Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

3 hours ago, Nick the Greek said:

Και ένα ενδιαφέρον περιστατικό που έλαβε χώρα επάνω στον Πρωτέα το περασμένο Σάββατο, σε ταξίδι πρός Βόλο, δεν αναφέρεται το όνομα του πλοίου αλλά ο Πρωτέας ήταν προφανώς. Η συγκεκριμένη γυναίκα βγήκε ζωντανά και σε εκπομπή της ΕΡΤ 3 νωρίτερα σήμερα, παραπονούμενη για το γεγονός πως την έβγαλε στην τουαλέτα με το σκυλούκο. Η πλήρης εικόνα όπως την ανέφερε η ίδια στην εκπομπή είναι ότι προφανώς και το πλοίο είχε σκυλιέρες. Πλήν όμως ο σκύλος της ήταν ιδιαίτερα μεγαλόσωμος(60 κιλά) και δεν χώραγε σε καμία από τις διαθέσιμες.

 

Προκειμένου να την βγάλει στο ντέκ κρατώντας το σκύλο, κάτι το οποίο χειμωνιάτικα ομολογουμένως θα ήταν δοκιμασία, προσπάθησε να πείσει το πλήρωμα να την αφήσουν να μπεί στο σαλόνι με το σκύλο να φοράει φίμωτρο, κάτι το οποίο το πλήρωμα απέρριψε. Φαντάζομαι το γεγονός πως το σκυλί ήταν ροτβάιλερ, δε λειτούργησε υπέρ του. Έτσι εν τελει η ίδια πήρε την πρωτοβουλία να τη βγάλει στην τουαλέτα.

Φαντάζομαι πως δεν είναι μόνο το θέμα του φίμωτρου αλλά και το γεγονός ότι το ζώο έχει κάποιες φυσικές ανάγκες που δεν μπορούν να γίνουν στα πλαίσια των εσωτερικών κοινόχρηστων χώρων γιατί θα ενοχληθούν και οι υπόλοιποι επιβάτες, κάτι το οποίο είναι απόλυτα κατανοητό.

Edited by proud_ionian
quote
Link to comment
Share on other sites

60 κιλά δεν είναι σκύλος είναι αρκούδα....

Δεν ξέρω τι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις με τη μεταφορά κατοικίδιων, και τι ορίζεται ως κατοικίδιο. Δηλαδή αν αύριο εμφανιστω εγώ έφιππος πχ σαν τον Αϊ Γιώργη η τον Αλέξανδρο Παπάγο😛 και το παρουσιάσω ως κατοικίδιο, τι γίνεται? Θεωρητικά υπάρχει κάποιος περιορισμός ως προς το μέγεθος, την επικινδυνότητα κλπ

Edited by giorgos_249
Link to comment
Share on other sites

Επ ‘ ευκαιρία του προαναφερόμενου περιστατικού στο πλοίο ΠΡΩΤΕΥΣ , πάμε να δούμε τι ισχύει για την μεταφορά κατοικίδιων στα υπό Ελληνική σημαία επιβατηγά πλοία

Παραθέτω το άρθρο 12 του ΠΔ 44/2011 (ουσιαστικά ο κανονισμός ενδιαιτησης που περιβάλλει τα επιβατηγά πλοία συμβατικού τύπου) :

Άρθρο 12
Μεταφορά κατοικίδιων ζώων

1.Τα επιβατηγά πλοία που δραστηριοποιούνται για την κάλυψη συγκοινωνιακών αναγκών και εκτελούν πλόες των ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ I, II, III και IV, διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους απομονωμένους από τους χώρους ενδιαίτησης επιβατών, για την παραμονή κατοικίδιων ζώων που φέρουν κατά το ταξίδι οι επιβάτες. Οι χώροι αυτοί μπορούν να εξυπηρετούν αριθμό κατοικιδίων ζώων που προκύπτει από το συνολικό αριθμό επιβατών που μεταφέρεται με το πλοίο δια 200.
2.Τα μεταφερόμενα με τα πλοία της παραπάνω παραγράφου κατοικίδια ζώα παραμένουν υποχρεωτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδίου στους ειδικά διαμορφωμένους αυτούς χώρους. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα ειδικά εκπαιδευμένα ζώα, κυρίως σκυλιά, που βοηθούν τυφλούς τα οποία μπορούν να συνοδεύουν τον κύριο τους στους χώρους ενδιαίτησης επιβατών εφόσον διαθέτουν σχετικά πιστοποιητικά.
3.Μικρόσωμα κατοικίδια ζώα που συνήθως συμβιούν με τον άνθρωπο (κυρίως γάτες, μικρόσωμα σκυλιά) επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση να συνοδεύουν τους ιδιοκτήτες τους στους θαλαμίσκους επιβατών, εφόσον μεταφέρονται με ειδικά καλάθια ή κλωβούς ή φέρουν φίμωτρο και είναι εμβολιασμένα με τα κατάλληλα εμβόλια όπως αποδεικνύεται από ανάλογα πιστοποιητικά που φέρουν μαζί οι ιδιοκτήτες τους. Στις περιπτώσεις αυτές τα ζώα παραμένουν σε ειδικά διαμορφωμένους θαλαμίσκους επιβατών, καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδίου και δεν επιτρέπεται να μεταφέρονται από τους συνοδούς τους σε κοινόχρηστους χώρους του πλοίου.
4.Λοιπά επιβατηγά πλοία, που δραστηριοποιούνται για την κάλυψη συγκοινωνιακών αναγκών, καθώς και πλοία που εκτελούν περιηγητικούς πλόες, δεν υποχρεούνται να διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους για κατοικίδια ζώα. Η μεταφορά στα πλοία αυτά κατοικιδίων ζώων επιτρέπεται σε ειδικά καλάθια ή κλωβούς ενώ τα μεγαλύτερα κατοικίδια ζώα φέρουν φίμωτρο και είναι εμβολιασμένα με τα κατάλληλα εμβόλια όπως αποδεικνύεται από ανάλογα πιστοποιητικά που φέρουν μαζί τους οι ιδιοκτήτες τους.

Edited by Annivas
Link to comment
Share on other sites

Μιας και ανοίχτηκε ξεχωριστό θέμα για την μεταφορά των κατοικίδιων ζώων επισυνάπτω απόσπασμα από το άρθρο 6 της υπ' αριθμόν 4339.30/01/2004 εγκύκλιου της Ελληνικής σημαίας, σύμφωνα με την οποία , το μεγαλόσωμο σκυλί στο περιστατικό του ΠΡΩΤΕΥΣ θα έπρεπε να μείνει σε ανοιχτό κατάστρωμα:

 

"Μεγαλόσωμα κατοικίδια που δεν είναι εφικτό να παραμείνουν στους κλωβούς
του πλοίου πρέπει να φέρουν φίμωτρο και φυσικά να είναι κατάλληλα
εμβολιασμένα. Πρέπει να συνοδεύονται πάντα από τον ιδιοκτήτη τους (δεμένα
με λουρί ή αλυσίδα) και μόνο σε χώρους του ανοικτού καταστρώματος όπου δεν
βρίσκονται πολλοί επιβάτες ώστε να μην προκαλείται όχληση ή κίνδυνος για
αυτούς ή αν δεν προξενείται όχληση στους συνεπιβάτες σε κλειστούς μη
πολυσύχναστους χώρους."

 

Πέραν όμως αυτών, είναι γνωστό τοις πάσι , ότι τα κατοικίδια ζώα απαγορεύονται να εισέρχονται σε κλειστούς κοινόχρηστους χώρους για πολλούς και διάφορούς λόγους , οπότε οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει πριν πάρουν την απόφαση να ταξιδέψουν ή πριν γίνουν κάτοχοι ενός κατοικίδιου ότι η μεταφορά τους με τα πλοία υπόκειται σε κάποιες προυποθέσεις , οι οποίες μπορεί να τους ταλαιπωρήσουν.

 

Edited by Annivas
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Πλέον είναι υποχρεωτική η καταγραφή στοιχείων ζώων συντροφιάς στα συστήματα ΗΣΚΘΕΕΑ. Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις. Επιπλέον, οι επιβάτες/συνοδοί του ζώου συντροφιάς θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους το πρόσφατα ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας του και να είναι υπεύθυνοι για τη φροντίδα, την ασφάλεια και την υγιεινή του, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Edited by Panagia Ekatontapiliani
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Το Τμήμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Σαλαμίνας, σε συνεργασία με το Λιμενικό Τμήμα Σαλαμίνας και εθελοντές, πραγματοποίησε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου ελέγχους στα πορθμεία του νησιού σε όσους εισέρχονται στην Σαλαμίνα και φέρουν μαζί τους ζώα συντροφιάς.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...