Jump to content
Shipfriends

Πρόσκρουση και βύθιση του Φ/Γ Sea Bird στη βραχονησίδα Καράβια || 28.08.21


Recommended Posts

Στη βραχονησίδα Καράβια, στο Μυρτώο Πέλαγος, προσέκρουσε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες το φορτηγό πλοίο Sea Bird με σημαία Τόγκο και 16 άτομα μέλη πλήρωμα, όλοι υπήκοοι Συρίας.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από Ουκρανία με προορισμό την Τυνησία και μετέφερε 7.000 μετρικούς τόνους σιτάρι.

Άμεσα στο σημείο έσπευσαν δύο  περιπολικά σκάφη του Λιμενικού,  πέντε παραπλέοντα πλοία, καθώς και ένα  ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. 
Τα 16 μέλη του πληρώματος όλοι υπήκοοι Συρίας, παρελήφθησαν με ασφάλεια από δύο  παραπλέοντα πλοία, καλά στην υγεία τους, και στη συνέχεια μετεπιβιβάσθηκαν σε περιπολικό σκάφος  Λιμενικού  με προορισμό τη Μονεμβασιά.
Στο σημείο σπεύδουν τρία αντιρρυπαντικά σκάφη, ενώ πρόκειται να απογειωθεί και αεροσκάφος του Λιμενικού προκειμένου να ελέγξει  την περιοχή από τυχόν θαλάσσια ρύπανση.
Στη θαλάσσια περιοχή ο καιρός είναι καλός.
Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό, στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού βρέθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη του περιστατικού.

 

Πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Edited by Nikos_Chania
Link to comment
Share on other sites

  • Nikos_Chania changed the title to Πρόσκρουση και βύθιση του Φ/Γ Sea Bird στη βραχονησίδα Καράβια || 28.08.21

Έτσι για την ιστορία είναι το ΙΜΟ 8202941, ναυπήγησης 1985 στην Τουρκία με προηγούμενα ονόματα Kenan Kolotoglu, Ayder και Necdet-K. Και για όσους αναρωτιούνται, όχι, δεν έχει περάσει από το φακό μου:D.

Link to comment
Share on other sites

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων απέστειλε έγγραφο προς τις σχετικές υπηρεσίες (λιμενικό ταμειο,ναύσταθμο, λιμενικές αρχες) για την ετοιμότητα τους προς αντιμετώπιση πιθανής ρύπανσης στις ακτές των Χανίων. 

Το έγγραφο μιλάει για αρχική κηλίδα μήκους 200 μέτρων από τα καύσιμα του πλοίου και μεγαλύτερης έκτασης ρύπανση ιριδιζουσας μορφής, προφανώς από λιπαντικά.

Edited by Nikos_Chania
Λινκ
Link to comment
Share on other sites

Συνέχεια ενημέρωσης αναφορικά με τη βύθιση του Φ/Γ πλοίου ''SEA BIRD'' μετά από πρόσκρουση στην βραχονησίδα Καράβι στο Μυρτώο Πέλαγος

Quote

Μετά την πρόσκρουση του Φ/Γ πλοίου ''SEA BIRD'' σημαίας Τόγκο, τις πρώτες πρωινές ώρες της 28-08-2021, στην βραχονησίδα ''ΚΑΡΑΒΙ'' στο Μυρτώο Πέλαγος, με συνέπεια την βύθισή του, γίνεται γνωστό ότι από τις ποσότητες καυσίμων και πετρελαιοειδών καταλοίπων που έφερε το πλοίο, έχει προκληθεί θαλάσσια ρύπανση από διάσπαρτες κηλίδες ιριδίζουσας μορφής μήκους 3-5 ναυτικών μιλίων προς τα νότια.

Από την αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Νεάπολης Βοιών, Ναυπλίου, Μήλου, Σπετσών και Ύδρας, ενώ τέθηκαν σε ετοιμότητα υλικά και μέσα απορρύπανσης και στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προς αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, καθώς και παράκτιες εγκαταστάσεις περιοχής που διαθέτουν κατάλληλα μέσα, υλικά και προσωπικό προκειμένου να συνδράμουν, εφόσον αυτό απαιτηθεί. Επιπλέον ενισχύθηκε άμεσα με επιπρόσθετο αντιρρυπαντικό εξοπλισμό η Λιμενική Αρχή Νεάπολης Βοιών στην περιοχή αρμοδιότητας της οποίας έλαβε χώρα η βύθιση, από την Κεντρική αποθήκη αντιρρυπαντικών μέσων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Πρωινές ώρες της 28/08/21, οι εργασίες απορρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής ανατέθηκαν από την ασφαλιστική εταιρεία του εν λόγω πλοίου σε ιδιωτική εταιρεία και ακολούθως έγιναν νεότερες αναθέσεις και σε δύο επιπρόσθετες εταιρείες.

Ακολούθησε αίτημα συνδρομής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενεργοποίηση του αντιρρυπαντικού σκάφους «ΑΚΤΕΑ OSRV» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).

Στην περιοχή του συμβάντος επιχειρούν τρία αντιρρυπαντικά σκάφη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.,το Π.Λ.Σ. 420, το ΠΛΣ 421, το ΠΛΣ 417, δύο περιπολικά σκάφη ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., το ναυλωμένο σκάφος του EMSA, τρία αντιρρυπαντικά και τρία ρυμουλκά σκάφη των ανάδοχων ιδιωτικών εταιρειών απορρύπανσης.

Σε καθημερινή βάση, πραγματοποιούνται πτήσεις από αεροσκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την παρακολούθηση της εξέλιξης της ρύπανσης. Επιπροσθέτως, οι Λιμενικές Αρχές Νεάπολης Βοιών, Ναυπλίου, Μήλου, Σπετσών, Ύδρας, Χανίων και Ρεθύμνου διενεργούν καθημερινές περιπολίες για τον έλεγχο των ακτογραμμών με σκοπό την τυχόν εύρεση ρύπανσης και την καταπολέμηση αυτής σύμφωνα με τα εν ισχύ τοπικά σχέδια καταπολέμησης ρύπανσης (LCP). Η απορρύπανση εξελίσσεται ικανοποιητικά με στόχο την άμεση επαναφορά του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην πρότερη κατάσταση.

Τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...