Jump to content
Shipfriends

COVID-19 || Πολιτική και Ιατρική Διαχείριση πανδημίας.


Recommended Posts

Ρε συ @MILTIADIS γιατι να νοσησει περισσοτερος κοσμος ,ενω αυτο μπορουμε να το αποφυγουμε.Για μετρα αυτοπροστασιας που λες, πιστευεις εσυ οτι αν δεν υπηρχε γενικο lockdown ,θα τα ακολουθουσε ο κοσμος;Εδω τωρα που υπαρχουν και πολλοι δεν τα τηρουν.Ποσο μαλλον αν δεν υπηρχε απαγορευση

Ενημερωση θεωρω οτι υπαρχει αρκετη πλεον.Παντου βλεπεις και βρισκεις αρθρα με το πως μεταδιδεται ο ιος, τι πρεπει να κανουμε κλπ.

Ποσοι τα τηρουν;

Σε αυτο που θα συμφνωνησω ειναι οτι τα σχολεια κακως ανοιγουν .Δεν υπαρχει κανενας λογος να ανοιξουν τα σχολεια για 1-1.5 μηνα το πολυ,εκτος απο την Γ'Λυκειου που εχει πανελλαδικες.Απο την αλλη βεβαια γκρινιαζει ο κοσμος και σωστα για το ανοιγμα των σχολειων ,αλλα κανοντας μια βολτα εξω απο σχολεια θα δει καποιος παιδια να παιζουν μπασκετ.Σε παρκα βλεπεις πλεον πιτσιρικαδες απο 13-17 και να ειναι ολοι μαζι 10-10 κλπ .βλεπεις μαναδες να καθονται σε τριαδες και τα παιδια να κανουν ποδηλατο να παιζουν κλπ κλπ με τις αποστασεις και τα μετρα αυτοπροστασιας που λενε ολοι οτι πρεπει να περνουμε, φυσικα να πηγαινουν περιπατο.

Εκει δηλαδη δεν υπαρχει κινδυνος και μονο τα σχολεια μας πειραζουν;

Οσο αναφορα το συστημα υγειας, καλως ή κακως το ελληνικο ειναι χιλιοταλαιπωρημενο για να πω τιποτα χειροτερο, αλλα δεν ειναι κατι που θα επρεπε να γινει τα προηγουμενα χρονο.Τωρα μεσα στην πανδημια δεν μπορει να φτιαχτει. Αλλωστε ειδαμε και χωρες με πολυ καλυτερα συστηματα απο το δικο μας και δεν την παλεψαν.Οταν με το καλο ξεπερασουμε ολο αυτο ναι προφανως και  θα πρεπει να φτιαχτει απο την αρχη για να γινει πολυ καλυτερο

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 307
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

2 minutes ago, polmyt said:

Ρε συ @MILTIADIS γιατι να νοσησει περισσοτερος κοσμος ,ενω αυτο μπορουμε να το αποφυγουμε.Για μετρα αυτοπροστασιας που λες, πιστευεις εσυ οτι αν δεν υπηρχε γενικο lockdown ,θα τα ακολουθουσε ο κοσμος;Εδω τωρα που υπαρχουν και πολλοι δεν τα τηρουν.Ποσο μαλλον αν δεν υπηρχε απαγορευση

Μου δινεις την ευκαιρια φιλε polmyt να πω κατι τελευταιο για να μη σας κουραζω αλλο κιολας.Το να νοσησω εγω που τυχαινει να μην εχω καποιο υποκειμενο νοσημα δεν ειναι κακο.Θα ταλαιπωρηθω αλλα θα μου περασει.Ειναι επικινδυνο για καποιο ηλικιωμενο μελος της οικογενειας μου με το οποιο εχω φροντισει να μην εχω επαφες.

Το μαγαζι που μπορει να εχω ομως γιατι να πρεπει να το κλεισω για 2 μηνες(με ολες τις υποχρεωσεις να τρεχουν ή εστω καποιες να πηγαινουν για αργοτερα).Ουτε πολυκαταστημα ειναι,ουτε σινεμα ή γυμναστηριο ή καποιος αλλος χωρος μαζικης συναθροισης κοινου.

Γιατι να πρεπει επισης να στειλω 2 στο 13033 οταν υπαρχουν σαφη μετρα εισοδου στα σουπερ μαρκετ;

Ο κοσμος ακολουθησε τα μετρα επειδη-ευτυχως στην προκειμενη-τον επιασε μικροβιοφοβια.

Οποιος δεν καταλαβαινει ελληνικα και κανει τσιμπουσια και παρεακια 20 ατομων κοψε του τον κ%λο αγαπητο κρατος και καλα θα κανεις.

Και ωραια,ας πουμε οτι προετοιμαστηκε(;)εστω καλυτερα το συστημα υγειας,του χρονου τετοια εποχη με 10% υφεση πιστευεις οτι θα υπαρχουν περισσοτεροι ποροι για το ΕΣΥ(δλδ υλικα μεσα κ δυνατοτητα επιπλεον προσληψεων προσωπικου) ή λιγοτεροι;Σημασια εχει να ειμαστε σε θεση να σωζουμε ζωες ανα πασα στιγμη.

Link to comment
Share on other sites

Κύριοι δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται μια πανδημία.. Το influenza είναι μαζί μας αρκετά χρόνια και παρόλο που έχουμε και φάρμακα και εμβόλια προκαλει 650000 θανάτους παγκοσμίως!! Στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε εκατοντάδες θανάτους από αυτή και μόνο τη νόσο (influenza a+b).. Μαντέψτε ποιοι πεθαίνουν κατά πλειοψηφία.. Οι ευάλωτες ομάδες και αυτές που έχουν υποκείμενα νοσήματα.. Είδατε να κλείνουν τα πάντα και να μαντρωνουν το κόσμο? 

Το να κάνω τη στρουθοκαμηλο σε μια τέτοια κατάσταση δεν βοηθάει μόνο μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργεί.. 

Εαν ηταν σοβαρό το κράτος που έιχε τη τύχη να βρίσκεται σε κλίμα που δεν ευνοεί την επιδείνωση της νόσου και είχε σχεδόν 2 μήνες αβάντα ως που να κάνει την εμφάνιση του ο ιός εδώ δεν έκανε τις κατάλληλες κινήσεις να προετοιμάσει (δημιουργία κρεβατιων ΜΕΘ, προμήθεια υλικών προστασίας, φαρμάκων κλπ κλπ) τις δομές και τις αντιδράσεις του, δεν σημαίνει ότι κρίνω ως επιτυχία τα εικονικά 2500 κρούσματα, ούτε είναι τακτική να κοιτάω πολιτικά πως θα σώσω το τομάρι μου μαντρωνοντας το κόσμο μέσα και ότι στραβό να το βάζω κάτω από το χαλί. 

Ξέρω σίγουρα ότι πολλοί διαφωνείτε αλλά θα ήθελα πολύ να ξανακάνουμε αυτή τη συζήτηση το χειμώνα που και θα μας επισκεφθεί ξανά ο ιός με πολλα πιο θανατηφόρα κρούσματα και μια κατεστραμενη οικονομία.. 

 

Επίσης αν θέλετε να μπούμε σε συγκρίσεις παραδείγματα υπάρχουν πολλά.. 

Η Ν. Κορέα με 52 εκατομμύρια σχεδόν πλυθισμος είχε 250 νεκρούς..και εν μέσω πανδημίας ήταν όλα ανοιχτά, έκανε εκλογές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των 35 τελευταίων χρόνων.. Η Ιαπωνία με 130 σχεδόν εκατομμύρια είχε περίπου 740 θανάτους.. Η Αυστραλία των 26 εκατομμύριων είχε 93 θανάτους.. 

Το Hong Kong των 7.5 εκατομμυρίων είχε 4 θανάτους.. 

Και αλλά πολλά παραδείγματα (δεν προσμετρω χώρες με αμφίβολα στατιστικά όπως εμείς...) που με ποσοστα θνησιμότητας ίδια, μεγαλύτερα η πολύ μικρότερα από εμάς δεν έβαλαν λουκέτο σε μια χώρα ολόκληρη.. 

Σε εμάς 2 στους 3 που θα μπουν μέσα στην εντατική δεν θα βγουν.. Και στις άλλες χώρες τα άτομα που μπαίνουν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά (μεγάλη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα) αλλά τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ μικρότερα.. Αυτό και μόνο κάτι θα έπρεπε να σας πει. 

Δεν λέω να θυσιάσουν 2 η 5 χιλιάδες άτομα για να μη διαλύσουν την χώρα.. Λέω ότι είχαν και το χρόνο και τα δεδομένα αλλά και τη τύχη να μπορούν να προετοιμαστουν κατάλληλα ώστε να υπάρξουν οι λιγότερες απώλειες και στα δύο μέτωπα (υγεία, οικονομία) και ότι σε καμία περίπτωση αυτό το φιάσκο δεν είναι επιτυχία όπως το παρουσιάζουν τα πληρωμένα κανάλια και οι στατιστικες αναλύσεις του κωλου. 

Edited by Nereus
Link to comment
Share on other sites

Το ότι δεν κλαίμε ο καθένας μας στην οικογένειά του και από έναν νεκρό, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με μαγειρέματα ή ξεμαγειρέματα, με μάντρωμα ή ξεμάντρωμα, έστω και με πλασματικό τρόπο (γνωρίζοντας οι αρχές την γύμνια του ΕΣΥ έκλεισαν την χώρα) πηδώντας στην ουσία την πανδημία που δεν μας χτύπησε και τόσο ο ιός όσο σε άλλες χώρες και ΜΙΑ φορά είπαμε, όχι πως υπάρχει κράτος, αλλά πως κάτι υπάρχει αντ'αυτού του κωλοχανείου που βλέπαμε τόσα χρόνια, αλλά παρόλα αυτά γκρινιάζουμε και βλέπουμε στραβά και άσχημα, αυτό πραγματικά με ξεπερνάει..! 

Παιδιά, βασική αρχή των οικονομικών: " Για να υπάρχει οικονομία πρέπει να υπάρχει κοινωνία"!!!  Άνθρωποι χωρίς χρήματα γίνονται, χρήματα χωρίς ανθρώπους δεν γίνονται..! Απλά πράγματα. 

Τηρουμένων των αναλογιών (ΕΣΥ-κράτος-προετοιμασία) , ότι έχει γίνει ως τώρα, από υγειονομικής πλευράς, είναι άριστο τόσο από εμάς τους πολίτες όσο και από το κράτος. Να'μασταν Σουηδία ή Γερμανία θα τους κράζαμε ομαδικά όλοι μαζί για το lockdown. Ζητούμενο οι όσο το δυνατόν λιγότεροι θάνατοι το οποίο και επετεύχθη. 

Οικονομικά τώρα, εδώ είμαστε να κράξουμε τα στραβά της επόμενης ημέρας... 

Link to comment
Share on other sites

Η διαμάχη "ζωές vs. οικονομία" είναι άνευ νοήματος, δεδομένου ότι στον πυρήνα της ευρωπαϊκού πολιτισμού και πνεύματος, η προάσπιση της αξίας αλλά και της αξιοπρέπειας της ανθρώπινης ύπαρξης είναι θεμελιώδες μέγεθος, από την εποχή του Διαφωτισμού και μετά.

Να καταθέσω κάτι προσωπικό. Είχα πιστέψει, προ δεκαετιών, ότι είχα ανακαλύψει κάτι σημαντικό, όχι και για Nobel αλλά κάτι θα ήταν. "Show me the data", μου είπε ο επιβλέπων καθηγητής, μόλις επανακάμψας εξ ΗΠΑ. Του έδειξα τα data και αποτέλεσμα.... τζίφος. 

Ας δούμε λοιπόν τα data. Χώρες στο ίδιο (περίπου) γεωγραφικά πλάτος με την Ελλάδα που είτε απέτυχαν εξ αρχής να πάρουν εγκαίρως μέτρα (Ιταλία) ή τα άφησαν για αργότερα ώστε να τιμηθεί η ημέρα της γυναίκας ή για να κάνουν δημοτικές εκλογές (Ισπανία, Γαλλία) και να μην κλείσει η οικονομία, στο τέλος Απριλίου παρουσιάζουν τα εξής: Θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού: Γαλλία 377, Ισπανία 537, Ιταλία 475. Ύφεση Απριλίου: 5,8% (FR), 5,2% (SP), 4,7% (IT). Πηγή: nytimes.com. 

Στην Σουηδία ως γνωστόν δεν επεβλήθη lockdown: Με 264 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ή ύφεση αναμένεται να κυμανθεί σύμφωνα με την εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας Riksbank, μεταξύ 6,9 και 9,7%. (Πηγή: cnbc.com). Όχι μία μη αναμενόμενη εξέλιξη: Στο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό γίγνεσθαι, καμμία χώρα δεν μπορεί να υποδυθεί την Αρμορική των Gosignny/Uderzo, για όσους διάβαζαν Αστερίξ.

Ενδεχομένως λοιπόν να ήταν πράγματι περισσότερο σώφρον να επιβληθούν εγκαίρως περιοριστικά μέτρα, ώστε εφόσον η ύφεση δεν είναι κατορθωτό να αποφευχθεί, ας διαφύγουν τουλάχιστον τον θάνατο οι άνθρωποι. Ο δε διαχωρισμός σε "ευπαθείς/ηλικιωμένους" που (τι-να-γίνει) θα πεθάνουν και νεώτερους/ενεργούς που θα επιβιώσουν δικαιούται να λάβει όσο οξύ και απαξιωτικό χαρακτηρισμό μπορεί να του προσδώσει ο οποιοσδήποτε. Οι λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι που ανέλαβαν το βάρος της ευθύνης να κουμαντάρουν το βαπόρι "Ελλάς", είμαι βέβαιος πως αναγνωρίζουν ότι η νησίδα των γνώσεών τους περιβάλλεται από το απέραντο πέλαγος της αβεβαιότητας και τους οφείλουμε εν αγνοία μας πολλά για τα ρίσκα που παίρνουν και το ανάθεμα που εισπράττουν εις ανταπόδοση. Κατόρθωσε η Ελλάδα να καταγράψει 14 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού*.

Κάπου ανεγράφη ο υποθετικός αριθμός θανάτων (ανθρώπων) "2.000". Παραβλέπω τον όλεθρο, την αγανάκτηση και την καταρράκωση του ηθικού μίας ούτως ή άλλως υπερεκτεθειμένης στο συναίσθημα χώρας. Αν υποτεθεί ότι πριν καταλήξουν εντός των τελευταίων 50 ημέρων αυτοί οι 2.000 συνάνθρωποι, και αν υποτεθεί ότι αυτοί θα ενοσηλεύοντο επί 10 ημέρες σε ΜΕΝ, οι απαιτήσεις σε κλίνες εντατικής νοσηλείας θα ήταν περίπου 400. Μόνο για τους ασθενείς του SARS-CoV-2! Εξαιρούνται εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια, τροχαία ατυχήματα, ογκολογικοί ασθενείς, επιπλοκές σοβαρών χειρουργικών επεμβάσεων, κλπ. Σύνολο απαιτήσεων άνω των 1.000 κλινών. Κάθε κλίνη MEN είναι ακριβό σπορ. Και κυρίως, απαιτεί εξειδικευμένους γιατρούς, aka "εντατικολόγους". Λοιπόν, εντατικολόγοι και μάλιστα σε εφεδρεία για κάλυψη ενδεχομένης επείγουσας αύξησης της ζήτησης, δεν υπάρχουν. Είναι μία δύσκολη, μή προσοδοφόρος ειδικότητα της ιατρικής που με την συμβολή του brain drain της τελευταίας δεκαετίας, φθίνει. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τον πτυχιούχο της ιατρικής αντί να γίνει δερματολόγος και να φροντίζει επιδερμίδες υπερωρίμων κυριών, να εφημερεύει 36 ώρες πάνω από βαρύτατα νοσούντες. Αλλά προς στιγμήν λησμονήστε το: χώρες πλήρως εξοπλισμένες, που "τις εμπιστεύονται οι πολίτες τους", όπως η Γερμανία καταγράφουν 80 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Τέλος, είναι άτοπη η σύγκριση με την εποχική γρίππη. Η τελευαταία είναι γνωστή επί δεκαετίες, παρακολουθείται στενά, κάθε χρόνο διατίθεται ενημερωμένο εμβόλιο για τους νέους υποτύπους που εμφανίζονται, η εξέλιξή της είναι αργή, η λοιμογόνος ικανότητά της είναι περιορισμένη, η διαδρομή της απλώνεται από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο στο Β. Ημσιφαίριο και οι αριθμοί θανάτων που εντυπωσιάζουν αφορούν άτομα εκτός εμβολιαστικής κάλυψης και συχνά αλληλοεπικαλύπτονται από συνυπάρχοντα νοσήματα. Ο SARS-CoV-2 εμφανίσθηκε μόλις στο τέλος Νοεμβρίου 2019, έχει ισχυρή λοιμογόνο δράση, ΔΕΝ υπάρχει εμβόλιο και δρά στον ανθρώπινο οργανισμό παντελώς ανόμοια με τον ιό της εποχικής γρίππης (πχ η μοιραία "καταιγίδα κυτταροκινών" είανι προνόμιο του κορωνοϊού και μόνο). Η COVID-19 δεν είναι "γριππούλα".

Βεβαίως υπάρχει αντίλογος σε όλα αυτά, με προεξάρχον επιχείρημα τον ανορθολογισμό. Αλλά αυτό άπτεται άλλης ιατρικής ειδικότητος.

Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, επίτηδες δεν επεκτάθηκα στις οικονομικές επιπτώσεις που είναι ανυπολόγιστες. Αλλά και αυτό είναι άλλου επιπέδου ζήτημα και ανάλυση.

 

* Υπάρχει βέβαια ο αντίλογος από τον Chief ΣΥΡΙΖΑ Epidemiologist Αλέκση (kindly contribution of Π. Πολάκης, Σ. Καψιώχας, Σ. Κούλογλου, Μ. Βουνάτσου, Η. Γρηγόρης, Σ. Κραουνάκης) στο Journal of Rakomelology, ότι η Αλβανία έχει ίσο αριθμό νεκρών με την Ελλάδα, οπότε σιγά τα ωά. Ή επίσης ο αντίλογος της παγκοσμίου εμβελείας Γερμανικής εφημερίδας Nordwest. Σέβομαι.

 

Link to comment
Share on other sites

οι επομενες 15 μερες ειναι κρισιμες, για τον ελεγχο της πανδημιας στην Ελλαδα.

Quote

Κρίσιμες χαρακτήρισε ο Σωτήρης Τσιόδρας τις επόμενες 15 ημέρες, όσον αφορά τον έλεγχο της επιδημίας

www.topontiki.gr

 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, georgios express said:

Η διαμάχη "ζωές vs. οικονομία" είναι άνευ νοήματος, δεδομένου ότι στον πυρήνα της ευρωπαϊκού πολιτισμού και πνεύματος, η προάσπιση της αξίας αλλά και της αξιοπρέπειας της ανθρώπινης ύπαρξης είναι θεμελιώδες μέγεθος, από την εποχή του Διαφωτισμού και μετά.

Το πως αντιλαμβανεται επι της ουσιας,σημερα τον 21ο αιωνα,τις αξιες αυτες η Ε.Ε το ειδαμε ηδη με το ζητημα του ευρωομολογου που ζηταει η Ιταλια αν δεν το αντιληφθηκαμε-στο πετσι μας-ολη την προηγουμενη δεκαετια.Αυτη τη φορα κανεις δεν θα βρεθει να σε (ξανα)δανεισει πολυ απλα γιατι κανεις δεν θα εχει/θελει.

Το συνθημα δεν ειναι''ζωες vs οικονομια''ειναι''οικονομια για ζωες''.Κρατας ζωντανο τον βασικο πυρηνα της οικονομικης σου δραστηριοτητας και κλεινεις στο σπιτι τις ευπαθεις ομαδες και οσους δεν εχουν λογο να κινουνται.Κλεινεις τα σχολεια και καποιους χωρους που μπορει να συναθροιζεται μαζικα το κοινο(παραλιες,παρκα κλπ).Δεν σταματας τις εξαγωγες των αγροτικων σου προιοντων(ψαξτε να δειτε τι εγινε με τα κηπευτικα της Κρητης το προηγουμενο διαστημα),δεν κλεινεις μικρομεσαια καταστηματα μη υγειονομικου ενδιαφεροντος,λες εγκαιρως τι σχεδιο εχεις για την τουριστικη σεζον ειτε αφορα τα πρωτοκολλα λειτουργιας των ξενοδοχειων ειτε ακομα ακομα κ την εναρξη της που εν τελει ουτε καν ξερουμε αν γινει.Πραγματικα εγω δεν πιστευω οτι αν ειχαν γινει αυτα που αναφερω στις προηγουμενες τρεις γραμμες θα ειχε πεθανει η μιση Ελλαδα.

Το τι σημαινει υφεση 7,8,10 'η 15% που προβλεπουν καποιοι και ανεργια 25% και τι περιθωρια ανακαμψης θα εχει μια χωρα σαν την Ελλαδα(και οχι τις ΗΠΑ 'η τη Γερμανια/Σουηδια/Βελγιο κλπ)θα το αντιληφθουμε το πολυ σε εξι μηνες και τοτε το ''Μενουμε σπιτι'' του λαου θα γινει παλι ''Παμε πλατεια'' και ο περιχαρης μπουμπουκος θα ανταπαντησει''Ναι,αλλα εμεις σας σωσαμε''τοτε ομως με ενα δευτερο κυμα ιου προ των πυλων και αδεια ταμεια θα ειναι αργα για δακρυα.Γι αυτο θα πρεπει να κραταμε και καποιες ισορροπιες για να εχουμε το κεφαλι μας ησυχο οτι-τουλαχιστον-θα μπορει να δουλεψει το δημοσιο συστημα υγειας.Τοσο απανθρωπο ακουγεται πια ολο αυτο...;

Edited by MILTIADIS
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω κι επαυξάνω. Το θέμα δεν είναι ζωές εναντίον οικονομίας , δεν είναι Ολυμπιακός εναντίον Παναθηναικός. Υπάρχει και η μέση όδος όπως αυτή που αναφέρει ο Miltiadis. Η Οικονομία καλώς ή κακώς είναι το βασικότερο στοιχείο για την διαβίωση των πολιτών. Με εξοντωμένη οικονομία και ανεργία στα ύψη , ο κόσμος δεν μπορει να έχει τουλαχιστον την ψυχική του υγεία, η διατάραξη της οποίας σε αρκετές περιπτώσεις οδήγησε σε αυτοκτονίες και οικογενειακά δράματα την εποχή των μνημονίων ή άνθρωπους καθόλα αξιοπρεπής να αναγκάζονται να γίνονται επαίτες ή να ψαχουλεύουν τους κάδους σκουπιδιών.

Η απόφαση για καθολικό lockdown ναι μεν είχε θετικά αποτελέσματα στην αντμετώπιση του ιού αλλά με τίμημα πολύ βαρύ, το οποίο σε λίγο καιρό θα χαρακτηριστεί σαν μια πύρρειος νίκη. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει βαριές βιομηχανίες οι οποίες μετα το lockdown θα ξαναπάρουν μπρος σιγα σιγα , έναν τουρισμό έχουμε τον οποίο τον χάσαμε για φέτος μαζί με την εγχώρια ναυτιλία ,την ακτοπλοία και του χρόνου φουντούνια που έλεγε κι ο Χάρυ Κλύν.

Πιστεύω ότι στην ελλάδα πέσαμε πάλι στο τρυπάκι του διλήμματος, στα διχαστικά ερωτηματα που όλα τα χρόνια ταλανίζουν τον κόσμο, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπιακός - Παναθηναικός κ.ο.κ αντί βεβαίως να εξετάστεί το πρόβλημα σε όλες τις προεκτάσεις του και να βρεθί η χρυσή τομή. θεωρώ ότι σκοπίμως βρεθήκαμε στο διχαστικό ερώτημα Ζωές ή Οικονομία , για να κερδίσουν την στήριξη του μεγαλύτερου μέρους του κόσμου και να κρύψουν την γύμνια των δομών υγείας κατά κύριο λόγο. 

Δυστυχώς ιατρικώς είμαστε πλέον ανοχύρωτοι, με μηδέν ανοσία και σε δεύτερη επέλαση του ιού από το φθινόπωρο και με την οικονομία υπό του μηδενός ούτε μπορώ να φανταστώ τι πρόκειται να γίνει.

Link to comment
Share on other sites

Σε ολον αυτον τον προβληματισμο, να προσθεσουμε και το εξης στοιχειο: τι θα γινει αν το εμβολιο αργησει να βρεθει; θα τα κλεισουμε ολα και θα περιμενουμε με σταυρωμενα τα χερια; δεν πρεπει να υπαρχει καποιο εναλλακτικο σχεδιο (Plan B που λεμε και στα ελληνικα)?

Εχω ξαναπει οτι η χωρα μας, ηταν τυχερη μεσα στην ατυχια της, οτι στην Ευρωπη η πανδημια εσκασε πρωτα αλλου. η κατασταση στην Ιταλια φοβησε τους αρμοδιους και πηραν τα περιοριστικα μετρα νωριτερα. ολο αυτο το διαστημα ομως δεν ετοιμαστηκε καποιο σχεδιο απεμπλοκης, αλλα μονο το "βλεποντας και κανοντας" γαρνιρισμενο με "δημιουργικη ασαφεια", ακομη και για τα στοιχειωδη (μασκες, τεστ), υπαρχουν κενα στις επισημες ανακοινωσεις. οταν μας βγαινουν οι αποφασεις μας "εχουμε σχεδιο", οταν δεν ξερουμε τι να κανουμε και περιμενουμε να δουμε τι θα κανουν οι αλλοι, οποιαδηποτε ερωτηση "καλλιεργει τον πανικο".

η επιλογη σιγουρα δεν ειναι ή λειτουργουμε κανονικα και πεθαινουν πολλοι ή μενουμε σπιτι και σωζομαστε ολοι.

οποιος παρακολουθει λιγο τη διεθνη αρθογραφια για τις επιπτωσεις της τρεχουσας υγειονομικης κρισης , βλεπει ποσα παραπλευρα ζητηματα ανακυπτουν (πχ μακροχρονια αποκοπη εργαζομενων, ειδικα των εξειδικευμενων καθε κατηγοριας, απο την παραγωγικη διαδικασια, μακροχρονια αποκοπη των μικρων παιδιων απο τη μαθησιακη διαδικασια κλπ, ψυχικα νοσηματα κ.α.)

ΥΓ: κατι τελευταιο. πραγματικα πιστευει κανεις οτι το καθημερινο θεατρο briefing των 18.00 βοηθα την κατασταση; εμενα περισσοτερο μου θυμιζει ωνασειο του 1995, οπου αναμασονταν επι το πλειστον αοριστιες, με "επιστημονικες" διαβεβαιωσεις κενες περιεχομενου

 

Link to comment
Share on other sites

Και να λειτουργούσε η οικονομία πάλι στο ίδιο σημείο (σχεδόν) θα είμασταν. Δείτε και την Τουρκία που εφάρμοσε αυτά που πάνω-κάτω υπονοείτε..έχουν και ένα σωρό θανάτους και την οικονομία τους προ του ΔΝΤ. Καλώς ή κακώς όλες οι εθνικές οικονομίες είναι εκτεθειμένες και συνδεδεμένες με των άλλων, εκτός μόνο από την Βόρεια Κορέα που δεν έχει πάρε δώσε με κανέναν (ή ελάχιστα με την Κίνα). Και να λειτουργούσε απρόσκοπτα αγροτική παραγωγή, μαρμαροποιΐα, βιομηχανία, διυλιστήρια, θα είχαν κοπεί οι εξαγωγές και η περιορισμένη εγχώρια ζήτηση δεν θα μπορούσε να αντισταθμίσει την χασούρα οπότε πάλι στο ίδιο σημείο θα ερχόμασταν, σε βραχυχρόνιο ορίζοντα βέβαια, με μόνη διαφορά τους πολλούς θανάτους και την αφάνταστη εσωστρέφεια και ασυνεργασία πολιτών-κράτους. Τίποτα παιδιά, το ίδιο ταμείο θα κάναμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο τέλος... 

Τουλάχιστον τώρα οι ξένοι (όπου ξένοι βάλτε και αγορές) θεωρούν πως υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ κοινωνίας και κράτους, πως γίνεται σωστή δουλειά και αυτό φάνηκε και στα spreads που προ 2 εβδομάδων (στην γυροβολιά του κράτους) ανέβηκαν ελάχιστα σε σχέση με Ιταλία, Ισπανία, κτλ. Αν μη τι άλλο, μπορεί και να πέσουν φθηνά χρήματα στην αγορά αν ο Κουλής το εκμεταλλευθεί πονηρά το θέμα. 

Link to comment
Share on other sites

Μια σημειωση, ασχετα με τη πλευρα που βλεπει κανεις τα μετρα...

Η βαρια μας βιομηχανια που αποτελει και το μεγαλυτερο κομματι του ΑΕΠ, για φετος ειναι κλειστη... γιατι πολυ απλα κανεις τουριστας δεν θα ταξιδεψει στο εξωτερικο (στην ελλαδα δηλαδη) για να κατσει σε καραντινα μια ή δυο βδομαδες...

Αυτο δεν εχει να κανει με το αν θα εφαρμοσουμε lockdown ή οχι.

Επισης αν καταλαβαινω καλα τις ανακοινωσεις κλπ κλπ, το lockdown ειχε σκοπο να αγορασει χρονο προκειμενου το υγειονομικο συστημα να προετοιμαστει... Αρα καταλαβαινω εγω οτι υποθετοντας πως εχουμε πλεον προτεοιμαστει, τα οποιαδηποτε μετρα, καλως εχοντων των πραγματων δεν θα αφορουν καθολικο lockdown απο εδω και περα...

Link to comment
Share on other sites

Για να πω την αλήθεια προσωπικά θα επερνα τα μέτρα μου υπέρ της οικονομίας, τα περιοριστικά μέτρα θα τα έβαζα στις ευπαθείς ομάδες και με τους υπόλοιπους θα προσπαθούσα να χτίσω αντισώματα. Φυσικά όπως είπα παραπάνω ένα σοβαρό κράτος θα είχε μια ενιαία πολιτική και όχι ότι να ναι και όπου φάμε τη περισσότερη πίεση από οικονομικά συμφέροντα. 

Link to comment
Share on other sites

Η καραντίνα στην άφιξη ισχύει, συγγενής μου ήρθε πρίν 20 μέρες. Συνολικά 15 άτομα στο αεροπλάνο, με το που έφτασαν(βράδυ) τους πήραν δείγματα πρός έλεγχο. Τους επιβίβασαν σε πούλμαν που τους πήγε σε ξενοδοχείο στη Γλυφάδα όπου και διανυκτέρευσαν. Την άλλη μέρα έφτασαν τα αποτελέσματα που ήταν αρνητικά και σε κείνο το σημείο είχαν την επιλογή είτε να μείνουν στο ξενοδοχείο με διαμονή και γεύματα πληρωμένα, ή να δηλώσουν άλλον τόπο για την καραντίνα τους. Στη διάρκεια της καραντίνας, γίνονταν και τηλεφωνικοί έλεγχοι.

Link to comment
Share on other sites

59 minutes ago, Orestis said:

@Ssiap21  Δεν μπήκες (σε έβαλαν) σε καραντίνα με το που έφτασες Ελλάδα?

Δεν ταξίδευα εγώ. Ένας φίλος ταξίδευε και επιβεβαίωσε ότι ακριβώς αναφέρει και ο Nick παρακάτω με μόνη διαφορά ότι τους πήγαν σε ξενοδοχείο στην Ομόνια. Ίσως οι συγγενείς του Νίκου να είναι πιο σπουδαίοι απ' το φίλο μου 😁 

30 minutes ago, Nick the Greek said:

Η καραντίνα στην άφιξη ισχύει, συγγενής μου ήρθε πρίν 20 μέρες. Συνολικά 15 άτομα στο αεροπλάνο, με το που έφτασαν(βράδυ) τους πήραν δείγματα πρός έλεγχο. Τους επιβίβασαν σε πούλμαν που τους πήγε σε ξενοδοχείο στη Γλυφάδα όπου και διανυκτέρευσαν. Την άλλη μέρα έφτασαν τα αποτελέσματα που ήταν αρνητικά και σε κείνο το σημείο είχαν την επιλογή είτε να μείνουν στο ξενοδοχείο με διαμονή και γεύματα πληρωμένα, ή να δηλώσουν άλλον τόπο για την καραντίνα τους. Στη διάρκεια της καραντίνας, γίνονταν και τηλεφωνικοί έλεγχοι.

Τα αποτελέσματα απ' τα τεστ δεν έχουν βγει ακόμα και τους είπαν ότι αν είναι θετικοί στον ιό πρέπει να περάσουν την καραντίνα στο ξενοδοχείο υποχρεωτικά

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα τα στατιστικά μας ιδιαίτερα στους θανάτους δεν είναι και τίποτα φοβερό σε σχέση με χώρες με ίδια κλιματικά χαρακτηριστικά.Τα κρούσματα που είναι διαπιστωμένα δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα καθώς υπολειτουργουσε ο μηχανισμός διάγνωσης. Όταν λέω ότι ήμασταν τυχεροί εννοώ ότι λόγω κλίματος, λόγω εποχής (επιδιμιολογικα με τον ερχομό της άνοιξης όλοι οι ιοί ηρεμούν), λόγω του οτι η χώρα μας αρχίζει και δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών από Μάιο και μετά (άρα πολύ λιγότεροι φορείς έρχονται για να μας κεράσουν covid19) και λόγω του ότι μας σώθηκε χρόνος να δούμε τι έρχεται και να πάρουμε μέτρα (σωστά, λάθος θα κριθούν μετά) δεν είχαμε πολύ χειρότερες καταστάσεις. 

Τώρα το μεγάλο μας πρόβλημα έρχεται από Οκτώβριο που αρχίζει πάλι η εποχή των ιών.. Αν δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης πολύ φοβάμαι ότι θα γίνει χαμός. 

Η κυβέρνηση το καλύτερο που θα έχει να κάνει είναι να προετοιμάσει το σύστημα (πράγμα που δεν το βλέπω) και όχι να υιοθετήσει τακτικές βλεπωντας και κάνοντας γιατί μια φορά είναι του αι γιανιου που λένε. 

Από εκεί και πέρα δε χρειάζεται να περιγράψω τη καφρίλα που μας διακατέχει σαν λαός.. Τα βλέπετε και μόνοι σας φαντάζομαι.. Με αποτέλεσμα ο συνδυασμός της δικής μας ανευθυνότητας με την ουσιαστική απραξία του κράτους να κινδυνεύει να μας φέρει άσχημα πράγματα από το φθινόπωρο. 

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, express adonis said:

Θελουμε να παμε με πλοιο και δεν μπορουμε θα μαστε εξω σαν τα φαντασματα 😛

 

Όπως έλεγε και μια θεία μου με Μυκονιάτικη προφορά, "'άλλο κακό να μή σ' εύρει" :D

Link to comment
Share on other sites

Για να λέμε την αλήθεια, μάλλον τα πήγε καλά η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας. Θες από τύχη, θες λόγω καιρού, θες λόγω Αη Γιαννιού, σημασία έχει ότι δεν ζήσαμε καταστάσεις ανάλογες με αυτές που έζησαν οι γείτονες μας Ιταλοί και Ισπανοί. Καλώς ή κακώς αυτό καταγράφεται στα υπέρ της κυβέρνησης, όπως θα ήταν κατά της αν πήγαινε στραβά. Όλα αυτά βέβαια, με την προϋπόθεση ότι ο χρόνος που κερδήθηκε θα χρησιμοποιηθεί για να είμαστε καλύτερα εφοδιασμένοι στην επόμενη μάχη.

Και ερχόμαστε στην επόμενη μέρα. Δυστυχώς φαίνεται, παρά τις άοκνες προσπάθειες των ΜΜΕ, πιάνουν τόπο τα 20 μύρια, ότι η διοίκηση και οι παρατρεχάμενοι της είναι για μια ακόμα φορά τρία πουλάκια κάθονται. Κανένα σχέδιο, καμμιά προετοιμασία, πάμε λίγο σαν τα πρόβατα στη σφαγή. Φαίνεται ότι θα ανοίξουμε τα σύνορα χωρίς περιορισμούς. Τα αεροπλάνα, που σαφέστατα προσέφεραν τα μέγιστα στην εξάπλωση του ιού, θα έρχονται χωρίς προφυλάξεις, έλεγχοι θα γίνονται ελάχιστοι, αν γίνονται και αυτοί, και όλοι θα παρακαλάμε ο Θεός της Ελλάδας να μεσολαβήσει και πάλι να τη βγάλουμε καθαρή. Δεν ξέρω ποια είναι τα διαπραγματευτικά όπλα της κυβέρνησης, αλλά δε βλέπω να γίνεται η παραμικρή χρήση τους, η πολιτική είναι "ανοίξαμε και σας περιμένουμε". Βοήθεια μας.

Δε έχει νόημα να το εξειδικεύσουμε κάνοντας αναφορά σε διάφορες δηλώσεις, πχ των φορέων των νησιών, τον Μάρτιο μας έλεγαν μην έρθετε, θα μας κολλήσετε, τον Μάιο μας λένε ελάτε, που θα βρείτε καλύτερα. Να υποθέσω ότι οι ελλείψεις στο σύστημα υγείας και τις δομές της στα νησιά διορθώθηκαν?

Στα πλοία πρέπει να κρατάμε αποστάσεις, στα αεροπλάνα όχι? Στο πλοίο από Ραφήνα για Άνδρο κινδυνεύουμε, ενώ στην πτήση από βόρεια Ευρώπη, που κρατά σαφώς παραπάνω, όχι?

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να επεκταθώ πολύ απλά να υπενθυμίσω ότι οι άνθρωποι διαχρονικά αποκτουσαν ανοσία αγέλης και αυξημένη άμυνα σε διάφορες ασθένειες που έχουν ήδη εκτεθεί. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της άφιξης των Ισπανών και πως με την ευλογιά (και άλλες αρρώστιες) ξεπαστρεψαν τους κατοίκους του νέου κοσμου (αζτεκους). Η ανοσία της αγέλης είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη και πολλοί καταξιωμένοι επιστήμονες είναι ένθερμοι υποστηρικτές είτε μας αρέσει είτε όχι. 

Τώρα όσο για τη μεταδοτικότητα μολυσματικων ασθενειών στα αεροπλάνα πάρα πολλές έρευνες έχουν δείξει (και πολύ πριν το κορονοϊό) ότι ένας επιβάτης που νοσεί εάν ειναι σε κοντινή απόσταση έχει μεγάλες πιθανότητες να μολύνει κάποιον συνεπιβάτη. Μια από αυτές τις έρευνες μπορεί να τη διαβάσει κάποιος εδω https://www.pnas.org/content/115/14/3623

Τα φίλτρα βοηθούν αλλά όχι όσο πιστεύεις οπότε don't hold your breath που λένε στο χωριό μου. 

Edited by Nereus
Link to comment
Share on other sites

Δεν διαφωνούμε επί της ουσίας με το άρθρο που παρατίθεται. Μιλάει για καταγραφή κάποιων δεκάδων περιπτώσεων μετάδοσης μολυσματικων ασθενειών σε πάνω από τρία δις πτήσεων. Αυτό που εξετάζει ουσιαστικά είναι η κινητικότητα των επιβατών κατά τη διάρκεια της πτήσης. Πάντα μιλάμε για στατιστική η οποία περιέχει την αβεβαιότητα στην οποία αναφέρεται και ο georgios express παραπάνω. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αεροπλάνο σημαίνει αεροδρόμιο με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, για να έρθουμε και στο θέμα μας που είναι τα πλοία 😊, η κινητικότητα των επιβατών μέσα σε ένα πλοίο με 1500 άτομα πχ είναι πολύ μεγάλη. Βέβαια δε διαφωνεί κανείς ότι ποτέ και πουθενά δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. 

Link to comment
Share on other sites

Απολυτη ασφαλεια δεν υπαρχει πουθενα.Προσπαθεις απλα να μειωσεις τις πιθανοτητες

Στα πλοια θεωρω οτι πολυς κοσμος θα επιλεξει πρωινα δρομολογια ,οπου υπαρχει αυτη η δυνατοτητα, στα οποια θα μπορει να κατσει πιο ευκολα στο καταστρωμα κατα τη διαρκεια του ταξιδιου ,μειωνοντας ετσι τις πιθανοτητες να κολησει μεσα στο πλοιο

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

Λίγη τροφή για περαιτέρω σκέψεις και έξω από τον ιό ...

Καταλαβαίνω βεβαίως, ότι την παρούσα στιγμή οι μόνοι νεκροί που μετράνε στην Ευρώπη είναι αυτοί από τον ιό, και οι υπόλοιποι δε λογαριάζονται σχεδόν, αλλά 

καλό είναι να αρχίζουμε να κατανοούμε, πως πεθαίνουν άνθρωποι και εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και μάλιστα όχι λίγοι.

Η μετάφραση είναι μέσω Google, αλλά πιστεύω το κείμενο να είναι κατανοητό.

Σημερινό άρθρο σε μεγάλη γερμανική εφημερίδα (Tagesspiegel του Βερολίνου):

Καθυστερημένες καρδιακές παθήσεις, αυξημένες αυτοκτονίες: Γιατί όχι μόνο ο ιός θέτει σε κίνδυνο την υγεία στην κρίση της κορώνας

Το Sars-Cov-2 σε κάνει να αρρωσταίνεις, αλλά το κλείδωμα και ο φόβος στον πληθυσμό είναι επίσης επικίνδυνα. Ένα πρόβλημα: παρά τα συμπτώματα, οι ασθενείς αποφεύγουν να επισκέπτονται το γιατρό.

Ωστόσο, μέτρα για την καταπολέμηση των ιών, όπως οι περιορισμοί επαφής και οι συνέπειές τους στην οικονομία, η έλλειψη φαρμάκων ή η συγκέντρωση ιατρικών πόρων στο Covid-19, μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία.

Οι κλινικές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και επίσης στη Γερμανία αναφέρουν ήδη "δραματικές μειώσεις" στην εισαγωγή ασθενών με καρδιακή προσβολή, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας τον Απρίλιο, αν και οι συστάσεις για διαμονή στο σπίτι ρητά δεν ισχύουν για ασθενείς με καρδιακές προσβολές. Σχετικά συμπτώματα, δήλωσε η πρόεδρος της Μπαρμπάρα Καζάτι.

Λιγότεροι ασθενείς στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης στη Γερμανία

Γερμανικές κλινικές ανέφεραν επίσης λιγότερα δωμάτια έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με το Επιστημονικό Ινστιτούτο του AOK, τον Απρίλιο παρατηρείται μείωση των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων κατά περίπου 30% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Επιπλέον, διαγνώστηκαν 51% λιγότερες αναπνευστικές ασθένειες, 47% λιγότερες πεπτικές ασθένειες, 41% λιγότερες ασθένειες του κυκλοφορικού και 29% λιγότεροι τραυματισμοί και δηλητηρίαση.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι οι άνθρωποι θα αγνοήσουν τα προειδοποιητικά σημάδια

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η συμβουλή πρέπει να είναι: "Μην καθυστερείτε την επαφή με το γιατρό σε περίπτωση δυνητικά απειλητικών για τη ζωή καταγγελιών, όπως πόνος στο στήθος." 

Επειδή οι μειώσεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης "δεν σημαίνουν ότι τα εμφράγματα μειώνονται, αλλά ότι οι ασθενείς δεν πηγαίνουν στην κλινική για φόβο", δήλωσε ο Karl Stangl, Διευθυντής Καρδιολογίας στο Charité, το Tagesspiegel . «Φοβόμαστε ότι αν οι ασθενείς επανέλθουν, τα εμφράγματα θα είναι πιο σοβαρά επειδή η ζημιά έχει αυξηθεί».

Κίνδυνος επίσης από αναβαλλόμενες εργασίες

Επιπλέον, περίπου 30 εκατομμύρια προγραμματισμένες επιχειρήσεις έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ εκτιμούν αυτό χρησιμοποιώντας δεδομένα από 359 κλινικές σε 71 χώρες. 

Ορθοπεδικές επεμβάσεις στις αρθρώσεις του γόνατος και του ισχίου, αλλά και στη χειρουργική επέμβαση καρκίνου, περίπου 36.000 στη Μεγάλη Βρετανία, επηρεάζονται. «Η κατάσταση των ασθενών μπορεί να επιδεινωθεί και να μειώσει την ποιότητα ζωής τους, ενώ περιμένουν μια αναβολή της επέμβασης», δήλωσε ο Aneel Bhangu, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν. Η αναβολή χειρουργικής επέμβασης, για παράδειγμα σε περίπτωση καρκίνου, μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε θάνατο.

Χωρίς προστατευτικά μέτρα, ο HIV, η φυματίωση και η ελονοσία θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερους θανάτους από το Covid-19

Συνολικά, οι συνέπειες της πανδημίας μπορεί να είναι καταστροφικές παγκοσμίως. Τα αποτελέσματά τους, σε συνδυασμό με υπάρχουσες καταστάσεις συγκρούσεων, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «βιβλική πείνα» και 300.000 θανάτους την ημέρα, προειδοποίησε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ. Η πανδημία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επισιτιστική ασφάλεια και θα επηρεάσει τις αλυσίδες εφοδιασμού, ανέφεραν ερευνητές από το Imperial College London την Τρίτη - συμβουλεύουν επίσης τον ΠΟΥ.

Αυτό πρόσφατα τόνισε ότι η έλλειψη εμβολιασμών και άλλων προληπτικών μέτρων κατά των λοιμώξεων με HIV, φυματίωση ή παθογόνα ελονοσίας σχετίζεται με σημαντικούς κινδύνους για την υγεία - για παράδειγμα σε αφρικανικές χώρες, όπου επί του παρόντος υπάρχουν περίπου 70.000 λοιμώξεις Sars CoV-2 και 2400 θάνατοι σύμφωνα με τον Covid -19 τεκμηριώνεται η ασθένεια.

Σύμφωνα με μοντέλα των ερευνητών του Λονδίνου, η πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα δέκατο έως το ένα τρίτο περισσότερους θανάτους από αυτές τις μολυσματικές ασθένειες μέσα σε πέντε χρόνια: Στην περίπτωση του HIV, για παράδειγμα, διακόπτοντας τη θεραπεία, η οποία σε άτομα με θετικό HIV οδηγεί στο ξέσπασμα του AIDS ή σε επιδείνωση της πορείας μπορώ.

 

Edited by proud_ionian
Link to comment
Share on other sites

On 5/18/2020 at 6:42 PM, ΟΡΙΩΝ said:

Αυτή τη στιγμή αυτό (δυστυχώς) δεν ισχύει. Η κάθε χώρα κάνει τη δική της πολιτική. Οι Βρυξέλες είναι απλός θεατής, στην καλύτερη περίπτωση σύμβουλος.

 

Εδώ θα τους κάνω λίγο το συνήγορο, υπό την έννοια πως ό,τι και να πράξουν, δαρμένοι θα είναι. Αν γινόταν το αντίθετο, επενέβαιναν δηλαδή και επέβαλλαν μια πολύ αυστηρή πολιτική τύπου Ιταλίας κλείνοντας άπαντα τα σύνορα, και εμείς εδώ στην Ελλάδα είμασταν ακόμη έγκλειστοι με 2 κρούσματα, θα είχε γίνει επανάσταση. Γιατί όποια απόφαση κι αν έπαιρναν θα έπρεπε να ισχύει για όλη την Ένωση κι όχι επιλεκτικά. Όπως και να το κάνει κανείς, είναι μια εξαιρετική περίπτωση, όμοια της οποίας δεν έχουμε ξαναζήσει. Οπότε κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το τι είναι σωστό και τι λάθος. Θα το δείξει ο χρόνος. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...