Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Πέθανε, σε ηλικία 88 ετών, ο γνωστός εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος, μία σημαντική προσωπικότητα της ελληνικής ναυτιλίας.

Ο Ανδρέας Ποταμιάνος υπήρξε πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου, των Special Olympics Ελλάδας και του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Γεννήθηκε το 1933 στον Πειραιά, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας με καταγωγή από τον Πύλαρο της Κεφαλλονιάς, η οποία εισήλθε στον εφοπλισμό στις αρχές του 19ου αιώνα, στα τότε βρετανικά Επτάνησα. Πατέρας του ήταν ο εφοπλιστής Αναστάσιος Ποταμιάνος (ο οποίος διατέλεσε και υπουργός) και παππούς του ο εφοπλιστής Γεώργιος Ποταμιάνος.

Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο London School of Economics, απ’ όπου έλαβε μεταπτυχιακό στο Ναυτικό Δίκαιο. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό (τότε Βασιλικό Ναυτικό).

Διατέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για 22 χρόνια, από το 1980 έως το 2002. Επίσης, υπήρξε πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου, των Special Olympics Ελλάδας και του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ).

Ήταν ακόμα μέλος της επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και της Helmepa (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος).

Μάλιστα, τιμήθηκε με τον Σταυρό του Βασιλέως Γεωργίου Α΄ από την ελληνική κυβέρνηση, με το Τρόπαιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και με βραβείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (επί προεδρίας Κώστα Κυριαζή).

www.cnn.gr

Link to comment
Share on other sites

On 7/31/2021 at 2:10 AM, proud_ionian said:

oι νεκροι δεδικαιωνται.

πολλες λανθασμενες επιλογες, ειδικα την περιοδο του campotage, που οδηγησαν στην εξαφανιση της ελληνικης κρουαζιερας

 

Έτσι ακριβώς. Δυστυχώς στη δική μου ιστορία θα μείνει σαν αυτός που μαζί με τις συνδικαλιστικές ηλιθιότητες της εποχής, υπέγραψε την ταφόπλακα του τομέα της κρουαζιέρας από ελληνικές εταιρείες. Σε εποχές καμποτάζ, απέφυγε να επενδύσει και όταν το έκανε αυτό, οι επιλογές ήταν παντελώς αποτυχημένες. Πρεπει στα νεανικά του χρόνια να έμενε και στον Πειραιά μια και έχει πάει σχολείο στο κέντρο της πόλης. Όπως κι αν το δείς, η οικογένεια ολόκληρη ήταν σημείο αναφοράς στο μεγαλύτερο διάστημα του περασμένου αιώνα, όσον αφορά το εγχώριο ναυτιλιακό τομέα και θα έχει πάντα ένα δικό της κεφάλαιο στην ιστορία. 

Link to comment
Share on other sites

Έχει αποσιωπηθεί, άνω της τριακονταετίας που παρακολουθώ τα τεκταινόμενα, ο ρόλος του μακαρίτη Α. Ποταμιάνου στο Κυπριακό ζήτημα. 

Η εμπλοκή του ξεκινά το 1964, όταν με προτροπή του Υπουργού Εθν. Αμύνης της Κυβερνήσεως ΕΚ Π. Γαρουφαλλιά (αλλά και του Κων. Μητσοτάκη), πλοία της Εταιρείας χρησιμοποιήθηκαν για την εν κρυπτώ μεταφορά της περίφημης "Μεραρχίας" στην Κύπρο, μίας δύναμης που δεν έγινε δεκτή με θέρμη από όλους (...) τους Κυπρίους, αλλά που έδωσε, προσωρινά έστω, τακτικό πλεονέκτημα στην άμυνα της Νήσου. 

Τον Νοέμβριο 1967 μετά από (ως συνήθως) λανθασμένους χειρισμούς των Μακαρίου/Γρίβα ξεσπά η κρίση της Κοφίνου, με τελικό αποτέλεσμα την τραγική απόφαση της Δικτατορίας να αποσύρει την Μεραρχία από την Κύπρο, για να ομαλοποιηθούν κατά την αφελή τους προσέγγιση οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας τις οποίες οι ίδιοι πυροδότησαν. Ο Γρίβας αποχωρεί και αυτός, αλλά με αφορμή το αντικίνημα του τότε Βασιλέως (13-12-1967), προσπαθεί να δημιουργήσει βασιλικό αντίβαρο στην Δικτατορία με βάση την Κύπρο και χρηματοδότη τον Α. Ποταμιάνο. Το εγχείρημα αποτυγχάνει πανηγυρικά, αλλά δύο έτη αργότερα ο Γρίβας ιδρύει την διαβόητη ΕΟΚΑ Β', τον ένα από τους δύο πόλους του όχι πάντοτε με αποκλειστικά πολιτικά κριτήρια διχασμού των Ελληνοκυπρίων. Βασικός χρηματοδότης της ΕΟΚΑ Β' αναδεικνύεται ο Α. Ποταμιάνος, ο οποίος φροντίζει και για την μυστική κάθοδο του Γρίβα στην Κύπρο. Ο Μακάριος (ο οποίος βέβαια μπορούσε να εκστομίσει τερατώδη ψεύδη δημοσίως και να τα ανακαλέσει ιδιωτικώς) ισχυρίσθηκε ότι ο Ποταμιάνος χρηματοδοτούσε μηνιαίως την ΕΟΚΑ Β' με 1 εκατομμύριο κυπριακές λίρες (€1.7Μ σημερινά!)-ασφαλώς ένα απίθανο ποσόν. Όταν το 1974 πεθαίνει κρυπτόμενος και καταδιωκόμενος ο Γρίβας και αφού η κατάσταση στην Κύπρο έχει εκτραχηλισθεί με αμοιβαίες δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις και εκατέρωθεν εξτρεμισμούς παντός είδους, ο Α. Ποταμιάνος υπονομεύει την διαδοχή του στην ηγεσία της ΕΟΚΑ Β' από μετριοπαθέστερα στοιχεία και στην ουσία συμμετέχει στην επιχείρηση λαθραίας αλλά και αναγκαστικής φυγάδευσης του προσωρινού διαδόχου στου Γρίβα στην Αθήνα, μέσω Καστελλορίζου και Ρόδου. Βοηθά στην ανάδειξη στην ηγεσία της ΕΟΚΑ Β' αδύναμων έως ανυπόληπτων στελεχών, επικαλούμενος την έγκριση του ισχυρού άνδρα της δεύτερης φάσης της Δικτατορίας, Δ. Ιωαννίδη. Οι Μακαριακοί βαθμιαία κυριαρχούν και η ΕΟΚΑ Β' εκφυλίζεται και εξαρθρώνεται σχεδόν πλήρως από το επίσης διαβόητο "Εφεδρικό Σώμα", τους αμέσως επόμενους μήνες. Στο εγκληματικής σύλληψης και τραγικής υλοποίησης πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, η ΕΟΚΑ Β' δεν έχει κανένα ρόλο ή συμμετοχή (τα κατάφεραν μόνοι τους οι ανίκανοι και ανεπαρκείς Έλληνες αξιωματικοί/εντολοδόχοι του Δ. Ιωαννίδη στην Εθνική Φρουρά) και ο Α. Ποταμιάνος προσπαθεί να παίξει ένα τελευταίο ρόλο προσπαθώντας ανεπιτυχώς να επιβάλλει άτομα στην Κυβέρνηση Ν. Σαμψών που εγκατέστησαν οι Πραξικοπηματίες. 

Το Σάββατο 20 Ιουλίου 1974, στις 05:20, η πρώτη βόμβα που εξαπέλυσε ένα τουρκικό F-84 βύθισε αύτανδρη την τορπιλάκατο Τ3 του Κυπριακού ΠΝ η οποία με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Ε. Τσομάκη προσπάθησε να αντιμετωπίσει μόνη αυτή, μία αρμάδα 16 πλοίων. Η εισβολή είχε ξεκινήσει. Έκτοτε, εκτός από το να κάνουμε μνημόσυνα, ψάχνουμε να βρούμε "τι" και τις "πταίει" και γιατί το Κυπριακό πρόβλημα θα παραμείνει άλυτο εις τους αιώνας των αιώνων.

ΥΓ. Η πλειονότητα των στοιχείων προέρχεται κυρίως από τις διαδοχικές εκδόσεις σχετικών βιβλίων του Κύπριου συγγραφέα Μακάριου Δρουσιώτη. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης στοιχεία από βιβλία των Αντιστρατήγων Π. Πανουργιά και Ε. Σταμάτη και του Αντιναυάρχου Κ. Δημητριάδη. ΔΕΝ χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από εφημερίδες κάθε εποχής και αποχρώσεως ή από το Διαδίκτυο.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...