Jump to content
Shipfriends

New Amsterdam (IMO 9234082)


Recommended Posts

(2003, ex-Longstone, Dorset, Finnmerchant)

 

Η Finnlines αγορασε το Dorset και θα το μετανομασει Finnmerchant συμφωνα με το FoNE

 

Quote

 

FINNLINES PURCHASES A RO-RO VESSEL
 
 
Finnlines Plc has today signed the purchase agreement of a ro-ro vessel, which was named MS Finnmerchant (ex MS Dorset, ex MS Longstone).
 
This modern ro-ro vessel was built in 2003, has the ice class 1A,  2 606 lanemetres and gross tonnage of 23 235. The acquired ro-ro vessel will complement Finnlines' liner services offered to the customers and strengthens the competitiveness of the Finnlines fleet.
Edited by proud_ionian
tag
Link to comment
Share on other sites

Έτσι και έγινε όπως τα είπε ο Πέτρος, έφτασε η ώρα κι εμείς να δούμε από κοντά το εντυπωσιακό Finnmerchant, ενώ αυτό περνά τα φανάρια του Rostock. Το bleu marin της Finnlines του πάει πάρα πολύ, φαίνεται και στην πρυμνιά άποψη. Ξεχωρίζει το φουγάρο, το οποίο έχει τα χρώματα της Finnlines και κρύβει εκεί μέσα ένα scrubber ήδη από το 2016. Τότε στην Ελλάδα σε αντιπαραβολή, υπενθυμίζω πως η Blue Star Ferries έφερνε το ερείπιο ro-ro Med Star και το έβαφε σε χρώματα που παρέπεμπαν σε εκείνη. Αυτά για να βλέπουμε πόσο μπροστά είναι ο Grimaldi και πόσο ουραγοί είναι οι δικοί μας. Το πλοίο εξακολουθεί στην υπηρεσία της Finnlines και πρέπει να κάνει Hanko - Gdynia - Rostock ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

 

Να πούμε πως το πλοίο είναι χτισμένο το 2003 στο Flensburg(719) με προηγούμενα ονόματα τα Longstone και Dorset, 2 μηχανές MaK. Αποτελεί το δεύτερο μέλος μιας σειράς 6 πλοίων που χτίστηκαν 4 εξ' αυτών στο Flensburger και 2 εξ' αυτών στο Harland and Wolff του Belfast. Όλα όμως ήταν παραγγελία του Υπουργείου Αμύνης του ΗΒ για λογαριασμό του Royal Fleet Auxiliary(RFA), δηλαδή του βοηθητικού στόλου του Royal Navy, το οποίο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί 4 από αυτά. Εδώ στο Shipfriends έχουμε ξαναδεί ένα αδελφό και σαν Massimo Mura αλλά και σαν Williamsborg. Μήκος 193 μέτρα και χωρητικότητα 189 φορτηγών σε 3 ντέκ, χαρακτηριστικό το μεγάλο 40-τονο κρένι στο μέσον του πλοίου. Χρωστάω να βάλω κι άλλα 2 πλοία της σειράς στη gallerie.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • proud_ionian changed the title to New Amsterdam (IMO 9234082)

Πουλήθηκε όντως, στα χαρτιά έχει αλλάξει ήδη η διαχείριση του πλοίου. Νέος τεχνικός διαχειριστής η Ολλανδική εταιρεία MF Shipping Group με έδρα το Delfzijl της Ολλανδίας. Διαχειρίζονται ένα στόλο από μικρά φορτηγά και τάνκερ, συν το Romantika της γραμμής Eemshaven - Kristiansand.  Από το τμήμα των νέων τους μαθαίνουμε πως νέος πλοιοκτήτης είναι η Swedish Orient Line (SOL).

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

New Amsterdam είναι το Ολλανδέζικο όνομα της Νέας Υόρκης πρίν αυτή πουληθεί στους Άγγλους. Και φαίνεται πως αυτό δεν είναι τυχαίο μια και το πλοίο πέρασε τον Ατλαντικό και έπιασε σε ένα λιμάνι στην North Carolina που λέγεται Sunny Point και που εγώ τουλάχιστον δεν έχω ξανακούσει. Απέπλευσε από εκεί πρός άγνωστη κατεύθυνση, για να δούμε που θα καταλήξει.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 4 months later...

Τελικά αρχίζουμε να βρίσκουμε μια άκρη σχετικά με το ποιό είναι το καθεστώς του πλοίου. Τελικός πλοιοκτήτης είναι η Swedish Orient Line, διαμέσου μιας θυγατρικής της που λέγεται TransProCon. Από αυτήν την τελευταία εταιρεία, το Ολλανδικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει πάρει σε leasing το πλοίο για μία δεκαετία, με τη διαδικασία να ξεκινά από την 14η  Ιανουαρίου του 2022. Γι αυτό και βλέπουμε το πλοίο να περνά διαστήματα που είναι ανενεργό, κατά τα φαινόμενα. Δεν ξέρω αν το υποναυλώνουν και για εμπορικά ταξίδια, πάντως το New Amsterdam βρέθηκε νωρίτερα σήμερα στη Βαρκελώνη και αυτήν τη στιγμή είναι εν πλώ πρός Tanger Med.  

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 3 months later...
  • 2 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...