Jump to content
Shipfriends

Η πρόσκρουση του ro-ro Καπετάν Χρήστος στην Κέα || 18.07.2022


Recommended Posts

  • Nick the Greek changed the title to Η πρόσκρουση του ro-ro Καπετάν Χρήστος στην Κέα || 18.07.2022

Δε βλέπω κινητοποίηση παραπλεοντων στο ais. Μόνο το ρυμουλκό Απόλλων πάει από Λαυριο. Προσέγγισε για λίγο το blue carrier αλλά συνέχισε αμέσως για Κερατσινι. 

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή ρίξανε δύτη νυχτιάτικα και είδαν ότι δεν καλάρουν νερά, ή τους τράβηξε το ρυμουλκό και κάνανε την προσευχή τους να μην υπάρχει κάτι που δε φαίνεται?

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς είδαν ότι δεν είχαν εισροή υδάτων και το ξεκόλλησαν. Δεν νομίζω ότι θα έκαναν κάτι παρακινδυνευμένο αν δεν ήταν σίγουροι για το αποτέλεσμα.

ΥΓ. Αν θυμάμαι καλά ο πλοίαρχος είναι και πλοιοκτήτης του.

Link to comment
Share on other sites

Η ανακοίνωση του ΥΕΝ για τη προσάραξη του Φ/Γ-Ο/Γ Καπεταν Χρήστος στην Κέα

Quote

Ενημερώθηκαν, βραδινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Κέας και Λαυρίου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για προσάραξη του Φ/Γ-Ο/Γ “ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΡΗΣΤΟΣ” Ν.Π. 12421, παρουσιάζοντας ελεγχόμενη εισροή υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή άκρας “ΤΑΜΕΛΟΣ” νότια ν. Κέας.

Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο από Ελευσίνα για Μύκονο, με 20 επιβάτες, 11 μέλη πληρώματος και 22 Φ/Γ οχήματα.

Στην περιοχή έσπευσε ένα παραπλέον πλοίο και το Ρ/Κ “ΑΠΟΛΛΩΝ” Ν.Π. 11999, ενώ από ξηράς μετέβησαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Το “ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΡΗΣΤΟΣ” αποκολλήθηκε με τη συνδρομή του “ΑΠΟΛΛΩΝ” και στη συνέχεια κατέπλευσε αυτοδύναμα στον λιμένα Λαυρίου, όπου αποβίβασε με ασφάλεια τους επιβάτες και τα οχήματα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου απαγορεύτηκε ο απόπλους του Φ/Γ-Ο/Γ μέχρι την προσκόμιση βεβαίωσης διατήρησης κλάσης από το νηογνώμονα που παρακολουθεί το πλοίο, ενώ από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

 

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, proud_ionian said:

Με 8-9 κόμβους ανέβαινε. Δε νομίζω ότι έπαιξε ρυμουλκό 

Εννοούσα στην αποκόλληση

 

9 hours ago, SAMAINA said:

Προφανώς είδαν ότι δεν είχαν εισροή υδάτων και το ξεκόλλησαν. Δεν νομίζω ότι θα έκαναν κάτι παρακινδυνευμένο αν δεν ήταν σίγουροι για το αποτέλεσμα.

ΥΓ. Αν θυμάμαι καλά ο πλοίαρχος είναι και πλοιοκτήτης του.

Η αλήθεια είναι πως το πρώτο που κάνουν επάνω στο πλοίο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να κάνουν ενδελεχή εσωτερικό έλεγχο για να δούν αν καλάρει πουθενά νερά. Από την άλλη, ειδικά τη νύχτα, το πλοίο πιθανόν να μην είναι σε θέση να εκτιμήσει σωστά όλες τις συνθήκες που το περιβάλλουν. Έχει δε συμβεί πολλές φορές η στεριά να κρύβει την όποια διάρρηξη του κύτους και η εισροή υδάτων να ξεκινήσει με την αποκόλληση.

 

Ειδικά λόγω του φορτίου του συγκεκριμένου πλοίου, ήταν μια βόμβα που θα μπορούσε να έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. Οπότε δεν (θα έπρεπε να)είναι απόφαση του πλοίου το πως θα διαχειριστεί το συμβάν. Θα έπρεπε να έχουν λόγο και οι Αρχές σε συνεργασία με ειδικούς. Τέλος πάντων αν ήταν δική μου απόφαση, θα ήθελα να δώ πρώτα μια πλήρη εικόνα από το τι γίνεται στο σημείο της πρόσκρουσης πρίν δώσω άδεια να μετακινηθεί το βαπόρι.

 

6 hours ago, Panagia Ekatontapiliani said:

Στα Ro-Ro επιτρέπονται δώδεκα επιβάτες.

Σωστό. Κι από την άλλη τα βυτία δεν μπαίνουν ασυνόδευτα, υπάρχουν και οι οδηγοί. Έχω δεί να μπαινοβγάζει ένας οδηγός 2 ή 3 βυτία αλλά όταν έχεις μέσα 22 βυτία ολόκληρα, οι πιθανότητες είναι ότι το 12 πάει περίπατο. 

Link to comment
Share on other sites

Το Καπετάν Χρήστος αναμένεται να δεξαμενιστει στη δεξαμενή Πειραιάς ΙΙ από τις 19/07/22 έως τις 29/07/22. Το πλοίο είναι ακόμα δεμένο στο Λαύριο, οπότε λογικά αύριο θα έρθει στο Πέραμα.

Link to comment
Share on other sites

On 7/19/2022 at 11:34 AM, SAMAINA said:

Προφανώς είδαν ότι δεν είχαν εισροή υδάτων 

Στο group του παντελη φυσσα εχουν ανεβει δυο φωτο απο τη δεξαμενη. Το πλοιο εχει γινει φυσαρμονικα ως το bow thruster.

Το εντυπωσιακο ειναι αλλο. Ενω η δεξαμενη φαινεται στεγνη, αρα εχει περασει αρκετη ωρα αφοτου τελειωσε η διαδικασια και ξενερισε το πλοιο, ο χρησταρας συνεχιζει να στραγγιζει νερα. Δεν μιλαμε για σταγονες, αλλα για κανονικη ροη με πιεση

Link to comment
Share on other sites

Όντως αρκετά μεγάλη ζημιά ιδιαίτερα αν έχει πάρει και το bow αν και δεν φαίνεται καθαρά στη φωτογραφία.Από τη φωτογραφία πάντως μπορώ να καταλάβω γιατί το ξεκολλήσανε.Σε εκείνο το σημείο είναι το forepeak οπότε και γεμάτο με νερό να ήταν δε θα έχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα.Ίσως λίγο παραπάνω έμπλωρη διαγωγή.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως φαίνεται η ποιότητα κατασκευής του πλοίου (για αυτό και μπορούσε να παίρνει πολύ βαριά φορτία ,πχ στρατιωτικό υλικό). Μακάρι να μάθουμε και τα αίτια του ατυχήματος και μακάρι βεβαίως το πλοίο να επισκευαστεί και να ξαναταξιδεψει.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...