεκριμένο δρομολόγιο από τον λιμένα ν. Λέρου στον λιμένα ν. Καλύμνου με 31 επιβάτες, 18 άτομα πλήρωμα και 04 φορτηγά οχήματα, ενώ σε νεότερη επικοινωνία με τον πλοίαρχο του εν λόγω πλοίου ενημερώθηκε η οικεία Λιμενική Αρχή για ελεγχόμενη εισροή υδάτων καθώς και ότι το πλοίο συνέχιζε αυτοδύναμα τον πλου για τον λιμένα ν. Καλύμνου.

Άμεσα στην περιοχή έσπευσαν δυο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δυο (02) ρυμουλκά καθώς και τρία (03) Ε/Γ-Τ/Ρ πλοία προκειμένου να συνδράμουν εφόσον απαιτηθεί, ενώ το εν λόγω πλοίο κατέπλευσε με ασφάλεια στον λιμένα ν. Καλύμνου αποβιβάζοντας τους επιβάτες. Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός.

Εν συνεχεία, ποντίστηκε πλωτό φράγμα περιμετρικά του «Ν. ΚΑΛΥΜΝΟΣ» και καταδύθηκε ιδιώτης δύτης, όπου διαπίστωσε την ύπαρξη δυο (02) ρηγμάτων στην αριστερή πλευρά του πλοίου, τη θραύση πηδαλίου και τη στρέβλωση της προπέλας καθώς και του άξονα της αριστερής κύριας μηχανής, ενώ μέλη ΤΚΕΠ της οικείας Λιμενικής Αρχής διαπίστωσαν την κατάκλυση με θαλασσινό νερό σε χώρους του πλοίου.

Προανάκριση διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Καλύμνου, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι εάν χωράει στο μήκος σε ένα λιμάνι της γραμμής (νομίζω στο Αγαοθονησι), που υπάρχει περιορισμός στο μήκος του πλοίου. Και στο βύθισμα υπάρχει περιορισμός στους Αρκιους, αλλά πρέπει να το παίρνει το Σαονησος.

Τα δελτίο τύπου της ΑΝΕΚ που μιλάει ότι το πλοίο θα έρθει στο Πειραιά για δεξαμενισμό και επιδιόρθωση των ζημιών του πλοίου.

Polish_20221129_113108866-721x1024.jpg

Βίντεο μετά τη χθεσινή του άφιξη στη Κάλυμνο

 

Link to comment
Share on other sites

Καλα επιλογες για το μελλον υπαρχουν,ολο και καποιο θα βρεθει

Ας μην προδικαζουμε ομως τι θα γινει ,γιατι βλεπω οτι στα λογια τουλαχιστον υπαρχει διαθεση να το φτιαξουν το βαπορακι

Link to comment
Share on other sites

Να σημειώσουμε πως το βαποράκι φαίνεται πως δεν πήρε κλίση όπως φαίνεται και στο βίντεο.Και παρά τη πρόσκρουση αποβίβασε όλους τους επιβάτες με ασφάλεια χωρίς να ανοίξει μύτη.Το συμβάν σίγουρα είναι σοβαρό και θα μπορούσαν να συμβούν τα χειρότερα,όμως η αξιοπλοία του Κάλυμνος που προφανώς λειτούργησαν τα στεγανά ή τα διπύθμενα του και οι σωστές κινήσεις του πληρώματος πρέπει να τονιστούν.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμαρχο Λειψών κ. Φώτη Μάγγο στο Facebook

Quote

Μετά από επικοινωνία με το διευθυντή θαλάσσιων συγκοινωνιών του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Γεώργιο Ρίγγα, και τον πρόεδρο της ΑΝΕ Καλύμνου, Γιώργο Θανάτση, σας ενημερώνουμε ότι γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης πλοίου που να διαθέτει τα απαιτούμενα εκ του νόμου πιστοποιητικά προκειμένου να καλύψει μέρος των δρομολογίων του αποσυρθέντος προς επισκευή "Νήσος Κάλυμνος".

Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση τις επόμενες μέρες!!!

 

Link to comment
Share on other sites

Συνεχίστηκαν για 4η ημέρα οι υποβρύχιες εργασίες από το καταδυτικό συνεργείο του Δημήτρη Νυστάζου στο πλοίο «Ν.ΚΑΛΥΜΝΟΣ», που είναι πλαγιοδετημένο στο λιμάνι της Καλύμνου, για την προσωρινή αποκατάσταση των 2 ρηγμάτων αλλά και άλλων ζημιών που προκλήθηκαν από την πρόσκρουση του σε βραχώδη περιοχή στη θαλάσσια περιοχή δυτικά ν. Τελένδου, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Μετά την ολοκλήρωση τους και την Επιθεώρηση που θα πραγματοποιηθεί ,το πλοίο ρυμουλκούμενο θα μεταφερθεί στον Πειραιά για επισκευή.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...