Jump to content
Shipfriends

Προσάραξη και ελαφρά πρόσκρουση του Νήσος Σάμος στο λιμάνι της Χίου || 19.05.22


Recommended Posts

Δυσκολεύεται πολύ αυτή την ώρα να δέσει στη Χίο, με άθλιο καιρό. Ήδη απομακρύνθηκε από τη μέση του λιμανιού ένα από τα νεα πλωτά του ΛΣ που ήταν δεμένο, για να αποφύγει τα χειρότερα.

Link to comment
Share on other sites

Πήγε να εκτελέσει αριστερή και η πλώρη δε γύρισε πάνω στο Βοριά.Έχει φουντάρει και την αριστερή όπως φαίνεται μπας και τον κρατήσει.Δύσκολες στιγμές για το πλήρωμα και το πλοίο.

Το άσχημο της υπόθεσης είναι ότι οι προπέλες και τα τιμόνια βρίσκονται στη Νότια μεριά του λιμανιού όπου εκεί είναι αρκετά μικρά τα βάθη.

Link to comment
Share on other sites

Δημοσίευμα από το ΑΛΗΘΕΙΑ για το περιστατικό του Νήσος Σάμος στη Χίο

Quote

Η ακαταλληλότητα του λιμανιού της Χίου φάνηκε για άλλη μια φορά σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, καθώς από τα ξημερώματα, το πλοίο "Νήσος Σάμος", προερχόμενο από τον Πειραιά, προσπαθεί να δέσει αλλά το εμποδίζουν οι βόρειοι άνεμοι. Το πλοίο έχει ρίξει άγκυρα υποβοηθείται από σκάφος του Λιμενικού Σώματος και ρυμουλκά, πλην όμως αδυνατεί, μέχρι στιγμής, να δέσει στην προβλήτα. 

Οι ισχυροί βοριάδες το έχουν μετατοπίσει πιο νότια από το σημείο πρόσδεσης, στο ύψος του παλιού "Αστέρα", και παρά τις προσπάθειες δύο ρυμουλκών δυόμιση ώρες μετά φαίνεται ακινητοποιημένο. Υπάρχει δε κίνδυνος να "κολλήσει" στο γνωστό σημείο του λιμανιού της Χίου όπου υπάρχει βράχος.

Το "Ν. Σάμος" μεταφέρει για τη Χίο 180 επιβάτες, 50 φορτηγά, 33 Ι.Χ. αυτοκίνητα και 11 δίκυκλα.

Επιπρόσθετα κάθε επικοινωνία της "Αλήθειας" με τον Λιμενάρχη Χίου έχει αποβεί άκαρπη.

 

ploio_me_rymoylka_sto_limani.jpg

update: Μόλις ξεκόλλησε το πλοίο με τη βοήθεια του ρυμουλκού Μιχάλης Σ από τη πλώρη και του Νικόλαος Λ στη πρύμη.

Link to comment
Share on other sites

Άθλιο λιμάνι της Χίου , άθλιος καιρός ,λίγο το πλοίο και ο νέος καπετάνιος του, αν και ικανότατος, που δε το ξέρει ακόμα δεν θέλει και πολύ για να γίνει η στραβή...Εγώ κυρίως θα μείνω στο πρώτο...Ως πότε θα υπάρχουν αυτά τα τριτοκοσμικά λιμάνια που όταν μπαίνεις μέσα πραγματικά δε ξέρεις αν θα βγεις...Αυτό το πράγμα συμβαίνει για πολλοστή φορά...Χίος στη Τήνο ,πρέβελης και Κορνάρος σε Κασοκαρπαθία,Άνδρος με προσαράξεις πλοίων,Νάξος με δυσκολίες πλοίων με δυνατούς καιρούς και έλλειψη υποδομών για φόρτωση 3 πλοίων μέσα σε ένα μόλο 100 μέτρα και τώρα στη Χίο με το Σάμος...Τόσες φορές επιβάτες και πλοία έχουν κινδυνέψει και η πολιτεία , τα λιμενικά ταμεία και τα λιμεναρχεία σφυράνε αδιάφορα...Εδώ μη ξεχάσω να αναφέρω τα συμφέροντα που υπάρχουν...Λιμάνι στη Χίο υπάρχει και στα μεστά αλλά μερικοί δε θέλουν να γίνει αυτή η μεταφορά,γιατί δεν είναι προς όφελος τους...Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να πάρουν μπροστά όλοι και να ξεκινάνε να χτίζονται είτε νέα λιμάνια είτε όποιο νησί έχει δεύτερο λιμάνι και ασφαλέστερο να μεταφερθεί εκεί...Τόσο δύσκολο είναι...

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα και κυρίως στο οτι η Χίος έχει λιμάνι ασφαλές και αυτό είναι στα Μεστά. Αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους, αυτό είναι και κυρίως είναι ασφαλέστερο από την ποντικότρυπα. Και έχει και καλό δρόμο για την πόλη. Απλά κάποιος πρέπει να σπάσει αυγά. Και αν δεν μπορούν οι τοπικοί παράγοντες ας είναι αυτή η μοναδική εταιρεία (δυστηχώς) της οποίας κινδυνεύουν τα πλοία, τα πληρώματα, η φήμη και η αξιοπιστία της. Τότε οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν θέλοντας ή οχι.

Link to comment
Share on other sites

Το δα με και αυτό. Καραβολατρικά υπέροχο θέαμα, με σεβασμό πάντα στην αγωνία του πληρώματος εκείνες τις στιγμές

2.jpg

3.jpg

Link to comment
Share on other sites

Στο πλοίο έχει απαγορευτεί ο απόπλους, από το λιμεναρχείο και επιθεωρείται από δύτες που έφθασαν και από Αθήνα ώστε να γίνει ύφαλη επισκόπηση και ανάλογα με το αποτέλεσμα να του επιτραπεί ή όχι η συνέχιση του ταξιδιού.

 

https://www.facebook.com/Politischios.gr/videos/828418471895166/

Link to comment
Share on other sites

Πραγματοποιήθηκε βιντεοσκόπηση υφάλων και το βαπόρι απο κάτω είναι καθαρό χωρίς καμιά ζημιά . Τέλος καλό όλα καλά . 
 

Link to comment
Share on other sites

Τα εχουμε πει πολλακις....ναυτικο φιλοτιμο πλοιαρχων,πιεση απο τις εταιρειες, αδιαφορια και ανικανοτητα,αρμοδιων....Μπορει να ακουστει περιεργο αλλα μονο οι πλοιαρχοι μπορουν να πιεσουν στο να γινουν οτι πρεπει τεσπα να γινουν...Να μην επιχειρουν καθολου με δυσμενεις συνθηκες.Γινεται? Ειναι δυσκολο ειναι η αληθεια...

Link to comment
Share on other sites

Ας υπάρχει μόνιμα ρυμουλκό stand by σε τέτοιες κακοκαιρίες. Λιμάνι στην ίδια κατάσταση για δεκαετίες, καράβια 200 μέτρων που μπαινοβγαίνουν στον πόντο, κάποια στιγμή θα γινει η στραβή. 

Link to comment
Share on other sites

Τα είπε όλα ο @Champion Jet_2...συμφωνώ μέχρι κεραίας!!! Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα..! Κάποια στιγμή πρέπει επιτέλους να ξυπνήσουν μερικοί πριν να είναι αργά. Οι δηλώσεις του Αρβανίτη είναι γροθιά στο στομάχι. 

Link to comment
Share on other sites

Η ανακοίνωση του ΥΕΝ μιλάει για αδυναμία προσέγγισης του Νήσος Σάμος στη Χίο.

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα η Λιμενική Αρχή Χίου, για την αδυναμία πρόσδεσης του Ε/Γ-Ο/Γ ''Ν. ΣΑΜΟΣ'' Ν.Π. 12396 στον βόρειο προβλήτα λιμένα ν. Χίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Εν συνεχεία, πλοίαρχος εν λόγω πλοίου, αιτήθηκε συνδρομή ρυμουλκού για ασφαλή πρόσδεση.

Άμεσα στο σημείο απέπλευσαν Ρ/Κ “ΜΙΧΑΛΗΣ Σ” Ν.Χ. 259, Λ/Ζ “ΝΙΚΟΛΑΟΣ Λ” Ν.Χ. 296 και Λ/Ζ “ΙΣΙΔΩΡΟΣ Σ” Ν.Χ. 248, προς παροχή συνδρομής. Στη συνέχεια, αφού διαπιστώθηκε από τον πλοίαρχο του “Ν.ΣΑΜΟΣ” ότι δεν υπάρχει διαρροή ή εισροή υδάτων αλλά ούτε και μηχανική βλάβη, το πλοίο ξεκίνησε εκ νέου διαδικασία πρόσδεσης στη δυτική πλευρά του λιμένα, με τη βοήθεια του ρυμουλκού, και των λαντζών. Από τη προσπάθεια πρόσδεσης προκλήθηκε ελαφρά επακούμβηση στο κρηπίδωμα, ανεπαίσθητα.

Εν συνεχεία, παρουσία Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ, πραγματοποιήθηκε η ασφαλής αποβίβαση των επιβατών που είχαν προορισμό τη Χίο. Εν τέλει, το πλοίο προσέδεσε στο βόρειο προβλήτα, από όπου και ξεκίνησε η διαδικασία εκφόρτωσης των οχημάτων.

Ειδικότερα, το πλοίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Πειραιά - Ψαρά - Χίο – Μυτιλήνη, μεταφέροντας τριακόσιους τριάντα δύο (332) επιβάτες, ογδόντα τρία (83) Ι.Χ. , εκατόν τέσσερα (104) φορτηγά, δέκα οκτώ (18) δίκυκλα και ογδόντα έξι (86) άτομα πλήρωμα. Από το περιστατικό, δεν προκλήθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου, απαγορεύτηκε αρχικά ο απόπλους του πλοίου, αλλά μετά από προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα, το ''Ν. ΣΑΜΟΣ'' απέπλευσε για λιμένα Μυτιλήνης μετά επιβατών και οχημάτων.

Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

 

Υ.Γ: Η ανακοίνωση λέει ότι απέπλευσε για τη Μυτιλήνη, αλλά το πλοίο είναι ακόμα στο λιμάνι της Χίου!!

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, Panagia Ekatontapiliani said:

Από τη προσπάθεια πρόσδεσης προκλήθηκε ελαφρά επακούμβηση στο κρηπίδωμα, ανεπαίσθητα.

 

Άξιος ο μισθός τους. Έχει δεί ποτέ κανείς σε ανάλογη περίπτωση το χαρακτηρισμό ανεπαίσθητα? Μόνο συγνώμη που αναγκάστηκαν να βγάλουν ανακοίνωση δε ζήτησαν. Στρατηγέ μου, ιδού το Λιμενικό σας:rolleyes:.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με το Νησί αύριο στις 12΄00 θα φύγει από Χίο για Μυτιλήνη για να αφήσει τα φορτηγά και μετά κενό φορτίου για δεξαμενή και επιθεώρηση.

Link to comment
Share on other sites

Παρασκευή έχει δρομολόγιο ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ με ανοιχτό πλάνο😏 και Σάββατο 11:00  από Πειραιά ....😎!!!!

Edited by mytilene
Link to comment
Share on other sites

voila

4 hours ago, Panagia Ekatontapiliani said:

Το Νήσος Σάμος θα αναχωρήσει αύριο από τη Χίο για Μυτιλήνη και αύριο στις 17:00 θα αναχωρήσει από Μυτιλήνη εξπρές για Πειραιά. Έτσι ώστε το Σάββατο το πρωί να κάνει το δρομολόγιο της Παρασκευής.

 

Link to comment
Share on other sites

Όπως επισημαίνει στον astraparis.gr ο λιμενάρχης κ. Παντελής Βατούσης από τον έλεγχο που διενήργησαν οι δύτες στα ύφαλα του πλοίου δεν διαπιστώθηκαν στρεβλώσεις ή άλλα προβλήματα. Ωστόσο, πρέπει από τον νηογνώμονα να ελεγχθεί και εσωτερικά στο πλοίο ο χώρος των δεξαμενών, κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα.

Ακόμα κι αν διαπιστωθεί ότι όλα έχουν καλώς και ότι το πλοίο είναι αξιόπλοο, υπάρχει πρόβλημα για τον απόπλου, δεδομένου ότι μετά το μεσημέρι επιδεινώθηκαν οι καιρικές συνθήκες ακόμα και μέσα στο λιμάνι της Χίου.

Δεν υπάρχει, βέβαια, απαγορευτικό απόπλου λόγω κακοκαιρίας, τίθεται όμως ζήτημα και υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά κατά πόσο κατά την διαδικασία ανάσυρσης της καδένας (άγκυρα), που έχει πέσει στην νότια πλευρά του λιμανιού, το πλοίο δεν βρεθεί εκ νέου στην ίδια δυσχερή θέση που βρέθηκε το πρωί. Όταν, δηλαδή, ήταν αδύνατη η απομάκρυνσή του από το κρηπίδωμα, όπου και σύρθηκε με την δεξιά πλευρά και χρειάστηκαν μεγάλες προσπάθειες από το πλήρωμα και τα ρυμουλκά για να το απομακρύνουν και να το οδηγήσουν στην θέση της ράμπας.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το πλοίο θα βρεθεί στην ίδια θέση που είχε βρεθεί το πρωί για να πάρει την άγκυρά του και με ακόμα πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες, ήδη υπάρχει κυματισμός μέσα στο λιμάνι, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα επιχειρηθεί απόπλους. Φαντάζει δε ως φρονιμότερο να παραμείνει δεμένο στο λιμάνι για να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Δύο εναλλακτικές λύσεις δίνει η εταιρεία Hellenic Seaways προς τους 159 επιβάτες για την άφιξη τους στο λιμάνι της Μυτιλήνης μετά από πολλές ώρες ταλαιπωρίας.

Quote

Σύμφωνα με τον επιβάτη του Νήσος Σάμος Στρατή Κοκκινελη

"Αύριο στις 12:00 το μεσημέρι αναχωρεί το Νήσος Σάμος για το λιμάνι της Μυτιλήνης. Εναλλακτικά, οι επιβάτες του Νήσος Σάμος μπορούν να μεταφερθούν με μέριμνα της εταιρείας στο λιμάνι των Μεστών όπου θα βρίσκεται το Νήσος Ρόδος  φθάνει περίπου στις 05:30 το πρωί και θα προσεγγίσει το λιμάνι της Μυτιλήνης περίπου στις 09:25 το πρωί. Επομένως, όποιος ακολουθήσει το Νήσος Ρόδος θα φθάσει σε 37 ώρες και 25 λεπτά, ενώ οποίος συνεχίσει με το Νήσος Σάμος στην καλύτερη θα είναι σε 44 ώρες περίπου.

Επίσης, η εταιρεία θα προσφέρει δωρεάν βραδινό γεύμα, καμπίνα σε όσους δεν έχουν, 1 δωρεάν εισιτήριο για το Β. Αιγαίο, 500 έξτρα πόντους για το ίδιο ή αντίστροφο δρομολόγιο όσοι είναι κάτοχοι κάρτας της ναυτιλιακής εταιρείας. "

 

Link to comment
Share on other sites

Εμένα πάντως δε μου κάθονται και πολύ καλά όλα αυτά!!!

UPDATE:

ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ   ΣΗΜΕΡΑ 20/05 19:00 ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΜΕΣΤΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ  21/05 11:00 ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΨΑΡΑ ΧΙΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ Σ 22/05 08:00 ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΧΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

 

ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ 22/05 18:00 ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΧΙΟΣ ΨΑΡΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

 

ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ 22/05 22:00 ΑΝΤΙ 20:00 ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΜΕΣΤΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

 

 

ΝΑ ΧΑΜΕ ΝΑ ΛΕΓΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ😏

Edited by mytilene
Link to comment
Share on other sites

On 5/19/2022 at 12:12 PM, turbo said:

Το δα με και αυτό. Καραβολατρικά υπέροχο θέαμα, 

Το ατύχημα ενός πλοίου δεν  είναι "υπέροχο καραβολατρικό θέαμα" κ η έκφραση "σεβασμοϋ" προς το πλήρωμα  δεν μπορεί να μειώσει το πόσο απαράδεκτο είναι το σχόλιο σου, κάτι που οφείλεις να παραδεκτείς.

On 5/19/2022 at 4:16 PM, gpap2006 said:

Ας υπάρχει μόνιμα ρυμουλκό stand by σε τέτοιες κακοκαιρίες.

Δεν γίνεται να υπάρχει   σε κάθε λιμάνι κ το ΜΙΧΑΛΗΣ Σ, ένα μέτριο Ρ/Κ, έτυχε να είναι στη Χϊο αφού πολλές φορές πάει Μυτιλήνη.Γιά τις λάντζες που έπαιξαν ρόλο Ρ/Κ ούτε συζήτηση...

 

Edited by proud_ionian
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...